galaretka - 14130 przepisów (strona:774/942)

Menu sylwestrowe - pomysły 245

sylwestrowe menu. Potrawy są łatwe w przygotowaniu, więc to kolejny plus - nie spędzicie w kuchni zbyt wiele czasu. TUTAJ znajdziecie link do menu sylwestrowego z poprzedniego roku.  Galaretki drobiowe Tartaletki ze szparagami i kabanosami Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Grzanki z figami i serkiem Imbirowe parówki w cieście piwnym Smażony camembert z żurawiną Sałatka z wędzonym kurczakiem Sałatka makaronowa

Pasja Smaku
Przetwory 170

Galaretka z pigwy Pasta z pieczonej papryki Passata pomidorowa Dżem z pomidorów i chilli Kiszone cytryny Jak wykorzystać kiszone cytryny? Ajwar

Chilli Czosnek i Oliwa
LTT czyli Letni Torcik Truskawkowy w Słodki Czwartek, odc.17 169

przepadam za deserami na zimno. No może poza kilkoma małymi wyjątkami. Nigdy nie byłam miłośniczka serników z galaretkami, z owocem wszelkim, jakoś tak mam. Jest jeden wyjątek. Torcik truskawkowy jaki robi ciocia Małżona. Przepis zapisałam i już kilka razy wypróbowywałam. Poddałam go też małej modyfikacji. We wtorek po upalnym, parnym i dusznym dniu postanowiłam wykorzystać resztę truskawek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta alzacka z czerwonymi owocami i wanilią czyli poWeekendowe Łakocie odc.20 183

uwielbiam ale muszą być naprawdę wyjątkowe. Jabłeczniki i drożdżowe z owocem kocham, ucierane robię tylko Małżonowi bo sama raczej nie przepadam, za sernikami na zimno również, i biszkoptem z galaretką także. A tart nie wykonałam zbyt wielu gdyż jem je właściwie tylko ja i też nie każda mnie zachwyca. Dzisiejsza

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki z szynki w galarecie 295

spód półmiska wlewamy bulion z żelatyną i wstawiamy do lodówki aby stężał. W tym czasie plastry szynki smarujemy masą twarożkową, i zwijamy w roladki. Roladki układamy na półmisku z galaretką, dekorujemy pomidorkami i zalewamy resztą bulionu z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Doskonała przystawka! Roladki z szynki w galarecie

Bon Appetit Małgorzaty
Gazpacho (pomidorowy chłodnik) 105

doprawiamy i odstawiamy do lodówki. Gazpacho doprawiamy pieprzem i podajemy udekorowane świeżą bazylią.  Jeśli nam zostanie na drugi dzień trochę gazpacho, możemy wymieszać je z żelatyną i zrobić galaretki. Przepis na t danie w kolejnych postach. Gazpacho

Bon Appetit Małgorzaty
Zimne nóżki czyli seta i galareta :) 139

część wywaru, dodajemy po gałązce natki pietruszki, pokrojoną ugotowaną marchewkę, mięso i zalewamy resztą wywaru. Odstawiamy do zastygnięcia.  Studzimy do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem zdejmujemy tłuszcz z powierzchni. Galaretkę wyjmujemy z naczyń na półmisek. Dekorujemy cząstkami cytryny. Podajemy z octem albo z sokiem z cytryny (zdrowsza wersja). Następnie z lodówki wyciągamy gorzołkę  :-P zimne nózki

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy Crème brûlée z wiśniami 158

następnie wlewamy krem i pieczemy w piekarniku nagrzanym 100°C max 120 stopni przez około 45-50 minut. Masa powinna się w tym czasie ściąć, zrobić się jak galaretka. Gdy za bardzo nam się zrobi z wierzchu piana, wystarczy ją zeskrobać. Następnie po wystygnięciu wstawiamy krem do lodówki na 3-4 godziny. Kiedy krem się już schłodzi

Bon Appetit Małgorzaty
Karnawał na stole 235

kąski kurczaka Roladki sz ynkowe z sałatą   Kolorowe kanapki Muffinki z szynką i żółtym serem Jajka faszerowane chrzanem i szynką Jajka faszerowane pieczarkami  Jajka faszerowane tuńczykie m Galaretka drobiowa Krakersy z pastą serowo-rzodkiewkową   Dorsz po grecku Ryba w cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiem Barszcz czerwony do paluszków i pasztecików Szaszłyki

Kuchnia domowa Ani
Na wielkanocnym stole 234

Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem   Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane chrzanem i szynką   Inne propozycje Chrzan świąteczny Gomółka serowa Żurek Pieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowy Galaretka drobiowa   Schab z majerankiem i kminkiem

Kuchnia domowa Ani
Sok z czarnej porzeczki 214

Umyte porzeczki umieszczamy w koszyku od sokownika. 2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać wodę w dolnym pojemniku. 3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką do garnka. Pulpę owocową zachowujemy na galaretkę . 4. Do garnka z powstałym sokiem wsypujemy cukier (u mnie 2 kg cukru). Zagotowujemy, zdejmujemy pianę i przelewamy gorący sok do przygotowanych wcześniej słoików lub butelek i zakręcamy wieczka

Kuchnia domowa Ani
Oszukane Bajaderki 172

Słodkie, miękki i pyszne. Oto całe bajaderki! Chyba nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie zakalca lub starych biszkoptów, babek i innych ciast (pomijając tez  z kremem, owocami czy galaretką). Ja swoje bajaderki zrobiłam z bezglutenowego biszkoptu, który zbyt mocno wyrósł i musiałam pozbyć się połowy. Bajaderki okazały się świetnym pomysłem. Moje są ciut oszukane, ale nadal pyszne! Składniki

Mango Papaja
Ciasta bez pieczenia 4017

przepisu… Ciasta bez pieczenia z kremem: Pani Walewska (Pychotka) bez pieczenia. Przejdź do przepisu… Ciasto Adwokat bez pieczenia Przejdź do przepisu… Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką) Przejdź do przepisu… Ciasto Rafaello bez pieczenia Przejdź do przepisu… The post Ciasta bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ser dojrzewający podpuszczkowy - prawie koryciński 219

całość przez minutę, zwracając uwagę,by mleko z dna wymieszało się z tym z góry. Garnek przykryć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie mleko zamieni się w galaretkę, czyli skrzep. Cienkim i długim nożem pokroić go na kawałki o boku nie większym niż 1 cm - nóż przy pierwszych cięciach w kratkę trzymać pionowo, następnie ciąć skrzep ukośnie

Stare Gary
Łosoś wędzony w galarecie 230

też się sprawdzi. Nigdy wcześniej nie łączyłam łososia z marynowanym imbirem - to połączenie okazało się znakomite! Moje naczynia mają wymiar 8cm x 15cm x 3 wys, można galaretki zrobić w 4 mniejszych przepis podpatrzony u Magdy Gessler składniki ( na 2 naczynka) 100 g łososia wędzonego kilka plastrów marynowanego imbiru 200  ml bulionu rybnego lub warzywnego koperek parę

Stare Gary