Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 16 przepisów. Małgorzata Galaretka, dżem z ch illi Danuta Amerykańskie rurki orzechowe Małgosia Zapiekane gruszki Aga Pasta z awokado , wędzonego łos osia i koperku Marta Czekoladowe ciasto z cukinią Diana Wegańskie ciastka owsiane Joanna Potrawka
Magiczne Życie Martykoniecznie, robi się błyskawicznie. Składniki: 1,5 l mleka 3 szklanki kaszy manny 1 kostka margaryny cukier puder do smaku 2 duże opakowania herbatników 80 dag malin 2 galaretki czerwone Wykonanie: Kaszę gotujemy na mleku, gotową miksujemy z margaryną, którą dodajemy stopniowo.Dosładzamy cukrem pudrem wg uznania. Dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao .Na blachę
Z Majeczką w kuchnijest już w tortownicy , dwa razy uderzam porządnie o stół , aby nasza masa dobrze się ułożyła , na wierzch układam parę biszkoptów , posypuję brokatem jadalnym . Dla chętnych można wylać galaretkę . Kiedy nasze ciasto mamy gotowe , wkładamy na kilka godzin do lodówki . Kiedy ciasto nam zastygnie , możemy podawać
Mój Smakpokrzywowo - miętowy) Zupy (np. Zupa z brokuła, mniszka z babki) Dania główne (np. Leczo z żółtlicą i mniszkiem) Desery i wypieki (np. Mus czekoladowo - fiołkowy) Przetwory (np. Galaretka z kwiatów koniczyny) Napoje (np. Sok z pokrzywy) Przepisy są łatwe w wykonaniu i zawierają chwasty łatwo dostępne na naszych polach czy w ogrodach. Na samym początku znajdziemy czytelny spis treści, podzielony
Z miłości do słodkościmaliny z jogurtem i cukrem. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Żelatynę łączymy z musem i przelewamy do pucharka. Pucharek ponownie wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. 4. Galaretkę dekorujemy świeżymi owocami. Deser jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - karoten (pochodzący z brzoskwiń), który również jest antyoksydantem. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachnieco cierpliwości i uwagi bo takie rzeczy pasteryzuje się kilka razy, dla bezpieczeństwa. W przypadku takiej konserwy domowej wiem co jemy. W słoikach mam pyszne mięso w bardzo apetyczne galaretce. Przyda się, awaryjnie, na kanapki albo jako dodatek do jakiegoś innego dania. Tak samo pasteryzuję grzyby duszone. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBardzo chciałam by chlebek mi się udał i zastosowałam taki trik. Jako, że temperatura otoczenia była wręcz upalna to moje chleby rosły tylko godzinę. Dodatkiem do chleba była galaretka z pigwy . Chleb żytnio- orkiszowy bardzo smakował moim domownikom
Proste Potrawyliści. Zbiór owoców jarzębiny przeprowadza się, kiedy zaczynają one dojrzewać i uzyskują czerwoną barwę. Ścina się całe baldachy, a owoce oddziela się już po ususzeniu. Na przetwory – galaretki, dżemy – świeże owoce należy przetrzymać przez 1–2 dni w zamrażalniku lub zbierać je dopiero po jesiennych przymrozkach – mają wtedy łagodniejszy smak i są mniej gorzkie. Zawierają
Zasmakuj Kuchnisprawia, że twarożek tak bardzo ujmuje za serce i kojarzy mi się z domem rodzinnym, choć na zwykłym gdyńskim blokowisku, to pełnym ciepła i domowych twarożków jedzonych z galaretką z czarnej porzeczki zbieranej u Babci w ogródku :) Wiele jest sposobów na własnoręczny wyrób twarożku, a ja dzisiaj powiem Wam o swoim. Nie wylewajcie serwatki, która powstanie. Ja przelewam
Posadzone i zjedzonekupuję zwykle jajka (używane do jajecznicy niedzielnej, naleśników , krokietów , kotletów z jajek i jajek na miękko) i ziemniaki, ale zdarza mi się też kupić mielonkę w słoiku, taką z galaretką, której nawet nie będę próbowała podrobić, bo nie dorównam na 100%. Ze świeżą bułeczką na drugie śniadanie w sobotę, to coś, na co warto czekać. Ostatnio wiejskie jajka kupione
Posadzone i zjedzoneMogłabym się założyć, że bardzo dużo z nas będąc dzieckiem, jako pierwszy deser wykonany bez niczyjej pomocy wybrało budyń, kisiel lub galaretkę z paczki. Prosty, samodzielnie przeczytany przepis na odwrocie opakowania, a później satysfakcja, że deser się udał. Częstowanie rodziców, rodzeństwa, babć i dziadków. I to wyczekiwanie na pomruki zadowolenia i słowa uznania:) Ja od dziecka mam słabość do deserów
Posadzone i zjedzoneGlaðar dansandi álfar (radosny taniec elfów). Składniki: zmielone nasiona goji, daktyle, sok z grillowanych buraków, czarny miód egipski, mięta, lawenda, przyprawy. Przystawka Lostæti vitlaus úlfalda (smakołyk szalonego Wielbłada). Składniki: galaretka z malin, olej kokosowy rafinowany, smalec gęsi, mus gruszkowy, chipsy z leśnych grzybów, przyprawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajest tak chrupiąca jak tradycyjna beza. Świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek. W mojej roladzie słodycz bezy wspaniale harmonizuje z kwaśnymi i bardzo aromatycznymi jeżynami. Roladę dodatkowo przełożyłam dżemo- galaretką jeżynową (pezepis tutaj ) i podałam z jeżynową frużeliną. Jeśli szukasz bezglutenowej słodyczy, oto przed Tobą wspaniała rolada bezowa! Składniki: białka z 6- ciu jajek 240 g drobnego cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tego nie docenić. Jeśli za to poczęstujecie zawartością słoika bliskich, np. podczas spotkania rodzinnego czy też na niezobowiązującym spotkaniu ze znajomymi, zobaczycie ich reakcję. Ostatnio podarowałam znajomym słoik z galaretką porzeczkową. Ich mina i uśmiechy…bezcenne. Prawda jest taka, że o ile nie mamy dostępu do działki czy naprawdę relatywnie niedrogich warzyw i owoców, to zrobienie słoiczka przetworów jest
Mieszam w Garnkudużych oczkach. Wrzucić do garnka, gotować mieszając co jakiś czas, gotować aż jabłka się rozgotują.Dodać cukier i gotować jeszcze ok 3-5 minut. Ja dodatkowo dodałam troszkę suchej galaretki w proszku. Gotowym musem napełnić upieczone babeczki.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenie