masła ½ łyżeczki soli gruboziarnistej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spody do babeczek: 1. W misie blendera umieszczamy pokruszone herbatniki. Dodajemy rozpuszczone masło, miksujemy do powstania masy z ciastek o konsystencji mokrego piasku. 2. Foremkę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Na dno papilotek wysypujemy masę ciasteczkową, delikatnie uklepujemy. Masa serowa: 1. Do miski wkładamy zmielony ser, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i budyń. Miksujemy(...)uważać, żeby nie przypalić - ciemny karmel będzie gorzki ), po czym zalewamy wodą ( ostrożnie, może pryskać! ). Gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się karmelu. 2. Następnie dodajemy śmietankę, gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy zimne masło i sól. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie chowamy sos do lodówki (powinien zgęstnieć). 3. Ostudzone babeczki odwijamy z papilotek, polewamy sosem karmelowym i dekorujemy
W kuchni Katiepowiecie na skrócenie przygotowywania ciasta drożdżowego do minimum? Ja uważam, że to całkiem niezły i pomysł i pomimo, że znalazłam już sposób na drożdżówki idealne to takie brioszki są naprawdę fajnym rozwiązaniem. Przepis pojawił się już na blogu, ale dość dawno temu i w wersji ze śliwkami dlatego postanowiłam go odświeżyć. Cały urok tego wypieku polega na tym, że ciasto(...)wyrasta tylko raz. Czyli pomijamy wyrastanie rozczynu, potem ciasta i na końcu jeszcze bułek. Oszczędza nam to sporo czasu. A same bułeczki wychodzą puszyste i naprawdę pyszne. Kilka bułek mi popękało, ale mój mąż uznał to zaletę twierdząc, że przynajmniej widać co jest w środku Oboje nie lubimy kiedy bułki drożdżowe kupione w sklepie mają w środku owoców tyle
Relaxtimemożna. Ale po co faszerować się jakąś chemią, jeśli w kilka chwil z łatwością krok po kroku przygotujemy je samodzielnie. I wiecie co? Będzie przepysznie. Składniki: ciasto: 1 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka Wypasione MLEKOVITA 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 5 łyżek kakao masa(...)śmietanki Polskiej 36% MLEKOVITA cukier puder do smaku do śmietany żelatyna- 2 łyżki pół szklanki wiórek czekoladowych CUKIETERIA 3 banany Wykonanie: *Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą , oraz kakao. Wlewamy mleko i olej, dalej miksujemy. Wlewamy do tortownicy . U mnie o wymiarze 24 cm, ale może
Z Majeczką w kuchnisera twarogowego już zmielonego 6% tłuszczu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka starta skórka z jednej dużej pomarańczy (najpierw sparzyć pomarańcza) aromat pomarańczowy 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C (piekłam z opcją góra i dół z termoobiegiem). Wszystkie(...)wodnej). Piec 60 minut, aż masa wyraźnie się zetnie i przy poruszeniu tortownicą będzie lekko drżeć tylko środek sernika. Wystudzić w piekarniku. Potem dobrze jest trzymać sernik przez kilka godzin w lodówce. Udekorować plasterkami pomarańczy. Smacznego
ClauditteMissCookingbyła miękka przed ubijaniem. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Żelatynę mieszamy z odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy wodę. Podgrzewamy. Nad garnkiem umieszczamy metalową miskę. Wbijamy jajka. Zaczynamy miksować, stopniowo dodajemy cukier puder. Masa musi być puszysta. Ciągle ubijając wstawiamy miskę do zimnej wody. Dokładamy po łyżce puszystej margaryny oraz wlewamy sok z cytryny. Żelatynę podgrzewamy w kąpieli(...)stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam w większości zabarwiłam na pomarańczowy i czerwony kolor. To co mi zostało zamroziłam w foliowych woreczkach. Aby wykonać różyczki z rozwałkowanej masy wycinamy kółka (szklanką lub kieliszkiem- w zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie
VioletoweKucharzenieMój ulubiony sposób na paluszki krabowe. Szybka i prosta sałatka. Mocno aromatyczna, kolorowa i orzeźwiająca. I do podania na kilka sposobów. Lubię takie szybkie, nieskomplikowane rzeczy które jednocześnie niosą ze sobą wiele smaku. Kompozycja świeżego, zielonego ogórka, grubego szczypioru, wiosennych cebulek i pietruszki jest intensywna i jednocześnie bardzo, bardzo aromatyczna. Do tej sałatki nie trzeba wiele majonezu – dzięki ogórkowi(...)jest to szczyt piramidy zdrowego żywienia ale też nie histeryzujmy – całej tablicy Mendelejewa tu nie znajdziecie więc od czasu do czasu na surimi można sobie pozwolić. Umyjcie szczypior, pietruszkę. Jajka ugotowane na twardo obierzcie i drobno pokrójcie. Ogórka obieram ze skórki, ale jeśli lubicie możecie ją zostawić. Dużego dorodnego ogórka pozbawiamy pestek i jego miąższ kroimy w drobną kostkę
Karo in the Kitchencałe jajka, miksując po każdym ok. 15s. Na koniec zmiksować ze śmietanką. Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię. Mus śliwkowy:* Powidła podgrzać w rondelku razem z alkoholem i zmiksować jeśli maja kawałki owoców. Wykładać je łyżeczką na wierzch sernika, starając się ich nie zanurzać w masie, a kłaść na wierzchu. Na koniec wykałaczką do szaszłyków zrobić kilka ósemek(...)dopiero teraz zauważyłam, że powidła trzeba było podgrzać i zmiksować :D Nie zrobiłam tego, kładłam je od razu na powierzchni sernika i rozprowadzałam wykałaczką. Myślę, że w ten sposób można też zapobiec zapadaniu się musu
