fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:80/187)

mazurek z ananasowym dżemem i czekoladą 120

dżemem. Czekoladę  połamać do miseczki, zalać mlekiem i rozpuścić nad garnkiem z gorącą wodą. Polać wierzch ciasta, zostawiając ramkę. Na górze ułożyć cukierki i kawałki ananasa. A przy okazji Świąt firma Stovit organizuje konkurs, w którym do wygrania jest wiele fajnych nagród, zachęcam do udziału  (kilk

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Przepiśnik jesienny - darmowa książka kucharska 137

Darmowa książka kucharska, to zbyt dużo napisane, ale chciałam zebrać kilka fajnych i moich ulubionych przepisów jesiennych w jednym miejscu, tak aby każda Pani domu, mogła bez problemu sięgnąć po pyszny pomysł na obiad czy ciasto, gdy w głowie pustka i brak idei. Jesień to bardzo specyficzna pora w kuchni, po dużej dawce owoców zjadanych codziennie latem, zaczynamy sięgać

SMYKWKUCHNI
najprostsze na świecie kremówki, lub napoleonki bez pieczenia na krakersach :-) 181

Napoleonki, bo o nich mowa są zrobione na słonych krakersach, które fajnie podbijają smak, masa jest zrobiona na bazie margaryny, budyniu, żółtek, i mąki. Bardzo proste, tanie i pyszne :-) . Postanowiłam je dziś zrobić, bo za kilka dni święta, więc wtedy nadejdzie pora na bardziej skomplikowane i wytrawniejsze ciasta. :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI:  (przepis na dużą blachę) -1,5 paczki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wytrawne muffiny z szynką i serem 120

Zawsze w niedzielę lubię zaskoczyć moje dzieci jakimś fajnym śniadankiem. Tym razem były to wytrawne muffiny z szynką i serem. Są smaczne na ciepło i na

kuchnia doski
Tartaletki z awokado i oliwkami. 148

tartaletki zasięgnęłam z książki "Wypieki" Anneki Manning, z moimi zmianami oczywiście. Swoją drogą bardzo fajna książka, dużo ciekawych przepisów. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam gorąco!   TARTALETKI Z AWOKADO I OLIWKAMI.           Składniki na 6 - 8 sztuk: Ciasto kruche: 260 g mąki pszennej tortowej 1/3 łyżeczki soli 125 g schłodzonego masła, pokrojonego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Czarne fettuccine z parowanym pstrągiem i warzywami 172

Dzisiaj bardzo szybki i pożywny obiad z pomocą parowaru. Takie obiady uwielbiam bo robią się same, a ja mam czas na przygotowanie jakiegoś fajnego

Niezły Młynek
Naleśniki z farszem mielonym 103

Trochę się pomyliłam czasowo, gdyż zajęły mi one sporo czasu, jednak muszę powiedzieć, że było warto. Naprawdę fajny smaczny i syty obiad. Zapraszam... Stopień trudności prosty, nigdy nie lubiłam smażyć naleśników zawsze mi wychodziły jakieś człekokształtne ale znalazłam sposób na wylewanie ciasta, tzn. wazówką na środek patelni wylewam ciasto i robię tzw. ósemki Skala smaku 10/10 napewno sprawdziłby się tutaj

Kubki smaku
Frisco.pl uratował nasze Święta 144

którym znalazłam wszystko co mi było potrzebne, w dość przystępnych cenach. Ku mojemu zdziwieniu asortyment naprawdę fajny, z możliwością bezpłatnej przesyłki, mega rabaty, zniżki...  Nie dość, że zaoszczędziłam dużo czasu, pieniędzy, to mogłam zrobić pełne zakupy popijając kawę, przy kawałku ciasta, pełna relaksu kilka dni przed samymi świętami, co chwila zerkając na śpiące chore dziecko. Unikając gigantycznych kolejek, tłoku

