galaretka - 14130 przepisów (strona:749/942)

Tort urodzinowy- bananowy motyl 147

czym obie połówki placka  przełożyć częścią kremu  i odwrócić tworząc skrzydełka motyla, a środek połączyć obranym bananem. Resztą masy posmarować cały placek i ozdobić dowolnie, cukiereczkami, pokrojoną galaretka lub pisakami żelowymi. Wykonanie kremu: Obrane banany skropić sokiem z cytryny i odstawić aby nie zmieniły koloru. Śmietanę schłodzić i ubić z cukrem, fixami, bananami na bardzo gładką masę

Tradycyjna Kuchnia
Królik pieczony w piwie i miodzie oraz "Jeszcze jeden dzień" 192

wciąż boję się pić alkohol, bo jak tu się poruszać o kulach, gdy szumi w głowie) z dodatkiem miodu i kwaskowatej melasy z granatem. Mięso zjedzone szybciutko. Pozostała jeszcze galaretka, która wytworzyła się z sosu na dnie naczynia. Idealna dla moich ścięgien i więzadeł ;) Składniki : tusza królicza czubata łyżeczka suszonego czosnku ostra papryka węgierska w proszku (jest łagodniejsza od chili

Weekendy w domu i ogrodzie
Wyniki konkursu: Zmiksowaliśmy razem dużo dobrego! 141

Agata oszołomiła mnie nie tylko wspaniałym zdjęciem i niezwykłym wyczuciem estetyki, ale również swoją modyfikacją — zastąpiła klasyczną polewę maślaną oryginalną polewą z budyniu na bazie soku z marchwi i galaretki pomarańczowej. Dla mnie czad! NAJLEPSZY POMYSŁ Jako trzecie w kolejce chciałbym nagrodzić niezwykle zdolne bliźniaczki — Angelikę i Monikę (znane z bloga Candy Pandas  - tam też najdziecie ich przepis), które

Food Square
Bezglutenowy sernik z malinami 182

trzech smaków działa kusząco na narząd wzroku i zmysł smaku. Serce wypieku jest mało słodkie dlatego słodka polewa malinowa spełnia tutaj swoje zadanie – osładza wypiek i przybiera formę galaretki na wierzchu. Dacie się namówić na kawałek? Do przygotowania ciasta potrzebujemy: masa waniliowa/śmietankowa ¼ kostki masła cukier budyń (waniliowy lub śmietankowy) 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka (tylko żółtka

Szybko Tanio Smacznie
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 127

służy niestety tylko do obciążania tart czy tartaletek. Może kiedyś uda mi się kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy przed piekarnikiem z nadzieją, że wyciągniemy coś zjadliwego

Mania Wypiekania
Wędzonka w słoiku 224

przyszedł internet i pomysł z tej  strony. Zamknąć wędzonkę w słoiku! I odstawić do czasu kiedy będziemy mogli ją zjeść. Boczek wyszedł rewelacyjny - kruchy, miękki, z pyszną delikatną galaretką. Wielkość słoika musicie dobrać do ilości wędliny - ja użyłam 2 słoików po ok 300 ml. Ilość żelatyny dostosować do ilości dolewanej wody. Bardzo polecam, wędzonki można zamrozić, ale tak zrobione

Stare Gary
Galaretka pomarańczowa. 206

Zależało mi na tym, aby przyrządzić prosty i szybki deser z cytrusów. Galaretka z soku wyciśniętego z pomarańczy świetnie się do tego nadawała. Właściwie wystarczą tylko dwa składniki i gotowe. Wprawdzie na efekty trzeba trochę poczekać, ale czas  przygotowania jest minimalny. Deser jest orzeźwiający i aromatyczny. Na pierwszy rzut oka uwagę zwraca to, że nie jest klarowny jak jego

zadanie-gotowanie
Ciasto ze szpinakiem 276

zależy od piekarnika. Tak przygotowane ciasto możemy jeść jak babkę. Możemy użyć go również zamiast biszkoptu przygotowując tort, dodać ulubiony krem i owoce, czy wykorzystać przy robieniu ciasta z galaretką. Czego dusza zapragnie! Smacznego

