gulasze - 3717 przepisów (strona:134/248)

Wieprzowina a`la boeuf stroganoff 183

gustu, należy przyprawiać i kosztować w dowolnych proporcjach aż do uzyskania pożądanego i najlepiej odpowiadającego smaku;) Gdyby produkt finalny okazał się zbyt rzadki (powinien mieć dość gęstą konsystencję zawiesistego gulaszu) można go zagęścić odrobiną zasmażki z mąki i oleju, jednak w moim przypadku wyszedł w sam raz.  Na koniec udekorowałem mojego a`la strogonoffa natką pietruszki i podałem

Aromatyczne Podróże
Kartoflanka z zacierkami 179

Gotując tą zupę, dobrze jest mieć duży 5 litrowy garnek. Ja użyłam mojego ukochanego garnka żeliwnego z Duki. Kto zastanawia się nad zakupem - szczerze polecam! Niezastąpiony do gęstych zup, gulaszu i pieczeni. Potrzebna będzie też tarka z dużymi otworami do ścierania kluseczek do zupy. Kartoflanka z zacierkami źródło - Tradycyjna Kuchnia Kaszubska, Wiesława Niemiec 2 l . wody 1 kg ziemniaków

Posadzone i zjedzone
Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem 152

szybkowaru należałoby gotować dwa razy dłużej. Gotowy, wystudzony bulion przelewam do pojemniczków po śmietanie czy serkach i zamrażam. Używam zamiast wody do gotowania kaszy lub ryżu, ale również do gulaszu i pieczeni np. z karkówki - zamiast wody. Do bulionu nie dodaję soli

Posadzone i zjedzone
Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw 163

zmiksowałam blenderem na papkę, dodałam warzywa i wyszła mi pyszna pasta – baza do zup i sosów na zimę. Gałkownicą do lodów podzieliłam na porcje i zamroziłam. Zimą użyję do gulaszu, sosu do makaronu lub zupy. Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-) Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw około 14 porcji 500 g oczyszczonych kurek 2 średnie marchewki 2 małe korzenie

Posadzone i zjedzone
Wolnowar Russell Hobbs - wrażenia z użytkowania 418

godzinach wolnego gotowania, idealnie się listkowała i była soczysta. W wolnowarze możemy przygotować różne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste

Gotowanie i blogowanie
Strączki - recenzja książki Marysi Banach 141

daje nieograniczone możliwości i Marysia właśnie to udowadnia (właśnie w swojej książce). Wszystkie przepisy zostały dokładnie opisane, więc nawet wyczarowanie sajgonek z bobem, czekoladowego ciasta z fasoli, czy orientalnego gulaszu z grochu - nikomu nie powinno sprawić jakiejkolwiek trudności.  Każda potrawa została przypisana do poszczególnej kategorii: deser, danie wegetariańskie, mięsne, czy rybne. Pod krótkim opisem każdego przepisu znajduje się również

Di gotuje
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 218

nich pasta jeszcze większym koszmarkiem - fuu! W tej kwestii muszę się jeszcze podszkolić ;) W lipcu udało mi się opublikować 11 przepisów: Dania obiadowe: Ekspresowe zielone curry z kurczaka Gulasz piwny Grillowany kurczak z frytkami z batatów Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem   Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy

Cooking Monster
Sos słodko - kwaśny ( ze śliwek, jabłek, pomidorów) do mięs oraz wędlin. 171

Witajcie  :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego sosu słodko- kwaśnego. Wyśmienicie sprawdza się jako dodatek do pieczonych mięs oraz wędlin. Taki sos często używam np : do gulaszu , danie wtedy smakuje wyśmienicie:) Przepis na ten sos znalazłam w gazetce Działkowiec ale troszkę go ulepszyłam:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 3 kg pomidorów lima 1 kg jabłek najlepiej papierówek 1 kg śliwek

Sama słodycz i szczypta chili
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 319

pilnujcie, czy babka zbyt się z wierzchu za mocno nie przypieka). Gorącą babkę kroimy na porcje i podajemy np. z kwaśną śmietaną, z gęstym jogurtem, z sosem grzybowym, gulaszem. Na drugi dzień warto pokroić ją centymetrowe plastry i odsmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego – będzie jeszcze bardziej chrupiąca i pyszna. SKŁADNIKI 2,5kg ziemniaków typu B lub C (waga

Karo in the Kitchen
Pełnoziarniste spaghetti z pastą ajvar i kwiatami cukinii. 190

stanowi papryka. Na nasze szczęście pasta (choć też dostępna w sklepach), jest bardzo prosta do wykonania. Powiem Wam, że warto od razu zrobić sobie jej więcej by wykorzystać do gulaszów, makaronów - bo jest naprawdę bardzo smaczna i można używać ją na wiele sposobów. A sama papryka którą znajdziemy w tej chwili w warzywniakach to dojrzewające w słońcu warzywa o idealnym

Poezja Smaków - blog kulinarny
Surówka z dyni i jabłka 193

pieprz i olej. Mieszamy i… gotowe :) Polecam również inne dania z dynią w roli głównej: Pyszna irlandzka zupa-krem z dyni z ziemniakami i cebulką, doprawiona odrobiną curry Delikatny gulasz z kurczaka z dynią i papryką

Trzeci talerz
Leczo 721

gotuj na małej mocy palnika zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap III co jakiś czas otwórz garnek i sprawdź smak wywaru Dodany cukier oraz starte  pomidory. Ugotowany gulasz

Szybko Szybkowar
Zupa soczewicowa z kalarepą i "Dzika droga" 179

Kiełbasę pokroić w półtalarki. Ewentualnie podsmażyć (jeśli użyjemy kiełbasy suchej, podsmażanie pomijamy) i wrzucić do zupy. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem. ----- Podobne: Gulasz warzywny Zupa z fasoli Kotlety z cukinii z surówką z kalarepy Ostatnie wpisy na blogu nie sprzyjały dzieleniu się wrażeniami z przeczytanych książek (a sporo lektur za mną, czemu sprzyjały

Weekendy w domu i ogrodzie
Bitki z dzika z grzybami leśnymi 206

Bitki, zrazy  – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone. Podobnie jak bitki, można przygotować  gulasz z dzika , wówczas mięso należy pokroić w kostkę.  700 g szynki z dzika, mąka do oprószenia mięsa, 2 cebule, 500 g oczyszczonych grzybów leśnych* 4 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, listek laurowy, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier tłuszcz – smalec

królestwo garów
PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + test szybkowaru Gerlach 359

jest niesamowicie aromatyczne i soczyste! Taki szybkowar jest świetnym pomysłem dla każdego! Dla rodzin gotujących domowe obiady – świetnie sprawdzi się przy gotowaniu prawdziwego niedzielnego rosołu, przy robieniu gołąbków, gulaszu i warstwowych zapiekanek. Dla zabieganych singli, którzy nie mają czasu na stanie przy garach, a w szybkim czasie chcą zrobić coś pysznego czy też np. na imprezie zaskoczyć znajomych wyjątkowo

Ostra na Słodko