brzoskwiniowy "serniczek" na zimno z kaszy jaglanej z domową wegańską czekoladą~ Nie wiedziałam jak nazwać to śniadanie...padło więc na kolejny serniczek na zimno, chyba za sprawą konsystencji... ;) Śniadanie na zimno - cudowna rzecz w gorący dzień! Chociaż wiecie co? Bardzo mnie cieszą te upały - kocham taką pogodę :D Jednak gdy dwa dni temu w ogrodzie babci zobaczyłam masę zeschniętych
breakfast of dreamspowierzchnię. Wstawić do lodówki. Przygotować polewę: w rondelku zagotować kremówkę, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając całkowicie roztopić. Ostudzić. Polewę wylać na krem kawowy i schłodzić (minimum 3 godziny). Ciasto udekorować żurawiną namoczoną (około godzinę) w zagotowanym (gorącym) likierze lub wodzie
wcinaj tołyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżka kakao Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, margarynę roztapiamy z resztą składników, dodajemy dobrze wymieszaną żelatynę, razem zagotowujemy i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Lub inny przepis z wykorzystaniem gotowych czekolad: Składniki: 1 szklanka cukru, ½ szklanki śmietany, 1 cukier waniliowy, ½ tabliczki czekolady, 1 łyżka spirytusu. Wykonanie: Gotować cukier
Tradycyjna Kuchniaporcję Przygotowanie: 1. Śmietankę podzielić na 2 części. 2. Do połowy śmietanki dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę Pistachio. Dokładnie wymieszać. 3. Orzeszki pistacjowe zmielić w młynku do kawy. i wymieszać je dokładnie z drugą połową śmietany 4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, połowę wlać do czekoladowej śmietanki bardzo szybko i dokładnie wymieszać. 5. Na spód kokilek położyć
KreatywnePinychcecie sprawić ukochanej osobie niespodziankę to jest to idealny prezent, który pokaże, iż naprawdę Wam zależy. Gorąca gruszka duszona w winie z pysznym nadzieniem Fudge o smaku czekoladowo- pistacjowo -orzechowym z nutką żurawiny. Do tego schłodzona śmietanka i płynna gorzka czekolada opatulona w pistacjach i chilli. Ta gorzka czekolada, to ulubiona czekolada mojej mamy, dlatego tak miło
KreatywnePinyBabeczki Ulica Sezamkowa Kiedy na dworze jest tak gorąco, najczęściej piekę późnym wieczorem, a na następny dzień zostawiam sobie tylko zrobienie dekoracji. Tak samo było z dzisiejszymi babeczkami. Proste babeczki waniliowe z czekoladą w środku udekorowane kremem maślanym i kolorowymi postaciami z Ulicy Sezamkowej na pewno zrobią furorę wśród dzieci. Dużą zaletą takiej dekoracji jest fakt
Ciastkozercyuwierzycie jak napiszę, że nie użyłam do przyrządzenia tego deseru cukru? To prawda :) Ale sernik jest bardzo słodki a to za sprawą pysznego miodu, słodkiego banana i dobrej jakości czekolady która chociaż jest gorzka to wprowadza do deseru dużo słodyczy. Do tego rozpływające się w ustach wiśnie zamarynowane wcześniej w miodzie pitnym. Jednym słowem kulinarna rozkosz. Wszystko z wysokiej jakości(...)weselny. A po drugie banan jest cudowną alternatywą dla cukru w deserach. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :) 500 g zmielonego chudego twarożku duży banan łyżka soku z cytryny 50 g kaszy jaglanej 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego łyżka skrobi ziemniaczanej 2 jajka 100 g dobrej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% łyżka mleka łyżka masła 2 szklanki wypestkowanych
Mienta blogpulchniutkie, aromatyczne i znowu za szybko znikają. Polecam gorąco wszystkim smakoszom drożdżówek, tych bułek nie obchodzi się szerokim łukiem tylko zajada i delektuje. Piekłam z połowy porcji i wyszło mi 12 bułek i taką opcję podaję w składnikach, lekko zmienioną względem oryginału. Przepis z książki Erica Lanlarda - "Czekolada". Bułeczki drożdżowe czekoladowo - cynamonowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczekolady deserowej, 50 g płatków kukurydzianych, krem malinowy: 500 g malin, gałązka tymianku, 15 g żelatyny, 200 ml śmietany 30%, krem agrestowy: 500 g agrestu, kilka listów mięty, 15 g żelatyny, 200 ml śmietany 30%, cukier lub miód, owoce do przybrania Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Gorące(...)orzechy na blat wyłożony papierem do pieczenia, odstawić do ostygnięcia. Orzechy zmiksować na gładką, prawie płynną masę. Odstawić do ostudzenia. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (rozdrobniona czekoladę włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrząca wodą). Wymieszać czekoladę z masą orzechową a następnie płatkami kukurydzianymi. Dno form (u mnie 7 form o średnicy 7,5 cm) wyłożyć papierem