Malinowe Pocałunki
NALEŚNIKI KAKAOWE Z MĄKI KOKOSOWEJ Z MUSEM BRZOSKWINIOWO-DYNIOWYM – dietetyczne – BE FIT! 179

postawiłam na ich zdrową wersję, a do przygotowania użyłam mąki kokosowej ( ze sklepu …. ). Mąka ta ma fajny, kokosowy posmak, a do tego jest bogata w błonnik – warto wprowadzić ją na stałe do swojego menu! Świetnie nadaje się do naleśników , pankejków , ciast , ciasteczek i innych wypieków, ale uwaga: pobiera dużo więcej płynów niż mąka pszenna! Tym razem postawiłam

Ostra na Słodko
Różowy pudding. 147

Malinowy pudding z kaszy manny  nadziany bananową ricottą  Na szybko,  robiony gdzieś pomiędzy ciastem na naleśniki, a gnieceniem twarogu, tańcząc jednocześnie chociaż dawno już spać powinnam, a potem jeszcze lepiej przegadać kolejną godzinę niż spać, bo tak fajnie się  przecież rozmawia

More food, love and dreams
Chleb z jabłkiem z automatu 153

inny. Z jabłkiem. To jabłko dodało mu takiego delikatnego posmaku, takiej jakby lekkości. Naprawdę świetny pomysł na fajne zmodyfikowanie smaku chleba. Niestety, jak widać na zdjęciach, troszkę mi się zapadł. Chleby z automatu często mi takie wychodzą. To przez zbyt luźne ciasto. Jak nie mam bezpośredniego kontaktu z ciastem, to znaczy gdy maszyna wyrabia, a nie ja, to ciężko

Marder&Marder Manufacture
"Piękno w smaku" z QAFP 129

Kochani w sobotę 31.01 miałam możliwość uczestniczenia w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez  QAFP "Piękno w smaku" w Warszawie. Chciałam się podzielić z Wami wrażeniami

Niezły Młynek
Sos paprykowo- pomidorowy cioci Rysi 209

Bardzo fajny i prosty przepis na sos który pasuje do kanapek, gołąbków, krokietów i właściwie wszystkiego :) Składniki: 3 kg papryki czerwonej 15 dag papryczki chili ( może

kgwjanczewo
Faszerowana papryka jajkiem - pomysł na szybkie śniadanie 167

Kto nie lubi jajek na śniadanie? Ja uwielbiam mogę jeść je codziennie więc często robię je w innej odsłonie. Dzisiaj faszerujemy paprykę jajkiem, bardzo fajnie wygląda

Niezły Młynek
Pierogomania Tupperware 261

dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykrywamy farsz. Następnie wałkujemy, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usuwamy nadmiar ciasta, przekładamy Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypychamy pierożki, w razie potrzeby pomagając dołączoną  łyżeczką..Ot i wszystko...Proste? no pewnie..a jakie fajne pierożki otrzymamy..Polecam..ja jestem bardzo zadowolona

Moje domowe kucharzenie
Kulebiak z kiszoną kapustą 165

jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska. Składniki: Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula olej ½ szklanki wody ½ łyżeczka kminku liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Ciasto: 500 g mąki ½ szklanki mleka 50 g drożdży 2 łyżki roztopionego masła

Mama Gotuje
Ciasto marchewkowe dla gości i nie tylko 144

prostu idealne. Przekonali się o tym również moi znajomi. Od jakiegoś czasu to ciasto to obowiązkowy punkt każdego spotkania towarzyskiego. Ponieważ tak bardzo smakuje wszystkim moim gościom, postanowiłam zgłosić je do konkursu oragnizowanego przez Dorotę z   Moje Wypieki , w którym można wygrać  fajne książki , w kategorii "dla gości". Przepis na dużą, prostokątną blachę: 3 szklanki mąki 2 płaskie(...)miksera i dodajemy stopniowo partiami przesianą przez sito mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i cukrem z wanilią. Gdy wszystkie składniki połączą się w gęste ciasto, dodajemy (cały czas miksując na niskich obrotach) olej oraz sok z ananasów. Na koniec dodajemy startą marchew. W wersji na bogato możemy na tym etapie dodać do ciasta pokrojonego

