jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:153/277)

Maślane ciasteczka w czekoladzie. 139

tortowej) POLEWA: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła      Masło ubijamy z jajkiem i cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ubijając mikserem. Gdy powstanie coś na wzór zwartych okruchów odkładamy mikser i zagniatamy ciasto (kilka sekund). Jeśli ciasto jest za suche dodajemy łyżeczkę zimnej wody, mleka lub śmietany, jeśli za rzadkie(...)zarumieniły. Studzimy.      Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki, dodajemy masło i topimy w kąpieli wodnej (miskę stawiamy nad gotującą się wodą, w taki sposób, żeby woda nie dotykała miski) lub wkładamy na 20 sekund do mikrofali, mieszamy, znów wkładamy do mikrofali na 20 minut, mieszamy, powtarzamy tę czynność aż czekolada się rozpuści. W jeszcze

Rozpustne gotowanie
Sernik marmurkowy 188

Sposób wykonania: Herbatniki  rozkruszyć blenderem, rozpuścić masło lub margarynę i dodać do herbatników, dodać łyżkę kakao i dokładnie wszystko wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na dnie ciasto z herbatników i dokładnie docisnąć. Przygotować masę serową:  Ser zmiksować z cukrem i szczyptą soli na gładką masę. Pod koniec ucierania nie przerywając dodawać stopniowo po jednym jajku(...)minut w temperaturze 150 stopni C. Gdy minie czas pieczenia należy wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki piekarnika, sernik powinien tak jeszcze po leżakować w  piekarniku kilka minut. Powinno go to ustrzec przed opadnięciem.  Po tym  czasie wyjąć upieczone ciasto z piekarnika i wystudzić. Rozpuścić polewę czekoladową w kąpieli wodnej i polać nią wystudzony sernik, posypać płatkami

Na słodko lub wytrawnie
Chleb żytni z ziemniakami i suszonymi pomidorami na drożdżach 189

obietnicach się kończy. Wymiana piekarnika na nowy z większą opcją programów pieczenia pozwoliła mi dopiero zauważyć jak ważny jest dobry piekarnik ( i wcale nie taki drogi).   Ostatnio piekłam kilka swoich ulubionych potraw i są o niebo lepsze niż w poprzednim piekarniku.    Dzisiaj podam przepis pochodzący z miesięcznika „Lubię gotować „ nr 10/2012 na chleb żytni z dodatkiem ziemniaków(...)łyżki suszonych pomidorów ze słoiczka, drobno pokrojonych 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka prażonej cebulki Szczypta mielonego kminku. Dodatkowo do smarowania: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 płaska łyżka maku do posypania Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zalać taką ilością wody, aby sięgała 1-2 cm ponad ziemniakami. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Wodę

Na słodko lub wytrawnie
Doskonałe spaghetti carbonara na domowym Tagliolini 170

pieprz- tymianek gałązkę- 2 łyżki oliwy do smażeniaskładniki na makaron - 400 g semoliny- 4 jajka- 2 szczypty soli morskiej- mąkę do podsypywania (405) SPOSÓB WYKONANIA: makaronu- semolinę mieszamy z solą robimy wgłębienie i kolejno dodajemy jajka i wyrabiamy na jednolitą masę. Po wyrobieniu zawijamy w folię spożywczą, aby cisto odpoczęło i uwolnił się gluten.  Jeżeli posiadamy maszynkę(...)podsmażamy na oliwie do chrupkości, w garnuszku mieszamy śmietanę, żółtka i parmezan.- świeży makaron gotuję się ok 3 minuty(jeżeli wykorzystujesz kupny suchy postępuj wedle opisu)- odcedź makaron, zachowując kilka łyżek wody z gotowania. Przełóż odcedzony makaron na patelnię z boczkiem, dokładnie wymieszaj, aby cały pokrył się oliwą i oprósz całość grubo mielonym pieprzem. teraz cały myk tego dania

