galaretka - 14130 przepisów (strona:772/942)

TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 173

pasztetu, terrina najczęściej komponowana jest z kilku warstw składników, choć nie jest to obowiązującą regułą.  W wersji owocowej terrina składa się z różnego rodzaju owoców zatopionych w słodkiej galaretce, często gotowanej na bazie wina. Terrina mięsna zwykle otulona jest kołderką z cieniutko krojonych plasterków boczku. Z kolei wersja serowa lubi być przyrządzana z pieczoną papryką, cukinią czy bakłażanem

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 163

masło i powidła śliwkowe.  Nie dla mnie.  Dla Joasi, która aż do matury woziła dla mnie bułki z mielonką tyrolską.  Bułki były z przedziałkiem, mielonka z galaretką .... mmh Duża przerwa miała smak mielonki popijanej gorzką herbatą z termosu. A później studia i koniec kanapek.  Czas drożdżówek z serem i wielkich kwadratowych ciastek francuskich z marmoladą

KUCHARNIA
Przechytrzyć czas, z Małgosią. Lody z karmelizowanych papierówek. 153

dużo, a jednak wciąż za mało, właściwie już się kończą. A zdaje mi się, że dopiero co zerwałam pierwszą kwaśną i zjadłam łapczywie pod drzewem.  Kompot (klik) i galaretka (klik) ukryte w przepastnym sejfie spiżarni nie wystarczą.  Chcę więcej. Inaczej. Lody?! Tak! Gęste, kremowe, z dużymi kawałkami karmelizowanych papierówek, nutą cynamonu i dzikiej mięty, której bujne krzaki wyrosły

KUCHARNIA
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 152

ślimak.  Ch leb smakuje doskonale z arówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami. Jest puchaty i delikatny, dos łownie  to "obłoczna lekkość".    Na zdjęciach z galaretką z papierówe k z wanilią i miętą.    480g maki chlebowej lub innej silnej /uży łam ch lebowej typ 650/ 30 g mleka w proszku 40g cukru

KUCHARNIA
Update! Czekolada jakiej nie znasz i Manufaktura Czekolady 170

swoją wymarzoną tabliczkę czekolady. Uczestnicy warsztatów odkryją: co ma czosnek do czekolady   czy  ketchup może być czekoladowy   z czym jeść czekoladowy chleb   jak smakuje czekoladowa galaretka   do czego podawać czekoladowy ocet balsamiczny jak powstają czekoladowe liście Dowiemy się także o tajnikach produkcji czekolady i spróbujemy tej, którą produkuje Manufaktura Czekolady. Warsztaty odbędą się w terminach

KUCHARNIA
Domowa mielonka ze słoika 219

Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie nadmiaru mięsa wieprzowego. Kluczem jest dobrej jakości mięso, najlepiej od sprawdzonego dostawcy i nieprzesadzenie z solą :) W procesie przygotowania w słoiczkach wytwarza się galaretka i smalec - im tłustsze mięso, tym więcej smalczyku. Przepis znalazłam na stronie ' Pyszne Jedzonko '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na domową mielonkę ze słoika: 300 g wieprzowego mięsa dobrej jakości sól, pieprz

My Culinary Art
Dzień tarty uważam za otwarty 136

Dziś ciąg dalszy przepisów na tarty... Przepis na ciasto na tartę jest już na moim blogu...dziś wariacje na temat wypełniania tart.. tarta z truskawkami i galaretką tarta z truskawkami, rabarbarem i kruszonką tarta z kremowym nadzieniem truskawkowym i czekoladą

Humanistka w kuchni
Roladki z szynki z kaszą jaglaną i serem feta 293

wykładamy na każdy plasterek szynki i zwijamy w roladki. Układamy w naczyniu. 6. Przygotowujemy galaretę: do gorącego bulionu dodajemy żelatynę i mieszamy by nie było grudek. Studzimy i tężejącą galaretką zalewamy roladki. Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą

Szefowa kuchni
szynkowar-karkówka z kolendrą i pieprzem kolorowym... 170

zrobione w szynkowarze mięsko i po spróbowaniu wiem, że nie ostatnie - po prostu żegnaj kupna wędlino...............SMACZNEGO!!! żelatyny dodawać nie trzeba ale jak jest dodana to jest i pyszna galaretka

W Mojej Kuchni Lubię
Syrop z owoców czarnego bzu 150

średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania. Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie (najlepiej zostawić na kilka godzin). Nie dociskać bo pektyny z pestek zrobią z syropu galaretkę. Sok zagotować ponownie z cukrem. Odszumować. Przelać gorące do wyparzonych butelek lub słoików

Pyry na Gaz
SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY 123

pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 160 stopni i zostawiamy w piecu na 1 godzinę. Mój sernik z wierzchu dodatkowo pokryty jest galaretką połączoną z serkiem Danio o smaku Straciatella

Kuchnia w opałach
BEZOWY DESER MALINOWO-TRUSKAWKOWY 113

wiem dlaczego, ale ten deser wywołał u mnie wspomnienia z dziecięcych lat. Jak razem z bratem i rodzicami co niedziela, chodziliśmy do "Delicji". Przeszklone lodówki pełne były galaretek i kremów sułtańskich Mmmmmmmm, rozmarzyłam się. Nic nie szkodzi, mam przecież swoje "Delicje". SKŁADNIKI: na 3 porcje 8-10 małych bezików 3 łyżki malin (użyłam mrożonych) 200 g serka homogenizowanego straciatella

Kuchnia w opałach
Ciasta bez pieczenia 3012

Trzy bit Jogurtowiec z truskawkami Łaciaty torcik z kaszy manny Śmietanowiec agrestowy Torcik tęczowy bez pieczenia Sernik na zimno z galaretką Sernik na zimno z czarną porzeczką Warstwowy torcik Sernik brzoskwiniowy na zimno Rafaello bez pieczenia Serowa chatka z rodzynkami Sernik na zimno z brzoskwiniami Torcik czekoladowy z truskawkami Tiramisu truskawkowe Ala tiramisu z borówkami

Ala piecze i gotuje
Serniki 351

ziemniakami Sernik zebra Sernik z jogurtów greckich Sernik z borówką amerykańską Sernik brzoskwiniowy na zimno Sernik z marchewką Sernik z oreo i bitą śmietaną Sernik na zimno z galaretką Sernik na migdałowym spodzie Sernik na zimno z czarną porzeczką Sernik wiedeński z brzoskwiniami Sernik z żurawiną pod bezową czapą Serowa chatka z rodzynkami Mini serniczki bez pieczenia Sernik na zimno

Ala piecze i gotuje
Suflet czekoladowy i warsztaty Śniadanie Mistrzów 200

mogliśmy podglądać jego działania na monitorach – dzięki temu nic nam nie umknęło. Zaczęliśmy od przystawki - koktajlu z krewetek i łososia . Ułożyliśmy go na ogórkach i posypaliśmy galaretką o smaku mohito . Całość świetnie komponowała się z chrupiącą grzanką. Sami możecie łatwo przygotować taki koktajl – łącząc upieczony filet z łososia z krewetkami koktajlowymi skropionymi sokiem z cytryny. Potem dodajemy tylko

Poezja smaku