patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni około 20 minut. Po połowie czasu należy przewrócić je na drugą stronę. Uwaga! Ćevapcići można również upiec na grillu, należy je jednak obtoczyć w mące jeszcze przed nadzianiem na patyczki i grillować aż się równomiernie zrumienią. Podawać z sosem tzatziki i ziemniakami lub plackami pita
W poszukiwaniu inspiracjiwiem dlaczego, ale wakacje odbierają mi chęć zaglądania do książek. Jest tyle innych rzeczy do roboty, kiedy świeci słonko. Lepiej wyjść na dwór, pojechać nad morze czy jezioro, zrobić grilla czy spotkać się z kimś (koniecznie na świeżym powietrzu). Kiedy jednak w powietrzu czuć pierwsze podmuchy jesieni, chęć do czytania mi wraca. Ułożyć się wygodnie pod kocem z ciekawą lekturą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeręku, bez ryzyka, że ją utopię, a sobie odmrożę to i owo. Ech... Majowa wiosna, tudzież wiosenny maj, pozostają na razie w sferze marzeń. W piątek mieliśmy w planie grilla, ale prognoza jest nieubłagana - najbliższe dwa tygodnie to deszcz przeplatany mgłami, brutalnie rozrywanymi przez silny, zimny wiatr. Niezbyt to optymistyczne... Jedno, co dobre, to zamiast się włóczyć po parkach, lasach
Pożeraczka, czyli raz adobrzenami zielony baldachim, a spomiędzy liści oblewało nas zielonkawe, niemal czarodziejskie światło. W zadumie oglądaliśmy zachwycające widoki. Kiedy dotarliśmy na miejsce, kajaki został spakowane, a auta odebrane, urządziliśmy grilla. Mmm, po ponad sześciu godzinach na wodzie apetyty dopisywały! Były kiełbaski, karkówka, kurczak, polędwiczki, a nawet zaskakująco smaczne kurze serca. Była kukurydza i mocno pachnące czosnkiem domowe bułeczki. Było ognisko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyprawy do piernika Owoc przekroić na pół, ułożyć na blasze skórką do dołu. Na wierzch położyć masło, posypać cukrem i przyprawą do piernika. Piec w 200 st. C. pod grillem przez 5-8 minut. Podawać natychmiast. Smacznego! A teraz najwyższy czas się zabrać za pozostałe z weekendu zadania domowe... Czuję się, jakbym znowu miała piętnaście
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKrakersy cebulowe... Złociste, chrupiące i pachnące. Wyraziste w smaku. Mocno cebulowe. Z dodatkiem szczypiorku. Kto ma ochotę pochrupa ć? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej
Gospodyni Miejskanasion. Cebule obrać, przekroić na pół. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażana wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę skórą do góry i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekranika (funkcja grill, 3 półka) i piec przez 20 minut. Po tym czasie dołożyć paprykę (skórą do góry) i cebule (cebule posmarować po wierzchu olejem) i piec kolejne 20 minut, aż wszystkie warzywa
Gospodyni Miejskawychodzi porcja dla 4 - 5 dorosłych osób. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu. Papryczki chili można zastąpić innymi, pikantnymi papryczkami. Pesto doskonale nadaje się do marynaty dań z grilla np. warzyw. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaSałatka brokułowa z pomidorami, jajkami i sosem czosnkowym... Różyczki zielonych brokułów. Kawałki soczystych pomidorów. I ćwiartki jajek ugotowanych na twardo. Całość oblana sosem czosnkowym. Brokułowa pychota
Gospodyni MiejskaSałatka kalafiorowa z kukurydzą i czosnkiem... Chrupiące różyczki kalafiora. Słodkie ziarna kukurydzy. Aromatyczny, drobno posiekany koperek. Oblane sosem czosnkowym na bazie majonezu i śmietany. Pachnąca, smaczna
Gospodyni Miejskastopni na ok. 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić. Przy pomocy rękawa cukierniczego (końcówka gwiazdka) nałożyć krem na upieczone ciasto, wstawić do piekarnika pod nagrzany grill na kilka minut. Krem bezowy: Białka wymieszać z cukrem i wanilią w żaroodpornej misce. Miskę postawić na rondlu z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wody) ubijać białka tak długo
SzczyptaSmaQMajówka minęła pogada lepiej przemilczeć i grilla też nie było. Najważniejsze było - odpoczynek:)) nawet ja muszę czasem przestać gotować nie wytrzymam długo ale dwa dni sobie dałam :)) W maju mamy sezon na szparagi i nie było innej opcji jak ich nie wykorzystać do makaronu. Zrobiłam z rana makaron i wedle mojej fantazji połączyłam go z szparagami i groszkiem dodałam nutę
Basia w kuchnipapryką. Zawiniątka, po dwa, nabić na patyczki, posypać pieprzem i posmarować marynatą. Odstawić przykryte, najlepiej na całą noc do lodówki. Zamarynowane zawiniątka oczyścić z marynaty i piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej około 8 minut. W połowie pieczenia odwrócić. Wątróbki mają wyśmienity smak i kminkowy aromat
Kulinarny karnet Christopheraposiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przełóż udka do naczynia żaroodpornego). Jeżeli chcesz przywrócić chrupiącą skórkę (w trakcie pieczenia przestanie być chrupiąca) na kilka minut włącz funkcję grilla. W celu zrobienia sosu, na średnim ogniu umieść mały garnek z 2 łyżkami oleju i wrzuć cebulę. Smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut po czym dodaj czosnek. Po chwili
karmelowy