gulasze - 3717 przepisów (strona:143/248)

pyszny gulasz z łopatki z czubricą zieloną, przyprawą harrisa, fasolką szparagową, warzywami... 199

minut śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, do smaku doprawić przyprawą w płynie, podać z kaszą, ziemniakami lub z czym się lubi - gulasz jest aromatyczny, syty..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz wołowy z kaszą jaglaną. 151

Składniki: 250 g mięsa wołowego na gulasz 500 ml przegotowanej wody 1 kostka do dań mięsnych papryka ostra mielona, pieprz 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso płuczemy, kroimy w małe kawałki, obtaczamy w mące i  również smażymy na maśle. Przekładamy do garnka zalewamy wodą i doprawiamy

Moje-pitraszenie
HAUL ZAKUPOWY - warzywa z Wiatracznej 133

ulubioną brukselkę, której 0,5 kg kosztowało 2 zł.  Znów na tym samym stoisku kupiłam 4 małe papryki w cenie 3 zł. Paprykę najczęściej używam do sałatek lub gulaszy.  Wracając kupiłam spirale do warzyw za 5 zł. Mam zamiar jej używać do robienia przekąsek z ziemniaków, które w tamtym roku widziałam w Zakopanem.  Na całe zakupy wydałam

wegujemy
Wątróbka w sosie z majerankiem 138

dać więcej). Chwilę jeszcze gotujemy. Nie trzeba zagęszczać sosu, gdyż wątróbka wcześniej była obtoczona w mące i podczas duszenia sos naturalnie się zagęścił, można dodać do sosu trochę śmietany. Gulasz z wątróbki gotowy. Podałam go z surówką z drobno poszatkowanej modrej kapusty/ surówka z czerwonej kapusty. Smacznego! The post Wątróbka w sosie z majerankiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
#31 Indyjska pomidorowa - dahl z soczewicy 137

Dahl - ani zupa, ani gulasz. Według mnie - lepsza wersja swojskiej pomidorowej ;). Można ją podać jako zupę, ale równie dobrze sprawdzi się w roli dania głównego. Garam masalę można kupić gotową - czasami można ją znaleźć w dobrze wyposażonych marketach lub na stoiskach z przyprawami. Mi akurat się skończyła, ale z pomocą przyszła książka "Kuchnia Kryszny" (autor:  Adiraja Dasa ). Na końcu

Kuchnia w szuwarach
Pikantny gulasz z indyka dla prawdziwych twardzieli 163

Gulasz/ zupa w zależności jak kto woli nazwać, jest za sprawa jednej papryczki habanero gorąca nawet na zimno, i nie chodzi mi tu o temperaturę :) Oczywiście można ją pominąć i  zrobić wersje lajt, dla wrażliwych :) pierś z indyka 3-4 papryczki chili 1 papryczka habanero 1-1,5 papryki 2-3 cebule 4-5 łodygi selera naciowego łyżka masła

Pora na pora
Gulasz z czerwoną fasolką 110

Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Ten z czerwoną fasolka jest naprawdę pyszny! 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 500 g mięsa gulaszowego z łopatki Przyprawa do wieprzowiny 5-6 pieczarek 220 g czerwonej fasolki konserwowej   JAMAR 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz Olej Cebulę oraz paprykę kroimy

VioletoweKucharzenie
Gałuszki wg Aleex 187

przez dwa dni muszę się zregenerować. Dzisiaj zapowiedziałam chłopakom, że nie mają co liczyć na wymyślne dania. Ale żeby nie było zbyt prosto, musiałam coś wykombinować. W lodówce miałam gulasz. Do sosu zrobiłam gałuszki, które znalazłam w książce z przepisami siostry Marii. Gałuszki to okrągłe kluseczki, które przygotowuje się podobnie, jak kluski szare. Podczas ich robienia ważna jest ilość dodanej

W mojej kuchni
Podpłomyki 104

flatbread oraz proziaki , które z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo do kanapek i nie tylko.  Do tego rodzaju "pieczywa z patelni" świetnie pasują pasty warzywne, ale i wszelkiego rodzaju gulasze, curry czy inne potrawki warzywne i mięsne, w których możemy zamaczać pieczywo lub zebrać nim resztki z talerza, tak,jak robią to Włosi. Zachęcam do wypróbowania moich przepisów na dodatki

Moja smaczna kuchnia
Chleb z kaszą gryczaną 150

Kilka dni temu u sąsiadki z bloga prywaciara.wordpress.com pojawił się wpis o kotletach z kaszy gryczanej. U nas tego dnia na obiad był gulasz z kaszą gryczaną. Nie wiem jak jest u Was u mnie obiady gotujemy na zmianę. Tego dnia padło na męża, a że kaszy nagotował jakby nas było sześcioro, a nie troje, więc sporo zostało. Coby się

Niebieski kubek z kawa
Gulasz wieprzowy z białą fasolą 159

Aromatyczny gulasz do idealny dodatek do ziemniaków, makaronu, kaszy, czy ryżu. Najlepiej smakuje z ulubioną sałatką. Składniki 300 g mięsa gulaszowego 1 mała puszka białej fasoli gotowanej na parze firmy Bonduelle 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Kotlety z kaszy jęczmiennej (z pieczarkami) 202

jeden obiad, a potem usłyszałam: "Kiedy zrobisz takie same kotleciki?".  Fakt, są rewelacyjne i dla mnie smakują bez jakichkolwiek dodatków. Można je podawać z różnymi sałatkami, sosami, czy gulaszem. A co z tymi, którzy nie przepadają za kaszą jęczmienną? Zapewniam, że taki kotlet podbije ich kubki smakowe! (10 niewielkich sztuk) 120g kaszy jęczmiennej z pieczarkami (1 saszetka) 2 jajka

Di gotuje
Gulasz z cielęciny z kaszą bulgur i warzywami 150

estragonie idealnie komponuje się z lekką kaszą Składniki 250 g cielęciny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 mały jogurt naturalny sól i pieprz 2 łyżki … Czytaj dalej Gulasz z cielęciny z kaszą bulgur i warzywami

czarrna od kuchni
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 182

najpopularniejszych potraw czyli zupa gulaszowa. Na Węgrzech zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás. Aromatyczna zupa wyróżniająca się intensywną barwą oraz nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost

Wędrówki po kuchni
Czulent z kaszą i fasolą 147

Czulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Jest to wolno duszony gulasz z koszernego mięsa, fasoli i kaszy, z dodatkiem cebuli. Przygotowałam czulent z wołowiny, białej fasoli i kaszy gryczanej wg przepisu Pani Janiny Olszowy z książki „Nasze kasze”. Danie okazało się bardzo smaczne, soczyste i treściwe. Czulent podawany bywa najczęściej z ziemniakami lub po prostu z chlebem i kiszonymi ogórkami

Trzeci talerz