smaku gorzkiej czekolady z kawałkami kakao~ *z mąką kokosową Wczoraj było brownie, dziś czas na...blondie(?) :) Ciasto idealne dla wszystkich miłośników kokosu ♥ Ten krem czekoladowy znalazłam jakiś czas temu w Lidlu i jest bardzo smaczny! Zwłaszcza małe kawałki kakao które fajnie chrupią podczas jedzenia! :) U Was też wczoraj była taka tragiczna pogoda? Dosłownie 4 pory roku w ciągu godziny(...)smaku ~1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Fasolę i jajko miksujemy, dodajemy mąkę, sodę, sok z cytryny, sodę, cukier/stevie, ekstrakt i mieszamy. Następnie w miare potrzeb dodajemy mleko/jogurt regulując konsystencję ciasta. Przekładamy je do foremki, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka). Smacznego! :) Jaki jest Wasz smak dzieciństwa? Jednym z wielu moich
breakfast of dreamsnastępnie układać zewnętrzny wałek na przemian raz nad, raz pod kolejnym wałkiem. Tu jest fajny filmik obrazujący. jak zrobić splot. Końce zlepić, ułożyć pod spód. Chałkę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kruszonką. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min, tak aby ciasto napuszyło się, a w dotyku było mięciutkie jak nóżka niemowlaka :). Po tym czasie wstawić
moj przepis natowarzyszącym mu ciągłym stresem związanym z ukrywaniem obrazu. A tym razem do przekąszenia podczas czytania polecam ciasto piernikowe, przełożone kwaśną konfiturą z czarnej porzeczki i polane rozpuszczoną gorzką czekoladą. Poza tym, że jest słodkie i aromatyczne to ma fajnie wilgotną i zwartą konsystencję. Swoim smakiem przypomina zwykły piernik, ale robi się je szybciutko i od razu jest miękkie(...)jednolitą masę. Przelać ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni C, przez ok. 35-40 minut, aż do suchego patyczka. Powoli ostudzić, przeciąć ciasto na dwie połówki (mi się nie udało trafić w środek :p), spód posmarować konfiturą i przykryć druga połową ciasta. Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować
Simply FoodDomowe bułki z parówką, to fajna propozycja na smaczną przekąskę. Takie mini hot-dogi są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki . Najpierw robimy zaczyn: woda, drożdże, cukier, 4 łyżki mąki... razem łączymy i odstawiamy
chleba naszegobułeczek, bo robi się je błyskawicznie. Przynajmniej u mnie tak było, bo zrobiłam je metodą maszynową. Przez 15 minut ciasto zostało pięknie wyrobione na gładką kulkę, tak że mi zostało tylko uformować bułeczki i zrobić polewę. Przepis znalazłam na fajnym blogu Domiwkuchni. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznierazu na ciepło, chociaż na zimno też można zjeść..ja już kiedyś je robiłam , ale dawno, dawno temu..Fajna nazwa , no nie ? Przepis gdzieś z netu.. zaczyn: 2 - 3 dag drożdży 1/3 szkl. mleka 1 łyżka cukru ciasto właściwe: 2/3 szkl.mleka 4 łyżki cukru 125 g masła 50 dkg mąki 2 jajka 2 - 3 łyżki smietany
Moje domowe kucharzenieciasta. Przerobiliśmy więc je na pyszny domowy makaron, takie szerokie wstążki, coś jak fettuccine. Jeżeli więc szukacie przepisu na ciasto na makaron to ten przepis jest doskonały. Wiem już, że jeszcze nie raz po niego sięgniemy, domowy makaron jest fajny :) Smacznego! W Farszu Niepodległości 2014 udział wzięli: Mateusz, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Bożena z Moje Domowe Kucharzenie Filip, bez bloga