chili & sugarpieprz 4 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe) 4 plasterki boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory malinowe kilka plastrów cebuli ogórek konserwowy lub kiszony 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Sałatę posiekać i wymieszać z majonezem(...)piekarnika. Posmarować musztardą, ułożyć sałatę, pomidora, hamburgera, bekon, ogórek oraz cebulę. Polać ketchupem i przykryć drugą częścią bułki. Oczywiście możemy dodać też plasterek sera i w ten sposób zrobić cheeseburgera
Piąty grzech głównyJest to jedno z ulubionych ciast mojej Mamci dlatego nie mogło go tutaj zabraknąc!Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje naprawdę rewelacyjnie!Delikatna biszkoptowa
Ostra na Słodkosmażenia. Przygotowanie:Mięso:Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną drobno papryczkę chili i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 6 porcji, formujemy podłużne sznycelki, które nabijamy na wykałaczki. Mięso obsypujemy sezamem i delikatnie dłonią spłaszczamy, tępą stroną noża robimy po skosie kilka wgłębień (z dwóch str.) Mięso smażymy na niewielkiej ilości(...)okrągłej foremki (bez dna) dodajemy kuskus kolorowy np. z groszkiem, ugniatamy, nakładamy kuskus np. biały (ten bez dodatków), ugniatamy i na końcu kuskus z marchewką. W ten sposób uzyskamy kuskus trójkolorowy.Ser wystarczy podgrzać w małym rondelku lub w mikrofali. Kuskus podajemy z mięsem i serem. Do całości dodajemy świeże oregano, plasterki papryczki chili i doprawiamy pieprzem.Smacznego
Moniki SmakołykiKotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Schab myję i kroję na kotlety. Zazwyczaj z pół kilograma mięsa wychodzi mi 8 kotletów. Te muszą być(...)złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.Odsączam nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podaję z surówką. Kilka uwag: wieprzowinę zazwyczaj marynuję na dzień lub dwa przed spożyciem. Nadaje to mięsu miękkość i pełniejszy smak. Poza tym dobra marynata w naturalny sposób konserwuje mięso, więc możemy je dłużej przechowywać. Pisałam już o mojej marynacie, np. w przepisie na bitki
prawdziwe jedzeniemogłam też pokroić na węższe paski..ale i tak ciasto było pyszne.. ...Pomysł na masę z przetartych truskawek z dodatkiem budyniu i galaretki podpatrzyłam tutaj. Ciasto: 5 jajek 22 dkg margaryny 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa truskawkowa(...)Przełożyć ciasto do foremki .Ciasto wykładać w dowolny sposób, można tak jak ja łyżką dowolnie lub tak jak zebrę od środka po 2 łyżki na przemian.Piec w temperaturze 200 przez około 20 minut.Przekroić na połowę.Jedną połowę pokroić na kilku centymetrowe pasy. Do garnka wlać 3/4 szk. wody, dodać truskawki [ kilka zostawić] i cukier. Gotować 10-15 minut
Moje domowe kucharzenienaprawdę wyśmienite. Jak dotychczas to chyba jedyne bułeczki, które wychodzą super chrupiące. Pewnie to ze względu na dość dziwny sposób wyrastania ciasta. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam ciasta, które wyrasta podczas schładzania w lodówce. Można je przygotować wieczorem i rano w kilka minut mamy pyszne, gorące bułeczki na śniadanie. Ja niestety nie jestem rannym ptaszkiem dlatego piekę je wieczorem , po ok.5-cio(...)bułeczki są tego warte :-)Składniki :- 3 szkl mąki pszennej ( u mnie tortowa)- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 niepełna łyżeczka soli morskiej- 40g drożdży- 1 szkl wody- 1/3 szkl olejuDodatkowo:- jajko do posmarowania bułeczek- ziarna do posypania ( u mnie czarny i jasny sezam oraz mak)W kubku rozkruszyć drożdże , dodać do nich łyżkę mąki i 2 łyżki letniej wody. Odstawić
Smaczne ZdroweBardzo prosty i orzeźwiający tort. Do ciasta dodałam mąki orkiszowej, jednak możesz użyć samej mąki pszennej – wtedy tort będzie jaśniejszy i bardziej pulchny. Tort przełożony
Via Gustopropozycję z piekarenki Agaty, czyli mięciutkie bułeczki jogurtowe. Doprawdy, zaczarujecie nimi swój świat… Uniwersalne i niebanalne Proponowane przez Agatę mięciutkie bułeczki jogurtowe można podawać i zjadać na setki sposobów, znajdując pośród nich ten, który najbardziej nam osobiście odpowiada. Przepysznie smakują z domowymi konfiturami, których w spiżarni mojej siostry jest całe mnóstwo. Fantastycznie smak tego pieczywa podkreśli miód, a żywieniowi(...)jajko 1 łyżeczka soli (7 g) Wykonanie: Do miseczki wkruszamy drożdże, wlewamy około ¼ szklanki ciepłego mleka oraz miód, mieszamy, do momentu rozpuszczenia się drożdży i miodu, wsypujemy 2 łyżki mąki, ponownie dokładnie mieszamy, odstawiamy, pod przykryciem na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy podrośnięty zaczyn, resztę mleka, jogurt, olej, jajko oraz sól, wyrabiamy
KulinarneImpresje.pl