Czekoladowo - czekoladowe profiterolki. 219elegancka i ma takie piękne urocze ptaszynki na talerzu! Jest niesamowita! Post ten jest zresztą fajną akcją Tłustoczwartkową zorganizowaną przez ScandiShop.pl - trzy blogerki, trzy kaloryczne propozycje :) Zapraszam na stronę sklepu i ich bloga! Ps. Paterkę znajdziecie tam teraz w promocyjnej cenie! Ciasto ptysiowe ( przepis Michel Roux ) 125 ml mleka, 125 ml wody, 100 g masła pokrojonego
Plate of Joy
Drożdżowe bułeczki miodowe 210Bułeczki te piekłam już dosyć dawno temu na pewien kilkudniowy wypad nad Solinę... Chciałam dogodzić swoim... Towarzystwo na wycieczce było miłe, fajne i kochane, a bułeczki pyszne i miodem pachnące... Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 50 g drożdży; 1/4 szklanki mleka; 1 cukier waniliowy; 1/2 szklanki miodu naturalnego; około 500 g mąki pszennej; 100 g miękkiego masła; 3 jajka; Wykonanie: Drożdże(...)cukrem waniliowym, zalać ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszać, dodać miód i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 jajka i miękkie masło, wszystko wymieszać dodając przy tym stopniowo mąkę pszenną. Ciasto wyrobić (powinno "odchodzić" od ręki, jak się będzie kleiło to dobrze jest dosypać trochę mąki). Z wyrobionego ciasta formować drożdżówki (ja do niektórych wkładałam do środka wiśnie), wykładć
In my kitchen
Pszenny chleb codzienny na drożdżach 269mojprzepisna.pl | Pszenny chleb codzienny na drożdżach Mój pierwszy wypiek z książki Piotra Kucharskiego pt. „Chleb”. Powiem nieskromnie, udany. Fajna książka, bardzo smaczny chlebek. Polecam! Składniki na 1 bochenek: 10 g świeżych drożdży 400 ml letniej przegotowanej wody 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1 lub 1,5 łyżeczki soli W dużej misce umieścić drożdże(...)ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 30-60 min. Po tym czasie wlać resztę wody, sól. Wyrabiając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego, stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 7 min, w robocie około 20 min na niskich obrotach). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do podwojenia lub potrojenia objętości
moj przepis na
Ciasto jogurtowe z truskawkami 254mniejsze niż koleżanki z Hiszpanii ale smaczniejsze. Dzisiaj udało mi się upolować fajną przecenę na koszyczek około 300 g zapłaciłam 20 koron norweskich. (około 10 zł polskich) Dla was pewnie cena jest wysoka ale dla mnie to nie lada gadka. No to zapraszam na pierwsze truskawkowe ciasto tego lata: Składniki na formę 35 na 30 cm 2 szklanki mąki
ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta ze szparagami i serem 237brudzi rączek Przypominam o obciążeniu ciasta, w czasie wstępnego zapiekania. Inaczej ciasto podniesie się Wam i nie będzie ładnych brzegów tarty. Ja obciążam tartę fasolą na pomiętym papierze do pieczenia. Są specjalne kulki do obciążania tart, ale jeszcze się ich nie dorobiłam Fasola lub groch są o tyle fajne, że możemy również wykorzystywać je wielokrotnie. Ważne, aby kupić dobre szparagi(...)trzeba będzie to zrobić. Ja obcinam zawsze grubą końcówkę (dolną) szparaga, bo jest najtwardsza. Najsmaczniejsze, jak to w życiu, są główki i młodsza, cieńsza część łodygi. Masę, którą zalewamy ciasto w tarcie ze szparagami, możemy zrobić jedynie ze śmietany i jajek. Ja miałam zalegający w lodówce ser mascarpone. Postanowiłam użyć go do tarty wraz z cheddarem i serem brie. Dzięki
Mieszam w Garnku
Pan rústico wg Hairy Bikers' Bakeation 266też nie chciałem zbyt dużo dodawać, podarowałem sobie również nacinanie chleba. Ostatecznie kulę dość luźnego ciasta chlebowego umieściłem w natłuszczonej szklanej misie żaroodpornej (o średnicy 26 cm) do drugiego wyrastania, i w tej misie chleb upiekłem uzyskując duży, całkiem ładny chleb o fajnym kształcie. Chleb bardzo ładnie wyrósł, miał sporo dużych dziur. Był miękki, z dość cienką i miękką(...)dodaj mąkę razową, następnie cały zaczyn, oliwę, oraz wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wodę z solą. Drewnianą kopyścią wymieszaj składniki do ich dokładnego połączenia się i uzyskania dość lepkiego ciasta. Wyłóż ciasto na blat roboczy i wyrabiaj około 10 minut rozciągając ciasto i składając je z powrotem na siebie. Ciasto będzie dosyć luźne, ale nie podsypuj zbyt dużo mąką. Uformuj
