Placki ziemniaczane to taki przysmak, który najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem. Ja lubię je solo , z gulaszem albo z sosem pieczarkowym. Od znajomych wiem, że jedza je również ze śmietaną albo z cukrem. Ja dziś mam dla Was przepis na przepyszne placki ziemniaczane z sałatka ala pesto z jarmużu. Takie połączenie jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe
Ostra na SłodkoGotująca się woda powinna tylko lekko mrugać, nie może gwałtownie buzować. Gorące pyzy podajemy z dodatkiem cebulki i boczku, przesmażonych na wytopionej ze skwarków słoninie. Lub jako dodatek do gulaszu albo ulubionego sosu. Jemy szybko, żeby nie zdążyły ściemnieć. Z resztą – kto jadłby wolno pyzy podane tak, jak u babci? ;) SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków TYPU
Karo in the KitchenSkarby jesieni - warzywa " (klik po przepis ). Ususzone warzywa, listek laurowy i przyprawy zmielić (przed zmieleniem odciąć ogonki z chili). Mieszankę przechowywać w szczelnym pojemniku. Zastosowanie Do sosów i gulaszów oraz świeżych sałatek, placka po węgiersku, leczo i wielu innych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDynia....jak dla mnie to nie tylko zupy, pasty i dodatek do gulaszu...Dynia to też pyszne desery, wyjatkowo smakujące i tak bardzo aksamitne. Zapraszam Was w krainę dyniowej przyjemności z moim deserem. Zainspirował mnie przepis z jednej z kolorowych gazet do stworzenia czegoś takiego mojego ;) Składniki: 0,7 kg dyni bez skóry 20 dag serka mascarpone 3 łyżki likieru
Z Majeczką w kuchnibardzo podziękować portalowi DORADCA SMAKU za zaproszenie . W ten oto sposób mogłam podzielić się przepisem na meksykańskie chili con carne w mojej wersji. Danie jest swoistego rodzaju gulaszem składającym się z mielonego mięsa, ostrych papryczek chili i dodatków w postaci cebuli, pomidorów czy fasoli. Feria czerwonych kolorów- papryka, pomidorki cherry, czerwona fasola oraz ostra mieszanka smaków sprawia
VioletoweKucharzeniejest właśnie kasza gryczana. Chociaż zdecydowanie częściej zajadam kaszę jaglaną, gdy robi się zimniej - przestawiam się na grykę. W czasie jesienno-zimowym spożywam zdecydowanie więcej mięsa, głównie w postaci gulaszów, potrawek, czy jako dodatek do pożywnych zup. Uważam, że kasza gryczana najlepiej komponuje się w takich daniach. ;) Nie dość, że działa rozgrzewająco to na dodatek zawiera mnóstwo witamin i minerałów
Kuchnia Elliesię bardzo szybko i równomiernie. Wysokie – niemal 5 centymetrowe ścianki boczne pozwalają na smażenie w głębokim tłuszczu i zapewne sprawdzą się także podczas duszenia mięs i przygotowywania wszelkiego rodzaju gulaszy, o czym nie omieszkam napisać w jednym z kolejnych postów. Uchwyt nie nagrzewa się nawet podczas długotrwałego smażenia. Jest dobrze wyprofilowany, patelnia wraz z zawartością nie wyślizguje się z rąk
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomidorową... wystarczy otworzyć słoiczek i delektować się smakiem i zapachem letnich pomidorów. A to moje słoiczki ;-) z ponad 50 kg. pomidorów ;-) Polecam też pomidory w kawałkach , idealne do gulaszu, spaghetti czy innych ulubionych dań z dodatkiem pomidorów. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Pokroiłam je na mniejsze kawałki. Zagotowałam. I podobnie jak przecier pomidorowy, wlewałam gotujący
potrawyregionalneprzyrządzaną przez dziadków lub rodziców... Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną. Parę składników ... a tyle pyszności. Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 cebule 2 jajka 100 g mąki pszennej 250 g wędzonego boczku 1 łyżka majeranku
potrawyregionalnejasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Jedną z przyczyn popularności włoskiego
potrawyregionalnePlacki ziemniaczane można jeść na wiele sposobów. Na ostro, słono, z cukrem, jako placek do gulaszu (klik) , z sosami lub same jako przekąska. Dzisiejsze nie wymagają wiele pracy jak i składników. Na dobrą sprawę wystarczy trochę ziemniaków i marchwi. Placki ze śmietaną i z cukrem (klik) Placki ziemniaczane z kurkami (klik) Chrupiące placuszki ziemniaczane z serowym sosem (klik). Składniki
potrawyregionalnePowinny być całe zalane oliwą. Zakręcałam i odstawiałam do góry dnem.Same się wekują. Ja przerobiłam ponad 50 kg. pomidorów. Zrobiłam z nich przecier pomidorowy . Idealny do zup, sosów, gulaszy i poprostu do picia. Miąższ który wydrążyłam idealnie wykorzystałam- nic się nie zmarnowało. Smacznego! Polecam też zrobić DOMOWY KETCHUP
potrawyregionalneBakłażan i cukinia idealnie nadają się do gulaszy, mięs, spaghetti i przeróżnych sosów. W lato wykorzystuję je bardzo często. Niestety w zimie brakuje mi ich bardzo. Postanowiłam więc zamknąć te pyszne warzywa w słoiczkach i rozkoszować się ich smakiem w zimowe dni. Pokroiłam je w kawałki i wymieszałam ze świeżymi pomidorami. Warzywa można też po wyjęciu ze słoiczka
potrawyregionalnesmakują nam posypane ksylitolem, choć część domowników zajada je bez niczego, dlatego dodaję zawsze ksylitol także do ciasta. Takie placki świetnie nadają się także do dań wytrawnych, np. do gulaszu, pomijamy wówczas tylko dodatek ksylitolu do ciasta. Smacznego
Smaczne Zdrowepaprykę pokroić na mniejsze kawałki i razem z groszkiem dodać do mięsa. Przyprawić pieprzem i papryką, dusić kwadrans po czym zabielić śmietaną. Kaszę ugotować na sypko i podawać z gulaszem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia