fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:72/187)

Sylwestrowe mini bułeczki z kminkiem i fondue serowym 247

Powoli szykujemy się do zabawy sylwestrowej i musimy przygotować przystawki naszym gościom. Najlepiej aby były szybkie w wykonaniu, smaczne i na ciepło. Takim fajnym rozwiązaniem są mini bułeczki, goście urwą po jednej i każdy spróbuje, do tego fondue serowe - palce lizać. ok 36 bułeczek  Składniki: bułeczki 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka(...)Przygotowanie: Drożdże rozdrabniamy, dodajemy cukier i 1/3 ciepłego mleka  - odstawiamy na 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodajemy mąkę, kminek, masło i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut aby zwiększyło swoją objętość. Ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej części rolujemy pasek i tniemy na równe kawałki. Każdy kawałek, rolujemy

Niezły Młynek
Ciasto niespodzianka z cukierkami i galaretkami 228

zastanawiałam się, do czego użyć nowych galaretek, jak je nietypowo wykorzystać, by powstał fajny deser. Oglądając amerykańskie filmy podobało mi się jak w takcie urodzin dzieciaki wal ą kijem w zawieszonego u sufitu konia, a po uderzeniu wysypują się z niego słodycze. Postanowiłam, ze upiekę ciasto z którego również się coś wysypie - cukierki i galaretki. I co? I po pierwszej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zielono mi - babeczki pandanowe 200

Babeczki są delikatne w smaku, biszkoptowe, lekko kokosowe, pandan jest delikatnie wyczuwalny i nadaje im cudowny zielony kolor. A sos karmelowy dopełnia całości. Istne wiosenne szaleństwo. Babeczki są też fajnym pomysłem na na świąteczny wypiek, jeśli chcemy zaskoczyć gości. Polecam. Przepis z bloga J's Kitchen . Zainteresowanych zakupem pasty pandanowej odsyłam do netu, gdzie można ją bez problemu kupić(...)liśćmi, szeroko stosowana w Azji, przez kucharzy porównywana do wanilii nie z powodu smaku ale zastosowania do aromatyzowania przeróżnych potraw. Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, mięsa, galaretek, lodów, ciast, gofrów, naleśników, ryżu, budyniu oraz niektórych napojów w kuchni m.in Indonezji, Singapuru, Filipin, Malezji, Tajlandii, Wietnamu, Chin. Najczęściej dostępną formą jest pasta pandanowa. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto Krówka 361

mojej rodzinie ( najczęściej przez moją Mamę ) i bardzo przez nas lubiane :) W sieci pod nazwą "Krówka" znajdziecie ciasta zupełnie odmienne - najczęściej z masą kajmakową i orzechami. Moja wersja, to biszkopt na mące krupczatce, wkładka kokosowa, krem budyniowo - maślany i fajna, choć słodka polewa ( dlatego do kremu dodajemy niewielką ilość cukru ), która jest wg mnie taką kropką nad "i". Cóż(...)czas ubijając. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując na wolnych obrotach miksera. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego

Opowieści z piekarnika
Księżycowe ciastka (mooncakes - 月饼) 156

tych ciastach specjalizują. Ale tak sobie myślę, że skoro jada się je tylko w to Święto Środka Jesieni to ja naprawdę nie wiem, z czego przez resztę roku te sklepy żyją :) Niestety te moje księżycowe ciasteczka (bo tak właśnie się nazywają) nie są takie prawdziwe oryginalne z dwóch powodów: po pierwsze primo prawdziwe mają na wierzchu takie fajne wzorki porobione(...)robione maszynowo. Zatem u mnie fajnych wzorków nie było. A po drugie primo: w środku oprócz czerwonej fasoli powinno być jeszcze żółtko jajka (najlepiej kaczego). Problem był taki, że te żółtka trzeba specjalnie spreparować. A owo preparowanie trwa minimum 3 tygodnie. Najlepiej 4. A Jingyao powiedziała mi o tych ciastach na tydzień przed świętem. Zatem oczywistą oczywistością jest, że żółtek

Marder&Marder Manufacture
Dyniowy chleb paleo (bez glutenu) 152

czekolada Chlebek wychodzi pyszny, miękki i pachnący cynamonem. Dynia i cynamon to fajnie ze sobą współgrający duet. Warto w sezonie kiedy jest duży dostęp do dyń, przygotować zapas puree i zamrozić. Można je potem łatwo i szybko wyjąć z zamrażarki i przygotować, czy to właśnie chlebek, ciasto albo zupę. Składniki: 1,5 szklanki mąki migdałowej 0,5 szklanki mąki kokosowej

PaleoLife
Tarta z ananasem 189

Przygotowując jaglankę z ananasem  stwierdziłam, że z takim ananasem może być fajna tarta. Ananas był, więc stworzyłam smakowitą tartę. Musiała być smaczna, bo znikła jak dym. Tarta jest dobra zaraz po wystudzeniu jak i po schłodzeniu w lodówce (dla mnie może i jeszcze lepsza). Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła (schłodzonego) 2 żółtka 1 - 2 łyżki