MarcinChef
Sernik jarmużowy z rukolą - thermomix tm5 204

smakowymi, poddane obróbce termicznej. Desery twarogowe termizowane. Zemulgowane sosy, majonezy. Poniżej 6 g/kg: Sosy i kremy owocowe i warzywne. Warzywa puszkowane w zalewie. Desery mleczne. Poniżej 10 g/kg: Dżemy, galaretki i marmolady. Polewy owocowe do ciast, lodów i deserów. Lody i ich koncentraty, Sery topione Poniżej 12,5 g/kg: Serki twarogowe termizowane Poniżej 20 g/kg: Pasty warzywne, sosy konserw rybnych

ClauditteMissCooking
Dania Wielkanocne 250

kilka propozycji dań Wielkanocnych. Może w natłoku świątecznych przygotowań znajdziemy propozycje dla siebie i dla naszej rodziny. CIASTO KRUCHE CIASTO PANI WALEWSKA GALARETA Z GOLONEK INDYCZYCH GALARETA JAJKA GALARETKA KOLOROWA- TERRINA JAJKA FASZEROWANE KURCZAK FASZEROWANY PASZTET Z KRÓLIKA PASZTET Z KACZKI ROLADKI Z SZYNKI ROLADKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ SAŁATKA WIOSENNA  SAŁATA LODOWA Z SERKIEM BAŁKAŃSKIM SERNIK KRÓLEWSKI SERNIK

W kuchennym oknie Ewy
Galareta drobiowa 221

Składniki: 8 dużych skrzydełek z kurczaka; 2 średnie udka z kurczaka; 1,5 litra zimnej wody; Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (waga 50 g

Gospodyni Miejska
drobiowo-wołowa galareta... 175

marchew pokroić w kosteczkę, wsypać do miski, dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę jajka na twardo wlać rosół z żelatyną i schować do lodówki najlepiej na całą noc galaretka jest lekka, smaczna na kolację, na przystawkę...............SMACZNEGO!!! pozostały rosół jest na obiad z makaronem lub na drugi dzień na zupę pomidorową lub inną

W Mojej Kuchni Lubię
10 słodkości idealnych na Wielkanoc 514

wielkanocnym stole.  (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby przejść do przepisu) 1. Czekoladowe jajka z masą twarogową i brzoskwinią 2. Kolorowe jajeczka (na bazie jogurtu naturalnego, kefiru i galaretek) 3. Kruche ciasteczka w kształcie zajączków i baranków 4. Babka piaskowa dwukolorowa 5. Mazurek z kajmakiem 6. Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą 7. Mazurek z marcepanem, dżemem malinowym i czekoladą

Ugotować
Wielkanocna galareta drobiowa - babeczki 169

Barwne galaretki drobiowe w kształcie babeczek mogą być dodatkową ozdobą stołu wielkanocnego. Można je zrobić niejako przy okazji przygotowywania sałatki, czy gotowania bądź smażenia mięsa drobiowego, kiedy „ mamy pod ręką ” potrzebne składniki. SKŁADNIKI ugotowane lub usmażone mięso drobiowe szynka drobiowa kukurydza z puszki papryka Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Ekspresowe ciasto na mleku 179

delikatną konsystencję (jakby serniczkowatą), która idealnie łączy się z lekko chrupiącym kokosem. W najbliższym czasie przedstawię wersję, w której ciasta użyłam jako blatów - przełożonych serkiem, bitą śmietaną i galaretką. (Tortownica o średnicy 22 cm) 2 szklanki mleka 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 1/2 szklanki wiórek kokosowych Wszystkie składniki wymieszać (użyłam blendera) i przelać

Di gotuje