Zawsze głodna!
Książki kucharskie część I 169

różnice. Małe antagonizmy, które kończą się przy wspólnym stole. Fajna energia i radość bijąca ze stron tej książki daje nieśmiałą nadzieję na to, że jednak da się normalnie. Znajdziecie tam sporo inspiracji i ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami huehuehue Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polskim Znacie moje podejście(...)trafiacie na książkę pana Barowicza i okazuje się, że pieczenie to nie dopust boży i nie należy się ciąć z rozpaczy. Kilkadziesiąt przepisów na łatwe wypieki drożdżowe i bardzo fajne wydanie. Sporo inspiracji i praktycznych wskazówek. Radek Polak, Vaho Babunashbili – „Smak Gruzji” – język polski Dwóch panów spotyka się przy stole i powstaje najpiękniejsza opowieść o podróży przez Gruzję

ladykitchen
Indyjskie "cygara" serowe. 462

razem - rolowanie "cygar" było całkiem fajną zabawą, a efekt końcowy sprostał moim oczekiwaniom. Przekąska wyszła bardzo chrupiąca z zewnątrz i ciągnąco-serowa wewnątrz. Lekko pikantny i orientalny smak nadzienia okazał się własnie tym, co lubię. Myślę jednak, że z takim farszem można sobie śmiało poeksperymentować - byleby był odpowiednio i smakowicie ciągnący. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżka oleju

zadanie-gotowanie
Ciasto wytrawne o smaku koperkowym (z żółtym serem, mięsem i pieczarkami) 203

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycące, a najlepsze - jeszcze ciepłe. Fajnie prezentuje się przy różnych okazjach i może stanowić alternatywę ciasta/tortu - tego na słodko. (Tortownica o średnicy(...)maśle - lekko posolić. Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać oliwę, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawami. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z pieczarkami, pokrojonym (w kostkę) żółtym serem i wędliną. Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, obficie posypać startym serem i posiekanym szczypiorkiem.   Ciasto piec (do tzw. suchego

Di gotuje
Smażone precle 250

byłam mała to każdy wieczór spędzałyśmy w kuchni i razem piekłyśmy różne ciasta i ciasteczka. Uczyłam się używać różnych sprzętów - urządzenie do wyrobu ciastek było niesamowite, nigdzie indziej takiego nie widziałam, a co najważniejsze do dziś działa. I tu mi się przypomniało o fajnym przepisie na ciastka, muszę pojechać do mamy, zrobię ciacha i podzielę się z Wami(...)minut. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, cukier, mleko, roztapiamy smalec i dodajemy, jajko, skórkę z cytryny, szczyptę soli i imbiru. Wszystko zagniatamy i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto dzielimy na równe kulki ok 50 g, następnie kulki formujemy w wałek ok 40 cm i zawijamy precle. Na czystej ściereczce zostawiamy do wyrośnięcia.  Olej nagrzewamy

Niezły Młynek
Czekoladowe brioche 209

brioche! Po makowych brioszkach przyszła pora na brioche z czekoladą. Wyszły pyszne, bardzo maślane jak to brioche, a żeby było fajnie to upiekłam je w muffinkowej foremce. Muffinkowy kształt, fajny smaczek po prostu czekoladowe brioche na śniadanie! Czekoladowe brioche Składniki 20 brioszek 700 g pszennej mąki 120 g cukru 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka, podgrzanego do 37ºC(...)Nadzienie czekoladowe 100 g + 50 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% 6 łyżki golden syropu 2 łyżka śmietanki Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj cukier, mąkę, żółtko i zagnieć ciasto. Używasz kuchennego robota użyj haka do mieszania. Kiedy już wszystkie składniki się połączą dodaj miękkie masło. Zarabiaj aż masło zostanie wchłonięte. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia

codojedzenia
Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 141

ciasta (a jemy ich dużo) więc... :)) Tytułem wstępu - to ciasto powstało jako totalny eksperyment (czyli "dosypiemy mąki, upieczemy i zobaczymy czy to da się zjeść") ale był to eksperyment tak bardzo udany, że od tego dnia często gości na naszym stole, bo jest po prostu super! Pysznie smakuje, jest fajnie wilgotne, nadziane bakaliami, naturalnie słodkie i bardzo sycące - wspaniałe(...)zjedliśmy całej jaglanki  na śniadanie i nie mamy ochoty dojadać jej jutro robimy tak: - włączamy piekarnik, żeby już się nagrzewał (na taką temperaturę, w jakiej zwykle pieczemy ciasta - wiadomo, co piekarnik to inaczej), - przekładamy to, co zostało w garnku do jakiejś większej miski i rozdziabujemy widelcem na małe kawałeczki: - dosypujemy mąkę - obojętnie jaką (robiłam już z pszenną białą, razową