Basia w kuchni
Drożdżówki z borówkami 164

Jeżeli coś złości mnie w mieszkaniu w Norwegii to brak światła. Oczywiście  nie myślcie sobie, że tutaj biegają białe niedźwiedzie, jest zimno i dzień trwa kilka godzin. Bez przesady ( niestety spotkałam się z takim podejście i to nie raz). Bardziej narzekam w tym momencie na brak światła pod względem zdjęć. Niestety jeśli przychodzą pochmurne dni a tych jest bardzo(...)piszecie, że zdjęcia są zbyt ciemne a ja już doświetliłam j na wszystkie sposoby. W codziennym życiu mniejsza ilość światła mi nie przeszkadza, do wszystkiego można . Macie jakieś pomysły? Składniki na 10 drożdżówek 50 g drożdży 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szczypta soli 2 jajka szklanka mleka 500 g mąki 200 g borówek cukier puder do posypania białko

ciastkarnia na kruchym spodzie
Poniedziałek: Misa obfitości z pieczoną cieciorką 150

minut Czas pieczenia: 25 minut Liczba porcji: 2 Pyszna pieczona cieciorka Nazwa misa obfitości brzmi jak tani chwyt marketingowy, ale tak nie jest. Chodzi o zupełnie niepozorne danie, ot kilka warzyw z kaszą lub ryżem, które w rzeczywistości jest niezwykle bogatą w składniki, substancje odżywcze i smaki potrawą. Do misy można włoży warzywa surowe, albo upieczone, albo i takie(...)gotowane na twardo jajko – które zawiera wszystkie niezbędne składniki do życia! Tu ważna uwaga: jeśli robicie danie z gotowanym jajkiem to nie może ono siedzieć w lodówce dłużej niż 2 dni! Jajko surowe świetnie poradzi sobie w chłodzie nawet miesiąc, ugotowane wymięka już po dwóch dniach Jeśli misę macie zamiar zabrać do pracy, ugotujecie jajko albo wieczorem, albo rano

Niedzielny kucharz
drożdżówka ze śliwakmi 148

Śliwa nam w tym roku oszalała, może tak jak grusza usłyszała, że chyba pora się rozstać i nam to wynagrodziła. Nie wiemy, ale nie sposób tego przerobić. A że to śliwa z tych mega słodkich co to same się w ustach rozpływają to sami możecie sobie wyobrazić, że aż żal nie przerabiać na cokolwiek. A jak przerabiać to prócz przetworów(...)mleka 2 jaja 15 g suchych drożdży 80 g cukru kilka śliwek pokrojonych na kawałki kruszonka 50 g masła 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: do naczynia miksującego włożyć mleko i drożdże - podgrzewać czas 1,5 min / obr 2/ temp. 30 st następnie włożyć pozostałe składniki prócz jajek i wyrobić - czas 3 min /Interwał dodać jaja

Gotowanie z pasją
Kolorowa pianka z owocami i galaretką 229

casto należy do tych co zawsze  wychodzi, więc zachęcam do zrobienia. Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej pianka 500 ml śmietany 36% 2 galaretki (cytrynowa, wiśniowa) dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 1 banan 1 pomarańcza kilka truskawek Wykonanie: Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania(...)jeszcze płynną galaretkę. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wylać na biszkopt, wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia. Po tym czasie przygotować w ten sam sposób galaretkę cytrynową. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 900 ml wody, wystudzić. Na wierzch pianki ułożyć plasterki banana, pomarańczy i truskawek. Całość zalać zimną galaretką, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia

magiczna kuchnia Kasi
Rogale Marcińskie z białym makiem 260

szklanki cukru pudru 3 łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ½ łyżeczki cynamonu kilka kropli olejku migdałowego 1-2 łyżki śmietany Dodatkowo: 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej * PRZYGOTOWANIE Ciasto półfrancuskie Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem oraz solą. Wbij jajko, dodaj ekstrakt i wlej letnie (niegorące!) mleko. Zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec wlej(...)części, jak kartkę papieru do koperty na list tak, aby całe masło znalazło się w środku. Brzegi ciasta sklej, obróć o 90º i rozwałkuj ponownie w ten sam sposób i złóż na 3 części. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na lodówki na 1 h do schłodzenia. Następnie ciasto wyjmij, rozwałkuj analogicznie i złóż. Proces wałkowania, składania i chłodzenia należy

Food Square
Osiemnastowieczne bułeczki z Bath (Bath buns) 159

lekarza Williama Olivera. Tradycyjnie wierzch bułek posypywało się ziarnami kminku, następnie pokrywało kilkoma warstwami cukrowej glazury i posypywało kruszonym cukrem. Dziś w angielskich piekarenkach w okolicach Bath można spotkać kilka wersji, z rodzynkami, czarnymi porzeczkami, suszonymi lub kandyzowanymi owocami, samym cukrem lub nawet kostką cukru wewnątrz bułeczki. Przejrzałam wiele stron z przepisami, a różniły się od siebie wieloma rzeczami. Niektóre(...)mleka 15g świeżych drożdży/ 7g suchych 450g mąki pszennej 30g cukru szczypta soli 225g masła w temp. pokojowej 1 jajko (do posmarowania) Mleczna glazura: 2 łyżki cukru 1 łyżka mleka Dodatkowo: rodzynki ziarna kminku 4 lekko rozkruszone kostki cukru Sposób przyrządzenia: 1. Delikatnie podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. 2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Gnocchi - włoskie kluski 158

