gulasze - 3717 przepisów (strona:150/248)

Tarhonya z gulaszem wołowym 175

dodajemy do sosu, dusimy razem 15 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Tarhonyę podsmażamy na tłuszczu, po czym zalewamy gorącą wodą i gotujemy 14 min. Odsączamy, podajemy z gulaszem, posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Forszmak 166

większej ilości gości. Można go przygotować dzień wcześniej, odgrzewany na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Jeśli dodacie do niego więcej płynów otrzymacie pyszną treściwą zupę. Gęsty świetnie smakuje jako gulasz z dodatkiem kaszy. 0,5kg schabu 30 dag kiełbasy 2 cebule papryka czerwona 4 ogórki kiszone 30 dag pieczarek sól, pieprz łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Smakołyki Asi
Gulasz z wołowiny podlewany winem 170

ostatnio na obiad był gulasz wołowy podlewany czerwonym winem, a do tego bardzo zdrowa kasza jaglana. Bardzo lubię takie obiady, które praktycznie same się robią, od czasu do czasu trzeba tylko zamieszać. Jedynym minusem jest czas, takie mięsko musi ok. 2 godzin się dusić, żeby było mięciutkie. Składniki:  1 kg wołowiny, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2-3 szklanki

Aga w kuchni
Bezglutenowe warsztaty z Inką 167

podróżach i doświadczeniach kulinarnych. Dania które przygotowaliśmy na warsztatach to: pierogi z maki gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem polane sosem grzybowym kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z  gęsich serc z boczniakami smażone filety z pstrąga i sałatki  z soczewicy ze świeżymi  warzywami domowe żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Nasza

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pęczaku z pieczonym buraczkiem 205

Kasze to bogactwo składników mineralnych i odżywczych - nie zapominaj o nich. Jaglana, gryczana, pszenna, ta drobna i gruba, palona i jasna - dla każdego coś dobrego ! Czy jak kasza, to gulasz ? O nie, nie... Kasze sprawdzają się doskonale w różnych daniach i potrawach. Dziś proponuję coś prostego, czyli sałatkę. Sałatka w klimacie zimowym, a nawet świątecznym. Chyba, że tylko mi buraki

kolorowotorcikowo
Smalec (czysty) 224

jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica tylko na smalcu, ale jajka sadzone czasem robię na maśle klarowanym. Zalecam jednak umiar w używaniu smalcu , chyba że masz dostęp do słoniny

PaleoSMAK
Tatar 240

chude i delikatne – koniecznie świeże! Jak pachnie niezbyt przyjemnie, to go nie jedz, jak zaczęło lekko brązowieć, ale nie śmierdzi, to z mięsa takiego da się zrobić jeszcze gulasz, ale tatara nie. Wołowinę najlepiej drobno posiekać (w poprzek włókien), choć łatwiejsze jest użycie mielonego mięsa. Mimo iż siekany tatar wydaje się mieć bardziej wyrazisty smak, to na zdjęciu powyżej

PaleoSMAK
placek węgierski z gulaszem i sosem jogurtowym 108

Polecam placek węgierski z gulaszem i sosem jogurtowym

Ugotujmy Coś
Krem pomidorowy 189

SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 500 g mięsa wieprzowego na gulasz włoszczyzna 800 g pomidorów z puszki 70 g przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego pieprz i sól do smaku suszona bazylia i lubczyk do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: A więc tak :) Do misy multicookera wlewamy  półtora litra wody. Dodajemy składniki. Zamykamy

ClauditteMissCooking
Kopytka na słodko. 139

Kopytka zazwyczaj robię wtedy kiedy zostają mi ziemniaki z obiadu. Wykorzystuje je następnego dnia a słodkie danie robi się ekspresowo. Ja wybrałam opcje na słodko ale do gulaszu czy innego sosu  równie będą idealne. Składniki; pół kg. ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 3/4 szkl. mąki pszennej ok. pół łyżeczki soli Dodatkowo; łyżka masła 2 łyżki

Radość kipiąca uśmiechem.
Duszona wołowina z dynią 218

jakiejkolwiek. Zwłaszcza znana z supermarketów „wołowina gulaszowa” brzmi szczególnie złowieszczo. Wołowina w ogólności jest mięsem względnie twardym i jako taka wymaga dłuższej obróbki niż wieprzowina. Tymczasem rozmaite „wołowiny na gulasz” nie są zwykle najlepszej jakości i często już pierwsze na nie spojrzenie rodzi obawy, że to po prostu „spady” z produkcji. Jeśli więc mięso ma być miękkie i nie wymagać

Kulinarna Pokusa
Szynka z cieciorką w sosie grzybowym 150

Bardzo aromatyczna propozycja na grzybowy gulasz z szynki z dodatkiem ciecierzycy. Danie bardzo syte! 500 g szynki wieprzowej 10 g podgrzybków suszonych Skworcu  (klik) 100 g ciecierzycy 4 cebule 150 g pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego Sól Pieprz czarny Pieprz biały Czosnek granulowany 0,5 łyżeczki przyprawy grzybowej Skworcu  (klik) Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Podgrzybki

VioletoweKucharzenie
Wegańska PRAGA 166

potrawy. Cena za 100 g wynosi 24 CZK. Od godziny 18 do 20 jest taniej o 20%. Za pierwszym razem próbowaliśmy prawie wszystkiego w małych porcjach - springrollsy, wegański gulasz, pakorę, sos z tofu, warzywa, makaron itp. Na talerzu jest totalny misz-masz. Nabraliśmy tego na tyle dużo, że nie daliśmy rady wszystkiego zjeść. Maugo: Wybór jedzenia jest bardzo duży, wyglądem

Bananowe Pole
Ragout z dziczyzną, czosnkiem niedźwiedzim i boczniakami 176

parze z Elwirą z bloga Malinowe pocałunki. I jak na pierwszy raz z dziczyzną (zarówno mój, jak i Elwiry) poszło nam całkiem nieźle. Ragout to nic innego jak gulasz, tylko dużo ładniej nazwany. W tym daniu wykorzystałyśmy szynkę z dzika – było pysznie.   Składniki: olej do smażenia Czytaj dalej... Artykuł Ragout z dziczyzną, czosnkiem niedźwiedzim i boczniakami pochodzi

Pasja Smaku
Migawki z Krakowa 157

bądz, magicznego Krakowa ;) Obchody rocznicy odzyskania niepodległości Wawel wieczorową porą Wisła, widok z Wawelu I zdjęcia bardziej związane z tematyką bloga: ;) Burgery z MoaBurger - klasyczny z serem oraz BBQ Gulasz drobiowy z bakłażanem, cukinią i pieczarkami z kociołka, pyszny! ;) Piękne, prawda? ;) Ps. Już jutro zapraszam na nowy, kulinarny wpis ;) Będzie, dynia, będą gofry

Domowa cukiernia Ewy