królestwo garówkremówki łyżka cukru pudru śmietan-fix kilka kostek czekolady Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać cukier, wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Do masy dodać cynamon i jeszcze chwilę zamieszać. Zdjąć z ognia i do gorącej masy wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Lekko przestudzić(...)resztą masy z jabłek, wyrównać i zostawić w chłodnym miejscu do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Gotowy deser ozdabiamy bitą śmietaną i startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce
Smakołyki Asijeszcze loda nie dostała, w momencie gdy go skosztowała od razu się w ich smaku zakochała. Zimą, pomimo zimnej pogody wiedziały, że mogą jeść lody. Czekolada endorfiny im pobudziła i do zabawy na śniegu zachęciła. Szalały i ciągle się śmiały. Wiosną, kiedy się zazieleniło, zrobiło się ciepło i miło. Na świeże powietrze z wielką radością(...)pszczółkami czy pięknymi motylkami. Lato, słońce gorące, zimne lody już się zajada i dobrze się składa, bo tym razem inną słodycz smakowały i z tego powodu uśmiech od ucha do ucha miały.Za kwadracikami się schowały, bo coś co i ja lubię sprytnie ukrywały. Teraz już wiem, kiedy czekoladę gorzką Terravita 70% cacao się kosztuje to radość
Moniki Smakołykimnie suszone jagody goji, rodzynki, morwa biała, orzeszki ziemne) Ganasz czekoladowy: 60 g gorzkiej czekolady 3 łyżki jogurtu/ śmietany (lub mleczka kokosowego) Przygotowanie: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze w proporcji 1:3 (1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody) . Gorącą (!) kaszę zmiksować za pomocą blendera z pozostałymi składnikami (oprócz bakalii) - do momentu uzyskania gładkiej(...)lodówki. Aby rolada zachowała kształt, tzn. za bardzo się nie spłaszczyła, proponuję włożyć ją do formy ćwibakówki i dopiero wstawić do lodówki. Przed podaniem roladę można pokryć ganaszem czekoladowym : czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać jogurtem/ śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i jogurt/ śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa
Domowa Cookierenka Agipomarańczowy- 2-3 krople * herbatniki * czekolada gorzka + 2 łyżki mleka Do garnka z mlekiem wsypać cukier i dynię pokrojoną na mniejsze kawałki. Gotować, aż dynia będzie miękka, a następnie zmiksować blenderem na gładki krem. Nie przerywając gotowania wsypać kaszę mannę i energicznie wymieszać rózgą, aż do zgęstnienia kremu. Garnek odstawić i do gorącej masy wsypać rodzynki oraz orzechy, dodać(...)wyłożonej papierem do pieczenia (można pominąć) ułożyć warstwę herbatników, wylać masę dyniowa, przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Do małego rondla wlać mleko, dodać pokruszoną czekoladę i ją roztopić. Polewą czekoladową ozdobić herbatniki. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaucieramy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę(...)bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Biszkopt czekoladowy – wysoki Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY : Śmietanę wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając
Domowe Tortygotowa masa kajmakowa 400 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 10 łyżek cukru pudru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/2 litra mleka 1 kostka masła ¼ kostki czekolady mlecznej czekolady Masa budyniowa: Odlewamy pół szklanki mleka, pozostałą część gotujemy. W odlanym mleku rozprowadzamy budynie. Wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy około 1 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy(...)wierzch wykładamy trzecią warstwę herbatników. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i zostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z 5 łyżkami cukru pudru, dodajemy ostudzoną żelatynę. Ubijamy na sztywną masę. Tak przygotowaną masę wykładamy na ostatnią warstwę herbatników. Na wierzch ścieramy schłodzoną czekoladę. Smacznego
Humanistka w kuchni