galaretka - 14130 przepisów (strona:763/942)

Szybki torcik bez pieczenia 251

najsmaczniejsze. Mocno chrupiacy spód z orzechami laskowymi, kremowa masa z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu greckiego i dużo świeżych jagód i truskawek pokryte cieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej galaretki. Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam! Składniki na spód: 50 g orzechów laskowych 80 g sucharków lub herbatników

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klasyczna drożdżówka na Dzień Taty 169

Mój Tato jest łasuchem. Jego najulubieńszym przysmakiem od zawsze są galaretki w cukrze - białe z kolorowymi paseczkami albo te w kształcie półplasterków cytrusów w różnych kolorach. Całe pudełka znikały u nas zawsze błyskawicznie, Mama chowała je po szafkach - bezskutecznie. Razem z Tatą zawsze potrafiliśmy je znaleźć i... Zjeść, oczywiście. Odkąd nauczyłam się piec, uwielbiam jeździć do domu i przygotowywać przysmaki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z truskawkami i masą budyniową 452

kropel olejku waniliowego. Połączyć w jednolitą masę. Masę budyniową wylać na upieczone i ostudzone ciasto.  Udekorować umytymi i pokrojonymi wg upodobań truskawkami. Można je na wierzchu posmarować ulubioną galaretką żeby nie straciły jędrności. ( fot.2) Milion kalorii do zjedzenia ! Już się nie mogę doczekać

Jemy Pijemy
Podsumowanie roku 2014 a także 10 najpopularniejszych wpisów! 161

wpisów na moim blogu: 1. Bardzo łatwy krem do babeczek  2. Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem  3. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 4. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 5. Ciasto czeskie 6. Ciasto "Poezja" 7. Banoffee - ciasto z bananami i toffi bez pieczenia 8. Szybka babka 9. Pieguski z czekoladą 10. Tort Marysieńka To był pracowity

Mania Wypiekania
Sernik na zimno z truskawkami 182

naprawdę mocno kruchy. Ale całe ciasto było spójne. Zdjęcia to już tylko wspomnienia – całe zniknęło w pracy Przepis wypatrzyłam u Pauliny z Czekoladą utkane, ale postawiłam na zwykłą galaretkę. Biegnijcie po truskawki i bierzcie się Czytaj dalej... Artykuł Sernik na zimno z truskawkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Truskawkowe ostatki 160

Konfitura truskawkowa 3 kg truskawek 600 g cukru 4 małe cukry waniliowe 2 galaretki truskawkowe lub porzeczkowe 3 żelfiksy typu 3:1 (małe torebki) Oczyszczone, umyte i osuszone truskawki wrzucam go garnka z grubym dnem, zasypuję cukrem, zagotowuję na średnim ogniu, mieszając w razie potrzeby (nie wolno dopuścić do przypalenia!). Kiedy puszczą sok i zmiękną (po ok. 10 min.) wsypuję

Kuchnia Prezydentowej
Sernik na zimno truskawkowym musem 167

Dziś kolejna wariacja sernika na zimno. Sernik przygotowałam z serka waniliowego do serników i musu truskawkowego oraz truskawek i galaretki. Największym minusem takich serników jest to, że trzeba na nie długo czekać. Ale jak wiadomo warto bo takie serniczki sa smaczne. Sernik i Tamara to zgrane połączenie - prawda ? Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Gruszki w syropie 135

kolejny mamy gruszki w roli głównej. Tym razem będą to gruszki w syropie. Takie owoce często wykorzystuję w zimie do ciast, deserów a zwłaszcza do galaretki gruszkowej która smakuje wyśmienicie. Jest to bardzo szybki i prosty przepis. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę a następnie wrzucamy do słoików. Owoce zalewamy przegotowaną wodą i do każdego słoika dorzucamy po 2 łyżki

Kuchenne Wariacje
Przetwory - przepisy 197

Brzoskwinie w syropie Galaretka z czarnej porzeczki na surowo Frużelina wiśniowa Tradycyjna konfitura wiśniowa Mus mirabelkowy Mus jabłkowo-cytrynowy Mus malinowy Mus śliwkowy z rumem Marmolada z jabłek i mirabelek Marmolada dyniowo-jabłkowa Dżem z czarnej porzeczki Dżem truskawkowy z mango Dżem mirabelkowy z miętą Dżem morelowy Kompot z mirabelek Czekośliwka Gruszki w aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe

Wiem co jem
Ciastka z winogronami 115

razu przypomniał mi się przepis na ciastka z winogronami prezentowany kiedyś w "Tele Tygodniu". Zamieniłam tylko masę budyniowo-śmietankową na krem waniliowy i dodatkowo utrwaliłam winogrona płynną galaretką." Czytaj więcej

Wiem co jem
Torcik porzeczkowy 167

taki torcik trochę w starym stylu. Bez tłustego kremu. Przełożony jedynie galaretką porzeczkową i oblany czekoladą. Dodatek migdałów do kakaowego biszkoptu sprawia, że nie jest on suchy. Nasączony likierem porzeczkowym (nie żałować) jest wilgotny i aromatyczny. Jest to moja druga propozycja w IV edycji konkursu Gotujemy po polsku pod patronatem agregatora blogów kulinarnych zPierwszegoTłoczenia.pl „ Czytaj więcej

Wiem co jem
Delicja jabłkowo-serowa 144

była bardziej zwarta. Wierzch sernika tak jak podstawa jest w tonacji jabłkowej. Zrobiony jest bowiem z zagęszczonego skrobią kukurydzianą soku jabłkowego, ale może to być również zrobiona z niego galaretka, bądź też po prostu polewa czekoladowa." Przepis zgłaszam do akcji "Serniki 2012" Czytaj więcej

Wiem co jem
Przekładaniec z kaszy manny i porzeczek 177

manna ugotowana na mleku z dodatkiem masła i kakao. Ja jeszcze wzbogaciłam ją suszoną żurawiną. Druga to zagęszczony mus porzeczkowy, a trzecia to mieszanka śmietany i jogurtu greckiego z galaretką porzeczkową. Znika błyskawicznie. „ Czytaj więcej

Wiem co jem
Niby to samo a jednak inaczej - przekladaniec z kaszy manny i malin 169

ciągu ostatniego miesiąca robiłam je już czterokrotnie. Za każdym razem jednak coś zmieniam. I nie chodzi tu tylko o owoce. Tym razem zamieniłam kakao na Nutellę. Zrezygnowałam też z galaretki. Zastąpiłam ją musem malinowym i żelatyną. Ciasto nabiera też innego smaku w zależności od użytych herbatników. W tym przypadku są to herbatniki Petit-Beurre z „Jutrzenki” ale wypróbowałam też Petit

Wiem co jem
Porzeczkowe lody jogurtowe 354

jest pomysł na ich wykorzystanie. Najpyszniejsze na świecie domowe lody. U mnie o smaku czarnej porzeczki na bazie dżemu zrobionego wg tego przepisu, ale może też być galaretka z czarnej porzeczki lub innych owoców. Każde się doskonale sprawdzą. Robiłam już w ten sposób lody truskawkowe i jagodowe. Ich zaletą jest to, że w przeciwieństwie do lodów na bazie świeżych owoców

Wiem co jem