jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:141/277)

5 powodów, dla których kocham to miasto! 135

apetytu, jak klimatyczne miejsca pachnące bekonem i jajkami. Trafiliśmy na bistro, gdzie śniadanie było wykwintne. Milk Bar&Bistro – ta popularna restauracja skusiła Nas amerykańskimi naleśnikami z bekonem, jajkami po benedyktyńsku z sosem holenderskim, oraz pieczonymi ziemniaki, z których oskubał mnie mój luby. Co prawda, nie jest to duże miejsce. Nawet sąsiadując z nieznajomymi ramię w ramię (jak przyjaciółeczki(...)niebo i obserwowałam budynki. Oko w aparat i ostrzeżenia od Alka – Uważaj krawężnik, stopień, psia kupa! Co kilka sekund mijaliśmy jedną kamienice piękniejszą od poprzedniej. Zastanawiałam się, w której mogłabym zamieszkać. To jak wybór z lodami – nie sposób zdecydować się na jeden smak. Gotowanie – karczochy, szparagi i dużo awokado Od początku planowania wyjazdu chciałam wynająć całe mieszkanie

Pink Envelope
Pascha Wielkanocna 146

jajkami. Cienkim strumieniem wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotujemy dalej, często mieszając, aż twaróg oddzieli się od serwantki (około 10 minut). Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym wyławiamy laskę wanilii i wyrzucamy. 3. Durszlak wykładamy podwójną warstwą gazy (w aptece można kupić taką o wymiarach metr na metr). Przecedzamy powstały twaróg. Pozostawiamy do odcieknięcia na kilka godzin(...)owoce (u mnie 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 50 g kandyzowanej skórki cytryny, 15 kandyzowanych wisienek), garść płatków migdałów i dokładnie mieszamy. 5. Miskę wykładamy dużą gazą w taki sposób, żeby jej rogi wystawały poza miskę. Przekładamy masę, dociskamy i wyrównujemy, przykrywamy rogami gazy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Gotową paschę delikatnie przekładamy

My Culinary Art
Faworki dla leniwych 117

robić tradycyjnym sposobem faworki. Ten przepis jest zdecydowanie dla leniwych, nie mniej jest bardzo smaczny i wychodzi z niego cała góra smacznych, chrupiących faworków. Składniki: 3 jajka 1 kg mąki pszennej 125 gram masła 1 szklanka śmietanki 36% szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania 1 litr oleju Jajka utrzeć z cukrem(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, utarte jajka z cukrem i przestudzoną śmietanę z masłem. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Następnie podzielić ciasto na 5-6 części i wałkować każdą cienko. Radełkiem lub nożem kroimy ciasto w 2,5-3,5 cm paski a następnie każdy pasek dzielimy na kilka części o długości 7-9 cm. Na środku każdego

Mango Papaja
Nadziewane pierniczki w czekoladzie 156

miodu 100 g masła 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej 420 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 jajka Dodatkowo: 200 g marmolady 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Ciasto: Masło i miód podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić. Sodę wymieszać z śmietaną. Mąkę przesiać, połączyć z kakao(...)lodówce 24 h. Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części. Pierwszą rozwałkować na grubość ok. 3 mm (pozostałe ciasto dalej trzymać w lodówce). Ciasto jest dosyć klejące, więc w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki. Ja rozwałkowywałam pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i właśnie ten sposób Wam polecam ;) . Szklanką wykrawać koła o średnicy większej niż foremki, którymi będziemy

Nastoletnie Wypiekanie
Buraczkowe ciasto czekoladowe z kandyzowaną skórką pomarańczową 174

ciasto powstał przypadkowo. W jednym z programów telewizyjnych (nie pamiętam jakim, na pewno nie był to polski program), zobaczyłam ciasto z buraków. Zaciekawiło mnie bardzo, zapisałam składniki i sposób wykonania. Kilka dni później ugotowałam buraczki, wystudziłam je i zabrałam się za pieczenie. I nagle okazuje się, że czekolada potrzebna do ciasta została dzień wcześniej podstępnie(...)masła,1/3 szklanki mleka,1 szklanka cukru,5 łyżek dobrego gorzkiego kakao,5-6 łyżek bardzo mocnej kawy (2 łyżeczki drobno mielonej kawy zaparzonej i przecedzonej),5 jajek,szczypta soli,150 g mąki pszennej,100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - użyłam skórki Gold Pack.Buraki wyszorować i bez obierania ugotować do miękkości. Ugotowane wystudzić i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet z kruszonką 160

