Pyszne. Po pierwszym kęsie tego ciasta, w sekundę znalazłam się na wsi. Nie wiem skąd to skojarzenie. Całe dzieciństwo spędziłam na wsi, ale nie potrafię z nikim konkretnym go skojarzyć. Dawno nie jadłam takiego ciasta, oj dawno. Skąd pomysł? Znowu chodziło jedynie o wykorzystanie czegoś z lodówki, konkretnie jogurtu naturalnego. Ostatnio mniej go używam, a odruchowo nakupowałam jak zwykle. Uparłam(...)się na ciasto. Poszperałam w internecie i w sumie wybór był spory, ale prawie wszystkie przepisy ograniczały się na niewielkich ilości jogurtu. A ja do zużycia miałam przynajmniej 400 ml. Wpisałam więc w google „ciasto jogurtowe, jogurt 400 ml” i moim oczom ukazał się przepis z bloga Zjem to! No dobra, bierę. Najwyżej znowu wyjdzie mi zakalec (parę
Kardamonovycoś do czegoś wykorzystać. Wczoraj zauważyłam, że moja ostatnia dynia ma się całkiem źle. Postanowiłam ją upiec i zmiksować na śmierć. A jak już powstał mus to musiało powstać ciasto. Musu wyszła cała masa, część chyba wyląduje w zamrażalniku. Jutro może Toli na śniadanie zrobię pancakes z dynią . Ciasto dyniowe z polewą wyszperałam w internecie. Szukałam czegoś co będzie przypominać(...)domu, więc podziałam. Więc szperałam, szperałam i wpadłam na bloga Oryginalny smak . Naprawdę sugerowałam się jedynie zdjęciem. Potem wczytałam się w przepis i wiedziałam, że tego właśnie szukam. Ciasta na oleju, z musem z dyni, z polewą i skórką z pomarańczy. Obawiałam się jedynie, że z moimi zdolnościami cukierniczymi na bank coś spartolę. Więc zrobiłam co trzeba, od niechcenia wymieszałam
KardamonovyPrzepis, z którego korzystam od wielu lat. Gdy czasami przeglądam sobie posty na grupach kulinarnych, dość często padają pytania dotyczące ciasta na pierogi. I w sumie najczęściej powtarza się ten sam schemat: woda, mąka, tłuszcz i sól. Tylko, że znowu ile ludzi, tyle opinii. Woda ciepła, gorąca, wrzątek. Rodzaj mąk? Raczej tortowa, typ 500, „taka jaką akurat(...)widziałam sporo komentujących, którzy jajka dodają. Całe, tylko żółtka, różnie. Jak sami widzicie, można się pogubić. Ja jednak pozostanę przy mojej gorącej wodzie, mące poznańskiej, oleju i soli. Ciasto na pierogi z dzisiejszego posta jest elastyczne, miękkie, prawie wcale nie przykleja się do blatu – to chyba zasługa oleju. I to jest dla mnie duży plus, bo nie muszę ciasta
Kardamonovybyło w Chacie nad Wisłokiem, u Moniki i Piotrka. Z tego co pamiętam do farszu dodawali jeszcze czosnek niedźwiedzi. W dzisiejszej wersji również go dodałam, ale w suszonej formie. Ciasto na pierogi, ile ludzi, tyle opinii. Że jajko bezapelacyjnie trzeba dodać, albo tylko żółtko. Że przecież woda, sól i mąka wystarczą. Czasem roztopione masło. I mąka, koniecznie poznańska. Nie, poznańska(...)tortowa w zupełności wystarczy. Bądź mądry i pisz wiersze. Ja pierogi zawsze robię według tego samego przepisu: woda, mąka poznańska, sól, olej. Potem ciasto wyrabiam aż do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie zawijam je w folię spożywczą i odstawiam na jakiś czas na bok. I parę dni temu zapytałam moją Monę, w jaki sposób ona robi ciasto, bo jest arcymistrzem
KardamonovyCiasto Toffifee bez pieczenia to przepyszny deser, który nie wymaga wiele pracy ani czasu na przygotowanie, a smakuje obłędnie. Jest inspirowany czekoladkami Toffifee, dlatego składa się z orzechów, czekolady i kajmaku. Dodatkowo kompozycję wzbogaciłam o słone krakersy, aby całość nie była zbyt słodka i był to strzał w dziesiątkę. Jedyna niedogodność jest taka, że ciasto będzie najlepiej smakować dopiero(...)drugi dzień po przygotowaniu, dlatego jeśli szukacie czegoś „na już”, to lepiej skorzystać z innego przepisu. Jak przygotować ciasto Toffifee bez pieczenia? Przygotowanie deseru jest banalnie proste. Wystarczy rozpuścić i wystudzić czekoladę, następnie wymieszać ją z mascarpone. Taką masą przekładamy krakersy, a ostatnią warstwę smarujemy kajmakiem i posypujemy orzeszkami. Gotowe! Składniki na Ciasto Toffifee bez pieczenia: około 250 g krakersów
