nią po raz pierwszy, a już na dobre zadomowiła się w mojej kuchni. Wypróbowałam już zupę dyniową, dyniowe puree i placuszki z dyni, które smakują lepiej niż placki ziemniaczane. Kilka dni temu znów sięgnęłam po jesienną dynię. Tym razem wykorzystałam przepis z kwestii smaku na pancakesy, oczywiście z dodatkiem dyni. Do puszystych placuszków dodajemy dyniowe puree. Ja przygotowałam je wcześniej(...)Składniki: • 200 g purée z upieczonej dyni • 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie) • 2 jajka • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła • 2 - 3 łyżki cukru • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • mała szczypta soli • dodatki: np. cukier puder, powidła śliwkowe Sposób przygotowania: 1. Do miski włożyć porcję purée z dyni. Jeśli puree jest bardzo gęste
W mojej kuchniDziś sałatka inspirowana słynna sałatka Cezar. Do tej oryginalnej potrzebujemy sałaty rzymskiej, która ciężko dostać w miejscu gdzie mieszkam. Zresztą trzeba przyznać ile osób, tyle sposobów na te sałatkę. Moja wersja jest z nieco lżejszym dressingiem na bazie oliwy z oliwek i jogurtu naturalnego. Składniki: (na 3 porcje) (marynata do kurczaka) -400g piersi z kurczaka -2 ząbki czosnku(...)łyżki oliwy z oliwek -3 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżeczka bazylii -sól i pieprz -1 sałata lodowa -pomidorki koktajlowe -3 jajka ugotowane na twardo -garść startego parmezanu dressing: -5 łyżek oliwy z oliwek -5 łyżek jogurtu naturalnego -2 łyżki musztardy dijon -2 łyżki starego parmezanu (lub grana padano) -sok z połowy
Smakuj życie!sporo. Ja zwykle rozkruszam je na kilka razy, uzupełniając braki na bieżąco) . Do głębokiego talerza wybijamy jajko, roztrzepujemy je widelcem. Następnie dodajemy musztardę, znów mieszamy widelcem, by nie powstały grudki. Na koniec dodajemy miód i znów dobrze ze sobą łączymy. Ważne, by jajko przygotować tuż przed samym panierowaniem. Panierujemy mięso, najpierw w jajku musztardowo-miodowym, a następnie w pokruszonych płatkach(...)sosem czosnkowym, lub sosem na bazie majonezu i ketchupu. Uwagi: Jajko najlepiej mieszać z musztardą i miodem tuż przed samym panierowaniem. Kiedyś chciałam sobie „przyoszczędzić” czas, przygotowałam jajo wcześniej i nic dobrego z tego nie wyszło;) Nuggetsy te robię bardzo często i są moim ulubionym sposobem na kurczaka z piekarnika, jednak mimo to czasami coś idzie
Smaki Na Talerzuwersja jest bez jajek, na szybkiego. Każdy może zrobić taki szybki deser a już potem delektować się pysznym smakiem. Składniki: biszkopty podłużne 1 opakowanie śmietana kremówka 500 ml. serek mascarpone 250 gram cukier puder 3 łyżki likier kawowy 2 łyżki kawa rozpuszczalna 1 łyżka woda ciepła 1 szkl. kakao do posypania 1-2 łyżki Sposób przygotowania(...)każdy biszkopt ). 3. Połowę kremu wyłożyć na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. Nasączyć kawą. Wyłożyć resztę kremu. Na wierzch kremu przez sitko przesiać kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Kuchnia Paulettescynamonu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z 1 pomarańczy szczypta soli Sposób przyrządzania: Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli i brązowym cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka i dokładnie utrzeć. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, kardamonem i cynamonem. Do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami(...)dużych odstępach i lekko spłaszczać. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 14 - 15 minut. Wyciągnąć blachę z ciastkami odczekać kilka minut i całkowicie ostudzić na kratce. Ostudzone ciastka udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru, wody i soku z pomarańczy. Przechowywać do kilku dni w zamkniętym pojemniku. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychsposobem na wykorzystanie długo gotowanego mięsa z rosołu. Dodatek namoczonych suszonych grzybów sprawia, że są bardziej intensywne, w smaku, aromatyczne, wilgotne i soczyste. Aby nie pękały podczas zwijania, naleśniki w które zawijamy farsz, powinny być jeszcze ciepłe i jak najcieniej usmażone. Tak przygotowane, zwinięte w ruloniki naleśniki, jeszcze przed panierowaniem, możemy przechowywać pod przykryciem, w lodówce, przez kilka(...)SOSEM PIECZARKOWYM SKŁADNIKI NALEŚNIKI / ok 9 sztuk o średnicy 23 cm 1 szklanka (250 ml) mleka 1/2 szklanki (125 ml) wody mineralnej 1 szklanka (150 g) mąki 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli FARSZ 300 g rozdrobnionego mięsa z rosołu 20-40 g suszonych borowików lub podgrzybków 1 duża cebula 1 mała marchewka z rosołu 1 mała pietruszka