Dziś dzielę się z Wami przepisem na pasztet. Już nie mogłam znieść woreczków z mrożonym, gotowanym mięsem. Zebrałam ich kilka, bo rosół u mnie minimum raz w tygodniu i ciągle myślałam do czego je zużyć, ale ten wybór wydał mi się najrozsądniejszy.  Samego mięsa miałam tak naprawdę 3kg, ale przypuszczam, że z takiej ilości mało kto robi, toteż zmieniłam(...)rosołowego 200g słoniny 200g boczku 1 mała cebula 2 małe ząbki czosnku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta kminu rzymskiego 2 małe jajka 1 mała łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Kruszonka: 20g masła 2 łyżki mąki pszennej Garść orzechów włoskich Bułka tarta Sposób przygotowania w Tefal Companion Kruszonka: Składniki umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Bułki tartej dozujemy w trakcie

Kuchnia w czekoladzie
Pączki łychą kładzione 148

głębokiego smażenia Sposób przygotowania: z mąki odkładamy 1 łyżkę, resztę mąki przesiewamy do głębszej miski, wsypujemy szczyptę soli, mieszamy, do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i mieszając lekko podgrzewamy, następnie dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i dobrze mieszamy, by nie było grudek, przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, jajka razem lekko ucieramy z odrobiną(...)swoją objętość dodajemy go do mąki w głębszej misce, także jajka, bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie powoli dodajemy masło, mieszamy powoli aż ciasto wchłonie masło, ma powstać jednolita gładka masa. Gdy jest zbyt „leista” dodajcie ciut mąki, jeśli za gęsta – mleka, ciasto odstawiamy na kilka minut, przez ten czas rozgrzewamy olej w głębszym garnku, smażymy

Zasmakuj Kuchni
Klasyczny lemon curd 309

zaczynałam pisać tego posta dwa dni temu...a kiedy dziś go kończę, chodnik schnie po deszczu. To drugi dzień, kiedy na niebie znów trochę bardziej buro. Jednakże w te kilka pięknych dni udało mi się upchnąć do słoiczka trochę złotej poświaty...i to w bardzo klasycznym wydaniu! :) Lemon curd to przepyszny, gęsty krem cytrynowy, który na przełomie XIXw(...)słoiczka to czysta przyjemność. Przyjemność w kolorze słońca, która fantastycznie zwieńczy Wasze desery i ciasta! :D Lemon curd Potrzebujesz: 2 jajka 2 żółtka 160g cukru 60g masła otarta skórka i sok z 2 cytryn Sposób przyrządzenia: 1. W niedużym garnuszku roztrzep jajka z żółtkami i cukrem do połączenia. 2. Do jajecznej mieszaniny dodaj sok i skórkę otartą z cytryn

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sernik z kratką 109

Serniki to chyba najbardziej uwielbiane przez wszystkich ciasta . Ja osobiście uwielbiam serniki ciężkie i wilgotne. Najlepiej, żeby miały jak najmniej mąki a jak najwięcej twarogu. Kilka już razy robiłam sernik z ziemniakami , teraz przyszła jednak pora, żeby wypróbować coś innego, nowego. Sernik przygotowany według tego przepisu wyszedł niezwykle delikatny i puszysty. Skórka pomarańczy i wanilia nadała mu wspaniałego aromatu. Sernik(...)łyżki masła 2 łyżki cukru pudru masa sernikowa 1 kg białego sera 25 dag masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 25 dag cukru 6 jajek laska wanilii garść rodzynek 3 łyżki mąki ziemniaczanej  Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagniatamy. 2/3 masy wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Skórkę z pomarańczy i cytryny ścieramy na tarce. Na roztopione masło wrzucamy

Pobite gary Barbary
Pączki łychą kładzione 244

głębokiego smażenia Sposób przygotowania: z mąki odkładamy 1 łyżkę, resztę mąki przesiewamy do głębszej miski, wsypujemy szczyptę soli, mieszamy, do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i mieszając lekko podgrzewamy, następnie dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i dobrze mieszamy, by nie było grudek, przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, jajka razem lekko ucieramy(...)podwoi swoją objętość dodajemy go do mąki w głębszej misce, także jajka, bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie powoli dodajemy masło, mieszamy powoli aż ciasto wchłonie masło, ma powstać jednolita gładka masa. Gdy jest za "leista" dodajcie ciut mąki, jeśli za gęsta - mleka, ciasto odstawiamy na kilka minut, przez ten czas rozgrzewamy olej w głębszym garnku, smażymy na głębokim

