gulasze - 3717 przepisów (strona:149/248)

Wieprzowina a'la strogonow 227

Różne formy rozgrzewających gulaszy ze słodką i ostrą papryką to to, co tygryski jesienią i zimą lubią najbardziej ;) Oprócz walorów smakowych mają też inne zalety - łatwo i szybko się je przygotowuje, a do tego pasują do nich świetnie np. kasze, dzięki czemu odpada np. obieranie ziemniaków. Jako dodatek idealnie sprawdzą się ogórki kiszone, więc nie trzeba też specjalnie głowić się

Kraina Tysiąca Smaków
Rozgrzewająca zupa gulaszowa . 146

kroimy w półplasterki , przekładamy do mięsa , wlewamy połowę bulionu , przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Następnie obieramy ziemniaki , myjemy i kroimy w grubą kostkę , dodajemy do gulaszu razem z kukurydzą , fasolką i czerwoną papryką pokrojoną w paseczki. Wlewamy resztę bulionu i dusimy tak długo aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Na końcu przyprawiamy jeszcze solą , vegetą

Sama słodycz i szczypta chili
Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym 278

łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3/4 szkl.mąki + mąka do obtoczenia 1/3 szkl. mleka PRZYGOTOWANIE: mięso kroimy na kawałki,troszkę większe niż na gulasz  wkładamy do miski mieszamy z przyprawami przykrywamy i dajemy do lodówki na 2-3 godzinki w kolejnej misce mieszamy składniki na ciasto(powinno być gęste, żeby nie spływało),wrzucamy

Swojskie jedzonko
Gulasz marokański z dynią hokkaido, cukinią i ciecierzycą z dodatkiem komosy ryżowej czarnej 131

skórkę utartą z połowy cytryny. Lekko zamieszaj i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodaj cukinię i dynię. Bardzo delikatnie wymieszaj. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Gulasz serwuj z komosą ryżową czarną, posypany ziarnem czarnuszki i jeśli lubisz – świeżą kolendrą. Danie uwiedzie Was kolorem, smakiem, zapachem! Z ręką na sercu polecam nie tylko zmarzluchom, ale osobom, które chcą

Z Kuchni Do Kuchni
Kluski śląskie 160

Kluski śląskie są obowiązkową pozycją w kuchni polskiej. Idealne do zrazów, pieczeni czy gulaszu. Doskonale komponują się z modrą kapustą lub buraczkami. Są łatwe do wykonanie, pyszne i uwielbiane przez dzieci. Serdecznie zapraszam do ich ugotowania, naprawdę warto :) Ilość porcji: 6 osób Czas przygotowania: około 30 minut Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków ( możemy je gotować specjalnie do klusek lub użyć ziemniaków

Kolizje Smaków
Warsztaty z Inką – relacja 171

grupy i zabraliśmy się do przygotowywania bezglutenowych dań. Takim też sposobem powstały pyszne pierogi z mąki gryczanej z mielonym indykiem i sosem grzybowym, kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica ze swieżymi warzywami i domowe curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem. Po wszystkim tradycyjnie przystapiliśmy

karmelowy
Gulasz nie musi być nudny! 160

Gulasz wieprzowy z brązowym ryżem i warzywami. Składniki: mięso gulaszowe ok. 500 g brązowy ryż ok. 3/4 szklanki 1 cukinia 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 4 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, chili,  Przygotowanie: Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy pokrojoną

Tagebuch po polsku
Gumbo 177

Gumbo to danie, które powstało w Luizjanie w XVIII wieku, przypominające znane nam węgierskie leczo, czy nasz gulasz. Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu

Gotuj z Rumcajsem
Gulasz wieprzowy z mieszanką chińską i mleczkiem kokosowym 153

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski. Idealna alternatywa dla tradycyjnego gulaszu. Jest niezwykle aromatyczny, lekko pikantny (można doprawić wg własnego gustu) i ogólnie posiada bardzo ciekawy smak. Nawet ze zwykłymi ziemniakami smakuje rewelacyjnie. Dodatkowym atutem jest prostota w jego przygotowaniu. 1/2 kg mięsa wieprzowego (użyłam chudego boczku) 250-300g mieszanki chińskiej (mrożonki) 150 ml mleczka kokosowego (polecam

Di gotuje
Bigos z dyni a la leczo 205

podawać gorące, najlepiej następnego dnia. Może być podawane jako samodzielne danie np. z pieczywem albo na ryżu lub kaszy. Kilka tygodni temu podałam ten "bigos" z plackami warzywnymi: ------ Podobne: Gulasz z ciecierzycy Penne z dynią i toy choi Gęsta zupa z fasoli Jaś

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegański bigos z brązową ciecierzycą 150

Kupiłam ostatnio kilka puszek opisanych jako „Kala Chana”, czyli brązowa ciecierzyca w zalewie. Ciecierzycą (i innymi strączkowymi) zajadamy się zimą. Zupy, gulasze (potrawki), farsze, pasztety. Fasolki dowolnych kształtów i kolorów idealnie się nadają. Brązową ciecierzycę już kiedyś jadłam, na zimno, w sałatce. Ma zdecydowanie inny smak niż biała cieciorka

Gotuj z Blue Raven
Muffinki z orzechami laskowymi 140

Ostatnio razem z Oleje Świata przygotowaliśmy gulasz wieprzowy z dynią. Dzisiaj coś na słodko z wykorzystaniem drugiego produktu tej firmy tzn. oleju z orzechów laskowych , który użyliśmy w naszych muffinkach z orzechami laskowymi i czekoladowym kremem Olej ten powstaje z wysokiej jakości orzechów laskowych i charakteryzuje się wyjątkowym, delikatnym smakiem oraz subtelnym orzechowym aromatem. Dodatkowo mamy wrażenie, że jeszcze można

Kuchenne Wariacje
Ragout z kaczki 109

białego półwytrawnego, 2 pomarańcze, 1-1,5 cm świeżego imbiru, sól, 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie kaczy), orzechy pekan lub migdały do posypania, Mięso pokroić jak na gulasz, oprószyć mąką kukurydzianą. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Wlać wino i mieszając zagotować, dodać posiekany czosnek, skórkę otartą z 2 pomarańczy, starty imbir, rozmaryn i dusić

królestwo garów
Kokosowy dahl z soczewicy 140

gulasz, ni zupa, konsystencja to coś pomiędzy. Idealnie rozgrzewa, jest sycąca i zdrowa, mało tego danie gotowe w 20 minut :) A kto był na Przystanku Woodstock i posilał się w Pokojowej Wiosce Kriszny ten wie :) SKŁADNIKI: - szklanka czerwonej soczewicy - puszka pomidorów (krojonych) - 3 ząbki posiekanego czosnku - kawałek posiekanego imbiru (2 cm) - 1 cebula (pokrojona w kostkę) - 100 ml mleka kokosowego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Ruskie kotlety ziemniaczane 277

height: 1em; max-height: 1em;" /> Ze wszystkiego można je zrobić , a już na pewno z gotowanych ziemniaków z dodatkiem twarogu i prażonej cebulki ..pychotka . Do tego chrupiąca panierka i gulasz z serduszek , nic więcej nie trzeba , obiad gotowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kotleciki Ruskie

Ogrodnik w podróży