fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:77/187)

Czekoladowe brioche 238

brioche! Po makowych brioszkach przyszła pora na brioche z czekoladą. Wyszły pyszne, bardzo maślane jak to brioche, a żeby było fajnie to upiekłam je w muffinkowej foremce. Muffinkowy kształt, fajny smaczek po prostu czekoladowe brioche na śniadanie! Czekoladowe brioche Składniki 20 brioszek 700 g pszennej mąki 120 g cukru 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka, podgrzanego do 37ºC(...)Nadzienie czekoladowe 100 g + 50 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% 6 łyżki golden syropu 2 łyżka śmietanki Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj cukier, mąkę, żółtko i zagnieć ciasto. Używasz kuchennego robota użyj haka do mieszania. Kiedy już wszystkie składniki się połączą dodaj miękkie masło. Zarabiaj aż masło zostanie wchłonięte. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia

codojedzenia
Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 170

ciasta (a jemy ich dużo) więc... :)) Tytułem wstępu - to ciasto powstało jako totalny eksperyment (czyli "dosypiemy mąki, upieczemy i zobaczymy czy to da się zjeść") ale był to eksperyment tak bardzo udany, że od tego dnia często gości na naszym stole, bo jest po prostu super! Pysznie smakuje, jest fajnie wilgotne, nadziane bakaliami, naturalnie słodkie i bardzo sycące - wspaniałe(...)zjedliśmy całej jaglanki  na śniadanie i nie mamy ochoty dojadać jej jutro robimy tak: - włączamy piekarnik, żeby już się nagrzewał (na taką temperaturę, w jakiej zwykle pieczemy ciasta - wiadomo, co piekarnik to inaczej), - przekładamy to, co zostało w garnku do jakiejś większej miski i rozdziabujemy widelcem na małe kawałeczki: - dosypujemy mąkę - obojętnie jaką (robiłam już z pszenną białą, razową

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Delikatny sernik na czekoladowym spodzie. 137

furtka do czegoś fajnego. Ponieważ skoro dużo jest na nie,tzn nie ma co kombinować, trzeba iść po najmniejszej linii oporu. 😋 Masa twarogowa: kg twarogu z wiadra  0,5 szklanki śmietany 18% 3 jajka 2 łyżki manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki otartej z cytryny 4 łyżki soku -//- cukier do smaku Ciasto: 0,5 szklanki mąki

Dieta moja pasja
Książki kucharskie 159

różnice. Małe antagonizmy, które kończą się przy wspólnym stole. Fajna energia i radość bijąca ze stron tej książki daje nieśmiałą nadzieję na to, że jednak da się normalnie. Znajdziecie tu sporo inspiracji i ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami… huehuehue. Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polski Znacie moje(...)książkę pana Barowicza i okazuje się, że pieczenie to nie dopust boży i nie należy się ciąć z rozpaczy. Kilkadziesiąt przepisów na łatwe wypieki drożdżowe, a do tego bardzo fajne wydane. Sporo inspiracji i praktycznych wskazówek. Radek Polak, Vaho Babunashbili – „Smak Gruzji” – język polski Dwóch panów spotyka się przy stole i powstaje najpiękniejsza opowieść o podróży przez Gruzję

ladykitchen
Tarta bezowa z marmoladą 160

Upieczone, kruche ciasto marmoladą wysmarowałam, a ubite białka z cukrem następnie z  Maczek o smaku mango lub truskawek zmieszałam. Na wierz tarty na marmoladę białka dodałam i w piekarniku ponad godzinę wypiekałam. Tarte odstawiłam do przestygnięcia by fajnie chrupała i swoim wyglądem do kosztowania zachęcała.  Kolorowe maczki nie tylko wygląd bezy zmieniły, ale i ciekawy smak dołożyły(...)wiem, że z owocowymi maczkami wolę, bo bez nich pierwsze taką tarte przygotowywałam i dlatego do następnych już maczki dodawałam. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 30 cm: ciasto: 250 g maki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru brązowego, szczypta soli, opcjonalnie 1 łyżka wody, ponadto: 500 gram marmolady twardej np. wieloowocowej, 3 białka

Moniki Smakołyki
Ciasto makowe z żurawiną i kremem z białej czekolady 158

nacinamy wzdłuż, a łyżeczką wyjmujemy te ciemne fajne kropki:      Kropki powinny trafić do ostudzonego masła, do którego wbijamy też żółtka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy i dosypujemy mak, masę mieszamy jak nam się podoba. W oddzielnej miseczce ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli, przekładamy do ciasta i nie mieszamy jak szatan, ale bardzo

sama złodycz
KONKURS z Candy Pandas! 132

KONKURS!!! Tak jak obiecywałyśmy z okazji ponad 2 tys. polubień na naszym fanpage’u na FB organizujemy konkurs z fajnymi nagrodami! Oczekujemy od Was przepisu na

