Co prawda sezon zbierania grzybów powoli zbliża się ku końcowi jednak w mojej kuchni po grzyby sięgam cały roku. Dzisiaj bardzo fajna propozycja krokietów
Niezły MłynekCo roku w Boże Narodzenie jemy mus świąteczny. Jest jedna zasada! Można go jeść tylko na Święta. To jest bardzo fajne bo nadal trzymamy się tradycji
Niezły MłynekOd firmy Tescoma w ramach świątecznego testowania otrzymałam foremki do wykonania uli.W fajnych Wielkanocnych wzorach: jajko, króliczek i kurczaczek. Składniki: 200 g orzechów włoskich 200 g
Z Majeczką w kuchnibyło szalenie sympatycznie - muzyka, fajny klimat, fajni i przyjaźni ludzie, wszyscy uśmiechnięci - w takich warunkach pracuje się najlepiej! Kiedy pierogi były naszykowane można było zrobić chrupiące podpłomyki na gorących patelniach - wcześniej z nimi się nie spotkałam, ale okazało się, że to wielu osób chrupiące wspomnienie z dzieciństwa! Kiedy ciasto jajeczno-semolinowe było gotowe do dalszej pracy szybko je rozwałkowaliśmy
Plate of Joyplacki dość cienko. Jeden z placków kładziemy na blacie. W 4 centymetrowych odstępach układamy nieduże ilości farszu (około 1 łyżeczki), a ciasto dookoła smarujemy wodą. Przykrywamy drugim ciastem i dociskamy brzegi. Radełkiem wykrawamy pierożki w kształcie rombów. W garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy, wrzucamy ravioli i gotujemy około 10 minut (aż wypłyną na wierzch). Jeśli mamy szpinak mrożony, rozmrażamy(...)było grudek. Na koniec dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Ravioli ma bardzo fajny smak, jeśli przed podaniem trochę je podsmażymy (ale to nie jest konieczne). Podajemy polane sosem. Jako dodatek polecam glazurowane pieczone buraczki :) SMACZNEGO!!! :) Przepis, z niewielkimi modyfikacjami, pochodzi z książki "Doskonałe Ciasto- Makaron" - Maurice Kirsch
Czerwona PorzeczkaCiasto dla miłośników kawy ale nie tylko. Ja kawy nie lubię, ale w cieście czasem mi smakuje. W tym smakowała mi bardzo, zwłaszcza, że całość miała coś z sernika na zimno. Budyń kawowy i masa z serków z czekoladą fajnie razem pasują. Można użyć serków homogenizowanych z kawałkami czekolady, one mają charakterystyczny smak i na pewno w tym zestawieniu też(...)warstwą herbatników. Czekoladę drobno posiekać. Kremówkę ubić na sztywno, Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Serki zmiksować z bitą śmietaną, dodać połowę czekolady i żelatynę Wymieszać i wyłożyć na ciasto. kilka herbatników pokruszyć i wymieszać z pozostałą czekoladą. Posypać wierzch ciasta i schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazmobilizowałam i zrobiłam. Oczywiście środek naszego ciasteczka może być dowolny ( jednak najlepsze będzie tutaj ciasto babkowe, biszkoptowe itp). Ciasteczka które mam dla Was dzisiaj nie są zbytnio słodkie a to dzięki dodatku polewy z gorzkiego kakao. Idealne nie tylko na urodziny najmłodszych ale także jako fajna i szybka przekąska kiedy mam ochotę na coś słodkiego na ząb. Polecam(...)składniki umieść w misce (mąkę należy przesiać) i dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jasną masę, gotową wylej na blaszkę i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto wystudź a następnie bardzo dokładnie rozkrusz. Do pokruszonego ciasta dodaj 110 g serka typu Almette (śmietankowy), oraz 5 łyżek kremu czekoladowego, wszystko dokładnie wymieszaj, ciasto powinno być zwarte. Następnie uformuj
Krakowskie smaki Anigotować i testować. Szybko rzuciłem okiem do lodówki co z niej jeszcze nie uciekło i stwierdziłem, że fajnie byłoby zrobić naleśniki z komosy ryżowej i upchać warzywa do środka. Lenistwo ponownie wygrało i zamiast tworzyć ciekawy farsz… wrzuciłem wszystko do ciasta. Można powiedzieć, że są to… naleśniki leniwe. Czasami jednak lenistwo popłaca. Dzięki temu stworzyłem szybkie, zdrowe
