Propozycja na świątecznego karpia w cytrynowej panierce pieczonego w piekarniku, przygotowany w taki sposób jest pyszny i chrupiący. Bez ociekającego tłuszczu ze smażenia. Składniki: 2 sprawione świeże karpie 1 cytryna skórka otarta z dwóch cytryn 2 szklanki bułki tartej 4 jajka 50 ml jasnego piwa mąka pszenna do panierowania sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku 10 dag masła(...)smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące. Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn. Z nadmiaru panierki otrząsamy rybę. Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn. Pieczemy około 40 minut w temp
Wanilia i Kardamonfiletu. Tak nacięty filet otwieramy i grubszą część ponownie nacinamy aż do końca. Powinniśmy otrzymać długi, dość cienki kawałek mięsa, który będziemy nadziewać. Jak wspomniałam na początku, możemy zrobić kilka wariantów tego dania. Dla tych, którzy dbają o linię, proponuję wstępnie obsmażyć filet na patelni i dopiec go w piekarniku. Dla tych, co zwracają uwagą na to co jedzą(...)filet z indyka window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 filet z indyka 1/2 opakowania fety 1 średni brokuł 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku sól, pieprz jajko, mąka, bułka tarta 2 łyżki masła Sposób przygotowania Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Brokuł zgniatamy widelcem, dodajemy czosnek, cebulkę, fetę i przyprawy. Mieszamy na w miarę jednolitą masę. Filet oprawiamy
Mieszam w Garnkupewno nie pożałujecie. Składniki : 2 litry mleka 3.2% laska wanilii 6 jajek 500 ml śmietany 18% 250 g masła 150 g cukru pudru 70 g posiekanych migdałów 70 g posiekanej suszonej żurawiny 50 g kandyzowanej wiśni skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy Sposób przygotowania Paschy Wielkanocnej: Mleko gotujemy razem z rozciętą laską wanilii. Jaja łączymy razem(...)odcedzamy, najlepiej pozostawiając na noc. Żurawinę namaczamy w ciepłym soku pomarańczowym, odsączamy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo ser i pokrojone drobno bakalie (pozostawiając kilka sztuk do dekoracji) i skórkę pomarańczową. Gotową masę przekładamy do glinianej doniczki wyłożonej ściereczką lub gazą, zakręcamy wierzch i pozostawiamy na noc w lodówce. Gdy stężeje, wyjmujemy i dowolnie dekorujemy
Słodkie Przyjemnościcukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ciasto ciemne: z 3/4 szklanki mąki odjąć jedną łyżkę mąki 2 jajka 4 łyżki wody 4 łyżki rozpuszczonego masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa(...)szklanki mleka 1,5 łyżki mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru kilka kropelek olejku migdałowego 120g masła 1 łyżka cukru pudru polewa: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła
Amatorka kuchennasię słabo? Na taką sytuację mam przepis idealny. Szybkie, proste i nietypowe danie naleśnikowe. A w bonusie obiecany sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, którego nikt nie chce jeść, a szkoda, żeby się zmarnowało. Najpierw absolutnie niezawodna proporcja na naleśniki: 2 jajka Szklanka mleka Szklanka lodowatej wody (najlepiej gazowanej) Szczypta soli Mąki tyle, żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Uwaga, gęstnieje(...)pomidorki koktailowe Sól Można dodać ulubione świeże lub suszone zioła, np. tymianek Pakujemy w „sakiewki” Farsz 2: Gotowane mięso (z rosołu), pokrojone w drobne kawałeczki Cebula i kilka ząbków czosnku- trzeba je zeszklić, lecz uważać, żeby nie przyrumienić, bo robią się gorzkie Suszony majeranek Mielimy w blenderze do ulubionej konsystencji. Ja staram się nie mielić zbyt drobno. Pakujemy
Patchworksłodzidło Sposób przygotowania: Banana rozduszamy widelcem na miazgę dodajemy pozostałe składniki na spód i mieszamy tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową (potem będziemy piec sernik w kąpieli wodnej) , a środek wykłądamy papierem do pieczenia przygotowane ciasto rozsmarowujemy na spodzie tortownicy pieczemy w temp. 170 stopni przez 10 minut w tym czasie miksujemy jajka z fruktozą(...)temp. 170 stopni, a następnie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 70 minut pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdrożdży 3 łyżki buraków startych na najdrobniejszych oczkach (z sokiem) szczypta soli 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 1 jajko + 1 jajko do posmarowania otręby żytnie do posypania Sposób przygotowania: Do dużej miski przesiewamy obie mąki (krupczatki można nie przesiewać), wsypujemy drożdże, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut od momentu połączenia składników(...)Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Tuż przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy szczyptą otrębów żytnich. Pieczemy około 30-35 minut w 170 stopniach. Piekarnika nie musimy rozgrzewać - chałka będzie wyrastać wraz ze wzrostem temperatury. Jeśli wkładamy do zimnego czas pieczenia należy wydłużyć o kilka minut
Kolorowy PrzepisownikCiasto najprostsze z najprostszych. Klasyk mojej mamy, bardzo często pojawiało się to ciasto w niedzielę i nadal się pojawia. Ostatnio nawet zrobiłyśmy razem to samo ciasto