Zasmakuj Kuchni
Słodkie bułki z Majorki 146

się wspaniale. O makowcu będzie innym razem, teraz zajmiemy się bułkami. Składniki i sposób przygotowania podaję za autorem przepisu. Słodkie bułki z Majorki. Składniki: - 500 g mąki tortowej - 100 g miękkiego smalcu - 150 g drobnego cukru do wypieków - 200 g ugotowanych sypkich ziemniaków - 3 średnie jajka (około 150 g) - 4 g soli - 40 g letniej wody - 15 g świeżych drożdży(...)robota dodajemy dokładnie rozgniecione ziemniaki, rozpuszczone drożdże, cukier, jajka, sól, smalec. Mieszamy na najniższych obrotach stopniowo dosypując mąkę. Wyrabiamy do chwili, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miski. Pomimo, iż będzie kleiste nie dosypujemy więcej mąki niż podano w przepisie. Ciasto wykładamy na blat oprószony lekko mąką, kilka razy zagniatamy. Formujemy kulę, wkładamy do natłuszczonej miski

mojewypiekiinietylko
Tajski makaron Pad Thai z krewetkami 201

krewetkami w 2011 roku został uznany przez CNN Go jako jedno z 50 najsmaczniejszych dań świata, i to na piątym miejscu! Jeśli nie dysponujecie tamaryndowcem, poniżej znajdziecie prosty sposób na jego zastąpienie. W odkrywaniu smaków Tajlandii zdecydowanie pomogą Wam produkty # House of Asia – są naprawdę dobrej jakości i jest w czym wybierać! Składniki: 200g makaronu ryżowego House of Asia(...)łyżki oleju 2 łyżki sosu chili lub 2 posiekane papryczki chili 4 jajka 0,5kg krewetek (świeże obieramy, mrożone należy rozmrozić i odsączyć) pęczek młodej cebulki ze szczypiorem ok. 130 g kiełków, najlepiej fasoli mung, ale można zastąpić kiełkami mieszanymi stir and fry świeża kolendra kilka limonek opcjonalnie garść orzechów ziemnych, uprażonych Wykonanie: Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić

Pociąg Do Kuchni
Czekoladowe ciasteczka z Nutellą 185

foremki na cakepops ( pamiątki z wakacji ), ale jeśli nie macie foremek na zdjęciach będzie pokazany jeszcze jeden sposób, do którego wystarczy zwykły kieliszek. Składniki na ciasteczka + Nutella lub inny krem czekoladowy Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można(...)nimi formkę na cakepopsy. Do każdego wgłębienia nakładamy czekoladę (można przełożyć ją sobie do woreczka i wycisnąć) i przykrywamy jeszcze jednym krążkiem ciasta. Gotowe ciastka wkładamy do zamrażarki na kilka minut – dzięki temu będzie dało się je ładnie przełożyć na blaszkę. Jeśli nie macie foremki na cakepops ciasteczka można zrobić trochę jak pierożki wykorzystując zwykły kieliszek. Na rozwałkowane ciasto

Ciastkozercy
Sałatka Szuba na pumperniklu 142

opakowanie chleba pumpernikiel (250g),  jogurt naturalny, sól,  pieprz   Dodatkowo: Szklanki i folia aluminiowa Sposób przygotowania: Matiasy namoczyć w wodzie lub mleku na około 3 – 4 godziny ( w razie potrzeby czynność powtórzyć). Wyjąć, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchew, buraczki umyć i ugotować w mundurkach. Wystudzić(...)szklanek wkładamy cienkie warstwy poszczególnych składników w następującej kolejności: buraczki, śledzie, marchew, jajka, cebula, ziemniaki.   Każdą warstwę dociskamy, solimy, pieprzymy i smarujemy cienko jogurtem. Na końcu kładziemy wycięty krążek z pumpernikla (wielkość dopasowujemy do średnicy szklanki). Szklanki z sałatką wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu, odwracamy do góry dnem i wyjmujemy sałatkę wraz z folią. Ściągamy folię

Nie tylko w kuchni