setki zdjęć - nawiązałam współpracę z "Małopolskim Apetytem - magazynem blogerów kulinarnych" , gdzie także mogliście przeczytać moje przepisy A oto 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku: 1. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffii bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Ciasto toffii z prażonym słonecznikiem 5. Pieguski - ciasteczka z czekoladą 6. Ciasto czeskie
Mania WypiekaniaUwielbiam serniki – w każdej postaci. Na zimno, na ciepło, owocowe, czekoladowe, z galaretką i z owocami… aż mi ślinka cieknie. Ale jak tu zjeść sernik na diecie z niskim ig? Większość serów jest dosładzana, do masy serowej dodawany jest cukier, a spód zwykle zrobiony jest z ciastek, albo w najlepszym razie z biszkoptu – z białej mąki i z cukrem
Jak gotować i nie zwariowaćWarto jednak czymś intrygującym "zakończyć". Mam tu na myśli jakiś ponętny deser, którego przyrządzenie (wbrew pozorom) zajmie nam tylko chwilę. I tak właśnie było z poniższą galaretką. Musicie koniecznie jej spróbować. Ale, ale... Nie będzie tak łatwo! Po przepis zapraszam Was bowiem na: http://karmel-itka.pl/galaretka-z-bialego-wina/ SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiGalaretka wieprzowa... Potrzebne będą: 2 duże golonki włoszczyzna 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu kostka rosołowa sól, pieprz żelatyna ocet do smaku Golonkę myjemy, wrzucamy do garnka, włoszczyznę obieramy i dokładamy do garnka, dodajemy przyprawy. Kiedy mięsko jest już miękkie, obieramy mięso od kości. Mielimy je maszynką na większym sitku. Przekładamy zmielone mięso do garnka
Pelusiowa Kuchniajeszcze gorącego wywaru dodajemy żelatynę, całość dokładnie mieszamy i studzimy. Na dno półmiska wlewamy nieco tężejącego wywaru, następnie układamy na półmisku kawałki szczupaka, pokrywając je tężejącą galaretką i dekorując kaparami. Rybę wstawiamy jeszcze do lodówki ( najlepiej na sześć godzin) i podajemy
Miód i pieprzgotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. W kartonie wytworzy się duża ilość płynu. Nie wylewajcie jej! Po całkowitym ostudzeniu powstanie fajna otoczka wokół rolady z galaretki. Karton wystawiamy z wody, zdejmujemy rękaw i studzimy w pozycji pionowej. Smacznego
na moim stole...szampana wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, dodać kolejną łyżkę szampana i dobrze rozprowadzić. Tak przygotowaną żelatynę wymieszać z resztą szampana. Truskawki przełożyć do pucharków. Posypać startą skórką z cytryny. Zalać galaretką, odstawić do stężenia. Serwować z rozetką bitej śmietany
Pyry na Gazobrotach lub mieszamy łyżką do połączenia się składników. Krem wykładamy na wystudzone (!) ciasto. Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy w plasterki, dowolnie układamy na kremie, ja polałam lekko galaretką brzoskwiniową, ale nie jest to konieczne
Pelusiowa Kuchniaktórego nie potrzeba wielu składników. Jedna z najpopularniejszych wersji, to ta podawana z musem truskawkowym.Niestety skończył się już sezon truskawkowy ,więc wykorzystałam trochę granatu i startego jabłka. Mleczna galaretka smakuje wszystkim oraz zachwyca swoim wyglądem! Panna cotta oznacza po włosku gotowaną śmietankę.Podawana jest na wytwornych przyjęciach, ale również widnieje w kartach menu wielu restauracji na całym świecie. Pochodzi
Fit & Healthy Lifetemu można w stanie surowym przechowywać nawet przez kilka miesięcy – ale muszą to być owoce twarde, świeże i nieprzemrożone. I zalane świeżą wodą. Najpopularniejszymi przetworami z żurawiny są galaretki i konfitury a także kisiele– przez to, że żurawiny mają same w sobie wiele pektyn, do ich żelowania nie jest potrzebne nic więcej poza cukrem. Konfitura z żurawin pasuje zarówno
Karo in the Kitchenwięc przypominam Wam zestawienie moich przepisów :-) 1. Sernik mascarpone z malinami (pieczony): http://anamarisworld.blogspot.com/2014/09/przepyszny-serniczek-mascarpone-z.html 2. Sernik z mandarynkami: http://anamarisworld.blogspot.com/2015/03/sernik-z-mandarynkami.html 3. Sernik z malinami i galaretką na zimno: http://anamarisworld.blogspot.com/2014/11/serniczek-z-malinami-na-zimno.html 4. Sernik z jagodami na zimno: http://anamarisworld.blogspot.com/2015/07/sernik-mocno-jagodowy-na-zimno.html 5. Serek mascarpone (torcik na zimno z porzeczkami): http://anamarisworld.blogspot.com/2015/07/prosty-torcik-z-mascarpone-biaa.html
Ana Mari's worlddzwonki, wywar spod gotowania przelewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy żelatynę i studzimy. Na dno dużego półmiska wlewamy nieco tężejącego wywaru, następnie układamy na półmisku kawałki szczupaka, pokrywając je tężejącą galaretką. Rybę wstawiamy jeszcze na dwie godziny do lodówki i podajemy
Miód i pieprzChodziły za mną zimne nóżki, ale wieprzowych nie jadam, więc drobiowa galaretka musiała być i już. Lubicie? Ja często nie robię, bo muszę zjeść sama, ale teraz poszalałam i znowu na jakiś czas będę miała spokój z zachciankami. Wersja light bo z filetem z kurczaka. Polecam! Składniki : * 3 filety z kurczaka * włoszczyzna * żelatyna * sól, pieprz do smaku * jajko ugotowane
Magiczne Życie Martydrogi sprzęt, a dzięki niemu możecie "wyczarować" domowe wędliny na kanapki. Poniższa wędlina z wyglądu przypomina domowy baleron. Ponadto zaletą parzenia mięsa w szynkowarze jest tworzenie się aromatycznej galaretki... pycha ;) Składniki na szynkowar o pojemności 1,5 kg mięsa: 1 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skórek) 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka zwykłej soli 1 łyżeczka pikantnej mieszanki
UgotowaćKonferencje 6 łyżek cukru 1 ml kwasku cytrynowego (2 duże szczypty) 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 4 łyżkach wody 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach wrzątku lub galaretka gruszkowa (producent np. Delecta) rozpuszczona w połowie szklanki wrzątku Gruszki umyć, obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę około pół lub jedno centymetrową. Wrzucić do garnuszka, zasypać cukrem gotować na średnim gazie
moj przepis na