jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:145/277)

Rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane 423

pietruszka,czosnek,sól,olej do smażenia.Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Zalać zimną wodą i wypłukać - zrobić to trzykrotnie. W ten sposób wypłukujemy część skrobi, co nada naszym plackom dodatkowej chrupkości.Ziemniaki dokładnie osączamy, można zrobić to wykorzystując duży kawałek gazy lub  po prostu odciskając dłońmi.Dodać sól, drobniutko(...)kilka minut z obu stron. Placki powinny być równomiernie zrumienione. Po usmażeniu odsączamy je z tłuszczu układając na chwilę na papierowym ręczniku.Podawać podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane. Ja podałam część z gulaszem, a część z kwaśną, gęstą śmietaną.Rösti są chrupiące, mimo tego, że nie należą do cienkich placków. Tę chrupkość sprawia brak mąki i jajka, bez których

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba po chińsku 386

choć mój Maluch nie jadł samej sałatki, to jednak podkradał mi kawałki usmażonej w cieście ryby – bardzo mu smakowały przygotowane w ten sposób:);) 1 kg płatów dorsza sok z cytryny Ciasto: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Sos: 1 puszka ananasa 1 słoik papryki konserwowej 2-3 marchewki 2 średniej wielkości cebule(...)czosnek, a po chwili startą marchewkę. Całość smażymy przez chwilę, często mieszając. Wlewamy bulion. Po chwili dodajemy paprykę i ananasa wraz z syropem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy do smaku sos sojowy oraz ocet winny. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze chwilę

Smaki Na Talerzu
Drożdżowo – kruche paszteciki z kapustą i grzybami 206

jest zawsze dośc konkretnie doprawiony i zawsze, jak nakładam go czy to do pierogów czy do krokietów czy pasztecików, to go podjadam. Nie sposób mu się oprzeć no i tak dobrze się kojarzy Teraz słów kilka o cieście. Jest pyszne, trochę kruche, trochę drożdżowe, dobrze się z nim pracuje. Ja lubię wierzch pasztecików posypać czarnuszką lub kminkiem, ale jeśli(...)grzybami, idealne do barszczu.  Keyword: barszcz, boże narodzenie, grzyby, kapusta kiszona, wigilia Ingredients 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 180 g masła 50 g smalcu 1 jajko 5 g świeżych drożdży 75 ml mleka 2 łyżki oleju 1 szczypta soli 1 żółtko do smarowania przyprawy – kminek, czarnuszka opcjonalnie Instructions Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier

Mieszam w Garnku
Szakszuka. Jajka sadzone w pomidorach. 278

często ją jadam na śniadanie. Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który zmieniam na wiele sposobów.  Danie warto przygotować tak, aby białka było ścięte, a żółtka pozostały płynne. Do szakszuki dodaję kawałek pieczywa, które można maczać w żółtku. Składniki na 1 porcję: 1-2 jajka ekologiczne 2 pomidory (średniej wielkości) 1 mała szalotka 1/2 łyżki ketchupu 1/4 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki(...)soli i pieprzu.  Dusić pomidory na niewielkim ogniu, aż sok z pomidorów prawie odparuje. Pomidory odsunąć na brzeg patelni, a na środku wbić jajka. Jajka posolić i posypać pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką, dusić jajka kilka minut, aż białka będą ścięte. Szakszukę podawać na patelni z kromką chleba lub bagietki, posypaną krojoną dymką. *   użyłam patelni o średnicy

Codziennik Kuchenny
Kotlety schabowe w cieście naleśnikowym 177

bardzo się nie znudziły polecam zrobić je w trochę inny sposób niż w tradycyjnej panierce. Tym razem przygotowałam je w cieście naleśnikowym. Wyszły pyszne, soczyste i pachnące przyprawami. Kotleciki podałam z gotowanymi ziemniaczkami i surówką z zielonej sałaty z rzodkiewką.  5 kotletów schabowych bez kości 2 jajka 1 szklanka mleka ok 1 szkl mąki pszennej Luksusowej Młynomag łyżeczka papryki(...)kotlety, przykryć folią i odstawić na ok pół godziny. Do miski wbić jajka, wlać mleko i dodać tyle mąki aby otrzymać dosyć gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto przyprawić wg uznania słodką papryką i przyprawą gyros. Na dużej patelni rozgrzać olej, kotlety maczać w cieście i smażyć po kilka minut z każdej strony na złotobrązowy kolor na średnim ogniu. Odsączyć z nadmiaru

