galaretka - 14130 przepisów (strona:778/942)

SERNIK GOTOWANY 1643

koniec dodajemy bakalie : rodzynki (wcześniej namoczone) i skórkę pomarańczową. Formę ( u mnie tortownica) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Studzimy. Wierzch dekorujemy dowolnie np. cienką warstwą galaretki lub polewą czekoladową

Walijskie Pichcenie
ETON MESS 216

śmietany.Truskawki odstawiam na bok, aby puściły sok. Śmietanę ubijamy dodając pod koniec ubijania cukier puder. Fajnym pomysłem (podpowiedzianym mi przez mamę) jest dosypanie podczas ubijania śmietany połowy opakowania galaretki truskawkowej (suchej). Śmietanka zyskuje wtedy lekko różowy kolor i lekko truskawkowy smak. Oczywiście pomijamy już wtedy cukier puder. W dowolnym naczyniu układamy warstwowo truskawki wraz z sokiem, pokruszone bezy

Walijskie Pichcenie
Test produktów Emako. 193

MOŻNA JE MYĆ W ZMYWARCE!! Upieczone ciasta idealnie odchodzą od brzegów i spodu, długo utrzymują temperaturę, równomiernie się nagrzewają. Używałam ich do pieczenia zapiekanek, ciasta, mięsa. Robiłam w nich galaretki, sernik na zimno, tarty, podawałam sałatki.... Jedyne przed czym się jeszcze ustrzegłam to używanie form do mrożenia. Zwyczajnie obawiam się, że mogą się zniszczyć. Ogólnie świetnie się prezentują, są eleganckie

Malinowe Pocałunki
Prasowana golonka. 242

znakomitych kucharzy. Tym razem prezentuję golonkę z prosiaczka hodowanego przez moją ciocię. Jest nieziemska! Od wielu lat robiona u mnie w domu,  zawsze kojarzona ze świętami i pyszną galaretką. Pozbawiona saletry, soli peklujących i innych polepszaczy.  Bazuje jedynie na soli, czosnku i pieprzu ziołowym. Przepis ten  powstał we współpracy  z portalem wieprzopedia.pl. Składniki: golonka

Malinowe Pocałunki
Mozaika drobiowa 373

drobiowa. Wykonana z ćwiartek kurczaka,  więc nie jest sucha. Jak dla mnie przepyszna. Teoretycznie w planach miała być galareta z kurczaka, a zrobiłam wędlinę ;). To też ma pyszną galaretkę i o ile mniej roboty.  Składniki: 3 -4 ćwiartki z kurczaka (ok 800-900 g samego mięsa) Natura Smak Sułtańska sól 2 łyżeczki żelatyny spożywczej Wykonanie: Wypruwamy kości

Malinowe Pocałunki
galaretka z kurczaka z fasolką czerwoną... 205

opakowanie na litr żelatyna,- maggi do smaku pierś, uda zagotować i zebrać "szumy" gotować z włoszczyzną na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw - wywar będzie klarowny do galaretki pod koniec gotowania dodać vegetę i maggi przestudzone mięso pokroić w kostkę, dodać odsączoną fasolkę czerwoną i pokrojoną marchewkę żelatynę na litr wywaru rozpuścić w 3/4 litra gorącego rosołu i wlać

W Mojej Kuchni Lubię
galaretka porosołowa na ostro... 198

konserwowy, drobno pokroić marynowaną papryczkę chilli razem z pestkami i wymieszać w 1 litrze gorącego rosołu rozmieszać żelatynę - opakowanie na 1 litr wywaru wlać do miski i zamieszać, schować galaretkę do stężenia w lodówce............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Marmoladka cytrynowa z cukinii 176

startej cukinii 1 kg cukru (może być mniej, żeby nie przesadzać z słodkością), gotujemy aż troche zgęstnieje (ok. godziny). Dodajemy sok z 2 - 3 cytryn + 2 galaretki cytrynowe/ananasowe/kiwi/brzoskwiniowe itp. May możliwość mieć różne smaki marmoladki:) i gorące do słoika i PYK:) gotowe

Anioły w kuchni
Schab ze słoika w pikantnej panierce 1227

razie potrzeby należy ją uzupełnić. Po tym czasie wyłączamy źródło ciepła i zostawiamy słoik w garnku do całkowitego wystygnięcia. Następnie słoik chowany na parę godzin do lodówki, żeby  galaretka się ścięła

Kulinarne przygody Gatity
Klops drobiowy faszerowany pieczarkami 242

wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone oraz farsz w tym przypadku z duszonych z cebulką pieczarek Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany pieczarkami (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 8 ćwiartek kurczaka 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 bułki namoczone w mleku sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś w galarecie. 182

Napisała do mnie Pani Sylwia. Jak zrobić dobrego łososia w galarecie, takiego, żeby galaretka była smaczna i przezroczysta?  Przygotowując łososia w galarecie, musimy ugotować wywar. Należy wykorzystać pozostałości po wyfiletowanym łososiu, czyli kręgosłup, głowę, ścinki. Zawsze tego trochę pozostaje. Do zimnej wody włożyć te  pozostałości, dodać  marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy. Pod koniec gotowania  liść laurowy, ziele

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanoc... 194

urozmaicić święta kulinarnie ,to zapraszam do obejrzenia moich ubiegłorocznych propozycji. Uważam, że są ciekawe i atrakcyjne wizualnie.Kliknięcie na link - przenosi do przepisu. Jaja ale jaja ....... Wielkanocny akcent--jajko galaretka--pisanka. Kwadratowe jajka . Wykwintne jajeczka na deser – akcentów wielkanocnych c.d Ciasteczka wielkanocne. ......i jeszcze dużo innych  przepisów Wielkanocnych - zapraszam Christopher

Kulinarny karnet Christophera
Watermelon with cardamom chocolate. 128

powinno go być około 900 ml, nastawić na gaz, dodać wino i cukier. Podgrzewać mieszając do zagotowania. Dodać żelatynę, wymieszać i już nie gotować. Wystudzić i do tężejącej galaretki dodać  starte ( pokruszone) kawałeczki czekolady. Całość wlać do formy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 5 godzin). Wyłożyć na paterę. Pokroić i podawać skropione aceto balsamico di Morena

Kulinarny karnet Christophera
Desery truskawka i gruszka. 220

ziemniaczanej lody Wykonanie. W rondlu podgrzewamy owoce z wodą i cukrem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z łyżką wody i wlewamy do truskawek. Gotujemy, na małym ogniu, aż utworzy się klarowna galaretka. Frużelina powinna być półpłynna ,a owoce całe. W zależności od tego ,czy  owoce są świeże albo mrożone ilość dodanej wody jest różna. Jeżeli lubimy można do gotowania dodać trochę

Kulinarny karnet Christophera
Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. 155

smak kwaśny, orzeźwiający. Jako dziecko lubiłem chrupać kawałki rabarbaru maczane w cukrze. Rabarbar zazwyczaj obiera się ze skórki i przyrządza i się z niego smaczne kompoty, zupy, kisiele, galaretki, marmolady i piecze różne smakołyki. Rabarbar nie ma dużych wartości odżywczych, jest zasadotwórczy, dużo w nim kwasu szczawiowego, dlatego należy spożywać go z umiarem. Nie zaleca się go chorym na artretyzm

Kulinarny karnet Christophera