galaretka - 14130 przepisów (strona:752/942)

Podsumowanie oraz 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku! 155

setki zdjęć - nawiązałam współpracę z "Małopolskim Apetytem - magazynem blogerów kulinarnych" , gdzie także mogliście przeczytać moje przepisy A oto 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku: 1. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffii bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Ciasto toffii z prażonym słonecznikiem 5. Pieguski - ciasteczka z czekoladą 6. Ciasto czeskie

Mania Wypiekania
Sernik bardzo czekoladowy 258

Uwielbiam serniki – w każdej postaci. Na zimno, na ciepło, owocowe, czekoladowe, z galaretką i z owocami… aż mi ślinka cieknie. Ale jak tu zjeść sernik na diecie z niskim ig? Większość serów jest dosładzana, do masy serowej dodawany jest cukier, a spód zwykle zrobiony jest z ciastek, albo w najlepszym razie z biszkoptu – z białej mąki i z cukrem

Jak gotować i nie zwariować
GALARETKA Z BIAŁEGO WINA 219

Warto jednak czymś intrygującym "zakończyć". Mam tu na myśli jakiś ponętny deser, którego przyrządzenie (wbrew pozorom) zajmie nam tylko chwilę. I tak właśnie było z poniższą galaretką. Musicie koniecznie jej spróbować.      Ale, ale... Nie będzie tak łatwo! Po przepis zapraszam Was bowiem na: http://karmel-itka.pl/galaretka-z-bialego-wina/     SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Galaretka wieprzowa... 178

Galaretka wieprzowa...  Potrzebne będą: 2 duże golonki włoszczyzna 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu  kostka rosołowa sól, pieprz żelatyna ocet do smaku Golonkę myjemy, wrzucamy do garnka, włoszczyznę obieramy i dokładamy do garnka, dodajemy przyprawy. Kiedy mięsko jest już miękkie, obieramy mięso od kości. Mielimy je maszynką na większym sitku. Przekładamy zmielone mięso do garnka

Pelusiowa Kuchnia
szczupak w szarej galarecie 188

jeszcze gorącego wywaru dodajemy żelatynę, całość dokładnie mieszamy  i studzimy. Na dno  półmiska wlewamy nieco tężejącego wywaru, następnie układamy na półmisku kawałki szczupaka, pokrywając je tężejącą galaretką i dekorując kaparami. Rybę wstawiamy jeszcze do lodówki ( najlepiej na sześć godzin) i podajemy

Miód i pieprz
Szybka rolada z kurczaka 197

gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. W kartonie wytworzy się duża ilość płynu. Nie wylewajcie jej! Po całkowitym ostudzeniu powstanie fajna otoczka wokół rolady z galaretki. Karton wystawiamy z wody, zdejmujemy rękaw i studzimy w pozycji pionowej. Smacznego

na moim stole...
Truskawki w szampanie 195

szampana wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, dodać kolejną łyżkę szampana i dobrze rozprowadzić. Tak przygotowaną żelatynę wymieszać z resztą szampana. Truskawki przełożyć do pucharków. Posypać startą skórką z cytryny. Zalać galaretką, odstawić do stężenia. Serwować z rozetką bitej śmietany

Pyry na Gaz
Tarta z kremem mascarpone i brzoskwiniami... 200

obrotach lub mieszamy łyżką do połączenia się składników.  Krem wykładamy na wystudzone (!) ciasto. Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy w plasterki, dowolnie układamy na kremie, ja polałam lekko galaretką brzoskwiniową, ale nie jest to konieczne

Pelusiowa Kuchnia
Jogurtowa panna cotta z owocami 236

którego nie potrzeba wielu składników. Jedna z najpopularniejszych wersji, to ta podawana z musem truskawkowym.Niestety skończył się już sezon truskawkowy ,więc wykorzystałam trochę granatu i startego jabłka. Mleczna galaretka smakuje wszystkim oraz zachwyca swoim wyglądem! Panna cotta oznacza po włosku gotowaną śmietankę.Podawana jest na wytwornych przyjęciach, ale również widnieje w kartach menu wielu restauracji na całym świecie. Pochodzi

Fit & Healthy Life
Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią 229

temu można w stanie surowym przechowywać nawet przez kilka miesięcy – ale muszą to być owoce twarde, świeże i nieprzemrożone. I zalane świeżą wodą.   Najpopularniejszymi przetworami z żurawiny są galaretki i konfitury a także kisiele– przez to, że żurawiny mają same w sobie wiele pektyn, do ich żelowania nie jest potrzebne nic więcej poza cukrem. Konfitura z żurawin pasuje zarówno

Karo in the Kitchen
Dzień sernika - National Cheesecake Day zestawienie przepisów z bloga 255

więc przypominam Wam zestawienie moich przepisów :-) 1. Sernik mascarpone z malinami (pieczony): http://anamarisworld.blogspot.com/2014/09/przepyszny-serniczek-mascarpone-z.html 2. Sernik z mandarynkami: http://anamarisworld.blogspot.com/2015/03/sernik-z-mandarynkami.html  3. Sernik z malinami i galaretką na zimno: http://anamarisworld.blogspot.com/2014/11/serniczek-z-malinami-na-zimno.html  4. Sernik z jagodami na zimno: http://anamarisworld.blogspot.com/2015/07/sernik-mocno-jagodowy-na-zimno.html 5. Serek mascarpone (torcik na zimno z porzeczkami): http://anamarisworld.blogspot.com/2015/07/prosty-torcik-z-mascarpone-biaa.html

Ana Mari's world
szczupak faszerowany drobną rybką 251

dzwonki, wywar spod gotowania przelewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy żelatynę i studzimy. Na dno dużego półmiska wlewamy nieco tężejącego wywaru, następnie układamy na półmisku kawałki szczupaka, pokrywając je tężejącą galaretką. Rybę wstawiamy jeszcze na dwie godziny do lodówki i podajemy

Miód i pieprz
Galaretka drobiowa 133

Chodziły za mną zimne nóżki, ale wieprzowych nie jadam, więc drobiowa galaretka musiała być i już. Lubicie? Ja często nie robię, bo muszę zjeść sama, ale teraz poszalałam i znowu na jakiś czas będę miała spokój z zachciankami. Wersja light bo z filetem z kurczaka. Polecam! Składniki : * 3 filety z kurczaka * włoszczyzna * żelatyna * sól, pieprz do smaku * jajko ugotowane

Magiczne Życie Marty
Domowa wędlina z udek kurczaka 6324

drogi sprzęt, a dzięki niemu możecie "wyczarować" domowe wędliny na kanapki. Poniższa wędlina z wyglądu przypomina domowy baleron. Ponadto zaletą parzenia mięsa w szynkowarze jest tworzenie się aromatycznej galaretki... pycha ;)  Składniki na szynkowar o pojemności 1,5 kg mięsa: 1 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skórek) 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka zwykłej soli 1 łyżeczka pikantnej mieszanki

Ugotować
Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 203

Konferencje 6 łyżek cukru 1 ml kwasku cytrynowego (2 duże szczypty) 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 4 łyżkach wody 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach wrzątku lub galaretka gruszkowa (producent np. Delecta) rozpuszczona w połowie szklanki wrzątku Gruszki umyć, obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę około pół lub jedno centymetrową. Wrzucić do garnuszka, zasypać cukrem gotować na średnim gazie

moj przepis na