galaretka - 14130 przepisów (strona:755/942)

Bubble tea z borówkami 152

Jakiś czas temu modne były napoje tylko bubble tea z perełkami tapioki, kolorowymi kuleczkami i różnymi galaretkami, które wciągamy przez szeroką rurkę. Wersja kupna jest strasznie słodka i nie wiadomo czy zdrowa, więc najlepiej zrobić własną wersję z gotowanej tapioki i zamrożonych jagód lub małych borówek. Borówki muszą być oczywiście mniejsze niż średnica słomki, więc jeśli w sklepie będą tylko

Ugotowane pozamiatane
Kostka śliwkowo - czekoladowa 137

etap przepisu najlepiej przygotować wieczór wcześniej.  Po tym czasie stężały sos śliwkowy zmiksować z serkiem mascarpone na gładki, jednolity krem. UWAGA: Jeżeli sos śliwkowy wyszedł zbyt twardy ( jak galaretka ), należy wówczas trochę go rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki gorącej wody. Postępujemy tak gdyż zbyt zwarty nie połączy nam się ładnie z serkiem mascarpone.   Złożenie ciasta: Jeden z blatów

Opowieści z piekarnika
Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie 141

Ostatnio piernik, dzisiaj sernik... ;) Sernik z orzeźwiającą nutą pomarańczy, na czekoladowym spodzie brownie, zwieńczony pomarańczową żelką. Żelka to nic innego jak sok z pomarańczy + żelatyna, czyli taka domowa galaretka :) A skoro domowa, to wiadomo, że lepsza niż ze sklepu ;) Sernik należy do tych cięższych, nie jest puszysty jak chmurka, jest zwarty i treściwy. Ale to też zależy od użytego sera

Opowieści z piekarnika
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 289

Sernik z musem brzoskwiniowym   Seromak świąteczny Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie CIASTECZKA Babeczki świąteczne Ciasteczka czekoladowe Ciasteczka cynamonowe CIASTA  Piernik długodojrzewający Babka z likierem kawowym Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto cappuciono Ciasto Kilimandżaro MIĘSA Schab ze śliwką Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna

Lena Gotuje
KLASYCZNY MURZYNEK Z POWIDŁAMI 277

Można by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę czekoladową czy szarlotkę z rodzynkami. Lubię eksperymentować, ale cenię też sobie powroty. Do klasyki właśnie.    Tym bardziej, kiedy są to spotkania na łonie natury, w gronie najbliższych, ze szklanką mleka prosto od krowy

W kuchni Karmel-itki
Co zrobić z aloesem? Aloesowe zdrowe mohito 168

zewnętrznej skórki garść listków świeżej mięty sok wyciśnięty z 2 limonek Przepis na aloesowe zdrowe mohito Po obraniu liścia lub liści aloesu powinniśmy uzyskać około około pół litra tej galaretki ze środka liścia. Miąższ dokładnie miksujemy, pod koniec dodając listki mięty i sok z limonek. Tak otrzymany koncentrat aloesowy rozcieńczamy 1:10, czyli dodając 10 części wody na 1 część

Ugotowane pozamiatane
Drink Liczi 464

liczi - wymieszaj. Dodaj Grenadine i udekoruj listkami mięty. Smacznego! 😜 PS. Jeżeli do drinka użyjesz soku z puszki z owocami to owoce te możesz wykorzystać na deser z galaretką ... kliknij: Móżdżek

Alutka-Gotuje
Lekki torcik brzoskwiniowo - jaglany 146

Hej! Moi chłopcy już od jakiegoś czasu dopominali się bym zrobiła jakieś ciasto. Jakie? No jakieś! No i wyszło jakieś, ale smaczne, lekkie, orzeźwiające, owocowe. Potrzebujemy

Tylko pysznie
SAŁATKA Z NIESPODZIANKĄ 169

Świetna na kolację lub deser. 1 pęczek liści botwinki 0.5 avokado 2 pomidory malinowe 2-3 duże świeże pieczarki  1 cebula czerwona 3-4 duże plastry salcesonu w galaretce 2 garście Jeżyn 1 zielony ogórek Koperek Natka pietruszki Szczypiorek sól i pieprz Ocet balsamiczny **********************************  Liście botwinki opłukać , wysuszyć , pokroić drobno wraz z łodyżkami.Avokado obrać i pokroić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wuzetka - ciasto WZ 147

ciastka pochodzi od skrótu nazwy zakładów. Dziś wuzetkę można kupić niemal w każdej kawiarni, a cukiernicy wymyślają co raz to inne jej wersje: z serowym kremem, z dżemem, z galaretką nawet. Najczęściej jednak spotkać ją możemy w klasycznym wydaniu – czyli czekoladowy biszkopt, posmarowany warstwą marmolady i przełożony bitą śmietaną, z wierzchu polany czekoladą i ozdobiony kleksem bitej śmietanki. Normal

Obiad gotowy
DOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY - do makaronu,ryżu, mięsa, potraw azjatyckich 1631

około 10 słoików po 0,5 litra 3kg cukini 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki około 800g koncentratu pomidorowego  1 opakowanie (30g) PEKTYNY do dżemów i galaretek (u mnie cytrusowo-jabłkowa) 1 kg cukru 1 i 1/2 szklanki octu  10% 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka

Moja Książka Kucharska
orzeźwiający sernik na zimno 113

ciasteczek, bo te biszkoptowe już mi się znudziły. Z wczorajszych lodów zostało mi trochę składników więc wykorzystałam je do tego sernika. Żeby był bardziej orzeźwiający zalałam go nie zwykłą galaretką a taką zrobioną z soku jabłko-mięta. Na upał idealny. I nawet mnie smakował. *tortownica 21 cm Składniki: na spód:  250 g herbatników maślanych 100 g masła na masę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Nalewka z czarnej porzeczki 230

się na sporą ilość tych pysznych owoców. Nie wszyscy je lubią, wielu osobom przeszkadza smak, a przede wszystkim zapach tego owocu. Ja jednak uwielbiam z niej właśnie domową nalewkę, galaretkę i dżem. Owoce czarnej porzeczki to najwspanialsze źródło niemal wszystkich niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu witamin, a przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Jakby tego było mało

Pieguskowa Kuchnia
Metrowiec 806

typu spotkaniach królował metrowiec. Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią wzmaga się mój apetyt na te „cięższe” ciasta. Wszystkie letnie tarty i biszkopty z galaretką robią miejsce dla pysznych szarlotek, serników czy też czekoladowych słodkości. Zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta do kawki:) Metrowiec Ciasto 8 jajek 2 szkl cukru 3 szkl mąki 16 łyżek oleju

Pieguskowa Kuchnia
NALEWKA JEŻYNOWA NA RUMIE 166

rumu Jeżyny wsypać do garnka, dodać cukier i wodę. Zagotować wieczorem i odstawić na noc do wystygnięcia. Rano ponownie zagotować, ciągle mieszając. Odcedzić ( nie odciskając bo zrobi nam się galaretka )i ponownie zagotować. Do gorącego syropu dodać rum, dokładnie wymieszać i ponownie przecedzić. Po wystudzeniu przelać do butelek, zamknąć je szczelnie i odstawić w ciemne miejsce. Najsmaczniejsza

Pieguskowa Kuchnia