Kuchcik gotuje
Babka ze starego receptu (Kobieta ze… chyba się zagalopowałem w tych tłumaczeniach ;) ) 148

misce Dodejcie tam cuker, żōłtka i dobrze rozmiyszejcie. Potyn przidzie mōnka, proszek i mlyko, a jak łone sie fajnie połōnczōm, to wciepcie 34 bakalie i ubito piana ze biōłek. Na dōł łokrōngłyj formy posypcie mandle, na to przidzie ciasto i rajn 35 do pieca na 75 abo i 90 minut- wszysko zależy łod pieca i jak bajecie widzieć

Chop w kuchni
CIASTO GIN & TONIC 256

zaufanie oraz za maile i zdjęcia, które od niektórych dostaję jako dowód na udane przepisy! Polecam to ciasto, szczególnie na wakacje! Z jednej strony doskonale orzeźwia za pomocą limonki, a z drugiej strony nieco rozgrzewa za sprawą ginu, ale fajnie się to wszystko łączy i są to naprawdę miłe doznania smakowe. Po za tym alkohol nie jest tak bardzo wyczuwalny(...)minut w 180 º ( zależy od piekarnika) na opcji grzania góra/dół. W szklance wymieszać gin, tonic, pozostawiony wcześniej cukier i wyciśnięty sok z całej limonki. Kiedy ciasto będzie gotowe należy zrobić dziurki za pomocą widelca i za pomocą łyżki polewać ciasto przygotowaną miksturą. Po wystygnięciu ciasto jest gotowe i można sięgać po kawałek . Ciasto można przechowywać w lodówce

kuchniabellissima.wordpress.com
Bakaliowe chrupacze 205

  Wpadam na chwilę, by podzielić się pomysłem na bardzo fajną przekąskę, która zadowoli miłośników słodkości. Do zrobienia tych chrupaczy z bakaliami potrzebujemy opakowania wafli ryżowych

Obiad gotowy
Bezy z orange curd 122

Domowe bezy są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Z pysznym kremem orange fajnie się komponują i smakują. Moi znajomi są nimi zachwyceni. orange curd 2 pomarańcze duże 2

wesoła kuchnia
Tarta malinowe love 204

mieszamy, całość podgrzewamy, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia wszystkich składników, nie zagotowujemy.  Całość pozostawiamy do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszamy.  Można też zmiksować blenderem. Na ciasto przelewamy zastygającą masę jagodową, dodajemy umyte i osuszone jagody, odstawiamy do lodówki, żeby stężała. Mus malinowy: Maliny rozgniatamy, gotujemy na wolnym ogniu, bardzo często mieszając, żeby owoce    jak najszybciej(...)blendera. Pozostawiamy do przestygnięcia. Kiedy mus malinowy będzie gęstnieć, ponownie miksujemy blenderem, dzięki temu powstaną w niej fajne bąbelki powietrza. Mus powoli przelewamy na zastygniętą masę jagodową. Rada: mus malinowy powinien być na tyle gęsty, żeby nam nie wypłynął za krawędzie ciasta. Obydwie masy robimy równocześnie, jagodowa szybciej zastygnie bo jest jej mniej, a w tym czasie malinowa będzie powoli

Moniki Smakołyki
Mannowiec z truskawkami 21937

Deser bez pieczenia o delikatnym rozkosznym smaku i fajnym wyglądzie. Z warstwą truskawkowej galaretki i ciasteczkowym spodzie. Łatwy w przygotowaniu, gdy zrezygnujemy z likieru zajadac mogą

Wanilia i Kardamon
Babka z polewą z kukułek 248

pierwsza przyszła mi do głowy polewa do ciasta. Upiekłam babkę według sprawdzonego przepisu na ciasto jogurtowe tyle, że zamiast oleju dodałam oliwy z oliwek. Babka wyszła troszkę zieleńsza ale w smaku nie zauważyłam różnicy - nadal była puszysta, wilgotna i miała maślany aromat. Polewa kukułkowa fajnie się z nią komponowała.   Przepis:1/2 szklanki jogurtu naturalnego1/2 szkl cukru1/3 szkl oliwy

happycreatiff.blogspot.com
Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI 446

mogąc się zdecydować, czy mam ochotę na ciasto z owocami czy na  coś totalnie idącego w biodra, zrobiłam takie oto ciacho. I muszę nieskromnie powiedzieć, że mi się na prawdę udało. Wygląda bardzo fajnie, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Połączenie kwaskowatego  gruszkowego smaku ze słodkim kremem śmietankowo- serowym z pokruszonymi "Michałkami" to strzał w dziesiątkę. Myślę(...)podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce

Maślane ciasteczko

Proponowane wyszukiwania