gulasze - 3717 przepisów (strona:153/248)

wiejski kociołek z klopsikami 174

Gulasz warzywny z klopsikami to pożywne danie. Podane z ziemniakami wystarczy za cały obiad. Latem przygotowuję go z warzyw z własnego ogródka. Doskonały sposób na rozgrzewający obiad na nadchodzące jesienne chłody. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 żółta cukinia 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 duża marchewka 1 cebula 4 łyżki kukurydzy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
musztardowe pikle z ogórków 113

robi duży zapas zwłaszcza, że ze swojskich ogórków smakują jeszcze lepiej. Zalewa jest lekko ostra ale też dość słodka więc nie czuć tak mocno smaku octu. Jako dodatek do gulaszu spisują się doskonale. Składniki na 12-13 słoiczków: 2 kg ogórków 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli łyżka musztardy francuskiej łagodnej 2 łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
placuszki z kuskusu z rodzynkami i bananem 172

Dzisiaj przepis dla wielbicieli placuszków. My jadamy je bardzo często, bo córeczka uwielbia takie rzeczy i dlatego ciągle powstają nowe wersje. Kuskus najczęściej podaję do gulaszu lub z mlekiem w formie zupy mlecznej. Placuszki z niego też są wyśmienite, zwłaszcza wzbogacone w rodzynki i banany. Dzieciaki będą wcinać aż się im uszy będą trzęsły! Składniki na 10 placuszków: szklanka kaszy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jedzenie do pracy 173

rodzynkami, pestkami dyni, migdałami, mango - wystarczy wieczorem wsypać do słoiczka płatki owsiane, dodać rodzynki, pestki, owoce, zalać mlekiem i rano mamy gotową owsiankę. Oprócz tego ryż z szybkim gulaszem z papryki i seitanu :) Smacznego w pracy i w domu

Co na wege obiad?
Surówka z czerwonej kapusty 699

stole królują kapusty wszelkiego gatunku, cykoria, rzodkiew i inne jesienne, bogate w witaminy skarby. Surówka z czerwonej kapusty, którą Lulu dla nas przygotowała stanowi doskonały dodatek do pieczonych mięs, gulaszy lub smażonych ryb. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PIZZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ( z mąki kokosowej , low-carb, zdrowa ) + test patelni z linii TAURUS marki AMBITION 195

czemu nic się nie przypali i nic się nie stopi. Można w niej zatem nie tylko smażyć, ale także zapiekać dania, czy też przygotowywać różnego rodzaju mięsa, pizze, omlety, gulasze i zapiekanki. Ja tym razem postawiłam na pizzę i w całości przygotowałam ją na tej patelni z linii Taurus wyposażoną w oryginalny Teflon™ PlatinumPlus.” Jest to pizza nie tylko smaczna

Ostra na Słodko
Zupa gulaszowa 126

wieprzowiny (łopatka) 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/5 l wody 3 ziemniaki sól pieprz ziele angielskie listek laurowy oregano 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu 2 pomidory (mogą być mrożone) 2 łyżki śmietany natka pietruszki Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę średnio o boku 2x2 cm. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę również w kostkę, drobno posiekać czosnek i wszystko

Gotowanie jest łatwe
Kluski śląskie 117

zrobić kiedy chcemy zaskoczyć gości na niedzielnym obiedzie czymś niebanalnym? Oczywiście kluski śląskie :) Smaczne, pasują zarówno do dań mięsnych jak i większości jarskich. Można podać z sosem, gulaszem lub w najprostszej wersji - z masłem i koperkiem. W moim rodzinnym domu często pojawiły się na stole. Jako mała dziewczynka uwielbiałam je robić razem z Mamą. Moim zadaniem było małym, pulchnym

kawawszklance
Kopytka polane masłem miętowo-tymiankowym 122

Kopytka - proste danie, które można podać w bardzo wykwintny sposób. Są wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, wszelakich gulaszów i pieczystych ...ale co rzadko się zdarza same w sobie stanowią niebanalne jarskie danie.. W mojej wersji zostały polane masełkiem z dodatkiem tymianku i mięty. Biorąc do ust kluseczkę czujemy najpierw delikatny miętowy posmak, następnie po języku rozpływa się dominujący aromat

kawawszklance
Gulasz z kiełbasy i fasoli adzuki 180

pomidorów, przecier doprawić solą, pieprzem chilli, sosem sojowym, papryką i dusić pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie. U mnie trwało to około 15 minut. Na koniec posypać natką pietruszki. gulasz z kiełbasy i fasoli adzuki

O kuchni z uczuciem
Ciecierzyca - jej właściwości oraz z czym i jak jeść? 400

dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych.  Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa. Jak sami widzicie, sposobów na ciecierzyce jest dużo, jednak, jeżeli ktoś jej nigdy w życiu nie jadł, polecam na początek hummus

Pause Gotowanie!
Charquican- tradycyjna chilijska potrawa 191

Charquican to chilijski gulasz przygotowywany z mielonej wołowiny, dyni, ziemniaków i kukurydzy. Pierwotnie używano do niego suszonego mięsa z lamy. Ja zrobiłam go na bazie wieprzowiny z dodatkiem sadzonego jajka. … Czytaj dalej Charquican- tradycyjna chilijska potrawa

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Wieprzowina w sosie musztardowym 139

działania. Dziś mój talerz zdobią pomarańczowe wstążki z marchewki. Niby nic wielkiego, a jednak oko się cieszy. Wieprzowina  w sosie musztardowym składniki: 800 g mięsa wieprzowego na gulasz 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy Dijon 4 marchewki 4 szalotki 150 ml śmietany 18% 300 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka miodu natka pietruszki olej do smażenia  sól

Przysmaki Karolki
ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI 187

soczewicą i dużą ilością ziemniaków. Zupę gotuję na oliwie z oliwek z lekko prażoną cebulką, nie dodaję mięsa, ponieważ z reguły nie gotuję zup na mięsie (oprócz typowych, typu gulasz czy rosół, itp. :)). Według mnie takiej zupie absolutnie nic nie brakuje, jest pełna i bogata w smaku. Oczywiście, jeśli chcecie możecie ugotować ją na jakiejś mięsnej kostce lub ładnym kawałku

Słodko-Słony Świat Ilony
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków - wersja "na bogato" 183

najczęściej czytanych przepisów na blogu - codziennie ma po minimum kilkadziesiąt wejść. Ja sama robię je bardzo często, zawsze z ziemniaków z poprzedniego dnia i najczęściej podaję z mięsnym sosem, gulaszem itp. A tym razem przygotowałam je w wersji "na bogato" i podałam z sosem pieczarkowym. SKŁADNIKI: (na 10-12 placków czyli 3-4 porcje)   50-60 dag ziemniaków (ugotowanych

Kto ugości moich gości?