e-PrzepisyKulinarnekaszy manny sprawia, że pierogi rozpływają… Drukuj Proporcje na: 30 szt. Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia/gotowania: 3 min Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki Składniki na ciasto na pierogi (na 30 sztuk): 300 g mąki (użyłam 200 g mąki pszennej i 100 g mąki żytniej) 100 ml ciepłej wody (ok. 60 stopni C) 1 łyżka oliwy(...)sztuk): 120 g kaszy manny 400 ml mleka (użyłam sojowego) 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 350 g malin 80 g białej czekolady przygotowanie Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Do mąki dodaj wodę i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób zwarte, jednolite ciasto. Ciasto po wyrobieniu nie powinno lepić się do ręki – jeśli tak jest, dosyp trochę
Via Gustoproduktów prosto z Italii znajdziesz w tym wpisie! Jak przygotować włoską pizzę? Kluczowe są produkty! Choć sam przepis na domową włoską pizzę nie jest skomplikowany, kluczem do przygotowania pysznego ciasta i dobrania dodatków jest wybór oryginalnych produktów. Nie zawsze w supermarketach czy lokalnych sklepikach pod domem możesz otrzymać wysokiej jakości składniki. Na co zwrócić szczególną uwagę? Domowa pizza(...)mąka Na pewno na mąkę. Do włoskiej pizzy sprawdzi się typ 00 , czyli drobno mielony, aby ciasto było delikatne i elastyczne. Wraz z dobrym przepisem jesteś w stanie przygotować nawet cienką pizzę, która po chwyceniu nie przechyla się, a składniki nie spływają jak po śliskim lodzie. Sos pomidorowy Nie ma pizzy bez sosu pomidorowego. Nie musisz go przygotowywać samodzielnie, jeśli
RozdomowionaTort bez pieczenia z mascarpone i wiśniami to przepis, który pozwoli Ci stworzyć wyjątkowe i smaczne ciasto, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Bez zbędnego trudu, a z fantastycznym efektem końcowym – to jest to, czego szukasz! Ten przepis jest doskonały na różne okazje – urodziny, przyjęcia czy rodzinne spotkania. Jest szybki do przygotowania, ale smak i prezentacja są absolutnie(...)się w ostach! Z czego składa się ten tort bez pieczenia? biszkopty herbatniki mascarpone bita śmietana wiśnie kakao Co sprawia, że ten tort jest tak wyjątkowy? Przede wszystkim warstwy ciasta doskonale się komponują ze sobą. Mascarpone, czyli włoski ser o kremowej konsystencji, nadaje naszemu kremowi jedwabistą teksturę i delikatny smak. Bita śmietana sprawia, że ciasto jest puszyste, a wiśnie
Via GustoCiasto kamikaze to bardzo nietuzinkowy i ciekawy wypiek. W swoim składzie zawiera piwo izzy kamikaze, które nadaje masie ciekawego smaku i koloru. To ciasto z pewnością zachwyci każdego swoim wyglądem i smakiem. Przepis na ciasto izzy kamikaze jest bardzo prosty. Ciasto robi się naprawdę szybko. Jeśli lubicie nowe przepisy i macie ochotę zaskoczyć swoich gości czymś(...)innym niż zwykle, ciasto kamikaze będzie idealnym wyborem. Zapraszam na przepis! Składniki Masa śmietanowa 1/3 szklanki cukru pudru 800 ml śmietanki 30%-36% 2 galaretki pomarańczowe Masa piwna 1300 ml piwa niebieskiego izzy kamikaze 4 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru Biszkopt 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść orzechów
