gulasze - 3717 przepisów (strona:161/248)

Pieczarki zapiekane z czosnkiem (Champinones al ajillo) - Tapas 404

tapas i wcale nie muszą to być stricte hiszpańskiego pochodzenia potrawy. Oczywiście lubię, gdy nawiązują do tradycji hiszpańskiej, ale nie jest to obowiązkowe i nawet kawałki pieczonej piersi czy gulasz z wczorajszego obiadu doskonale nadają się na tapasy. Ale zapiekane z czosnkiem pieczarki to bardzo tradycyjne hiszpańskie tapas - obowiązkowo do wypróbowania! :) Składniki: 250 g pieczarek 2 duże ząbki czosnku

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz na winie z indykiem i pieczarkami 176

Delikatny, bardzo smaczny gulasz z piersi indyczej z soczystymi pieczarkami i wyraźnym winnym aromatem. Bez zbędnych przypraw i mąki w sosie. Polecam szczególnie z makaronem lub chlebem, którym można moczyć w pysznym, lekko kwaskowatym śmietanowym sosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;) Składniki: 400 g piersi indyczej pokrojonej

Kuchnia Prezydentowej
Kluseczki dyniowe 215

wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Wyjmujemy na talerz, czekamy 2-3 minuty aż odparują i przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem, skrapiamy oliwą, żeby się nie posklejały. Podajemy do gulaszu lub same ze skwarkami i natką pietruszki. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz z szynki z sosem sojowym 196

będzie już miękkie, zagęścić sos - 2 łyżki mąki wymieszać z niewielką ilością wody, wlać do sosu i gotować do zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i mielonym kminkiem. 4. Tak przygotowany gulasz świetnie będzie pasował do kasz. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tajskie curry z kurczakiem i warzywami 173

razem zapraszamy Was na danie z kuchni tajskiej. Jest to curry z kurczakiem i warzywami. To popularna tajska potrawa przypominająca zupę lub gulasz. Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 260 g czerwonej papryki - 400 g cukini - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry - 1 papryczka chili - 1 puszka mleczka kokosowego 400 g - 1,5 łyżki sosu rybnego - 1 łyżeczka cukru

Kuchenne Wariacje
Kiszone cytryny 171

właśnie do wspomnianego powyżej tażinu ale to nie jedyne zastosowanie tak przygotowanych cytryn ponieważ można je wykorzystać również przy grilowaniu czy pieczeniu ryb, w sałatkach czy do różnych gulaszów. Tak więc jeżeli chcecie i wy rozkoszować się tym ciekawym smakiem to już dzisiaj kupcie troszkę cytryn i przygotujcie je według poniższego przepisu Składniki: - cytryny - sól morska gruboziarnista - sok z cytryn

Kuchenne Wariacje
Seler naciowy 148

także kwas foliowy, witaminy E i PP,wapń, potas, magnez, cynk i żelazo. 100g tego warzywa to tylko 32 kcal". Przepisy z selerem naciowym Lasagne z selerem naciowym Pomidorowy gulasz wieprzowy z selerem naciowym Mintaj pod pomidorowo-ziołową kołderką Grecka zupa fasolowa Pomidorowa "na rauszu" Koktajl ananasowy fit Zobacz także: Przepisy z kurkami Przepisy z ryżem Przepisy z poziomkami

Wiem co jem
Pomidorowy gulasz wieprzowy z selerem naciowym i kaszą kuskus 127

niedzielnej , idącej niestety w biodra, tarcie dziś proponuję coś na spalenie kalorii czyli gulasz wieprzowy z selerem naciowym, który jak wiadomo ma właściwości odchudzające i w ogóle jest jednym z moich ulubionych warzyw. Lubię jego aromat i chrupkość. Czytaj więcej

Wiem co jem
Gulasz wieprzowy z kurkami 103

jeden sposób. Ponieważ w tym roku jest ich znacznie więcej, postanowiłam nieco z nimi pokombinować. Było już penne z kurkami a teraz chciałabym zaprosić wszystkich na aromatyczny gulasz wieprzowy z kurkami w pysznym gęstym sosie. Smakuje doskonale z makaronem, lub białym pieczywem.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Gulasz z podgrzybków 90

Większość osób, które znam zazwyczaj jada grzyby w śmietanie. Ja uwielbiam je w sosie pomidorowym. W towarzystwie białego wina i czosnku smakują znakomicie. Gulasz ma gładką, aksamitną konsystencję. Jest gęsty i aromatyczny. Zazwyczaj wybieram do niego same kapelusze takie o średnicy około 3-4cm i nie kroję ich, tylko używam w całości. Najpierw obsmażam je na oleju, a następnie

Wiem co jem
Przecieraki - kluski z tartych ziemniaków 184

moim stole :) Ze względu na małą ilość czasu poszłam na skróty i podałam je z "torebkowym" sosem, ale doskonale smakują okraszone smażoną cebulką, albo skwarkami. A najpyszniejsze są z gulaszem :) Przecieraki z sosem Dobrze, że sobie przypomniałam o ich istnieniu :D Przecieraki z sosem Składniki: 70 dag ziemniaków – waga po obraniu około 30 dag mąki pszennej jajko sól olej gotowy

Kuchenne zapiski Edyty
Ciecierzyca z warzywami, czyli danie bardzo jednogarnkowe 168

planach miał być gulasz indyczy, ale z konieczności przekształcił się w to wegańskie, bardzo smaczne danie :) Składniki: 2 łyżki oleju 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dużej marchewki 1 zielona papryka 1/2 czerwonej papryki 4 małe cukinie 1 puszka 425 ml pomidorów krojonych 1 puszka 425 ml ciecierzycy konserwowej sól pieprz ostra papryka w proszku słodka papryka w proszku suszona

Kuchenne zapiski Edyty
Szynkowy gulasz z grzybami suszonymi 157

Obiad zrobiłam na 20.00 – pulpeciki indycze w koperkowym sosie z młodymi ziemniakami – błyskawiczne danie, które wprawdzie obfotografowałam, ale jeszcze nie opisałam, więc przepisem podzielę się później. Za to zaproponuję gulasz z wieprzowej szynki z suszonymi grzybami – minimum składników i przypraw, maksimum smaku – prosto, pysznie, polecam J Składniki: 1 kg odtłuszczonej szynki wieprzowej 5 dag suszonych podgrzybków 2 łyżki oleju bardzo

Kuchenne zapiski Edyty
Kluski śląskie 112

Dzisiaj stawiam na klasykę - kluski ślaskie z dziurką na sosik. Prościzna, ale jaka pyszna! Śląskie podałam z gulaszem wieprzowym z pieczarkami . Smacznego :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 160

Gulasz z łopatki wieprzowej i pieczarek podałam z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI . Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty