zapewne wiecie kilka dni temu wróciłam z Djerby – afrykańskiej wyspy należącej do Tunezji. Wyspy, która totalnie skradła mi serce. O samej jednak wyspie opowiem Wam w innym wpisie, a dziś porozmawiamy trochę o kuchni tunezyjskiej. Jednym z najbardziej popularnych przepisów kuchni tunezyjskiej jest znana wielu osobom i lubiana Szakszuka ( nazywana też shakshouka, shakshuka, ş akşuka, tchoutchouka, chouchouka, mekbouba oraz(...)innego jak „wielki bałagan” – danie śniadaniowe składające się z jajek zapiekanych w pomidorach z dodatkiem aromatycznych przypraw. Sycące, niesamowicie smaczne, przywodzące na myśl bliskowschodnie klimaty. Zainspirowana urlopem własnie takie pyszne śniadanie dziś dla Was przygotowałam! Pakujcie się – jedziemy o Tunezji! SKŁADNIKI: * jajko – 3 szt * oliwa z oliwek – 3 łyżki * cebula – 1 szt * papryka
Ostra na Słodkooleju. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika. Przesypać je do miseczki. Jaja roztrzepać widelcem i na niewielkiej ilości oleju usmażyć omlet na sposób francuski, zgarniając ścięte jajka do środka łopatką i przelewając w puste miejsce nieścięte jajka; po usmażeniu zwinąć w rulon. Przełożyć omlet na deskę. Na patelnię przełożyć kawałki kurczaka i krewetki. Obsmażyć. Makaron namoczyć we wrzątku zgodnie(...)żoną Marcina i kochającą matką 6-letniego Filipa, a przy okazji specjalistką od wychowania dzieci i rozwiązywania problemów rodzinnych, terapeutką, wykładowcą akademickim, ekspertem zapraszanym do radia i telewizji. Na kilka dni przed Bożym Narodzeniem postanawia spełnić obietnicę daną synkowi i upiec z nim pierniczki. I wtedy w progu jej domu staje dziewczyna, której 8 lat temu Agata też coś obiecała
Weekendy w domu i ogrodzieobłędu z nadmiaru nowych doznań :D! Wykonanie SPÓD Wyjmij wszystkie składniki na sernik z lodówki. Wyłóż dno tortownicy o średnicy 23 cm papierem do pieczenia, zamknij obręcz w taki sposób, żeby wypuścić resztę papieru na zewnątrz tortownicy. W małym garnuszku roztop 2 łyżki masła. Ciastka pokrusz dość drobno i wrzuć go garnuszka z roztopionym masłem. Wymieszaj dokładnie. Masę ciasteczkową wyłóż(...)lodówki na czas przygotowywania pozostałych elementów ciasta. Składniki SPÓD 150 g ciastek kruchych owsianych 2 łyżki masła Wykonanie MASA SEROWA Umyj bazylię, zerwij listki z gałązek i odłóż kilka listków do dekoracji. Resztę liści rozdrobnij w blenderze lub bardzo dokładnie posiekaj nożem. Zajmij się teraz masą serową – zmiel twaróg trzykrotnie w maszynce albo rozmiksuj w melakserze. Jeśli masz gotowy, zmielony
Eat me! Fit me!rozpoczynać w ten sposób nowy dzień. Zapraszam Was serdecznie po przepis. SKŁADNIKI NA BEZGLUTENOWE PANCAKES - 3 łyżki dżemu Łowicz- 100% Rokitnik - 1/2 szklanki mąki kokosowej -1/2 szklanki mąki jaglanej - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 szklanka mleka kokosowego - 1/2 szklanki wody gazowanej - 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - 2 jajka rozmiar L - 1/2 szklanki(...)każdej ze stron. Ułóż pionowo na talerzyku, obsyp orzechami, malinami i podaj z porcją dżemu Rokitnik. Przepyszne, zdrowe i kolorowe śniadanie dla całej rodziny, którego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Warto spróbować! Życzę Wam smacznego prozdrowotnego śniadania i pięknego dnia, pełnego energii! przepis zgłaszam do konkursu, trzymajcie za mnie z całych sił kciuki
SMYKWKUCHNIgram cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Margarynę siekamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Z drożdży i cukru robimy zaczyn, gdy będzie płynny wlewamy do mąki, dodajemy żółtka oraz śmietanę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy(...)sparzamy gorącą wodą, odcedzamy na sitku i mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Masło roztapiamy w rondlu , dodajemy miód, cukier, mak, bakalie, żółtka i sól, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ostudzonej masy, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy równomiernie masę makową i zwijamy
