Domowe bułki z parówką, to fajna propozycja na smaczną przekąskę. Takie mini hot-dogi są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki . Najpierw robimy zaczyn: woda, drożdże, cukier, 4 łyżki mąki... razem łączymy i odstawiamy
chleba naszegobułeczek, bo robi się je błyskawicznie. Przynajmniej u mnie tak było, bo zrobiłam je metodą maszynową. Przez 15 minut ciasto zostało pięknie wyrobione na gładką kulkę, tak że mi zostało tylko uformować bułeczki i zrobić polewę. Przepis znalazłam na fajnym blogu Domiwkuchni. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznierazu na ciepło, chociaż na zimno też można zjeść..ja już kiedyś je robiłam , ale dawno, dawno temu..Fajna nazwa , no nie ? Przepis gdzieś z netu.. zaczyn: 2 - 3 dag drożdży 1/3 szkl. mleka 1 łyżka cukru ciasto właściwe: 2/3 szkl.mleka 4 łyżki cukru 125 g masła 50 dkg mąki 2 jajka 2 - 3 łyżki smietany
Moje domowe kucharzenieciasta. Przerobiliśmy więc je na pyszny domowy makaron, takie szerokie wstążki, coś jak fettuccine. Jeżeli więc szukacie przepisu na ciasto na makaron to ten przepis jest doskonały. Wiem już, że jeszcze nie raz po niego sięgniemy, domowy makaron jest fajny :) Smacznego! W Farszu Niepodległości 2014 udział wzięli: Mateusz, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Bożena z Moje Domowe Kucharzenie Filip, bez bloga
Marder&Marder ManufactureKolejny fajny pomysł na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku białek. Zamiast piec kolejną pavlovą (klik) czy bezy, proponuję Wam wypróbowanie tego przepisu. Ciasto wychodzi bardzo puszyste, a owoce, to kwestia Waszego wyboru - maliny, borówki, śliwki itp. Spróbujcie. Ja wiem, że następnym razem, dodam więcej borówek, bo przyznam się bez bicia, ale sceptycznie podchodziłam do takiej ilości borówek i zmniejszyłam ich ilość
CookYourselfpółce miałem trochę mąki gryczanej, która powoli zbliżała się do końca swojich dni. Po krótkim poszukiwaniu znalazłem przepis na fajne bułeczki z ciekawym połączeniem mąki gryczanej, maślanki i melasy (tę też jeszcze miałem w słoiku na półce). Bułki z ciastem fermentującym w lodówce. Dodatek masła wzbogacił smak bułek, zaś same bułki, łącznie ze skórką, są bardzo delikatne. Melasa w połączeniu
Grahamka, weka i kajzerkamogły w odpowiedni sposób nasiąknąć kremem i gruszkami. Podawać polane polewą czekoladową lub dowolną inną :) Widoczne na zdjęciach ciasto piekłam w kwadratowej formie 25 cm X 25 cm. Jeśli upieczecie je na większej, wtedy otrzymacie cieńszy, ale równie fajny placek :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaDzięki uprzejmości Tupperware Polska otrzymałam rogalomanię ..Bardzo fajna nazwa..a urządzenie bardzo proste...ja zawsze miałam problem z wycinaniem rogalików, aby były proste i równe..najpierw wałkowałam ciasto, a potem za pomocą talerza wycinałam równy okrąg i potem dzieliłam ciasto na części..i nie zawsze rogaliki wychodziły równe..Przy pomocy takiego urządzenia wystarczy rozwałkować ciasto i przełożyć
Moje domowe kucharzenieDzisiaj coś słodkiego, podzielnego, niby ciasto, ale małe, czyli muffinka ;) A żeby było zabawniej w formie sowy :) Muffinki ozdobione jako sowy robią niesamowity efekt przy niewielkim nakładzie pracy. Jest to bardzo fajny pomysł aby zadziwić swoich gości i oczywiście ku radości dzieci które są takimi mufinkami oczarowane. Zwykła babeczka nabiera innego wymiaru :) Składniki: 200 gram mąki 6 łyżek(...)kamyczki z orzechami) Przygotowanie: Do miski wrzucamy 200 g masła, mąkę, kakao, 200g cukru, mleko oraz jajka i wyrabiamy mikserem na gładką masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok 15 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy nasze czekoladowe muffinki na pewno się upiekły (ciasto nie powinno kleić się
W kuchennej krainieOd 23-31 października 2015r w całej Polsce trwa Restaurant Week w związku z tym postanowiliśmy trochę pozwiedzać i poszukać fajnych miejsc. Oczywiście impreza jest bardzo
Niezły Młyneksię zioła, owoce oraz warzywa, i nagle coś mnie tknie i mam pomysł na fajny posiłek. Już raz dzieliłam się z wami przepisem na pizzę. Tym razem jednak troszeczkę poszłam w kierunku jej ulepszenia i tak powstała pizza wegańska. Cały sekret tkwi w ultra cienkim cieście, które przygotowałam z mąki pszennej pełnoziarnistej. Dodatki???, też niecodzienne : Bataty, biała fasola,rukola