Candy Pandas
Miodowe ciasto z jabłkami 261

ciasto jest genialnie proste , im dłużej leży , tym lepiej smakuje. Można jej jeść „z ręki”, można widelczykiem. Najlepiej smakuje jak sobie poleży w nocy w lodówce , stężeje i przegryzie się. Kruche blaty mają fajną , piaskową strukturę. Złocisty kolor, posmak miodu i zero proszku do pieczenia sprawią, że taki placek pokochają i duzi i mali! Podzielne i pyszne.Sezon na jabłak trwa(...)druga cytrynowa Najpierw zajmujemy się miodowymi blatami . Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli ciasta, które rozwałkowałam , włożyłam do blaszki i upiekłam w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut. Blat wyjęłam i zostawiłam do schłodzenia. Po chwili zrobiłam drugą kulę z podanych wyżej

Z Kuchni Do Kuchni
Jak upiec chleb na zakwasie żytnim 178

przez siebie. Zeżarliśmy go, to jest odpowiednie słowo, z taką ekstazą, jaka ogarnia nastolatki na widok Justina Biebera! Piękny, pachnący bochen. Znienawidziłam Agatę z miejsca, bo nie dość, że fajna to jeszcze piecze genialny chleb. Agata pojechała, zostawiając mnie z postanowieniem, że ja też, natychmiast! Tylko ten cholerny zakwas mnie przerażał. Bo na wszystkich internetach świata straszyli jakie to trudne(...)ręki. Jeśli zamiast chleba wyszedł zakalec – ciasto mogło za krótko rosnąć, za krótko się piec, mogło być za dużo wody lub za mało zakwasu. Pilnujcie proporcji i czasów. Nie dodawajcie w żadnym wypadku drożdży, bo wam się będzie wydawało, że nie urośnie. Urośnie. Zostawcie go w spokoju, a odwdzięczy się wam fajnym chlebem. Jeżeli na zakwasie zrobiła się sucha skorupa

ladykitchen
Ciasta na Komunię Świętą 715

jesteś góru domowych wypieków - wypróbuj ciasto bez pieczenia! 3 bit to ciasto składające się z warstw herbatników przekładanych m.in. kajmakiem - nikt się nie zorientuje, że to tylko herbatniki! Torcik twarogowy z białą czekoladą Lekki torcik - a tak naprawdę sernik na zimno z mascarpone i owocami. Fajna alternatywa dla tradycyjnych tortów z ciężkimi, tłustymi masami. Rurki z kremem mascarpone Hit ostatnich(...)mogą spodobać się dzieciom: Wafle śmietankowo-czekoladowe Wafle naszego dzieciństwa. Wypełnione masą śmietankowo-czekoladową - słodką, ale tak pyszną, że trudno się im oprzeć!  Krajanka krówkowa z orzechami Kruche ciasto na spodzie i wierzch wypełniony chrupiącymi orzechami i polewą ze słodkich krówek! Które dziecko nie byłoby tym zachwycone?!  Jabłkowe odwracanki Proste odwracanki z ciasta francuskiego i jabłek z cynamonem

Moje Qulinaria
Paszteciki z ciasta francuskiego z kiełbasą 291

Fajne, łatwe i szybkie w przygotowaniu paszteciki. Doskonała przekąska a nawet danie  główne dla niespodziewanych gości. Do tego wystarczy podać sałatkę i gotowe!!!   1 opakowanie ciasta francuskiego 4-6 surowych kiełbasek (chociaż niekoniecznie, możecie użyć Waszych ulubionych) 1 jajko do posypania: kminek, mak, siemię lniane, sezam, czarnuszka, lub to co chcecie     Jajko

Jadło i czytadło
Ciasto metrowiec 198

masa się związała z ciastem (a nie tak jak u mnie na zdj ; ) ).  Pozostałą masą ciasto posmarować z wierzchu i zrównać jego wysokości. (niestety mi masy brakło bo zaszalałam z przekładką) Uwaga ! przypominam o akcji w której można zdobyć wiele fajnych nagród za darmo . Wystarczy wejść w ten link:   Link   zebrać odpowiednią ilość punktów

Pychotkaaa
Ciasto winogronowe z agrestową masą 111

Winogronowe ciasto w optymistycznych kolorach :) Przepis na masę znalazłam kiedyś w necie i w końcu postanowiłam go wypróbować, zmieniłam tylko smak galaretki. Nie żałuję :) Ciacho bardzo fajnie smakowało, szczególnie następnego dnia, kiedy postało sobie w lodówce :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Masło orzechowe Primavika 203

masło sezamowe, doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów.  W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można

Kto ugości moich gości?
Racuchy z jabłkami 184

choć tu jest dowolność, mogą tez być inne owoce). 5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nałożyć ciasto formując nieduże placuszki. 6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. Ja uwielbiam racuchy także z dżemem wiśniowym lub porzeczkowym. Fajnym dodatkiem jest także bita śmietana

Pasja Smaku