Grahamka, weka i kajzerka
Rolada z galaretką 189www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Rolada jest bardzo smaczna i jednocześnie prosta w przygotowaniu. Galaretka daje fajny efekt wizualny. Do środka można również dodać świeże owoce, warstwę dżemu, czy ulubiony krem. Biszkopt: 3 jajka 50g cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa(...)szybko zwinąć razem z ręczniczkiem (zaczynając zwijanie od krótszego boku) i odłożyć do wystudzenia. (Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.) Po tym czasie ciasto odwinąć ze ściereczki. Wyłożyć na nie warstwę galaretki i zwinąć z taki sam sposób jak była zwinięta z ręczniczkiem - zaczynając od krótszego boku. Zwiniętą roladę schłodzić w lodówce przez minimum
Di gotuje
Kluski na parze 218Już długo zbierałam się żeby zrobić kluski na parze i w końcu się udało. Moje kluski wyszły ogromne i pyszne. Myślę, że to fajny pomysł na obiad. Składniki: 600 g mąki pszennej 25 g drożdży 1 szklanka mleka 3 łyżki masła 50 g cukru 2 jajka szczypta soli Wykonanie: Zrobić zaczyn: wymieszać ze sobą ciepłe mleko, drożdże, szczyptę soli, cukier(...)łyżki mąki (tak żeby drożdże się rozpuściły w mleku), odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut. Masło roztopić. Do drożdży dodać resztę mąki i jajka, wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodać masło. Jeśli ciasto będzie za rzadkie można dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rękoma posypanymi mąką formować małe kulki
Mama Gotuje
Pasta z orzechów laskowych/ laskowych z kakao/ z migdałów - Amandin (Vegamarket) 248słodycz syropu ryżowego, natomiast orzechy laskowe są tutaj tylko dodatkiem do całości. Trzeba przyznać, że wszystko fajnie się razem komponuje i ta wersja zasmakuje bardziej wielbicielom czekoladowych a niżeli orzechowych smaków. Duży plus, że w obu pastach nie ma tej nuty surowego ciasta jaką wyczułyśmy w wersji z orzechów włoskich i konopi. Aha i bardzo przypomina nam smak cukierków karmelowo
Candy Pandas
mazurek z ananasowym dżemem i czekoladą 180dżemem. Czekoladę połamać do miseczki, zalać mlekiem i rozpuścić nad garnkiem z gorącą wodą. Polać wierzch ciasta, zostawiając ramkę. Na górze ułożyć cukierki i kawałki ananasa. A przy okazji Świąt firma Stovit organizuje konkurs, w którym do wygrania jest wiele fajnych nagród, zachęcam do udziału (kilk
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Przepiśnik jesienny - darmowa książka kucharska 220Darmowa książka kucharska, to zbyt dużo napisane, ale chciałam zebrać kilka fajnych i moich ulubionych przepisów jesiennych w jednym miejscu, tak aby każda Pani domu, mogła bez problemu sięgnąć po pyszny pomysł na obiad czy ciasto, gdy w głowie pustka i brak idei. Jesień to bardzo specyficzna pora w kuchni, po dużej dawce owoców zjadanych codziennie latem, zaczynamy sięgać
SMYKWKUCHNI
najprostsze na świecie kremówki, lub napoleonki bez pieczenia na krakersach :-) 243Napoleonki, bo o nich mowa są zrobione na słonych krakersach, które fajnie podbijają smak, masa jest zrobiona na bazie margaryny, budyniu, żółtek, i mąki. Bardzo proste, tanie i pyszne :-) . Postanowiłam je dziś zrobić, bo za kilka dni święta, więc wtedy nadejdzie pora na bardziej skomplikowane i wytrawniejsze ciasta. :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI: (przepis na dużą blachę) -1,5 paczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wytrawne muffiny z szynką i serem 184Zawsze w niedzielę lubię zaskoczyć moje dzieci jakimś fajnym śniadankiem. Tym razem były to wytrawne muffiny z szynką i serem. Są smaczne na ciepło i na
kuchnia doski
Czarne fettuccine z parowanym pstrągiem i warzywami 247Dzisiaj bardzo szybki i pożywny obiad z pomocą parowaru. Takie obiady uwielbiam bo robią się same, a ja mam czas na przygotowanie jakiegoś fajnego
Niezły Młynek