Pyszne warzywne danie, można podać jako jarzynkę do ziemniaków, ryżu lub kaszy, świetnie smakuje też z makaronem i daniami z grilla. Przepis znalazłam w Przyślij przepis (nr 69 - 8/2013). Składniki: 1 cukinia (u mnie 300g) pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula 2 pomidory 3 ząbki czosnku olej 2 łyżeczki ziół prowansalskich (w oryginale oregano) sól, pieprz Sposób przygotowania
Kuchnia domowa AniPyszna chrupiąca surówka pasująca nie tylko do obiadu, ale też do dań z grilla. Składniki: 1 mała sałata lodowa 3 pomidory siekana pietruszka 1 łyżka oleju przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: 1. Sałatę kroimy w paski, pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Mieszamy razem. 2. Dodajemy łyżkę oleju, siekaną pietruszkę i przyprawę do sałatek. Mieszamy. 3. Podałam z karkówką
Kuchnia domowa Anisolą i pieprzem. Każde z podudzi zawijamy dokładnie w plaster boczku, możemy użyć wykałaczki do tego zawinięcia. Polecamy używać do tego boczek wędzony, bo dzięki niemu uzyskamy dodatkowy smak. Grilla rozgrzewamy do temperatury około 180 stopni. Podudzia zawieszamy na stojaku, a całość ustawiamy na ruszcie. Używając stojak do grillowania należy pamiętać aby w wanience ociekowej był zawsze płyn (woda, wino
naRuszcienamoczonego drewnianego patyczka szaszłykowego. Grillować kebaby, obracając, ok 8-10 minut, aż się ładnie przysmażą i będą upieczone w środku. Odłożyć na bok a na grill położyć tortille i podgrzewać przez 30 sek. Przenieść tortille na talerze, na każdym placku położyć po parę kawałków sałaty, skropić oliwą z oliwek i ewentualnie sokiem z cytryny, na to położyć
Stare Garyobrać, umyć i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Rozłożyć na blaszce do pieczenia ( poza porem), polać oliwą , piec ok 15 - 20 minut , do lekkiego zrumienienia , można wstawić pod grill, trzeba wtedy uważać żeby się nie spaliły Cebulę obrać z wierzchniej łupinki i dobrze opalić nad palnikiem . Mam płytę ceramiczną , kładę cebulę bezpośrednio na płycie i czekam aż się mocno
Stare Garyniekoniecznie) i gotować na małym ogniu 45 minut. Gotowałam pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Kromki bagietki przysmażyć na maśle, na patelni. Posypać startym serem i wstawić pod grill w piekarniku do czasu aż ser się rozpuści. Zupę nalać do miseczek, do każdej włożyć po 1 kromce bagietki z roztopionym serem, polać kilkoma kroplami sosu Worcestershire (niekoniecznie
Stare Garywymieszać w małej misce . Zrobiłam to w moździerzu, przy okazji rozdrabniając nieco orzechy. Naczynie z gruszkami wyjąć z piekarnika, Napełnić połówki gruszek orzechami serem. Podpiec pod grillem dopóki ser się nie roztopi. Smacznego
Stare Garyciepła na high. Przykryć, gotować 10 minut lub do momentu aż zupa będzie gorąca. W międzyczasie zrobić grzanki - opiec na lekki brąz na kratce w piekarniku pod grillem, z dwóch stron. Posypać równomiernie serem, podpiec ok 1 minuty lub do roztopienia sera. Podawać porcję zupy z 2 grzankami z serem. Posypać świeżym tymiankiem. Smacznego
Stare Garystopni i piec jeszcze około 1,5- 2 godz. W trakcie pieczenia podlewać mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia nastawić funkcję grill, a brytfankę odkryć.Tak upieczoną gęś możemy podać z podpieczonymi ziemniakami. Smacznego
Stare Garyproces gotowania. Osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć gruby środkowy nerw, a następnie posiekać na grube kawałki. Kromki chleba opiec na patelni grillowej lub wstawić, polane lekko oliwą, pod grill w piekarniku. Podczas gdy chleb jest grillowany, delikatnie podsmażyć plasterki czosnku w oliwie z oliwek, aż będą miękkie, ale przypieczone. Dodać jarmuż i smażyć przez minutę. Wycisnąć sok z cytryny
Stare GaryJeśli będą się sklejać, oznacza to, że ziemniaki mają dużo skrobi. Uwagi: moje frytki piekły się dłużej bo ok 50 minut. Pod koniec, na ostatnie 15 minut, włączyłam grill z funkcją termoobiegu, miałam nadzieję ,że skórka zrobi się trochę bardziej chrupiąca. Była bardzo ładnie zrumieniona ale do chrupiącej trochę jej brakowało
Stare Garywyszedł bardzo smaczny, dymu praktycznie nie było - wok został przeze mnie szczelnie opakowany. Podobno można tą metodą wędzić też mięso, ale nie próbowałam. Łososia ułożyłam na kratce z grilla , ale jeżeli nie mamy pasującej, można zrobić konstrukcję z patyczków szaszłykowych lub użyć chińskiego koszyczka do parowania. Robiłam tylko 2 filety, ale mieszankę do wędzenia zrobiłam z całej porcji. Przepis
Stare GaryPrzepis to efekt przeczytania kilkunastu stron internetowych na temat kiszek. Niestety, zanim zdążyłam zrobić zdjęcia prawie cała została zjedzona . Piekłam w piekarniku, ale myślę, że taka kiszka upieczona na grillu musi być jeszcze smaczniejsza. Dajcie znać jeżeli sprawdzicie. Składniki (4 spore porcje) 1500 g surowych ziemniaków, 500 g ziemniaków ugotowanych, 30 dkg wędzonego boczku - pokrojony w kostkę 2 cebule
Stare Garykilka listków mięty sól 1 kulka Mozarelli 10 grzanek z bagietki przygotowanie Przygotować grzanki. Pokrojoną bagietkę obsmażyć na maśle na patelni z dwóch stron, lub wstawić do piekarnika pod grill. Bób wrzucamy na patelnię, podlewamy oliwą, dodajemy posiekany czosnek, posiekaną miętę, chili, solimy, podgrzewamy, mieszając. Na ciepłych grzankach kładziemy po 2 kawałki urwanej z kulki mozzarelli, na niej
Stare Garycebula 3 ząbki czosnku 1 ostra czerwona papryka garść bazylii garść kolendry + trochę do podania sól pieprz oliwa z oliwek przygotowanie papryczkę włożyć do piekarnika z włączoną funkcją grill. Opiekać tak długo aż skórka się przypiecze i można będzie ją bez kłopotu zdjąć. Obrać papryczkę i wypestkować. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki
Stare Gary