gulasze - 3717 przepisów (strona:153/248)

Gulasz grzybowy z czosnkową grzanką 184

naszykowanym czosnkiem po grzankach. Delikatnie je solimy. Grzyby dzielimy na porcje (4 małe na przystawkę lub 2 większe, na mały obiad), posypujemy kawałkami grubo startego parmezanu, posypujemy pietruszką. Grzybowy gulasz jest dobry ze śląskimi kluskami, ale z grzanką smakuje obłędnie. Przypieczony, czosnkowy chleb nie pozwoli się zmarnować ani jednej kropelce sosu. SKŁADNIKI 250g kurek 250g boczniaków 2 gałązki szczypioru

Karo in the Kitchen
Gulasz z drobiowych serduszek 176

Pierwszy raz robiłam gulasz z czegoś innego niż wieprzowina. Ta wersja spodoba się osobom, które lubią drobiowe podroby, gdyż smak jest oryginalny. Polecam! Składniki: 600 g drobiowych serduszek 1/2 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem 1/2 papryki czerwonej 1 mała cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 1 łyżka

Na Ciasteczkowych Papierach
Gulasz mięsno-warzywny 212

mało, to można jej dolać. Gdy mięso i warzywa będą już odpowiednio miękkie, w szklance wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną (tak żeby nie było grudek) i dodać do gulaszu. Dobrze wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Uwagi: Mięso wymaga więcej czasu niż warzywa, dlatego należy najpierw dusić samo mięso, a warzywa dodać później, bo inaczej się rozgotują

Passions hobbies life
Placki ziemniaczane 241

masy dodajemy mąkę oraz jaja. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na sporej ilości oleju na złoty kolor. Placki podajemy obsypane cukrem lub w wersji na słono, polane  gulaszem

Qchnia po prostu
Wątróbka z jabłkiem i sosem śmietanowym 221

wątróbkę uwielbiają inni nie mogą na nią patrzeć. U mnie w domu jest podobnie. W tej wersji w sosie smakowała wszystkim bez wyjątku.  Na moim blogu znajdziecie również gulasz z wątróbek indyczych. (przepis) Dzisiaj wątróbka drobiowa z jabłkiem i sosem śmietanowym.  Nie jest to danie fotogeniczne, ale smaczne. Polecam ! Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 2 jabłka 1 cebula

O kuchni z uczuciem
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka 184

smakują usmażone w panierce lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzą się na grillu, zarówno jako przystawka, dodatek, jak i danie główne. Francuzi przyrządzają z nich wspaniały gulasz- ratatouille, Grecy zapiekankę, zwaną mussaką, a ja proponuję żeby je nafaszerować. Tym razem mięsem, choć w wersji wegetariańskiej z kaszą bulgur też bardzo polecam  (przepis) ! Składniki: 2 małe bakłażany

Smakowity Blog Kulinarny
Gulasz z sarny na winie 132

moim ulubionym mięsnym sklepie kupiłam ładny kawałek sarniej karkówki wybór padł na gulasz. Żeby dobrze uwydatnić delikatny smak dziczyzny, dodatków dajemy niewiele - cebula, czosnek, boczek, marchewka. Całość zalewamy wytrawnym, czerwonym winie, zostawiamy na ogniu i dusimy przez 3-4 h aż będzie bardzo miękkie. A potem delektujemy się rozpływającym się w ustach mięsem zagryzając świeżym pieczywem

Milion Smaków
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 212

przyprawami korzennymi, sosem demi glace, liśćmi bananowca, podane z krokietem ziemniaczanym La Strada była dla naszej trójki zdecydowanie najsłabszym punktem programu i to nie dlatego, że danie było niesmaczne. Gulasz był intrygujący, chociaż nie w moim guście. Krokiet smaczny, sos też ok. Problemem była jednak obsługa. Bardzo długo czekaliśmy na zebranie zamówień. Gdy wreszcie się to stało, kolejne 30 minut

Życie zamknięte w smaku
Chleb śródziemnomorski 163

zmniejszone ryzyko jego opadnięcia. Do wad... no cóż - temperatura. Chciałoby się zachować w domu odrobinę chłodu, a czy jest to możliwe z rozgrzanym piekarnikiem? Ten chleb piekę zawsze do gulaszu z kalmarów . Jest ciężki (zwarty) i można go potraktować jak łyżkę ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Naleśniki w trzech odsłonach 153

pomidorami Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka Pomidory w puszce 2 ząbki czosnku Zioła prowansalskie Sól, pieprz olej Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy na kawałki ( podobnie jak do gulaszu )solimy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pietruszkowe kopytka 115

ukrywać - kopytka smakują pewnie każdemu. Zwłaszcza podane z odpowiednim sosem, jako dodatek do mięsa lub gulaszu.  Dzisiaj dla urozmaicenia prezentuję kopytka z natką pietruszki. Są smaczne i ładnie wyglądają. Składniki: 400 gram ziemniaków po ugotowaniu 2 jajka ok. 300 gram mąki pęczek natki pietruszki sól olej Wykonanie: Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Pietruszkę drobno

Smaki Ewy
"Śmigus - dyngus", czyli wielkanocny drink z calvadosem 157

półkach - tym bardziej ucieszyłem się na jego widok. Degustowałem go kiedyś pod wpływem książki "Łuk triumfalny" E. Marii Remarque'a. Do dziś pamiętam sugestywne opisy spożywania Calvadosa i szegedyńskiego gulaszu! Drink niżej opisany opiera się na zasadzie "333" - czyli trzy składniki w równych porcjach. Spróbujcie! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Domowa kiełbasa szynkowa z szynkowara 302

kurczaka 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka soli morskiej 7 gram przyprawy do kiełbasy szynkowej 6 kostek lodu Wykonanie: Mięso pozbawione błon, kroimy w typową kostkę jak do gulaszu ( około 2-3 cm ). 2/3 porcji mielimy w maszynce do mięsa ( średnie oczka ). Zmielone i pokrojone mięso łączymy razem. Dodajemy przyprawę, sól peklową i sól morską oraz kostki lodu. Wyrabiamy porządnie

Smaki Ewy
Wołowina po burgundzku 253

Wołowina po burgundzku. Klasyk kuchni francuskiej. Trochę jak nasz gulasz wołowy ale ... dużo bardziej wytrawny. Jeśli nie lubicie smaków wytrwanych, to nie będzie danie dla Was. W daniu mocno czuć smak wina więc jego wybór będzie dosyć istotny. Ale po kolei... Co potrzebujemy : pół kilograma wołowiny (ja użyłem polędwicy, ale nada się każda część. i będzie taniej) 1.5 szklanki czerwonego

Snejkusiowe Przepisy
Kluski śląskie 239

oleju aby kluski się nie sklejały po wyjęciu z wody. Kluski po wypłynięciu na powierzchnię wody powinny się gotować około 2 min.   Podajemy je z dowolnym sosem np. gulaszem lub po prostu z podsmażaną na maśle duszoną cebulką z przyprawami

Tradycyjna kuchnia inaczej