Torcik przygotowałam dla mamy z okazji jej święta. Mama była nim zachwycona :) Głównymi składnikami tortu są likiery Dalkowski: waniliowy i truskawkowy . Torcik smakuje nieziemsko. Delikatna warstwa waniliowa i galaretka z truskawkowego likieru tworzą połączenie idealne. Uwaga! Tylko dla dorosłych ;))) Spód: 100 g kakaowych herbatników 100 g masła Masa waniliowa: 3/4 szkl likieru Dalkowski Vanilla 250 g serka mascarpone
Smakołyki Asilubiane nie tylko przez najmłodszych. Za kilka dni Dzień Matki, później Dzień Dziecka, a truskawki kojarzą mi się właśnie z dzieciństwem, najlepszymi koktajlami z truskawek, sernikami na zimno i galaretkami z owocami. Sezon na truskawki 2016 uważam za otwarty! Dzisiaj klasyk, którego na blogu nie może zabraknąć! Z truskawek można przygotować wiele różnych przepisów. Poza koktajlami i słodkimi wypiekami świetnie
Moja smaczna kuchniastopni, grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem. Po upieczeniu, studzimy i bez wyjmowania z foremek wkładamy do lodówki. Sok, który wypłynął z mięsa podczas pieczenia, zamieni się w galaretkę. Smacznego
Smak mojego domunosie ;-) Obawy moje były jednak bezpodstawne :-) a mój najlepszy tester w dziedzinie mięs i wędlin (czyt. mój mąż) stwierdził, że smakuje kapitalnie :-) W koło mielonki zebrała się delikatna galaretka, nie taka twarda jak po dodaniu żelatyny, tylko lekka. A mielonki wyszły mi trzy słoiki po 350 ml - te z zestawu ;-) No więc oceńcie... SKŁADNIKI 1 kg łopatki 2 łyżeczki Peklosmaczek
Czary - gary w kuchniLeki deser z owocami Składniki 400 g serka homogenizowanego naturalnego 100 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki masy karmelowej 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżki żelatyny 1/2 czerwonej galaretki 120 g … Czytaj dalej Serniczki karmelowe z malinami
czarrna od kuchninada całości lekko egzotyczny posmak i właśnie tak się stało. Pierwsza partia (bo robiłam dwa razy) ładnie mi zgęstniała. Nie jest to konsystencja jak ze sklepu (ścisła jak galaretka), ale dla mnie odpowiednia. Druga była trochę za rzadka (myślę, że było więcej soku w owocach), więc chcąc nie chcąc poratowałam się żel-fixem (po raz pierwszy). Podaję przepis na proporcje
Kolorowy Przepisownikocenisz, więc zachęcam do zbierania płatków maków i robimy dżemik. Robi się szybko wystarczy tylko zaopatrzyć się w jakąkolwiek pektynę, u mnie jest to dżemix. Kolor tej makowej galaretki jest piękny i rubinowy i super będzie pasował do placuszków kefirowych np. Nie muszę dodawać że maki zbieramy z dala od dróg, szos i spalin, najlepiej rano w słoneczny dzień. Dżem
Moje Małe Czarowanieniezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany
królestwo garówśmietanę z cukrem, dodajemy serek i mus truskawkowy oraz żelatynę. 5. Odłożone truskawki kroimy w plastry, dodajemy do masy serowej. 6. Powstałą masą napełniamy foremki w których stężała galaretka. Na wierzchu układamy po 1 biszkopcie. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. RADA: Aby łatwiej było wyjąć babeczki, można foremki wysmarować olejem lub wyłożyć folią spożywczą
słodki bratekczas odstania mięsa lodówce), ale również łatwy i reeewelacyjny w smaku. Mięso jest dobrze doprawione i ma odpowiednią, zwartą konsystencję. Doskonale się kroi, nie rozpada i posiada smakowitą galaretkę. Razem z mężem podołaliśmy zadaniu i teraz nie mogę się doczekać na dalszą, wspólną zabawę w kuchni... Dla wyjaśnienia - nazwa prasowanki pochodzi od użytej przyprawy - także o tej samej nazwie. Jeśli
Di gotujegodziny. W tym czasie do rondla wlewamy resztę soku, dodajemy do niego dwie szklanki wody. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy dwie łyżki żelatyny, dokładnie mieszając. Tężejąca galaretkę wylewamy na wierzch sernika, dekorujemy pozostałymi malinami i znów wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach ( najlepiej zostawić sernik na noc w lodówce, ja niestety nie doczekałem) sernik kroimy rozkładamy
Miód i pieprzkonsystencji syropowej. Przygotowane wcześniej dobrze wysmażone mięso, wrzucamy z powrotem do garnka. Dolewamy wywar wołowy i dusimy bez przykrycia ok. 2h. Ja niestety wywaru nie miałam, ale dodałam galaretkę wieprzową (bez mięsa), którą miałam jeszcze w słoiku. Było tego ok. pół słoika litrowego. W osobnym garnku gotujemy pomidorki koktailowe z gałązką, która daje bardziej intensywny smak i aromat. Gotujemy
Ukojenie Podniebieniabiałek ze szczyptą soli. Wyłożyć ją na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia. Rabarbar odsączyć - odlany sok można wykorzystać do galaretki rabarbarowej. W yłożyć go na pianę i posypać resztą cukru - 2 łyżki . Na warstwę rabarbaru wylać ciepły budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę zmrożonego ciasta. Piec
Grunt to przepis!aromat cytrynowy lub pomarańczowy 2 łyżki kakao 2 rurki waflowe Masa: 1 szklanka śmietany 30% 50 dag twarogu 0,5 szklanki cukru Gorzka czekolada- 1 tabliczka Cukier wanilinowy Galaretka o smaku owoców 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Twaróg zmielić, wymieszać z białym cukrem, cukrem wanilinowym, ubitą kremówką, sokiem z cytryny i rozpuszczoną żelatyną. Następnie podzielić na dwie części. Do jednej
Tradycyjna Kuchnia