gulasze - 3717 przepisów (strona:162/248)

Kawałki wieprzowiny w pomidorowym sosie 186

Łopatkę wieprzową najbardziej lubię w postaci gulaszu z suszonymi grzybami. Ale czasem trzeba odejść od rutyny i przygotować ją w innej wersji. Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w młynek przyprawy pod nazwą "Forest blend" i od tamtej pory główkowałam do czego ją wykorzystać. Wydawało mi się, że dodanie jej do marynaty będzie dobrym pomysłem. Oczywiście dodałam również kilka

Kuchenne zapiski Edyty
.766. chia zamiast jajka i sernik gotowany 167

różne pasty kanapkowe, masła orzechowe i wiele innych... Ja do przetestowania otrzymałam:   keczup bez cukru BIO , strogonow , pasztet meksykański , pasztet warzywny z cieciorką , paprykarz z kaszą jaglaną , gulasz "weguś" , sznycelki a'la cielęce "weguś" , masło orzechowe z kokosem , masło orzechowe czekoladowe , musztarda łagodna BIO , buraczki BIO , tahini naturalne , masło sezamowe słodzone agawą , hummus naturalny oraz pulpety w sosie pomidorowym

breakfast of dreams
Gulasz wieprzowo-wołowy 102

widziałem. Ale przynajmniej nasze koty mają jakieś towarzystwo, pewnie wieczorami chodzą do bobrów na imprezy :) Wróciliśmy ze spaceru, jest sporo po 22, a ja siadam żeby wpisać przepis na gulasz. Który ostatnio zjedliśmy razem z kaszą bulgur. Był pyszny. Kasza bulgur również. Idealne jedzenie na jesień. 500 g łopatki wieprzowej 300 g wołowiny 500 ml bulionu 3 duże cebule

Marder&Marder Manufacture
Wołowina po meksykańsku 221

ramach współpracy, jest doskonały do potraw z mięsem,dodatek warzyw sprawia że doskonale smakuje również jako samodzielne danie. Składniki 1 opakowanie meksykańskiej mieszanki warzywnej 1/2 kg wołowiny na gulasz 4 łyżki oliwy 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1 puszka fasoli w zalewie 1 cebula dymka-nać Przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do fajity użyłam tej firmy: Skworcu

Wanilia i Kardamon
Wołowina ala Mexikana 161

metabolizm i potrafi zachować dobre samopoczucie, szukając pomysłu padło na Meksyk, bo właśnie tam powstają smaki które rozgrzewają krew. Składniki 1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej 1/2 kg wołowiny na gulasz 4 łyżki oliwy 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1 puszka fasoli w zalewie 1 cebula dymka-nać Przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do fajity szczypta mielonego kminu

Wanilia i Kardamon
Jaglane placuszki z bananami 148

wiemy warto jeść kasze, ponieważ są bardzo zdrowe. Z kaszy można wyczarować wiele potraw, ale nie wszystkie mogą zasmakować naszym dzieciom. Sama pamietam, jak w dzieciństwie kręciłam nosem na gulasz z kaszą gryczaną (teraz bym chętnie go jadła i jadła). Propozycja delikatnych, miękkich i podanych na słodko placuszków zapewne przekona nie tylko dorosłego, ale i przede wszystkim dziecko do spróbowania

ChilliJemy
Warzywna zupa gryczana 164

Może niewiele osób wie, ale kasza gryczana oprócz tego, że jest bardzo zdrowa i idealnie pasuje do gulaszu jest też świetnym GŁÓWNYM dodatkiem do zupy warzywnej. Intensywny aromat i smak sprawia, że jest zdecydowanie trudno zapomnieć, że się ją jadło. Specyficznie sycąca,na najlepiej smakuje w wersji bardzo gorącej. Bardzo polecam :) Składniki: 200g kaszy gryczanej garść ryżu 2 duże marchewki

ChilliJemy
Pierś kurczaka w sosie z kardamonem 153

stwierdził, że posiada ono swojego rodzaju "drugie dno smakowe", a ja jestem podobnego zdania. Najlepiej smakuje oczywiście z ryżem, jednak dla fanów tradycyjnego jedzenia również powinien posmakować podany, jak gulasz z tłuczonymi ziemniakami

