cukru 4 łyżki kakao 150 g płynnego masła 1/3 szklanki gorącej wody 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta sody duża szczypta soli 4 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji użyłam masę korówkową, wiórki koksowe i startą na średnich oczkach gorzką czekoladę ☺ wykonanie: Masło i kakao wraz z wodą rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Odstawić
Ania i Marcin gotująłyżka soku z cytryny -2 łyżki żelatyny -3 łyżki zimnej wody -do nasączenia ciasta 1/2 szklanki mocnej herbaty i 2 łyżki nalewki lub wódki -do dekoracji 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Mak moczymy, odsączamy i mielimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, wanilię i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy olej i miksujemy. Dodajemy(...)bitą śmietanę: Żelatynę zalewamy zimną wodą a kiedy spęcznieje wstawiamy do rondelka z gorącą wodą i rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie miksujemy i przekładamy kolejne warstwy ciasta. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Dekorujemy płynną czekoladą. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego
Maminek kulinarnymarchwiowy - pomarańczowy 3 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa kremowa: 0,5 litra kremówki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Czekolada do posypania Upiec biszkopt na blasze średniej wielkości: Białka ubić na sztywno , gdy będą sztywne powoli dodawać cukier (dobrze aby był drobny), następnie po jednym żółtku. Odstawiamy mikser i dodajemy przesianą(...)mączką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się soku i ugotować budyń. Gorącą masę wylać na jedną połówkę biszkoptu i przykryć drugą. Gdy masa całkowicie wystygnie ubić kremówkę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku i dodać do kremówki, którą należy wyłożyć na ciasto. Na samym końcu zetrzeć czekoladę
Jadło i czytadłołyżek cukru pudru czubata łyżka żelatyny-fix w proszku galaretka wiśniowa Polewa: 70 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 70 ml śmietany kremówki 30% Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml gorącej wody i gdy lekko przestygnie wlewamy do wysokich naczyń, np. szklanek, a najlepiej użyć plastikowych(...)całą noc w lodówce. Po tym czasie ciasto odwracamy i zdejmujamy papier do pieczenia. Polewa Czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy wierzch ciasta. Gdy lekko przestygnie możemy przystroić wisienkami koktajlowymi oraz galaretką, która pozostała z wykrojonych serduszek. źródło inspiracji: Zszywka.pl Moje
Słodka Stronachwilę gotujemy. Mieszamy żeby budyń nie przypalił się. SKŁADANIE CIASTA : Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, gorący budyń oraz ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy ok. 30 - 40 minut. Ciasto wyciągamy z blachy dopiero kiedy całkiem przestygnie. Możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Smacznego :) MAŁA RADA: Do jabłek możemy dodać galaretkę cytrynową
Pani na deserKrem kajmakowy: 300 ml kremówki 250 g serka mascarpone 1 puszka kajmaku Poncz: 1 szklanka gorącej wody lub herbaty 2 łyżki cukru sok z połowy cytryny Dekoracja: 500 ml kremówki 3 łyżki cukru 1-2 śmietan fixy kolorowa posypka tarta gorzka czekolada Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując
Ewusiowe SmakiSKŁADNIKI : 200 ml gorącego mleka 1 łyżeczka miodu 2 łyżki kawy Inki z wapniem i witaminami 3 łyżki musu z dyni 1 łyżka nitelli 2-3 łyżki bitej śmietany czekolada do posypania listki mięty do dekoracji
Kulinarne Fantazje Marioliczekoladową. Odstawić do zastygnięcia. Gotowy tort polać glazurą czekoladową. 200 g czekolady mlecznej, 1/2 łyżka masła, Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie dolać do niej 200 ml ciepłej wody i gotować mieszając, aż się utworzy gęsta, ciągnąca masa. Oblać tort gorącą masą i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Przybrać płatkami migdałów i skórką pomarańczową kandyzowana