Bajeczna Kuchniajakiego powodu, ponieważ w rezultacie moje obawy okazały się bezzasadne. Wegański „biszkopt” przygotowuje się o wiele łatwiej i szybciej niż ten na bazie jajek , a kokosową śmietankę ubija się w mig. I tym sposobem wegański tort okazuje się być prostszy – tak, prostszy! Wegański „biszkopt” ma nieco bardziej zwartą strukturę, choć nadal delikatną, a śmietanka kokosowa w przeciwieństwie do zwykłej zdecydowanie(...)pestek winogron lub słonecznikowego) Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego (dobrej jakości, z dużą zawartością kokosa, minimum 80 %) schłodzone przez 1 dobę w lodówce 1 szklanka nerkowców namoczonych przez kilka godzin 1/3 szklanki zmielonego na puder ksylitolu 1 puszka brzoskwiń w syropie Do nasączenia: mieszanka soku pomarańczowego z dodatkiem soku z cytryny i ewentualnie cytrusowego likieru (np. pomarańczowego) – razem
Roślinna - blog wegańskibrunatno-czarne plany. Zdarza się , że zauważasz je dopiero, gdy skórka zupełnie sczerniała. I co ? Wyrzucasz, bo przecież przejrzałe banany nie smakują dobrze. To fakt ! Ale, na wszystko jest sposób. Nie wyrzucaj przejrzałych bananów, one świetnie sprawdzają się w wypiekach. Dodaj jeden lub dwa zgniecione banany do czekoladowych muffinek, dzięki nim staną się wilgotne. A może zrobisz brownie z bananem(...)około 370g ) 2 jajka 2/3 szklanki cukru ( lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki ) 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego 30 g śmietanki 30 % 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 70 g czekolady deserowej około 60-70 g dowolnych bakalii otarta skórka z 1 pomarańczy ewentualnie kilka kropli olejku rumowego
kolorowotorcikowopapryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki majeranku 1 płaska łyżeczki czosnek granulowanego ½ łyżeczki soli Sposób przygotowania: Makaron łazanki gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Ugotowany przelewamy na rondelku zimną wodą i częścią (około 2/3) wylepiamy spód i boki tortownicy(...)drobnych oczkach sera żółtego (aby się lepiej torcik związał w środku). Następnie rozkładamy pozostały makaron. Jajka roztrzepujemy, łączymy z przyprawami, jogurtem greckim i pozostałym startym serem. Polewamy torcik i zapiekamy około 30-35 minut w 180 stopniach do wyraźnego zrumienienia wierzchu. Uwagi: Można odłożyć kilka kawałków piersi z indyka i papryki oraz pomidorka do dekoracji. Pierś z indyka można zastąpić
Kolorowy Przepisownikjest to jeszcze typowy placek, bowiem zamiast ryżowej mąki użyłem ugotowanego ziarna ryżu. Spytać można skąd wziąłem takie cudactwo. Otóż odpowiedz jest trywialnie prosta, danie narodziło się, ładnych kilka lat temu z mej pomyłki ( by nie rzec dosadniej z całkowitej i permanentnej ignorancji). Pamiętam że wykonawszy pierwowzór dzisiejszego dania, chciałem go czym prędzej ukryć, lecz moi znajomi( niewątpliwie głód pchnął(...)swej kuchni nader często. składniki dla trzech osób 1 szklanka ryżu 1 szklanka kefiru 4 łyżki cukru 3 jajka 1 duże kwaśne jabłko 150 g żurawiny ( u mnie świeżej) 2 łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia sposób przygotowania Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy łyżkę cukru i gotujemy aż będzie miękki. Ugotowany ryż