vaniliowoczekoladoważadnego przepisu ani pomysłu, kierując się wyłącznie własnym, ,,kuchennym" instynktem (hah, fajnie to brzmi!), zabrałam się za szukanie składników. Moją uwagę przykuły gruszki, później pomyślałam o połączeniu ich z ... kawą. No i z kakao - obowiązkowo! Postawiłam na wersję bezglutenową (a co, jak szaleć to szaleć!), więc w moim cieście znalazła się także kasza jaglana, a właściwie.. gęsty pudding jaglany
Kuchnia EllieWiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki Wiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki – fajny tytuł prawda? Mam nadzieję, że się w tym miejscu uśmiechniecie, ponieważ prawda jest taka, że to ciacho jest niesamowitą mieszaniną smaków i najnormalniej w świecie nie miałam pojęcia jak je nazwać. Mąż coś podpowiadał, ja też miałam kilka pomysłów ale nic nie pasowało(...)tematem przewodnim, ale u mnie zamiast maku jest troszkę przetrzymane w piekarniku brownie, żeby było nadal wilgotne ale żeby lepiej trzymało kształt i nie rozlewało się pod wpływem reszty ciasta. Dalej mamy masę z mascarpone w którą wciśnięte są wiśnie z kompotu, a dalej biszkopty nasączane w kawie i w końcu krem z nutelli. Mnie to ciasto urzekło i mojego
RelaxtimePyszne, niezbyt skomplikowane rogaliki z ciasta przypominającego smakiem i wyglądem ciasto francuskie. Kruche, lekko rozwarstwiające się ciasto listkowe z dodatkiem drożdży nie wymaga wielogodzinnej pracy, robi się je w ciągu kilkunastu minut" tak pisze o nich Dorota z bloga Daktyle w Czekoladzie . Są fajne, mięciutkie tylko polewa cukrowa coś mi nie wyszła... Jest z nimi trochę pracy, zwłaszcza jeśli robi(...)czubata łyżka cukru pudru 1 łyżka wody Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć do miski, zalać mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, mleko, jajko i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować okrągłe bułeczki. Każdą bułeczkę rozwałkować na koło o średnicy ok. 11 cm (może być trochę większe). Miękkie masło podzielić
Na Ciasteczkowych Papierachmąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, sól i jeżeli woli płatki chilli (radzę je dodać ponieważ dodają bardzo fajną nutkę smakową muffinom). Do składników suchych dodajemy składniki mokre. Robimy 12-14 okrążeń trzepaczką, aby nie pozostało surowej mąki. Jeżeli w cieście będą malutkie grudki, nie przejmujcie się, tak powinno być. Dodajemy pokrojoną w drobne kawałeczki czekoladę i robimy jeszcze kilka
Kuchnia Łukaszawykorzystam do ciekawego ciasta. Ja znów użyłam puszki ale sezon się zbliża wiec można wykorzystać świeże brzoskwinki . Ciasto robi się dość sprawnie, a to za sprawą ekspresowego kremu hm nie jestem za gotowcami ale jak się człowiek spieszy...Placek na pewno fajnie wygląda ale też smakuje, czy do powtórzenia hm zobaczymy. Zapraszam... Przepis pochodzi z książeczki prześlij przepis Normal(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: CIASTO: 1 kostka masła 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 6 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao MASA PIANKOWA: 6 schłodzonych białek 1 szklanka cukru
Kubki smakuilości podanej w przepisie wychodzą 2 blachy piekarnikowe, więc dzielimy ciasto na pół i 1 część rozwałkowujemy - najwygodniej od razu na blaszce, posmarowanej wcześniej lekko olejem. Zawijamy brzegi, smarujemy sosem, układamy co tam chcemy i pierwsza pizza leci do pieca. Pizza jest gotowa kiedy brzegi są już fajnie rumiane (wtedy spód na pewno też już upieczony a góra - cóż, przecież
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEgodzin pielenia z małymi przerwami. Dużo śmiechu, grill, rozmowy, cisza, bolące plecy, ciasto drożdżowe na powitanie i ciągnące krówki na zakończenie, wszystko doprawione wiatrem i słońcem w południe, plecy trochę bolą, może trochę przemarzłam, ale w sumie było fajnie, w sumie jestem szczęśliwa, nie tylko teraz w ogóle ostatnio... Składniki: 50g mąki + łyżeczka łyżeczka kakao(...)mąki i płatki owsiane, do drugiej kakao i kawę. Na zmianę nakładamy do papilotki czy foremki, posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy ok.30min w 180stopniach/ *w razie czego dodajcie już do ciasta gdyby było za gęste
