galaretka - 14130 przepisów (strona:746/942)

Warsztaty Kawa na Ławę czyli dużo kawy na śniadanie 208

kolejna - nie trzymamy kawy w lodówce! Nie samą kawą człowiek żyje, tak więc płyn uzupełniły pyszne, ciepłe gofry z bitą śmietaną i truskawkami, kilka rodzajów znakomitych owocowych przetworów ( najlepsza galaretka truskawkowa z tymiankiem - mniam!) i dwa rodzaje focacci.  Polecam i kawę i warsztaty z Marco Ghia, mogłabym tak co tydzień :) Poniżej parę fotek - najlepiej jednak sprawdzić osobiście. Bardzo dziękuję

Stare Gary
Grzyby gatunkami. Rozszczepka pospolita 237

jeszcze inne, zwyczajowe, bardzo ładne nazwy. Niektórzy mówią na niego kosmatek bo ubrany jest w biały sweterek albo dwójlistek towarzyski bo nigdy nie rośnie samotnie, podobnie jak np. galaretek kolczasty , a blaszki rozszczepiają się jej na dwie części. Rozszczepka bardzo chroni swoje zarodniki i w czasie bardzo suchej pogody zwija blaszki żeby nie wysychały. Bardzo trudno pomylić te grzybki

Smaczna Pyza
Frużelina truskawkowa z pomarańczą 208

truskawkami   MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Truskawkowiec RÓŻOWA KUCHNIA - Ciasto cytrynowe z truskawkami   KUCHNIA MNIAM - Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami   EWUSIOWE SMAKI - Torcik truskawkowy z galaretką

Grunt to przepis!
Muffiny lekko piernikowe 152

Studzimy do delikatnym wytrząśnięciu z foremek na kratce kuchennej. Kiedy są wystudzone: kroję babeczki na trzy krążki. Następnie smaruję wybranym dżemem, w sumie u mnie to nie dżem tylko galaretka  z czerwonej porzeczki, którą robiłam latem. A potem wszystkie mini torciki już złożone w całość czekają na polewę. Polewa to 100 g pokrojonej czekolady, 40 g masła

I tu będę miała takie te
Ja: zrobię dacquoise. Mąż na to: że co?!? 175

szklanka pokrojonych owoców  - cukier puder do posypania tortu - gałązka mięty lub melisy do ozdobienia tortu Ananas budził lęk, w końcu nie stosuje się go do galaretek, ale okazało się, że nie zaszkodził kremowi. Kiedy ananas jest za mało słodki i zbyt twardy można go w kawałkach 4 minuty zagotować w syropie cukrowym na bardzo małym ogniu, potem odsączyć

I tu będę miała takie te
Boczek z praski/szynkowara 186

smakiem mięska. Poniższy przepis jest bardzo łatwy, a boczek reeewelacyjny w smaku. Mięso jest dobrze doprawione i ma odpowiednią, zwartą konsystencję. Doskonale się kroi, nie rozpada i posiada smakowitą galaretkę. Jeśli nie macie szynkowara, to mogę polecić Wam sklep: tradismak . Możecie tam nabyć mnóstwo produktów - przydatnych w kulinarnych poczynaniach z domowymi wyrobami. Osobiście posiadam zestaw Singiel , który w pełni spełnił

Di gotuje
Kremowe jaglane ciasto z truskawkami. Bez glutenu, bez dodatku cukru, bez pieczenia, wegańskie 548

minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażarki.  Na ciemnym spodzie rozsmarowujemy budyń jaglany. Dekorujemy truskawkami. Jeśli nie chcemy, żeby truskawki "wyschły", możemy zabezpieczyć je galaretką przygotowaną z mąki ziemniaczanej. Mąkę dokładnie rozpuszczamy w wodzie i gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Wylewamy na truskawki.  Wkładamy ciasto do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą

Smakuje zdrowo
Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą 198

piekarnika i studzimy. Gdy już wystygnie wyjmujemy je z formy i obsypujemy cukrem pudrem. Można także zostawić je w formie położyć na nim ulubione owoce i zalać je galaretką - będzie pyszne! Ciasto jest delikatnie cytrynowe w smaku i według mnie świetnie sprawdzi się jako dodatek do mrożonej herbaty w upalne dni - smacznego

Cooking Monster
3 pomysły na wakacyjne desery ze świeżych owoców 201

zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję i najlepszy smak sernika na zimno, warto zamówić dobrej jakości

Kuchcik gotuje
Deser truskawkowy z chia 230

Składniki: ok. 1/2 kg truskawek 1/2 galaretki truskawkowej 1 szklanka mleka 1 łyżka syropu klonowego 3,5 łyżki nasion chia 1 łyżeczka młodego jęczmienia Przygotowanie: Truskawki obrać z szypułek i zmiksować … Czytaj dalej Deser truskawkowy z chia

czarrna od kuchni
Drożdżówka z truskawkami pod kruszonką migdałową 293

TYLKO - Placek jogurtowy truskawkowo morelowy   MARCEPANOWY KĄCIK - Truskawkowy torcik WANILIA I KARDAMON - Mannowiec z truskawkami SMAKOŁYKI ASI - Rolada bezowa z truskawkami LIDIA WESOLOWSKA [FB] - B iszkopt z galaretką z dodatkiem jogurtu i truskawkami

Grunt to przepis!
Ciasto z mascarpone rabarbarem i truskawkami 189

sezonie letnim trzeba korzystać z dobrodziejstw naszych ogródków. dlatego też proponuję wam pyszne ciasto z mascarpone z dodatkiem rabarbaru i truskawek. Nie ma kremów i galaretek więc z pewnością sprawdzi się przy grillu a także można go ze sobą zabrać na piknik lub wycieczkę. Składniki: 3 jajka 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią

Ala piecze i gotuje
Sernik cytrynowy z roladą truskawkową 199

rolada 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu  szczypta soli 300 g świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki wody masa serowa 600 g twarogu zmielonego 400 ml śmietany 30% sok z 2 cytryn 100 g cukru skórka starta z 1 cytryny

Niezły Młynek
Szynka wieprzowa z szynkowara 218

przyznam szczerze, że nie żałuję. Wprawdzie przygotowanie szynki zajmuje kilka dni, ale za to wiemy, co jemy i znamy jej skład. Do tego ten niepowtarzalny smak i pyszna galaretka, którą uwielbiam. Ja przymierzam się do kupna drugiego szynkowaru, a Was zachęcam do zapoznania się z przepisem. Może również się skusicie na kupno szynkowaru, tak jak moja mama. Napisz opinię Zapisz

Wędrówki po kuchni
Pasztet z fasoli 182

suchej fasoli 3 łyżki oleju 4 łyżki tłuszczu z galaretką z pieczeni sól pieprz przyprawa do pasztety pół łyżeczki bryani masala pieprz ziołowy staropolski papryka szczypta chili 1 szkl wody pół szkl mączki ze zmielonych płatków ryżowych Fasolę moczymy na kilka- kilkanaście godzin. Gotujemy do miękkości (lekkiego rozgotowania) odcedzamy. Studzimy. Dodajemy tłuszcz, olej i stopniowo wodę , miksujemy przy pomocy blendera

Gotowanie jest łatwe