Dziś kolejna wariacja sernika na zimno. Sernik przygotowałam z serka waniliowego do serników i musu truskawkowego oraz truskawek i galaretki. Największym minusem takich serników jest to, że trzeba na nie długo czekać. Ale jak wiadomo warto bo takie serniczki sa smaczne. Sernik i Tamara to zgrane połączenie - prawda ? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikolejny mamy gruszki w roli głównej. Tym razem będą to gruszki w syropie. Takie owoce często wykorzystuję w zimie do ciast, deserów a zwłaszcza do galaretki gruszkowej która smakuje wyśmienicie. Jest to bardzo szybki i prosty przepis. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę a następnie wrzucamy do słoików. Owoce zalewamy przegotowaną wodą i do każdego słoika dorzucamy po 2 łyżki
Kuchenne WariacjeBrzoskwinie w syropie Galaretka z czarnej porzeczki na surowo Frużelina wiśniowa Tradycyjna konfitura wiśniowa Mus mirabelkowy Mus jabłkowo-cytrynowy Mus malinowy Mus śliwkowy z rumem Marmolada z jabłek i mirabelek Marmolada dyniowo-jabłkowa Dżem z czarnej porzeczki Dżem truskawkowy z mango Dżem mirabelkowy z miętą Dżem morelowy Kompot z mirabelek Czekośliwka Gruszki w aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe
Wiem co jemrazu przypomniał mi się przepis na ciastka z winogronami prezentowany kiedyś w "Tele Tygodniu". Zamieniłam tylko masę budyniowo-śmietankową na krem waniliowy i dodatkowo utrwaliłam winogrona płynną galaretką." Czytaj więcej
Wiem co jemtaki torcik trochę w starym stylu. Bez tłustego kremu. Przełożony jedynie galaretką porzeczkową i oblany czekoladą. Dodatek migdałów do kakaowego biszkoptu sprawia, że nie jest on suchy. Nasączony likierem porzeczkowym (nie żałować) jest wilgotny i aromatyczny. Jest to moja druga propozycja w IV edycji konkursu Gotujemy po polsku pod patronatem agregatora blogów kulinarnych zPierwszegoTłoczenia.pl „ Czytaj więcej
Wiem co jembyła bardziej zwarta. Wierzch sernika tak jak podstawa jest w tonacji jabłkowej. Zrobiony jest bowiem z zagęszczonego skrobią kukurydzianą soku jabłkowego, ale może to być również zrobiona z niego galaretka, bądź też po prostu polewa czekoladowa." Przepis zgłaszam do akcji "Serniki 2012" Czytaj więcej
Wiem co jemmanna ugotowana na mleku z dodatkiem masła i kakao. Ja jeszcze wzbogaciłam ją suszoną żurawiną. Druga to zagęszczony mus porzeczkowy, a trzecia to mieszanka śmietany i jogurtu greckiego z galaretką porzeczkową. Znika błyskawicznie. „ Czytaj więcej
Wiem co jemciągu ostatniego miesiąca robiłam je już czterokrotnie. Za każdym razem jednak coś zmieniam. I nie chodzi tu tylko o owoce. Tym razem zamieniłam kakao na Nutellę. Zrezygnowałam też z galaretki. Zastąpiłam ją musem malinowym i żelatyną. Ciasto nabiera też innego smaku w zależności od użytych herbatników. W tym przypadku są to herbatniki Petit-Beurre z „Jutrzenki” ale wypróbowałam też Petit
Wiem co jemjest pomysł na ich wykorzystanie. Najpyszniejsze na świecie domowe lody. U mnie o smaku czarnej porzeczki na bazie dżemu zrobionego wg tego przepisu, ale może też być galaretka z czarnej porzeczki lub innych owoców. Każde się doskonale sprawdzą. Robiłam już w ten sposób lody truskawkowe i jagodowe. Ich zaletą jest to, że w przeciwieństwie do lodów na bazie świeżych owoców
Wiem co jemWinogronowe ciasto w optymistycznych kolorach :) Przepis na masę znalazłam kiedyś w necie i w końcu postanowiłam go wypróbować, zmieniłam tylko smak galaretki. Nie żałuję :) Ciacho bardzo fajnie smakowało, szczególnie następnego dnia, kiedy postało sobie w lodówce :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyKakaowe ciasto przełożone niebieską pianką z serka homogenizowanego, kremówki i galaretki. A wszystko doprawione sporą ilością borówki amerykańskiej. Tort przygotowałam na urodziny mojego POWTWORA :) Jeszcze raz: STO LAT KOCHANIE! Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyCelsjusza, tężeje natomiast już w 32-35 stopniach. Nie potrzebuje więc lodówki. Kilka podstawowych zasad przy stosowaniu agaru: im bardziej kwaśny płyn, tym więcej trzeba go dodać, by powstała galaretka, im słodszy - tym mniej. Agar-agar ma również swoje właściwości odżywcze: wspomaga trawienie i pomaga eliminować toksyny ( Źródło: klik , klik
Domowa Cookierenka Agiochotę na domowe czekoladki? Dodam, że w zdrowszej wersji, więc można przymknąć oko i zjeść o jedną więcej :) Czekoladki są przepyszne, a to za sprawą orzeźwiającego nadzienia w postaci galaretki truskawkowej. Mniam :) Muszę też wspomnieć, że ich przygotowanie jest banalnie proste: nie są potrzebne specjalne foremki do czekoladek, wystarczą te na muffiny. Jeśli tęsknicie za truskawkami, ten przepis jest
Domowa Cookierenka Agiczasie wyrastania - SCHNELL: do szybszego wypieku chleba białego i wieloziarnistego - HEFEKUCHEN: do słodkiego ciasta drożdżowego - BACKPULVER: do wypieków z proszkiem do pieczenia (np. herbatniki) - KONFITURE: do gotowania dżemów i galaretek - TEIG: na szybkie przygotowanie chleba białego i mieszanego - ULTRA-SCHNELL: program odpowiedni do pieczywa z bardzo lekkiej mąki - BACKEN: do pieczenia ciasta drożdżowego lub ciasta, które zostało przygotowane oddzielnie (ręcznie
Marder&Marder Manufactureodpowiednio przygotowanej formy (u mnie sylikonowa, więc bez przygotowania...) i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Ja dekoruję i urozmaicam je cytrynową galaretką i plasterkami cytryny, ponieważ przepadam za kwaśnymi ciastami... W wypadku tego ciasta nie dodanie do niego niczego nie jest dobrym pomysłem.. samo w sobie jest smaczne, jednak dość suche
Kuchenna Kontrrewolucya