More food, love and dreamsnastępny dzień, więc musiało smakować! Jagody w tym roku tylko raz udało mi się kupić. Część zamroziłam, bo fajnie jest sobie w zimie przygotować coś z nimi i poczuć się jak w lecie, a pozostałą część wykorzystałam właśnie do ciasta. Spróbujcie póki jeszcze jest okazja :) Składniki na blaszkę o wym. 11x35cm 150g mąki pszennej 80g masła 30g cukru pudru
Kuchnia w czekoladziegarnka, dodajemy koncentrat barszczu oraz pozostałe składniki. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku (wbrew pozorom pieprz jest wg mnie fajnym dodatkiem!) Natkę botwiny siekamy nożem i dodajemy do chłodnika. Osobno mieszamy dwa jajka z mąką, łyżką oleju i szczyptą soli. Ciasto ma być lejące, ale zwarte. Łyżeczką nabieramy i wrzucamy małe porcje na gotującą się wodę. Kluseczki gotujemy
Kuchnia w czekoladzietakże włączyć termoobieg, ale należy wtedy ustawić temperaturę na 190 stopni. Przygotowujemy także blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy wedle uznania, na 3 części - wtedy rogaliki są wielkości drożdżówek z piekarni, na 4 - my tak robimy, są wtedy fajne do kawy lub na więcej, wychodzą małe rogaliczki, które są mniej puszyste ,a bardziej kruche. Każdą część wałkujemy nadając
Kuchnia od dwojgaCiasteczka z tego przepisu robiłam na święta. Chciała zrobić coś lekkiego i zdrowego, zamiast ciężkich ciast z kremami na biszkopcie, dlatego zdecydowałam się na ciasteczka z płatków owsianych. Są one szybkie i łatwe w przygotowaniu i fajnie chrupiące. Ja zrobiłam je z dżemem z tego przepisu ale można je również zrobić dżemem lub bez. Ciasteczka powinny być przechowywane w zamknięty
Delusional Trinekończy a ja nie robiłam jeszcze sernika na zimno. Nadrabiam więc zaległości wykorzystując przypadkowo kupiony dżem agrestowo-kiwi. Fajnie sprawdził się w masie serowej, bo dzięki niemu nie tylko miała oryginalny smak ale też całość nie była zbyt słodka. Ciasto lekkie i orzeźwiające, w sam raz na upały. *foremka 23*23 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWielokrotnie na zdjęciach widziałam żurek podany w chlebku co bardzo mi się spodobało. Poszperałam w internecie i znalazłam fajny przepis na blogu straga.pl . Trochę obawiałam się przepisu ponieważ jeszcze nigdy nie piekłam chleba bez foremki i bałam się, że ciasto nie zachowa kształtu. Jednak wszystko się udało. Chlebuś wyszedł super, ładnie się upiekł tylko troszkę uchwyty od pokryweczki
Monia miesza i gotujeWasze brzuchy poświątecznie? Bardzo najedzone? Nie możecie już patrzeć na świąteczne mięsa, wędliny i ciasta? Proponuję dla odmiany lekką pastę kanapkową z wędzonej makreli na śniadanie albo kolację. Ja lubię takie pasty kanapkowe, bo są fajnym sposobem na urozmaicenie kanapek. PASTA Z MAKRELI Składniki: 1,2 makrele wędzone 3 jajka 1 cebula 2 łyżeczka koncentratu 2 łyżki majonezu
Bon appetit mon amienaleśników - bez rewelacji, aczkolwiek solidna porcja szpinaku . Brak jakiejś dekoracji sprawił, że danie wydaje się być nudne jak samo ciasto naleśnikowe. Niemniej jednak ponad godzinne oczekiwanie na rybę było nawet warte swojej ceny (35 zł). Sos kasztanowy z grzybami miał fajną, kremową konsystencję, same kasztany stawiały lekki opór zębom - co lubię, tak jak w makaronach. Lucjan - bardzo rzadko spotykana
Right Behind The KitchenPrzepis jest bardzo prosty, ciasto dość szybkie w zrobieniu i chyba z najbardziej podstawowych składników. Przepis dostałam go od cioci mojego męża, która zawsze ma fajne pomysły kulinarne :) Babka tradycyjna, a zarazem oryginalna przez smaczek, który robi polewa z kogla mogla i soku z cytryny. Pyszności :) Ps. Babkę można zrobić na 2 sposoby: 1. Ważąc 4 rozbite jajka i dodając
Smakowy Rajwiórki. Blachę wykładamy papierem i smarujemy margaryną. Ciasto wykładamy na blachę , wylewamy masę natomiast na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut ( funkcja góra - dół). Użyj dużej blachy 40 cm / 26 cm. Co fajne w tym przepisie, że można zamiast wiórek dodać bakalie czy jakieś owoce:)) Smakuje podobnie jak sernik :)) Smacznego kochani
Cukier&Puderciastek i na powtarzaniu się kończy…. a stos suchych biszkoptów rośnie. Wykorzystuje je na różne sposoby: jako spód do ciasta, zmielone w formie posypki lub warstwy w deserze i do lizaków dla dzieci :) Właśnie one są gwiazdą dzisiejszego wpisu. Bardzo fajne, delikatne w smaku, idealne dla maluchów, które za nimi przepadają. Prezentujemy je Wam w dwóch odsłonach z posypką Halloweenową
Kolizje Smaków