cool and mintyciepłe, podane z gałką lodów waniliowych. To także fajny sposób na zużycie mocno dojrzałych bananów. *foremka 23*23 cm Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g mąki 100 g jogurtu naturalnego gęstego 100 g gęstej kwaśnej śmietany 200 g cukru pudru 50 g startych orzechów włoskich 100 g masła 4 jajka 3 łyżki miodu łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Foremkę(...)Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać jajka. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać mąkę przesianą z proszkiem i sodą,orzechy, jogurt, śmietanę i rozgniecionego banana. Całość wlać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać kilka minut a następnie odwrócić foremkę do góry dnem, zdjąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru szczypta cynamonu sposób przygotowania Jabłko dzielimy na pół, usuwamy z niego gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plastry. Na rozgrzaną patelnię kładziemy masło i wrzucamy plastry jabłka, smażąc je przez trzy, cztery minuty ( pod koniec smażenia, dodajemy na patelnię łyżkę miodu). W tym czasie do miski dodajemy mleko, łyżeczkę cukru, szczyptę cynamonu, oraz jajka, mieszamy całość(...)jabłkiem, smażąc na niewielkim ognia do chwili aż jajka się nie zetną. Kiedy wierzch omletu się zetnie, przerzucamy go na patelni na drugą stronę, smażąc jeszcze przez chwilę. Jeżeli się obawiamy, że sztuka z przerzucaniem może nam nie wyjść, to przykrywamy patelnię pokrywką, mocno zmniejszamy moc płomienia i całość smażymy przez kilka minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę z patelni i przekładamy
Miód i pieprzJakiś czas temu otrzymałam paczuszkę od Anielskich Przysmaków. I teraz sukcesywnie próbuję tych smakowitości. Limonki w syropie, które dziś chcę Wam polecić, można wykorzystać na wiele sposobów: można je zwyczajnie przygryzać (pycha!), dodawać do zimnych i gorących napojów, do deserów i placków. Syrop limonkowy ma niepowtarzalny smak i zapach. Jest lekko kwaskowy, ale daleko(...)szklanki mąki pszennej,3 jajka,2 łyżki cukru,szczypta soli,odrobina oleju do smażenia,słoiczek limonek w syropie z Anielskich Przysmaków.Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i rozetrzeć. Mleko i wodę lekko podgrzać i wlać do drożdży. Połowę mąki przesiać i połączyć z drożdżami, wodą i mlekiem. Odstawić na kilka minut do podrośnięcia.Kiedy
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam rabarbar. Co tam - ja rabarbar kocham! Jak to jest, że najbardziej chcemy tego, czego mieć nie możemy...? Rabarbar jest typowym warzywem (tak, tak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziemniaczana – 2 łyżki * mąka pszenna- 1 łyzka * masło min. 82% – 250 g KRUSZONKA KOKOSOWA: * kokos – 100 g * cukier – 3 łyżki * masło – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem i szczyptą soli, wlewamy olej, mieszamy. Dodajemy mleko i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – mieszamy łyżką. Pieczemy ok.18-20 minut/180C. Studzimy(...)puch, łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń. Wykładamy na schłodzone ciasto. KRUSZONKA KOKOSOWA: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kokos i cukier, przesmażamy na złoto. Wysypujemy na krem waniliowy, chłodzimy kilka godzin Zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoMiękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Dodać jajka, po jednym, cały czas miksując. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, cały czas ucierając. Na koniec dodać skórkę i sok z cytryny i wszystko dobrze zmiksować przez kilka minut. Przełożyć do foremek lub papilotek. Piec 25 min. do zrumienienia.Wystudzi(...)ubić na sztywną masę. Połowę masy odłożyć do innego naczynia, do reszty dodać barwnik i zmiksować. Przełożyć do 2 woreczków z tylkami okrągłymi lub szpryc i dekorować w dowolny sposób. Ja użyłam specjalnego adapteru do robienia dwukolorowego kremu. Udekorować owocami. Przechowywać w lodówce
Słodkie inspiracjepieczenia bułka tarta do posypania formy Kolorowa masa: 340 g mleka skondensowanego 2 galaretki agrestowe 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka malinowa Sposób wykonania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka i śmietanę. Miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do ciasta i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem(...)ubijamy na pianę. Gdy zwiększy swoją objętość dodajemy, ciągle miksując tężejącą galaretkę agrestową. Gdy masa będzie jednolita, przekładamy ją do formy, przykrywając galaretki pokrojone w kostkę. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki
Qchnia po prostupilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami(...)bardziej zwarte grudki . Naczynie z kruszonka włożyć na 20-30 minut do zamrażarki – wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób kruszonka nie będzie się nadmiernie roztapiać i pozostanie grudkowata. Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować
Grunt to przepis!pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami(...)bardziej zwarte grudki . Naczynie z kruszonka włożyć na 20-30 minut do zamrażarki – wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób kruszonka nie będzie się nadmiernie roztapiać i pozostanie grudkowata Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować na okrągły
Grunt to przepis!