sposoby. W jednej z włoskich restauracji próbowałam z truflami i ten smak czuję do dzisiaj. Niestety ja takich nie przygotowałam, bo grzybów takich nie posiadam :) . Podałam polane ziołowym masełkiem, ale możecie również je podać z pomidorami lub sosem pieczarkowym. Przepis na nasze kopytka znajdziecie tutaj Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 1 jajko(...)kluski. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić przez maszynkę. Na stolnicę wyłożyć ziemniaki, zrobić w nich dołek, wbić jajko, dodać mąki, sól, i gałkę muszkatołową. Zagnieść ciasto. Powinno być gładkie. Uformować z ciasta grubszy wałek i podzielić go na kilka porcji. Z każdej porcji zrobić wałek o średnicy około 1,5 cm i pokroić na kluseczki. Do formowania klusek

O kuchni z uczuciem
Tort z musem czekoladowym i wiśniami 189

wanilii mus czekoladowy : 200g czekolady deserowej 2 łyżki brandy 4 łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka 55g cukru 150ml śmietanki kremówki oraz wiśnie z alkoholu migdały w słupkach Sposób przygotowania: Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy(...)powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Do suchej miski wlać białka i ubić je na sztywna pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Ubić kremówkę. Przełożyć ja do masy czekoladowej. Wymieszać i dodać resztę

Pyry na Gaz
Ciasto jabłkowe z delikatnym kremem budyniowym. 224

waniliowego z prawdziwą wanilią 3 łyżki cukru około 40 g gorzkiej czekolady           Sposób przyrządzania:             Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Potem dodawać kolejno jajka na przemian z przesianą mąką, połączoną z proszkiem do pieczenia. Wlać śmietanę kremówkę i dobrze wszystko wymieszać mikserem(...)porcjami zimny budyń i zmiksować na gładką masę. Krem wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto. Gorzką czekoladę zetrzeć na małych oczkach i posypać nią ciasto. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Naleśniki Gordona Ramsay’a 134

rozumiem drobne różnice między racuchami, naleśnikami, plackami i pankejkami, kochając jednocześnie wszystkie z nich pod każdą możliwą postacią. Mam też swój ulubiony przepis, który modyfikuję na wiele różnych sposobów i nigdy mnie jeszcze nie zawiódł. Poznałam go oglądając jeden z setek programów kulinarnych, prowadzony tym razem przez Gordona Ramsaya. Bardzo lubię jego kuchnię, prostą i finezyjną jednocześnie, jego mocny charakter(...)Jego naleśniki są zaś pyszne, cieniutkie i delikatne, cudownie puchate, pasujące zarówno do słodkich wypełniaczy, jak i wytrawnych. Polecam go całym serduchem i na blogu postaram się wam zaprezentować kilka moich ulubionych wariacji na jego temat (głównie jeśli chodzi o rodzaj użytego mleka oraz mąki). Na pierwszy rzut jednak klasyczny, podstawowy i pierwotny przepis, który wychodzi zawsze. Na zdjęciach wersja

Przepysznik - BLW i nie tylko
Grzanki z kurkami i suszonymi pomidorami 216

staramy się trzymać ciemnego pieczywa. Dlatego podstawą moich grzanek są grahamki, które zostały nam z poprzedniego dnia - grzanki to świetny sposób na wykorzystanie nie najświeższego pieczywa. Do tego kurki, w końcu mamy na nie sezon, oraz kilka suszonych pomidorów, wiejskie jaja i odrobina żółtego sera. Całość podana z domowym ajwarem wymieszanym z łagodnym keczupem i posypana świeżym szczypiorkiem. Danie może(...)tartą bułkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, ja wykorzystuję tę z suszonych pomidorów. Podsmażyć na niej kurki (większe grzyby trzeba pokroić na kilka kawałków). Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane suszone pomidory i zalać roztrzepanymi jajkami. Po prostu robimy jajecznicę. Kiedy jaja się lekko zetną doprawiamy całość ponownie solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek. Układamy farsz w połówkach grahamek

Kulinarne Inspiracje