sądziłam, że z dwóch składników może wyjść tak wspaniała przekąska. Uwielbiam grillowanego oscypka, ale wersji w cieście nigdy nie jadłam. Taki francuski rożek to wspaniały dodatek do zupy czy gulaszu, a z dodatkiem żurawiny smakuje genialnie nawet sam. Składniki: (8 rożków) rolka ciasta francuskiego 4 oscypki 2 łyżki mleka konfitura z żurawiny Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na 8 kawałków, oscypki
Gotowanie i blogowaniezimno. Dzisiejsza wersja tarty to raczej dodatek do dania głównego. U nas świetnie sprawdziła się jako uzupełnienie warzywnej zupy, ale równie dobrze może być dodatkiem do mięsnego sosu czy gulaszu. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 5 średnich ziemniaków 100ml mleka 100g mascarpone 1 łyżeczka masła
Gotowanie i blogowaniedzisiejszą obiadową propozycję przedstawiam forszmak lubelski - czyli coś a'la gulasz z pieczarkami, kiełbasą, ogórkami kiszonymi itd. To danie jednogarnkowe, idealne na obiad, można go jeść z pajdą chleba. Sycące, pachnące, w przygotowaniu wydaje się pracochłonne, bo trzeba pokroić składniki, ale samo gotowanie trwa krótko. Smacznego! Składniki: 300 g pieczarek 1 laska kiełbasy 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki
psgotujemyDziś kolejna moja "wariacja" dotycząca wyfiletowanych kurzych udek. Te maleństwa są wdzięczne w obróbce i pyszne w smaku. Z tych małych filecików robiłam już wcześniej gulasz , faszerowałam je mielonym mięsem , a dziś podsmażyłam i dusiłam w sosie z suszonymi, leśnymi grzybami. Obiad wyszedł pierwsza klasa! Składniki: 6 wyluzowanych udek kurczaka przyprawa do kurczaka
Walijskie PichcenieWspaniały obiad Składniki • 1/2 kg mięsa z łopatki • 1 cebula • 1 ogórek kiszony • 2 ząbki czosnku • przyprawa do gulaszu • 1 łyżka majeranku • 1 gałązka rozmarynu • 4 ziela angielskie • liść laurowy • olej rzepakowy do smażenia • 2 łyżki mąki • magii Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w kostkę na,patelnię wlać troszkę oleju i podsmażyć cebulę Do smażącej cebuli, wrzucić
W królestwie smaków BeatyGulasz bardzo często gości na moim stole, zawsze smakuje fantastycznie i za każdym razem inaczej! Wszystko zależy od dodatków które akurat mamy pod ręką i je dodamy do mięsnego sosu. Tym razem proponuje przepis podstawowy... Składniki; ok. 50 dag mięsa wieprzowego ( schab, szynka bez kości, karczek... ) sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 2 małe cebule kilka pieczarek
Radość kipiąca uśmiechem.Pyszny obiad, idealny na niedzielny obiad. Rodzina będzie zachwycona. Wlać olej na rozgrzaną patelnię, wrzucić obrane cebulki i smażyć mieszając, aż cebulki lekko nabiorą złotego koloru
Kuchnia PokoleńKluski z twarogu to takie poplątanie klusek leniwych i śląskich. Rezultat mięciutkie kluseczki dobre do sosów, gulaszy a ja podałam je z szynką i cebulką. Polecam gorąco. Kluski z twarogu z natką pietruszki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię skarmelizuje. Dodaj cynamon, rodzynki, tahini, sok z cytryny, szczyptę soli i wlej ½ szklanki wody. Następnie całość zamieszaj, zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Gotowy gulasz posyp wcześniej uprażonym sezamem i podawaj z kaszą kuskus. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskiprzetestuję. I dzięki tym przepisom nie spałam pół nocy, myśląc i rozmyślając. Kto ma wygrać? Bardzo dziękuję Wszystkim za wzięcie udziału, a nagrody wędrują do: Heleny Nowel - Gulasz wołowy z czekoladą i chilli Pawła N. - Popcorn gryczany z czekoladą Teresy Pankiewicz - Stek z chilli, kawą i czekoladą Gratuluję wygranym i czekam na Wasze dane adresowe razem
Niezły MłynekUżyłam tu brązowej soczewicy, która jest po prostu czerwoną odmianą niepozbawioną łupinki. Ten rodzaj dość długo się gotuje, ale zachowuje kształt, przez co świetnie nadaje się na zupę czy gulasz. Soczewica wzbogaca naszą zupę w białko, błonnik i potas, a także znacznie zwiększa uczucie sytości. Koniecznie namoczcie ją przed wrzuceniem do zupy, co nie tylko skróci czas gotowania
Powiedz dietom niepozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wymieszać z niewielką ilościa wody i zgęścić gulasz. Gotować jeszcze przez kilka minut. Smacznego
Anioły w kuchnimiłością przygotowuje kakao swoim dorosłym już córkom, wciąż coś piecze i pichci. W domu Zagórskich zawsze znajdzie się poczęstunek nawet dla niezapowiedzianych gości. Opowieści towarzyszy zapach cytrynowego ciasta, gulaszu mięsno - grzybow ego, czy różnego rodzaju herbat, które senior rodu sam miesza i częstuje klientów księgarni. Piękna rodzinna opowieść o tym co w życiu ważne. Dla mnie - miłośniczki i książek
Moje Kuchenne RewelacjeDziś znów zabieram Was do ukochanych Indii, gdzie będziemy zajadać się pysznościami! Nie będzie to gulasz … nie będzie to danie mięsne …. a będą to pączki! Ale nie takie zwykłe pączki, bo w wersji na ostro, z soczewicy, o wdzięcznej nazwie VADA. Przygotowuje się je w kształcie donatów ( oponek ) i smaży na rumiano. Są świetnym pomysłem na obiad, kolację
Ostra na Słodkoenergii geotermalnej. Atlantyckie Kombu jest podobne do Japońskiego Kombu. Znane jest również jako Oarweed, plątanina wodorostów morskich. W Islandii nazywane jest hrossaþari. Kombu wykorzystuje się jako przyprawę do zup, gulaszu, sosów czy dań z warzyw
Mama Gotuje