Witajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszny gulasz z pieczarkami , papryką , marchewką i aromatycznymi ziołami . W sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 1 kg szynki 3 marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryka około 9 pieczarek ja miałam malutkie 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką 1 łyżeczka suszonego tymianku
Sama słodycz i szczypta chilimięso i zalewamy piwem i bulionem, dajemy przyprawy oraz świeże zioła (które wcześniej należy zawinąć w gazę lub pergamin). Całość należy zgotować, następnie doprawić solą i pieprzem. Garnek z gulaszem przełożyć do nagrzanego piekarnika na 160 C i piec przez ok 2 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jet gotowe. Podawać z wcześniej ugotowaną komosą
Delicious TitbitsDzisiaj rolada ziemniaczana na waflu. Inna odmiana podania ziemniaków. Świetnie smakuje z gulaszem lub sosem pieczarkowym. Żeby zwinąć ładnie roladę ziemniaki muszą być gorące w przeciwnym razie będzie Wam ciężko zwinąć wafel. Połamie się. Składniki: 1,5 kg ugotowanych gorących ziemniaków 2 łyżki śmietany pieprz gałka muszkatołowa 1/2 pęczka natki pietruszki jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ugotowane
O kuchni z uczuciemRatatouille czyli inaczej prowansalski gulasz warzywny, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej. W oryginalnym przepisie bazą do przygotowania są: cukinia, bakłażan, pomidor cebula oraz papryka. Ja w tym przepisie wzbogaciłam ją w mięso mielone. Warzywa można mieszać według własnego gustu i w różnych proporcjach. Składniki: 500 g mięsa mielonego 0,5 czerwonej papryki 0,5 żółtej papryki 0,5 pomarańczowej papryki
Podróż w kulinariaplacuszki ziemniaczane, z dodatkiem kalarepy i pieczarek. Według mnie całkiem fajne połączenie smaków, które sprawdzi się w towarzystwie kwaśnej śmietany (tak lubię najbardziej) jak i ulubionej salsy lub nawet gulaszu. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki 1 szalotka 1 kalarepa 5-6 pieczarek 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego świeży estragon (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki soku
Kuchnia w opałachZaproszono mnie na wydarzenie z cyklu "Ciasto na niedzielę" [ klik ] a tym razem padło na muffiny. Myślałam ze nie dam rady czasowo ale jak przygotowałam gulasz z dynią na obiad to pomysł sam wpadł do głowy i w kilka minut muffiny gotowe. Polecam serdecznie, są wilgotne i puszyste, posypane chrupiącymi pestkami dyni. Muffiny dyniowe z pestkami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniezakupy nie mogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów. Tym razem ser feta dodałam do cieniutkich omletów o pięknym zielonym
Chilli Czosnek i Oliwamiesiące zawsze ciągną się w nieskończoność. Jesienne chłodniejsze temperatury każą nam stać w kuchni i doprawiać wszystko cynamonem. Albo pić gorące kakao. Albo dosypać więcej ostrej papryki do gulaszu. A ja wcale się temu nie sprzeciwiam. Gotuję rozgrzewające zupy kremy i zabieram je ze sobą do pracy. Robię kotleciki mielone z dodatkiem kaszy i z radością patrzę
bistro mamateraz jak synek domaga się ciasteczka, przygotowuję podpłomyki w kilka minut. Jest to najprostsza forma pieczywa/tortlilli/placków. Najczęściej jemy je z dżemem, ale można uformować większe i podać z gulaszem, z sosem czosnkowym i kurczakiem. Składniki: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej łyżka oliwy/oleju trochę ciepłej wody 1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. 2. Rozgrzewamy patelnię, urywamy
NA MOIM TALERZULecho a może jednak Leczo... jak kto by tego nie nazwał, wszyscy wiemy o co chodzi, warzywny gulasz z mięsem. Co prawda odnośnie lecza, jest jedna niepisana zasada taka sama jak w sprawie rosołu, bigosu czy innych sosów. W każdym domu jest inny przepis, można zapytać 100 osób o przepis na jedno z tych dań, każdy zrobi je inaczej
Kuba GotujeJeśli przestanę być ironiczna-dzwońcie po karawan... " a tak poza tym jeśli chodzi o kulinaria to tym niepozornym gulaszem można tak skutecznie nakarmić płeć męską do tego stopnia,że sam z siebie wyzna,że kocha, umyje naczynia, zakupy zrobi(ale gdy odpocznie po dokładce) a na dodatek powie Ci,że ładnie pachniesz (ale nie nie staraj się. Żadne
Fiolka w kuchnibardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw. Pyszne są sporządzone z udek roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej. Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek
Walijskie Pichceniepapryką. Właściwie to taki Eintopf, danie jednogarnkowe, gdyż zupa gulaszowa jest gęsta i pożywna z dużą ilością mięsa, papryki i ziemniaków. Ktoś może powiedzieć, że to nie zupa, a gulasz Zupa jest pikantna, smaczna, rozgrzewająca, na jej widok cieknie ślinka. Do zupy podana była bagietka. Najlepsza Zupa gulaszowa z papryką: SKŁADNIKI: 50 dag łopatki wieprzowej 1 cebula 3 papryki kolorowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękroimy, a następnie dodajemy do garnka. 4. Kotlety sojowe gotujemy na wywarze do miękkości - ok. 8 minut. Następnie wyjmujemy je z garnka i kroimy na kawałki jak do gulaszu. 5. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich łyżkę octu i doprawiamy do smaku curry, chilli, solą i pieprzem. 6. Do garnka dodajemy kotlety sojowe, mieszamy i dajemy im chwilę, aby wchłonęły
two broke sistersszkoły ( no niestety raczej nie będę ich robić codziennie bo troszkę przy tym pracy jest). Mniejszy zajadał suche z kubkiem kakao a mężowi natomiast zrobiłam do nich trochę gulaszu ( przepis ). Wszyscy zadowoleni :) Składniki na 20 bułeczek: 7 dag drożdży świeżych 1,5 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli 0,7 kg mąki pszennej 450 Wykonanie: Mleko
Poezja Smaków - blog kulinarny