Smakołyki Asi
Tort brzoskwiniowy 126

łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka 4 żółtka 8 łyżek cukru 2 opakowania cukru waniliowego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 500 gram masła roślinnego Dodatkowo: puszka brzoskwiń  płatki kokosowe biała czekolada kolorowe perełki Nasączenie: sok z brzoskwiń Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy(...)budyniami, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem  waniliowym, gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączamy z syropu, syrop pozostawiamy , kilka brzoskwiń pozostawiamy do dekoracji, pozostałe kroimy na mniejsze kawałki. Biszkopt nasączamy sokiem z brzoskwiń, wykładamy krem, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy kolejnym biszkoptem, nasączamy, wykładamy krem i pozostałe brzoskwinie, przykrywamy pozostałym biszkoptem

Bajeczna Kuchnia
Torcik borówkowo-porzeczkowy 138

pszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 250 gram serka mascarpone Sok z połowy limonki Cukier waniliowy 4 łyżki cukru pudru 5-6 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: 250 gram borówki amerykańskiej 250 gram czerwonej porzeczki 2 galaretki truskawkowe Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając(...)waniliowy oraz sok z limonki. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy do rozpuszczenia w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Niewielką ilość masy i kilka borówek odkładamy do dekoracji.Owoce myjemy i osuszamy, dodajemy do masy śmietanowej, mieszamy i wykładamy na upieczony biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody

Bajeczna Kuchnia
Zdrowy sernik z malinami 211

rozgniecionych malin 1/2 szklanka świeżych malin Sposób przygotowania: Orzechy razem z cukrem i mąką przekładamy blendera w którym miksujemy je do momentu, w którym zaczną nabierać masłowatej konsystencji. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-12 minut w 175 st. C. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem(...)minut. Na dno piekarnika ustawiamy misę lub blachę wypełnioną wodą, dzięki czemu sernik pozostanie biały i nie wysuszy się. Upieczony sernik studzimy w formie, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem sernik dekorujemy pozostałymi malinami. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Fantazyjna rolada owocowa 211

ściereczkę posypaną delikatnie cukrem kryształem i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w roladę. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto zielone: 4 jajka; 0,75 szklanki cukru kryształu; 0,75 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; kilka kropli barwnika spożywczego zielonego lub 1 łyżka herbaty matcha; Przy wykonaniu ciasta zielonego postępujemy identycznie jak przy cieście kakaowym. Masa(...)delikatnie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości mniej więcej 4 cm. Następnie paski przepleść ze sobą  na przemiennie kolorami (postępować jak przy plecieniu koszyka:)). Przygotowane w ten sposób ciasto można delikatnie nasączyć, np. sokiem z brzoskwiń, wyłożyć krem, delikatnie rozsmarować równą warstwą. Na krem wyłożyć owoce i zwinąć ciasto w roladę (można pomagać sobie ściereczką, na której leży

In my kitchen
LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM 367

MASA: * śmietana 36% – 500 ml * śmietan-fix – 1 op * cukier puder – 4 łyżki * galaretka cytrynowa – 1 op * galaretka agrestowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozmrożony szpinak odsączamy. Jajka ubijamy z cukrem, dolewamy olej i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Wlewamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia(...)wlewamy galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Dekorujemy owocami granatu! Smacznego! A jeśli lubicie takie ” szalone ” ciasta zobaczcie też tutaj

Ostra na Słodko
LEŚNY MECH Z GALARETKĄ I GRANATEM – NAJLEPSZY! 406

MASA: * śmietana 36% – 500 ml * śmietan-fix – 1 op * cukier puder – 4 łyżki * galaretka cytrynowa – 1 op * galaretka agrestowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozmrożony szpinak odsączamy. Jajka ubijamy z cukrem, dolewamy olej i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Wlewamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia(...)wlewamy galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Dekorujemy owocami granatu! Smacznego! A jeśli lubicie takie ” szalone ” ciasta zobaczcie też tutaj