Marder&Marder ManufactureKolejny fajny pomysł na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku białek. Zamiast piec kolejną pavlovą (klik) czy bezy, proponuję Wam wypróbowanie tego przepisu. Ciasto wychodzi bardzo puszyste, a owoce, to kwestia Waszego wyboru - maliny, borówki, śliwki itp. Spróbujcie. Ja wiem, że następnym razem, dodam więcej borówek, bo przyznam się bez bicia, ale sceptycznie podchodziłam do takiej ilości borówek i zmniejszyłam ich ilość
CookYourselfpółce miałem trochę mąki gryczanej, która powoli zbliżała się do końca swojich dni. Po krótkim poszukiwaniu znalazłem przepis na fajne bułeczki z ciekawym połączeniem mąki gryczanej, maślanki i melasy (tę też jeszcze miałem w słoiku na półce). Bułki z ciastem fermentującym w lodówce. Dodatek masła wzbogacił smak bułek, zaś same bułki, łącznie ze skórką, są bardzo delikatne. Melasa w połączeniu
Grahamka, weka i kajzerkamogły w odpowiedni sposób nasiąknąć kremem i gruszkami. Podawać polane polewą czekoladową lub dowolną inną :) Widoczne na zdjęciach ciasto piekłam w kwadratowej formie 25 cm X 25 cm. Jeśli upieczecie je na większej, wtedy otrzymacie cieńszy, ale równie fajny placek :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaDzięki uprzejmości Tupperware Polska otrzymałam rogalomanię ..Bardzo fajna nazwa..a urządzenie bardzo proste...ja zawsze miałam problem z wycinaniem rogalików, aby były proste i równe..najpierw wałkowałam ciasto, a potem za pomocą talerza wycinałam równy okrąg i potem dzieliłam ciasto na części..i nie zawsze rogaliki wychodziły równe..Przy pomocy takiego urządzenia wystarczy rozwałkować ciasto i przełożyć
Moje domowe kucharzenieDzisiaj coś słodkiego, podzielnego, niby ciasto, ale małe, czyli muffinka ;) A żeby było zabawniej w formie sowy :) Muffinki ozdobione jako sowy robią niesamowity efekt przy niewielkim nakładzie pracy. Jest to bardzo fajny pomysł aby zadziwić swoich gości i oczywiście ku radości dzieci które są takimi mufinkami oczarowane. Zwykła babeczka nabiera innego wymiaru :) Składniki: 200 gram mąki 6 łyżek(...)kamyczki z orzechami) Przygotowanie: Do miski wrzucamy 200 g masła, mąkę, kakao, 200g cukru, mleko oraz jajka i wyrabiamy mikserem na gładką masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok 15 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy nasze czekoladowe muffinki na pewno się upiekły (ciasto nie powinno kleić się
W kuchennej krainieOd 23-31 października 2015r w całej Polsce trwa Restaurant Week w związku z tym postanowiliśmy trochę pozwiedzać i poszukać fajnych miejsc. Oczywiście impreza jest bardzo
Niezły Młyneksię zioła, owoce oraz warzywa, i nagle coś mnie tknie i mam pomysł na fajny posiłek. Już raz dzieliłam się z wami przepisem na pizzę. Tym razem jednak troszeczkę poszłam w kierunku jej ulepszenia i tak powstała pizza wegańska. Cały sekret tkwi w ultra cienkim cieście, które przygotowałam z mąki pszennej pełnoziarnistej. Dodatki???, też niecodzienne : Bataty, biała fasola,rukola
vaniliowoczekoladoważadnego przepisu ani pomysłu, kierując się wyłącznie własnym, ,,kuchennym" instynktem (hah, fajnie to brzmi!), zabrałam się za szukanie składników. Moją uwagę przykuły gruszki, później pomyślałam o połączeniu ich z ... kawą. No i z kakao - obowiązkowo! Postawiłam na wersję bezglutenową (a co, jak szaleć to szaleć!), więc w moim cieście znalazła się także kasza jaglana, a właściwie.. gęsty pudding jaglany
Kuchnia Ellie