Miód i pieprzpieczenia, a jest idealnie wyrośnięty, niepopękany i do tego mięciutki i puszysty. Tak naprawdę proszek nas wspomaga gdy składniki źle są skomponowane i ma za zadanie w sztuczny sposób "postawić tort do pionu". Jest niezdrowy i nie ukrywajmy - to jest chemia, którą faszerujemy siebie i bliskich zupełnie niepotrzebnie. Ten przepis na biszkopt jest naprawdę wspaniały i korzystam z niego(...)przepisu. Biszkopt ten jest mocno czekoladowy, a po upieczeniu starcza na dwa blaty od tortu. Przepis na wersję 3-blatową pojawi się mam nadzieję wkrótce :) Składniki (26 cm): 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny mała szczypta soli Białka ubijamy na najwyższych obrotach ze szczyptą soli
JedzeniomaniaImprezowe przekąski większości z nas kojarzą się z chipsami, paluszkami, krakersami, ciasteczkami i innymi, niestety niekoniecznie zdrowymi produktami. Tak się ostatnio zastanawialiśmy z Pawłem czy zamiast
W kuchni Katiekanapie, zaczynam czytać książkę i odpływam sama nie wiem kiedy, o ile jakaś siła mnie przed tym nie powstrzyma (na przykład psa intensywnie domagająca się spaceru). Macie jakieś sprawdzone sposoby na taki stan ducha (i ciała zresztą też)? W każdym razie, mam nadzieję, że po długim weekendzie (długim dlatego, że już nie pamiętam, kiedy ostatnio oboje mieliśmy wolne(...)więc Wam ogromnie - kilka minut roboty, a efekt zbija z nóg. Masło orzechowe Składniki: (na 250 g) 125 g niesolonych orzeszków ziemnych 125 g solonych orzeszków ziemnych Orzechy wsypać do malaksera, miksować przez 5-10 minut, aż do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce do miesiąca. Smacznego! W ten sam sposób można przygotować masło
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryny i czosnku. Chłodnik ma konsystencję aksamitnego musu, co sprawia, że zupa ma bardzo elegancki charakter, można ją podawać na przyjęciach. Chłodnik można dekorować przed podaniem na wiele efektownych sposobów: posypać ziołami, przyprawami, krojonymi lub całymi warzywami. Można go podać również z chrupiącą grzanką. Polecam na upalne dni. Składniki: 3 dojrzałe awokado (po 180 g każde) 1/2 ogórka szklarniowego(...)szczypiorkiem) 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 300 ml jogurtu naturalnego 1/2 łyżki syropu z agawy lub miodu chilli w proszku sól do smaku do dekoracji przed podaniem : kilka pomidorków koktajlowych, kawałek ogórka Przygotowanie: Obrane awokado, dymki, czosnek i obranego ze skórki i nasion ogórka zmiksować na gładką masę. Dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, sok z agawy
Codziennik Kuchennyspokojnie mógłby pretendować do miana tortu :) Tradycyjny sposób wymaga odlania pół szklanki masy kakaowej na pierwszym etapie wykonania ciasta. Masą tą później polewa się gotowy deser. Ja nie odlewałam masy. Użyłam całości, ale w zamian odjęłam jedno jajko, aby konsystencja ciasta i ilość tłuszczu pozostała podobna. Nie dzieliłam też jajek na żółtka i białka ubijane osobno, czym ułatwiłam sobie pracę(...)wypieków 3 jajka w temp. pokojowej 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego Przełożenie: 330 ml zimnej śmietanki 30% 1,5 opakowania śmietanfixu cukier puder - do smaku - 2 łyżki lub trochę więcej 1,5 słoiczka konfitur wiśniowych oraz: świeże jeżyny do przybrania (lub maliny) kilka kostek białej
Posadzone i zjedzoneBeza to wspaniały deser, który czasami może przyspożyć trudności w wykonaniu. Aby tego uniknać należy pamietać o kilku podstawowych zasadach. Białka jajek powinny być świeże (zawsze wącham jajko po rozbiciu skorupki) i bardzo dokładnie oddzielone od żółtek. Choćby odrobina żółtka powoduje, że białko niestety nie da się ubić na sztywną pianę. To tłuszcz zawarty w żółtku powoduje, że piana będzie(...)miksera. Można z powodzeniem użyc cukru trzcinowego. Bezy będą wtedy lekko kremowe. Na jedno duże białko przypada 60 gram cukru. Zawsze korzystam z tej proporcji. Bezę można zrobić na kilka sposobów w zależności od jej przeznaczenia. Bezę francuską ubija się z cukrem. Najpierw trzeba ubić pianę na sztywno, stopniowo zwiększając obroty miksera. Kiedy piana jest już sztywna można dokonać próby
codojedzenia