królestwo garówidealna na raz! Przygotowuje się je bardzo szybko, piecze max. 15 minut i zjada jeszcze gorące. Najlepiej smakują z kulką lodów waniliowych. Przepis na ten deser pochodzi z programu Chuck’a Hughes’a „Chuck’s Day off”. Składniki: 200 g białej czekolady posiekanej 300 g dulce de leche (masy krówkowej) 25 g masła 2 jajka (w temperaturze pokojowej
MyCookBook.plPamiętajmy, aby było ono możliwie najwyższej jakości. Mimo takiego wyglądu, ciasto jest puszyste i delikatne, niezakalcowate. Pachnie kawą, idealnie pasuje jako uzupełnienie niedzielnego obiadu. Z pewnością posmakuje amatorom czekolady :) Szczerze przyznam, że robię go już trzeci raz - tak bardzo wszystkim smakuje! Upiekłam je na dużej blaszce, w wersji rodzinnej. Ciasto polałam niezawodną polewą czekoladową, łatwo się kroi i ładnie(...)zmiksować do połączenia składników. W dwóch turach wlać gorący napar kawowy i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Prostokątną formę wysmarować masłem ,wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 50-60 minut. Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Polewa : 150 g czekolady gorzkiej 50 g masła Masło umieścić w garnuszku
Chocolate Muffin Bloggotujące mleko. Zestawiam z ognia i przykrywam folią spożywczą delikatnie dociskając do gorącego budyniu, aby podczas stygnięcia nie powstała na wierzchu kożuch. Gotowy budyń również odstawiam do ostygnięcia. Składniki na polewę wrzucam do garnuszka i zagotowuję, aż powstanie czekolada. Też schładzam, najlepiej odstawić rondelek na cała noc. Z biszkoptu odkrawam górę i wydrążam
Ciasteczkowy Potwórbakaliami :) Ps. Zachęcam również do obejrzenia przepisu na tradycyjne szyszki , czekoladowe szyszki i szyszki z białą czekoladą. Składniki: ½ kg krówek (ciągnących) 70g masła 60g ryżu preparowanego 160g bakalii np. orzechów włoskich, orzechów laskowych, słonecznika, migdałów etc. Bakalie kroimy, a następnie prażymy na gorącej patelni (bez dodatku tłuszczu), stale mieszając. Najlepiej podzielić je na dwie tury. Po uprażeniu bakalie przesypujemy(...)talerz, by lekko przestygły. Masło rozpuszczamy razem z krówkami. Stale mieszając zagotowujemy, odstawiamy na chwilę, by lekko przestygły. Masa ma być ciepła, ale gorąca. Następnie wsypujemy uprażone bakalie i stopniowo ryż preparowany. Z gotowej, dobrze wymieszanej masy formujemy (ręcznie lub łyżeczką) szyszki, które układamy odstępach (by się nie zlepiły) na pergaminie lub talerzu i odstawiamy na około
Smakowy RajPomyślcie... coś słodkiego. I kwaśnego. I gorącego. I zimnego. Podpieczona skorupka i płynny w środku. Taki jest mój ulubiony deser. Oto on. Składniki: (na 4 kokilki) 300 gram świeżych malin 100 gram czekolady (u mnie mleczna, a co!) 3 jaja 100 gram masła (+ ciut do wysmarowania kokilek) 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru lody waniliowe szczypta soli
Mango Papajażelatyny 0,75 szklanki (180 ml) gorącej wody 1 opakowanie (175g – 180g) ciasteczek – czekoladowych markiz z nadzieniem śmietankowym typu Oreo Spód: 1 opakowanie (175g – 180g) ciasteczek – czekoladowych markiz z nadzieniem śmietankowym typu Oreo 0,25 kostki (50 g) masła Polewa: 1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej 2-4 łyżki śmietani 30% Dodatkowo: ciasteczeka – czekoladowe(...)miksera dodać twaróg, cukier oraz cukier waniliowy i mieszać przez 2-3 min. 3) Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach. 4) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Kiedy lekko przestygnie, dodać 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać. 5) Nie przestając miksować, przygotowaną żelatynę powoli dolewać do całości. 6) Na koniec dodać połamane na mniejsze
Fitsweet.me