Kuchenna Kontrrewolucya
Pikantny gulasz z serduszek indyczych z imbirem 136

większość zdjęć do przepisów gotowanych w godzinach popołudniowych wygląda, jak wygląda... Może kiedyś dorobię się czegoś lepszego, ale na razie muszę się jeszcze z tego powodu posmucić. Ten gulasz jest dość pikantny, z wyrazistym akcentem imbirowym. Wszystko wyszło oczywiście przypadkiem. (2 porcje) ok. 12 sztuk serduszek indyczych 3 grubsze plasterki świeżego korzenia imbiru 1 średnia papryczka chilli płaska łyżeczka pieprzu

Kuchenna Kontrrewolucya
Serca wieprzowe duszone z boczkiem w sosie z czerwonym winem 275

podrobowym szaleństwie spróbowałam tym razem czegoś innego. Zamiast klasycznego gulaszu z serc drobiowych, wybrałam uduszenie połówek tych wieprzowych w sosie z czerwonym winem. Wyszło przepysznie i delikatnie, a dodatek ogórków kiszonych polecam i Wam, naprawdę świetnie pasują. :) 3 duże serca wieprzowe ok. 50g wędzonego boczku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 700ml bulionu warzywnego 2 duże ząbki czosnku 1 spora czerwona

Kuchenna Kontrrewolucya
Gjuwecz - bułgarski pieczony gulasz 216

Tydzień bułgarski u nas wciąż trwa. ;) Zawsze coś ciągnęło mnie do tamtejszej kuchni, chociaż bez żadnego wyraźnego powodu. Gulasze i potrawy gulaszopodobne to moje ulubione dania jednogarnkowe, dlatego też i gjuwecz musiał u mnie w końcu zawitać. Potrawa ta kojarzy mi się z pieczonką przygotowaną nad ogniskiem w środku lata, choć powstaje stuprocentowo w warunkach domowych. Przyrządza się go szybko

Kuchenna Kontrrewolucya
Jesienne placki 146

chodzi o smażenie placków. Jakichkolwiek warzyw byśmy nie użyli - zawsze wyjdzie pysznie. Drugą zaletą takiego dania jest ich wielowymiarowość. Można je podać solo lub z dowolnymi dodatkami - sosem czosnkowym, gulaszem czy pieczarkami :) Tym razem  głównym składnikiem moich placków stały się same słoneczne warzywa - marchewka, dynia i ziemniaki :)  Składniki: 500 g dyni 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 duże

My simple kitchen
Gulasz z karkówki z dynią i marchewką 148

Dorzucamy dynię i doprawiamy curry. Gotujemy na małym ogniu aby dynia się nie rozpadła. Odlewamy troszkę płynu i rozprowadzamy w nim mąkę. Następnie zawiesinę wlewamy do garnka i mieszamy. Gulasz powinien znacznie zgęstnieć. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie curry lub przyprawą do zup. Trzymać na małym ogniu aż dynia zmięknie. Podawać z ryżem

My simple kitchen
Brownie z kaszy gryczanej z musem truskawkowo-miętowym 146

zarówno w słonych, jak i słodkich kompozycjach. Przyznam szczerze, że w  ostatnim czasie również w mojej kuchni rzadko pojawiały się kasze. Od czasu do czasu kasza gryczana z gulaszem, później odkryłam słodką "jaglankę", którą czasem jadłam na śniadanie. Ostatnio zaczęłam zgłębiać temat, dowiedziałam się jak wiele rodzajów kasz mamy dostępnych w Polsce i jak wspaniałe rzeczy można z nich

Zawsze głodna!
"Flaczki" z boczniaków 219

jakiegoś czasu, ale przepisy, które znalazłam na internecie wydawały mi się zbyt ubogie. Zrobiłam więc coś bardziej po mojemu - jak zwykle;) "Moje" boczniakowe flaczki są bardziej podobne do gulaszu niż do typowych flaczków - danie jest gęste, sycące i pysznie rozgrzewające, a robi się je bardzo szybko:) Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1/2 pora 1 czerwona cebula

pyszne zdrowości