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Delikatny sernik na czekoladowym spodzie. 111

furtka do czegoś fajnego. Ponieważ skoro dużo jest na nie,tzn nie ma co kombinować, trzeba iść po najmniejszej linii oporu. 😋 Masa twarogowa: kg twarogu z wiadra  0,5 szklanki śmietany 18% 3 jajka 2 łyżki manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki otartej z cytryny 4 łyżki soku -//- cukier do smaku Ciasto: 0,5 szklanki mąki

Dieta moja pasja
Książki kucharskie 128

różnice. Małe antagonizmy, które kończą się przy wspólnym stole. Fajna energia i radość bijąca ze stron tej książki daje nieśmiałą nadzieję na to, że jednak da się normalnie. Znajdziecie tu sporo inspiracji i ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami… huehuehue. Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polski Znacie moje(...)książkę pana Barowicza i okazuje się, że pieczenie to nie dopust boży i nie należy się ciąć z rozpaczy. Kilkadziesiąt przepisów na łatwe wypieki drożdżowe, a do tego bardzo fajne wydane. Sporo inspiracji i praktycznych wskazówek. Radek Polak, Vaho Babunashbili – „Smak Gruzji” – język polski Dwóch panów spotyka się przy stole i powstaje najpiękniejsza opowieść o podróży przez Gruzję

ladykitchen
Tarta bezowa z marmoladą 134

Upieczone, kruche ciasto marmoladą wysmarowałam, a ubite białka z cukrem następnie z  Maczek o smaku mango lub truskawek zmieszałam. Na wierz tarty na marmoladę białka dodałam i w piekarniku ponad godzinę wypiekałam. Tarte odstawiłam do przestygnięcia by fajnie chrupała i swoim wyglądem do kosztowania zachęcała.  Kolorowe maczki nie tylko wygląd bezy zmieniły, ale i ciekawy smak dołożyły(...)wiem, że z owocowymi maczkami wolę, bo bez nich pierwsze taką tarte przygotowywałam i dlatego do następnych już maczki dodawałam. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 30 cm: ciasto: 250 g maki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru brązowego, szczypta soli, opcjonalnie 1 łyżka wody, ponadto: 500 gram marmolady twardej np. wieloowocowej, 3 białka

Moniki Smakołyki
Co kupić na święta kulinarnemu freakowi – czyli 12 pomysłów na prezent świąteczny dla pasjonata (zdrowego) jedzenia! 184

bliskich i cały rok czekam na to by móc zaszyć się w kuchni i gotować świąteczne ciasta i wegańskie pasztety. W zeszłym roku się nie udało – Święta spędziłam z dala od rodziny (i kuchni!), za to na Venice Beach w Californii. Fajnie? Może i tak, ale temperatura sięgająca 27C, słońce i piasek sprawiły, że klimatu świąt nie poczułam w ogóle(...)tylko biec do sklepu! Szczególnie zauroczyło mnie to, że w wydaniu listopadowym znalazłam sporo przepisów wegańskich i wegetariańskich, a także bezglutenowych (lub takich, które można łatwo zmodyfikować) – bakłażany w cieście z mąki z ciecierzycy to mój faworyt. Do tego apetyczne zdjęcia na starych dechach i jestem w niebie! Gdzie można kupić? Empik, a wydanie świąteczne online . Koszt: 15,99zł (przesyłka

Fill The Bowl
Ciasto makowe z żurawiną i kremem z białej czekolady 130

nacinamy wzdłuż, a łyżeczką wyjmujemy te ciemne fajne kropki:      Kropki powinny trafić do ostudzonego masła, do którego wbijamy też żółtka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy i dosypujemy mak, masę mieszamy jak nam się podoba. W oddzielnej miseczce ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli, przekładamy do ciasta i nie mieszamy jak szatan, ale bardzo

sama złodycz