żelatyny dodanej do malin było za mało i mus wymknął się spod kontroli;) Wyszedł więc, nie jak było w moim założeniu, gęsty i zwarty mus, tylko raczej galaretka, w dodatku lekko rozpuszczona;) W każdym razie jeśli myślicie, że to wpłynęło na powodzenie tego deseru, to oczywiście się bardzo mylicie!:) Nawet moja córka nie narzekała tym razem
Zdrowa Kuchnia Sowykwas cytrynowy. POJEMNOŚĆ: 500 ml CENA: 11 zł / sztukę Do kupienia: http://premiumrosa.eu/sklep/?c=Syropy%20kulinarne&d=7 MOJA OPINIA: Jestem wielką zwolenniczką przetworów z czarnej porzeczki. Smakują mi wszelkie syropy, galaretki, dżemy. Syrop od Premium Rosa bardzo mi smakuje, co chyba widać, gdyż zanim zrobiłam fotkę, trochę z butelki ubyło :) Syrop ma wyraźny smak i aromat czarnej porzeczki. Jest dość słodki
kolorowotorcikowocałe, drugie z dziurką. W oryginalnym przepisie ciasteczka są okrągłe :) Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu smarować ciastko całe marmoladą, gęstym dżemem ( ja użyłam galaretki porzeczkowej i dżemu pomarańczowego )i przykładać to z dziurką :) Posypać cukrem pudrem. Smacznego ! A Wy, planujecie słodkie niespodzianki na Walentynki ? Zaglądajcie, bo u mnie to nie koniec pyszności
kolorowotorcikowoWyciągnęłam z zamrażalnika kolejną paczuszkę czerwonych porzeczek i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Decyzja padła na drożdżową chałkę nadziewaną masą serową i galaretką z czerwonej porzeczki. Chałka wyszła idealnie miękka i puszysta, dobrze wypieczona a słodko - kwaśny farsz doskonale współgrał z resztą. Idealna do zabrania na piknik i wycieczkę;)) Ciasto: 2 jajka, szklanka ciepłej wody
Z miłości do słodkościprzygotować ten deser? Panna cotta na blogu jest w różnych wersjach smakowych: Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Panna Cotta kokosowa Panna Cotta – sernik na zimno Deser z galaretkami na kefirze (light) Tym razem proponuję przygotować klasyczną wersję tego deseru- panna cotta z truskawkami. Deser ma delikatnie waniliowy smak i aksamitną konsystencję, wzbudza zachwyt wizualnie, ale i też rewelacyjnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękaszy pęczak 2 szklanki wody sól ziołowa, pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki sok z całej cytryny pomidorki koktajlowe twaróg biały półtłusty 100g + galaretka z rozmarynu i chili (możemy dodać do sałatki w celu podniesienia walorów smakowych) Pstrąga obieramy z skóry, usuwamy ości i wyjmujemy mięso, które skrapiamy sokiem z cytryny. Pęczak płuczemy
Sajkofanka smakusobie, że przygotuję w podobny sposób wędlinę drobiową z udek kurczaka, ale nie z mielonego mięsa tylko z krojonego.Kurczak doskonale nadaje się do tego typu wyrobów domowych. Bardzo lubię galaretkę, która wytwarza się podczas przygotowywania tej wędliny domowej. Składniki: 4 udka kurczaka 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli peklowe 1/2 łyżeczki soli jodowanej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 ziarna ziela
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyjemny, orzeźwiający smak. Kefir jest też naturalnym probiotykiem. Była już na blogu kefirowa panna cotta z syropem pomarańczowym. Ostatnio przygotowałam też deser piernikowy na kefirze, czy Deser z galaretkami na kefirze (light) Ten dietetyczny deser na kefirze to właściwie lekka owocowa, orzeźwiająca pianka z poziomkami, które można zastąpić truskawkami. Dietetyczny deser na kefirze z poziomkami, polecam. Przepis na 2 porcje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięteż pasztet do słoika. Tym razem pokroiłam lekko przerośniętą tłuszczem karkówkę w kostkę, był to celowy zabieg, gdyż podczas pasteryzacji wytapiał się z niej delikatny smalczyk, no i ta galaretka, która powstaje po pasteryzacji, bardzo ją lubię. Karkówka ze słoika , polecam! Składniki: 600 g karkówki wieprzowej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli peklowej 1/2 łyżeczki soli jodowanej 1 łyżka suszonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępowstanie krem(3-5 min), cały czas mieszać aby krem si ę nie przypalił. Ostudzić. Dekoracja: v likier Alchermes ( włoski likier o intensywnej czerwonej barwie), lub czerwona galaretka rozpuszczona w ½ wody, rozcieńczony sok malinowy. v cukier krysztal Kazde ciasteczko stanowi połówkę brzoskwini, które możemy nadziewać kremem budyniowym ( crema pasticcere) lub nutellą. Złożone brzoskwinki zanużayć w likierze, pozwalić
Mia Cucina SofietaZima i nadchodzace Swieta to szczegolny czas. Wlasnie teraz jak nigdy dotad moj dom wypelnia sie wieloma aromatami. Gdy latem kroluja owoce i lekkie ciasta z galaretka, tak teraz swoje piec minut maja pelne cudowej woni przyprawy. Zdecydowanie przewodzi im cynamon, ktory znajduje sie niemalze wszedzie. Od piernikow przez inne slodkosci az po herbate. Bedac juz w prawie swiatecznym nastroju
Przysmaki Karolkidługimi zielonymi liśćmi, szeroko stosowana w Azji, przez kucharzy porównywana do wanilii nie z powodu smaku ale zastosowania do aromatyzowania przeróżnych potraw. Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, mięsa, galaretek, lodów, ciast, gofrów, naleśników, ryżu, budyniu oraz niektórych napojów w kuchni m.in Indonezji, Singapuru, Filipin, Malezji, Tajlandii, Wietnamu, Chin. Najczęściej dostępną formą jest pasta pandanowa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknawet dziecko zrobi, ale dla tych co nie znają i nie robili myślę ze się przyda jako taki awaryjny deser na różne okoliczności. Wystarczy zmienić owoce i smak galaretki a otrzymamy za każdym razem inny, pyszny deser. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeden z ostatnich moich tortów ... ... na Chrzest Święty. Różowe okrycie z masy cukrowej i śpiącym pod kocykiem bobasem :) Wnętrze skrywało zatopione w galaretce truskawki i malinową masę Polecam
Malinowa KawiarenkaLepię pierożki ze wszystkim. Podaję na dziesiątki sposobów. I ciągle mnie kusi by spróbować czegoś nowego. Mięso na pierogi mam w zamrażarce zawsze - to skutek gotowania wywarów na zupy , galaretek drobiowych dla Mamy , ,,strzępków" mięsa gotowanego do innych dań np. potrawki czy sztuki mięsa z rosołu. Robiłam już szpinakowe ciasto na pierogi , buraczkowe i inne. Dziś pokusiło mnie
Buniabaje w kuchni