Kuchnia domowa Aniwanilią 30 g skrobi ziemniaczanej (3 płaskie łyżki) łyżeczka masła kawałek czekolady (ilość wg gustu) – użyłam czekoladę cukierniczą 70% Pantagruel (polecam do wypieków, deserów itd) kilka plasterków banana Jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową. *białka możecie wykorzystać do przygotowania domowych kokosanek Przygotowanie: Żółtka przekładamy do rondelka z grubszym dnem. Do żółtek dodajemy łyżeczkę masła i cukier(...)powoli zaczynamy wlewać mieszankę z kubka (jeszcze przed wlaniem warto ją zamieszać) i mieszamy całość zwiększając lekko moc palnika (ja cały czas robię to ręczną trzepaczką, unikam w ten sposób grudek). Budyń mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Gotowy budyń przekładamy do pucharków lub miseczek. Na każdej porcji układamy plasterki banana i posypujemy posiekaną czekoladą. Podajemy. Domowy budyń można jeść
Słodkie okruszkitrzeba ich nawet obracać na drugą stronę. Dzielimy naszą rybę na części, otaczamy i na papier do pieczenia, kilka minut i obiad gotowy. Uwierzcie - dzieci za nimi szaleją, nigdy nie zjedzą z większym apetytem ryby przygotowanej w inny sposób. Co prawda paluszki rybne z piekarnika przygotowuje się łatwiej, ale ja lubię smażone ryby i sobie tego nie odmówię, dlatego swoje(...)tartej, ale w rezultacie daje ona o wiele lepszy efekt, danie wykonane przy użyciu panko jest bardziej chrupiące. Paluszki rybne przepis Potrzebujemy: 400 g filetów rybnych w kostce 2 jajka panko sól, pieprz Każdą kostkę dzielimy na 4 części. Kostki muszą się lekko rozmrozić, żeby można było je pokroić. Takich prosto z zamrażarki nie uda się Wam pokroić. :) Paluszki rybne
MamaOskarkadzielić, bo wydaje mi się to tak proste i oczywiste, że aż śmieszne. Podobnie właśnie miałam z tymi kulkami ziemniaczanymi. Zrobiłam ich sporo, zjedliśmy i dopiero jak zostało kilka, to olśniło mnie, że może jednak je sfotografuję i Wam pokażę. Na pewno nie raz zostanie Wam odrobinę ziemniaków z obiadu i zastanawiacie się, co z nimi zrobić. Sama(...)zachęcam do zrobienia. Na pewno będziecie zadowoleni! Składniki: ½ kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 płaskie łyżki mąki pszennej Ok 160g (jedna szklanka) mąki pszennej Sól (jeśli ziemniaki nie były solone przed gotowaniem) Pieprz do smaku Bułka tarta do panierowania Olej rzepakowy do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki (mogą być nawet takie z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub mielimy
Kuchnia w czekoladziepomidory 2 ogórki sałata lodowa (dodatkowo strzępiasta do dekoracji - opcjonalnie) sól, pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka Tortilla z Rybą i Sosem Tatarskim - Sposób przygotowania: Sos Tatarski: Pieczarki i ogórki bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru zalew. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Tak samo postępujemy z cebulką i wszytko przekładamy do większego naczynia. Następnie(...)mące, następnie w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia - powinno to trwać nie dłużej niż ok. 2-3 minuty z każdej ze stron. Warzywa siekamy na plasterki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Na środek każdej tortilli wykładamy ok. 2 łyżki sosu tatarskiego, po kilka plasterków warzyw
Słodka Stronaprzygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem. Odstawić na kilka minut aby się rozpuściły, następnie wymieszać ze śmietaną i odstawić na kilkanaście minut aby podrosły. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym. Dodać jajka i żółtka, śmietanę z drożdżami oraz letnie masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Gotowe ciasto nakryć ściereczką(...)odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce. Masa Białka ubić na sztywno. Domową masę makową przełożyć do miski. Dodać jajko i zmiksować. Następnie dodać ubitą pianę i ponownie zmiksować. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je zagnieść i podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na prostokąt o wielkości mniej więcej 35x25. Ciasto posmarować białkiem. Wyłożyć połowę przygotowanej masy makowej, pozostawiając
Monia miesza i gotujePóki co nie mam czasu na opisywanie bieżących przepisów, a jest ich sporo, bo ciągle coś pichcę i piekę - dokarmiam mojego Tatusia :). Pierniczków napiekłam na kilka sposobów i leżą biedniutkie w pudełkach czekając na ozdobienie. Pewnie pokażą się tutaj po świętach..., a może uda się wrzucić wcześniej. Nie wiem. Tak jak kiedyś napisałam - staram się uzupełniać bloga również starymi przepisami(...)jednak masło, ale zwiększa znacznie koszt), 4 żółtka, 2 łyżki cukru, 4 łyżki śmietany ( użyłam gęstej kwaśnej), 20 dag drożdży, Na nadzienie: 1 puszka gotowej masy makowej, Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy, przekładamy na stolnicę, dzielimy na 5 części. Każdą część ciasta wałkujemy na okręgi o średnicy
Nie tylko w kuchnidorzucamy kolejne. Na koniec wpadają cebula i czosnek. I to prawie koniec. Tak zmielone ziemniaki puszczą na pewno więcej płynu niż te, które starlibyście na tarce. Jest na to sposób. Odstawcie zmielone ziemniaki z czosnkiem i cebulką na gęstym sicie, nad miseczkę. Możecie zostawić tak ziemniaki na jakieś 5-10 minut i jeszcze je odcisnąć. Do miseczki ścieknie(...)miseczki, nie jest potrzebny. Na dnie zobaczycie warstwę skrobi, która wypłynęła razem z sokiem z ziemniaków. Rozpulchnijcie ją łyżką bądź widelcem, włóżcie do miski odciśnięte ziemniaki. Wymieszajcie je z jajkami, solą i vegetą (nie używam jej na co dzień, ale do placków- zawsze). Dodajcie 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 pełne łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszajcie. Nie sypcie
Karo in the Kitchen