Alle Dobre!ugotowanie go w wodzie. Następnie należy go zblendować, aby powstało purée. Do purée dodać mąkę, mleko sojowe oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie smażyć placuszki z przygotowanego ciasta. Gotowe placuszki należy podać z malinami, syropem klonowym oraz płatkami migdałowymi. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ W EBOOKU Dlaczego warto wprowadzić do swojej diety bataty? Batat to warzywo, które posiada wiele wartości(...)wegańskie pancakes, które z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom klasycznych wersji, jak i tym, którzy lubią eksperymentować z nowymi smakami: Pancakes z bananami i orzechami – do ciasta dodać pokrojone w plasterki banany i posiekane orzechy, a na wierzch dodać kawałki banana i orzechy. Pancakes z dynią i cynamonem – do ciasta dodać puree z ugotowanej dyni oraz cynamon
Via GustoTort snickers Zakochacie się w tym cieście! Czekoladowy biszkopt, kajmak, krem śmietankowy, solone orzeszki ziemne i polewa czekoladowa – niebo w ustach! Cudowny smak, któremu ciężko się oprzeć. Świetny torcik zarówno na szczególne okazję, jak i bez okazji, tak do niedzielnej kawki. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 160g cukru (ok 3/4 szklanki) 120g mąki (ok 3/4 szklanki(...)turach suche składniki i za każdym razem delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem) *** *** Na koniec dolewamy olej i ponownie bardzo dokładnie mieszamy go z ciastem *** *** Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (moja blaszka ma średnicę 22 centymetry ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165’C i pieczemy przez 45-50 minut – do suchego patyczka *** *** Po całkowitym wystudzeniu
Blog z ApetytemCześć! Dziś słodkie ciacho z serii: "dla każdego coś dobrego ;) Bo i pochrupać ciasto kruche można i słodkiego kremu skosztować , a i beza się pojawia.. Ciasto powstało spontanicznie, a wyszło zaskakująco dobrze :) To połączenie smaków dobrze się zgrywa i najlepiej lubi towarzystwo niesłodzonej małej czarnej :) Składniki na ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru(...)cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag margaryny 4 żółtka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie części ( dolna część - większa, część górna- mniejsza ). Schładzamy w lodówce około godzinę. Następnie większą z nich wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25-30 minut w temp. 180 stopni . Odstawiamy do wystygnięcia
Domowe ciastaskładniki na ciasto kruche: 180 g mąki 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kule, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy przez ok. 13 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt ok. 24×35 cm, z każdego boku odcinamy paseczek szeroki ok. 2 cm. Z paseczków(...)formujemy wałeczki, które umieszczamy na krawędziach ciasta (delikatnie dociskamy do ciasta). Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w ok. 180-190 st. C do zrumienienia. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. składniki na wierzch ciasta: ok. 200 g masy kajmakowej ok. 150 g orzeszków ziemnych 30 g masa w temperaturze pokojowej 30 ml mleka 100 g czekolady mlecznej wykonanie: Masło, mleko oraz połamaną
Domowy Smak Jedzeniabłyskawiczny sernik z 4 składników. Jeśli nie masz ochoty na serniki pieczone to możesz przygotować sernik na zimno na serkach homogenizowanych. Sernik słony karmel to idealne połączenie kruchego ciasta, twarogu z pyszną polewą kajmakową, a całość smaku dopełniają słone orzeszki. Możecie tutaj zdecydować, czy chcecie użyć orzeszków solonych czy ich wersję zdrowszą – orzeszki bez soli. W odróżnieniu od innych(...)serników na moim blogu kulinarnym tego sernika słony karmel nie pieczemy w kąpieli wodnej. Sernik słony karmel składniki na kruche ciasto Sernik słony karmel składniki na masę serową W masie serowej wykorzystamy białka, które zostały z przygotowywania kruchego spodu. Sernik słony karmel polewa Sernik jest przygotowany w tortownicy o średnicy 24 cm. U mnie szklanka ma pojemność 250 ml. Jajka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!