galaretka - 14130 przepisów (strona:760/942)

Konfiturowa galaretka z wiśni 123

Konfiturowa galaretka z wiśni w tym roku wiśnie obrodziły wyjątkowo dobrze, usmażyłem z nich już powidła, nastawiłem nalewki, pora więc na kolejny żelazny punkt wiśniowego sezonu, delikatną konfiturę, idealną jako dodatek do pieczywa, czy też składnik deserów. Składniki 3 kg wiśni 1 kg cukru środek żelujący na trzy kilo owoców Sposób przygotowania Owoce wiśni myjemy, usuwamy pestki, a następnie wkładamy

Miód i pieprz
Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę 377

Nadał mojej sałatce odpowiedniej kwaśności i smaku. To idealny dodatek zarówno do przetworów, jak i innych potraw, szczególnie przygotowywanych na zimno. Ocet można z powodzeniem wykorzystać do surówek, wytrawnych galaretek czy marynat. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy Jamar , firma oferuje wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Galaretka z warzywami 133

następnie zalewać stopniowo żelatyną. Wstawić do lodówki. Jak tylko stężała ponownie ułożyć następną część warzyw i zalać żelatyną i ponownie do lodówki. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.  Galaretka na zdjęciu umieszczone jest na folii aluminiowej gdyż była przeznaczona w transport i troszkę musiałam ją zabezpieczyć, zdjęcie wykonane w ostatniej chwili

Camilla w kuchni
JAK RADZIĆ SOBIE Z UPAŁAMI W MIEŚCIE? 237

napój z białego wina - kawę mrożoną z sorbetem jagodowym (vege) - koktajl czereśniowy z melisą - koktajl kokosowo-truskawkowy - herbata mrożona z mango - vegan mango lassi z wodą różaną - tęczowe egzotyczne galaretki z owocami A jakie są Wasze sposoby na przetrwanie upałów w mieście?  Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Konfitura/galaretka z chrzanu 198

Słodka a zarazem pikantna galaretka. Dzięki kurkumie ma ładny, żółty kolor. Świetnie nadaje się jako dodatek do wędlin i mięs. Tak samo dobrze pasuje do jajek. Składniki: 250 g korzenia chrzanu 125 ml octu owocowego 250 g cukru ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki kurkumy cukier żelujący - porcja na 500 g owoców Wykonanie: Chrzan obrać a następnie pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować

Mama Gotuje
Kruche z jabłkami i bezą 173

żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na jabłka 1 i 1/2 kg twardych jabłek 4-6 łyzek cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka masła 1 galaretka cytrynowa,lub brzoskwiniowa Składniki na bezę: 6 białek 3/4 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej platki migdałowe do posypania Wykonanie Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem

w mojej kuchni
Ciasto nie tylko do kawy 217

może być już za późno, choć, jeśli lubicie zachowywać skarby lata, powinno się udać. Delikatny sernik na zimno, pełen truskawek, użytych do dekoracji, do polewy i ukrytych w formie galaretki, imitującej sernikowe serce. Całość pachnie nie tylko tymi czerwonymi skarbami, ale również kwiatami czarnego bzu, z których sokiem osłodziłam masę serową. Ciasto wywołało szereg ochów i achów u koleżanki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy przecier pomidorowy na zimę 245

mlekowej, które przetwarzają na kwas mlekowy cukier zawarty w produktach. c)        Konserwowanie cukrem. Owoce możemy utrwalić także cukrem, robiąc dżemy, konfitury, powidła, marmolady, galaretki czy soki. Dzięki cukrowi zachowują smak, barwę, oraz składniki odżywcze. Ilość cukru, której należy do przetworów, zależy od zawartości pektyny w danym gatunku owoców. Im jest większa, tym mniej dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Dzień sernika - National Cheesecake Day zestawienie przepisów z bloga 268

więc przypominam Wam zestawienie moich przepisów :-) 1. Sernik mascarpone z malinami (pieczony): http://anamarisworld.blogspot.com/2014/09/przepyszny-serniczek-mascarpone-z.html 2. Sernik z mandarynkami: http://anamarisworld.blogspot.com/2015/03/sernik-z-mandarynkami.html  3. Sernik z malinami i galaretką na zimno: http://anamarisworld.blogspot.com/2014/11/serniczek-z-malinami-na-zimno.html  4. Sernik z jagodami na zimno: http://anamarisworld.blogspot.com/2015/07/sernik-mocno-jagodowy-na-zimno.html 5. Serek mascarpone (torcik na zimno z porzeczkami): http://anamarisworld.blogspot.com/2015/07/prosty-torcik-z-mascarpone-biaa.html

Ana Mari's world
Łososiowe trio z rieslingiem 178

polany sosem z palonego masła, a do niego Riesling Spaetlese trocken, z winnicy Kerpen. Oraz deser - Rieslingowe trio: sorbet z wytrawnego Rieslinga z jagodami goji marynowanymi w rieslingu, podawany galaretką z rieslinga a do deseru Riesling Divinus Secco z winnicy Rappenhof. Dania, które przygotowaliśmy były przygotowane z rieslingiem lub tworzyły z nim zgrany duet. Riesling jest jednym z moich najbardziej

królestwo garów
Łososiowe trio z rieslingiem 173

polany sosem z palonego masła, a do niego Riesling Spaetlese trocken, z winnicy Kerpen. Oraz deser - Rieslingowe trio: sorbet z wytrawnego Rieslinga z jagodami goji marynowanymi w rieslingu, podawany galaretką z rieslinga a do deseru Riesling Divinus Secco z winnicy Rappenhof. Dania, które przygotowaliśmy były przygotowane z rieslingiem lub tworzyły z nim zgrany duet. Riesling jest jednym z moich najbardziej

królestwo garów
Błyskawiczna galaretka z borówek amerykańskich 133

Zblendowałam dziś borówki amerykańskie i chciałam z nich zrobić galaretkę. Zmiksowałam poczekałam i nie musiałam dodawać żelatyny, bo mus sam zrobił się taki, że można było nożem kroić pektyny zrobiły swoje. Bez dodatku cukru

AZgotuj!
Bułgarskie naleśniki Katmi 320

złoty kolor z obu stron. Podczas smażenia przyjemnie "bąbluje " ciasto. Ale na grubość wcale nie różnią się od zwykłych naleśników. Do katmi podałam galaretkę z czerwonej porzeczki

AZgotuj!
Miętowa galaretka z wodą gazowaną 197

Mocne orzeźwienie. Galaretka wygląda jak potłuczona szyba. Na początku myslałam, że zamoczę połowę jej w gorzkiej czekoladzie. Ale jest taka ładna, że czekolada mogłaby odebrać jej urok. 150 ml syropu miętowego 500 ml wody gazowanej 2 łyżki żelatyny   Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody ok 100- 150 ml. W naczyniu zmieszaj syrop z wodą gazowaną. Wymieszaj. Ja wylałam

AZgotuj!
Mazurek z galaretką z żurawin 195

Dziś była próba wypiekania mazurka z galaretką. Kupiłam mrożone żurawiny.  Wyszedł smaczny- jednak muszę bardziej obciążyć dno, bo ciasto się wybrzuszyło.  Ja nie jem mąki- zjedli moi chłopcy. Smakowało bo poszedł w 10 minut. Fakt - duży to on nie jest;)  Ciasto  szklanka mąki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka  śmietany żółtko 1/3 kostki masła zimnego

AZgotuj!