Blendmanprostu to nie mój smak. Pomimo wszystko wolę pizzę z klasycznego menu, podane na cienkim lub puszystym cieście. Wybierając się na Festiwal Pizzy , chyba obowiązkową pozycją jest Wielka dolewka :) Nie wyobrażam sobie zjedzenia kilku czy kilkunastu kawałków pizzy bez popijania :) Fajnie jest wybrać się na to święto pizzy , ale myślę że raz w roku jest wystarczające, aby spróbować każdej pizzy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!otaczać się pięknymi przedmiotami a w kuchni naczynkami czy gadżetami kuchennymi .Dzisiaj chciałam Was zaprosić do fajnego sklepiku Vanille Mynte -https://vanillemynte.pl/ . Znajdziecie tam piękne kubeczki, talerze, oraz przydatne rzeczy do domu. Naczynka poleca, szczególnie misy z dzióbkiem do wyrabiania ciasta, po prostu rewelacja :) Zapraszam
Sama słodycz i szczypta chiliYupi weekend ! Tym bardziej fajnie, że w moim wypadku, wydłużony jeszcze o poniedziałek. Jak sobie te dni umilić, od czego zacząć? Zdecydowanie od kawy i kawałka dobrego ciasta, a później już tylko błogie lenistwo, spacery i błogie lenistwo.... SKŁADNIKI: 80g oleju słonecznikowego otarta skórka z 1 cytryny 150 g cukru 3 jajka 2 łyżki dżemu z dyni 200g mąki pszennej
Kuchnia w opałachspód. Wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Przed podaniem udekorować wiórkami z czekolady i polewą karmelową. Ciasto jest bardzo delikatne w swojej strukturze. Nie za bardzo słodkie, gdyż do bitej śmietany nie dodawałam cukru - jest on tylko w bezach. Fajnego posmaku dodaje też esencja waniliowa. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaelegancka i ma takie piękne urocze ptaszynki na talerzu! Jest niesamowita! Post ten jest zresztą fajną akcją Tłustoczwartkową zorganizowaną przez ScandiShop.pl - trzy blogerki, trzy kaloryczne propozycje :) Zapraszam na stronę sklepu i ich bloga! Ps. Paterkę znajdziecie tam teraz w promocyjnej cenie! Ciasto ptysiowe ( przepis Michel Roux ) 125 ml mleka, 125 ml wody, 100 g masła pokrojonego
Plate of JoyBułeczki te piekłam już dosyć dawno temu na pewien kilkudniowy wypad nad Solinę... Chciałam dogodzić swoim... Towarzystwo na wycieczce było miłe, fajne i kochane, a bułeczki pyszne i miodem pachnące... Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 50 g drożdży; 1/4 szklanki mleka; 1 cukier waniliowy; 1/2 szklanki miodu naturalnego; około 500 g mąki pszennej; 100 g miękkiego masła; 3 jajka; Wykonanie: Drożdże(...)cukrem waniliowym, zalać ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszać, dodać miód i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 jajka i miękkie masło, wszystko wymieszać dodając przy tym stopniowo mąkę pszenną. Ciasto wyrobić (powinno "odchodzić" od ręki, jak się będzie kleiło to dobrze jest dosypać trochę mąki). Z wyrobionego ciasta formować drożdżówki (ja do niektórych wkładałam do środka wiśnie), wykładć
In my kitchenmojprzepisna.pl | Pszenny chleb codzienny na drożdżach Mój pierwszy wypiek z książki Piotra Kucharskiego pt. „Chleb”. Powiem nieskromnie, udany. Fajna książka, bardzo smaczny chlebek. Polecam! Składniki na 1 bochenek: 10 g świeżych drożdży 400 ml letniej przegotowanej wody 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1 lub 1,5 łyżeczki soli W dużej misce umieścić drożdże(...)ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 30-60 min. Po tym czasie wlać resztę wody, sól. Wyrabiając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego, stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 7 min, w robocie około 20 min na niskich obrotach). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do podwojenia lub potrojenia objętości
moj przepis namniejsze niż koleżanki z Hiszpanii ale smaczniejsze. Dzisiaj udało mi się upolować fajną przecenę na koszyczek około 300 g zapłaciłam 20 koron norweskich. (około 10 zł polskich) Dla was pewnie cena jest wysoka ale dla mnie to nie lada gadka. No to zapraszam na pierwsze truskawkowe ciasto tego lata: Składniki na formę 35 na 30 cm 2 szklanki mąki
ciastkarnia na kruchym spodzie