Ostra na Słodko
Zapiekana cukinia z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 165

Zapiekana cukinia to dość popularne danie. Każdy ma swoje sposoby i połączenia smakowe. Ja niemal za każdym razem staram się urozmaicać składniki nadzienia. Czasem jest to surowe mielone, bardzo klasycznie przyprawione, a czasem jest to mięso przygotowane podobnie jak do sosu bolońskiego. Często jest to farsz jarski, bez grama mięsa i też jest pysznie(...)biedronkowe),pół suchej bułki,1 jajko,10-15 listków świeżej bazylii,10-15 dkg mozzarelli,sól do smaku,1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich,odrobina oliwy do wysmarowania naczynia.Cukinie obmyć, ściąć lekko końcówki, każdą podzielić na 3 równe części. Każda część wydrążyć na głębokość 3/4 długości. Lekko posolić i odstawić na kilka minut.Bułkę namoczyć w zimnej wodzie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Falafel z proziakami i ognistym sosem 146

sosem :) Najważniejsze, że całość komponuje się ze sobą wspaniale. Początkowo miałam ochotę przygotować falafel z chlebkami naan. Ale nie miałam czasu na oczekiwanie, aż ciasto wyrośnie, więc wybrałam szybszy sposób na smaczny obiad. Ciasto na proziaki wzbogaciłam czosnkiem, kolendrą i kuminem, dzięki czemu zyskały bardziej orientalnego aromatu. Do tego prosta surówka i mój ulubiony pikantny sos na szybko, czyli ketchup(...)soli łyżka wody olej do smażenia proziaki: 400 g mąki pszennej (plus garść do podsypywania) ok. 230-250 ml kefiru jajko pół łyżeczki soli łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka mielonej kolendry płaska łyżeczka sody surówka: ok. 250 g czerwonej kapusty kilka rzodkiewek gruboziarnista sól sos: 4 kopiaste łyżki łagodnego ketchupu sok z połowy czerwonej pomarańczy łyżeczka czerwonego tabasco dodatkowo: szalotka natka

Mienta blog
Falafel z proziakami i ognistym sosem 215

sosem :) Najważniejsze, że całość komponuje się ze sobą wspaniale. Początkowo miałam ochotę przygotować falafel z chlebkami naan. Ale nie miałam czasu na oczekiwanie, aż ciasto wyrośnie, więc wybrałam szybszy sposób na smaczny obiad. Ciasto na proziaki wzbogaciłam czosnkiem, kolendrą i kuminem, dzięki czemu zyskały bardziej orientalnego aromatu. Do tego prosta surówka i mój ulubiony pikantny sos na szybko, czyli ketchup(...)soli łyżka wody olej do smażenia proziaki: 400 g mąki pszennej (plus garść do podsypywania) ok. 230-250 ml kefiru jajko pół łyżeczki soli łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka mielonej kolendry płaska łyżeczka sody surówka: ok. 250 g czerwonej kapusty kilka rzodkiewek gruboziarnista sól sos: 4 kopiaste łyżki łagodnego ketchupu sok z połowy czerwonej pomarańczy łyżeczka czerwonego tabasco dodatkowo: szalotka natka

Mienta blog
Czekoladowe babeczki z filiżaneczki (gotowe w 5 minut) 202

nieodpartą ochotę na coś słodkiego i czekoladowego sięgam po prosty i szybki sposób na czekoladowe babeczki z filiżaneczki (gotowe w 5 minut) . Przygotowanie ich jest naprawdę proste, wyjątkowo szybkie i… nie wymaga piekarnika. Często w prostocie tkwi siła Pyszne, szybkie babeczki w kilka chwil. Nic tylko jeść i „piec” Innym pomysłem na szybką czekoladową rozpustę jest oczywiście(...)się z Wami przepisem na takie brownie Składniki: (na 2 porcje) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru trzcinowego 3 płaskie łyżki ciemnego kakao – u mnie Emix 1 jajko klasy M 3 łyżki oleju 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – u mnie Emix ulubione dodatki – u mnie cukier puder, listki mięty i świeże maliny Przygotowanie

Słodkie okruszki