bardzo bo KOLOR CIASTA to największa radocha numer 1. Radocha numer 2 - SMAK "BOUNTY" :)) Bo oczywiście gotowe babeczki polewamy jeszcze rozpuszczoną gorzką czekoladą :D Co do czekolady - mój sprawdzony sposób jest taki, że rozpuszczam pół tabliczki gorzkiej czekolady z dodatkiem chlusta wody i łyżeczki oleju, na najmniejszym ogniu. Czekolada jest wtedy ładna płynna a po zastygnięciu fajnie się błyszczy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmąki żytniej razowej i chlebowej. Pyszny, wilgotny i fajną skórką. Składniki na dwa małe bochenki: 1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000) 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej chlebowej (typ 720) 2 szklanki przegotowanej wody 2 lub 3 łyżeczki soli Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany lub delikatnie gęściejsze, postawić
moj przepis naKrokieciki Składniki: Na ciasto: - pół kg mąki - 1 litr mleka - 1 jajko - sól, pieprz - bułka tarta Na farsz: - 2 piersi z kurczaka - pieczarki ok. pół opakowania - 30 dkg sera zółtego Dziś na sobotnio - niedzielny obiad zrobiłam " Nietypowe krokieciki". Jest to o tyle fajna potrawa, że do środka można wsadzić dosłownie wszystko wystarczy troszkę inicjatywy i pomysł lub jakieś(...)żółty w kostce waga ok 300 dkg koszt ok. 6,50 zł, bułka tarta opakowanie koszt ok. 2,20 zł. Przygotowanie: Najpierw robimy ciasto na naleśniki. Wlewamy pół litra mleka do miski do tego wbijamy jajko, troszkę solimy, pomału wsypujemy mąkę mieszając. Gdy wymieszane składniki uzyskają jednolitą, płynną konsystencję - ja czasami gdy ciasto jest za gęste dodaję troszkę wody
Tanio smacznie i prostowierzę - ciasteczka z wykorzystaniem mojej formy! No nie mogłam się oprzeć, i oczywiście od razu je wypróbowałam :) Ciasteczka po upieczeniu mają biszkoptową, lekką strukturę i dosyć mocny, cytrynowy aromat. Fajna, słodka przekąska do popołudniowej kawki. Składniki (na 8 sztuk): 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 1/3 szklanki śmietany(...)jednym jajku. Gdy masa będzie już ładnie utarta dodawać pozostałe składniki. Na koniec dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Przygotować foremkę, a następnie przełożyć do niej ciasto, napełniając każdą komorę do 3/4 jej wysokości (fot.1) . Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 25 minut. Lekko wystudzone (najlepiej na kratce) posypać cukrem pudrem (fot.2) . Źródło
Świat CiastaZwariować można z tą pogodą. Prawie początek maja a ciągle jest zimno. Ostatnio w nocy było 4 stopnie… masakra jakaś. Fajnie, że już drzewa i krzewy kwitną tylko marzy mi się temperatura pozwalająca pozbyć się wszelkich swetrów i kurtek. Marzy mi się skwar, siedzenie w ogródku, mrożona kawa czy herbata a nawet zimne piwo do grilla choć(...)trzeba wybierać te dobre jakościowo sery z wiaderka lub zwyczajnie mielić ser, żeby sernik z brzoskwiniami czy jakikolwiek który przygotowujemy zawsze dobrze wyszedł. Sernik z brzoskwiniami – składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 250g 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa serowa
UgotujmyTo.plwycinamy, zawijamy i wyrabiamy ciastka... -- Drożdżówki lepimy na różne sposoby... możemy zawinąć banany w ciasto, potem kroimy wałek na 4-5 cm słupki i układamy na blachę do pieczenia. Jeżeli chcemy większą drożdżówę, to możemy polepić jak strucle, zaplatając owoce do środka. -- Fajnie wypieką się również wycięte krążki z bananem na wierzchu. Kiwi również nieźle się prezentuje na zwykłych
chleba naszegodżem Łowicz- Czarny Bez WYKONANIE: Białka ubij na sztywno, dodaj żółtko, mąkę i resztę składników. Ciasto wymieszaj rózgą na gładką masę. Odstaw na pół godziny. Gofry smażymy na nieprzywierającej gofrownicy, na złoty kolor. Podajemy gorące z dżemem z czarnego bzu. Gofry są bardzo fajnie chrupiące. Są przygotowane z mąk bez glutenu, będą więc idealnym rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy
SMYKWKUCHNIbudyń nakładam jeszcze ciepły, lepiej się rozprowadza. Kajmak również o temp. pokojowej. Wierzch ciasta posypać wiórkami czekoladowymi lub czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Gotowy deser przykryć folią aluminiową i chłodzić w lodówce. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, aby herbatniki fajnie zmiękły
Alutka-GotujeNawet największe niejadki dadzą się skusić. Świetnie sprawdzą się także na imprezach jako przekąska. Praktyczne, fajne i smaczne r ozwiązanie. Robi się je wyjątkowo szybko a efekt jest naprawdę świetny. Ciekawe czy i Wy je polubicie? Miski w dłoń i do roboty! Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka
Podróż w kulinariachlebek powstał z myślą o tych, którzy nie mają mąki orkiszowej, a chcieliby mieć fajny pół razowiec. Użyłam do niego zakwasu pszennego, gdyż sporo mi się go nagromadziło, ale spokojnie można użyć zakwasu razowego - trzeba tylko pamiętać, żeby nie wyrabiać zbyty długo ciasta. Składniki na chleb : mąka pszenna typ 750, woda, jogurt grecki, otręby pszenne, sól i zakwas. Wykonanie
apetytnapieczenieJuż po drugiej partii mam serdecznie dość... W tym roku pomyślałam, że może będzie to fajny sposób na spędzenie czasu z Karoliną. I był! Wczoraj całe popołudnie spędziłyśmy w kuchni, a moja niespełna trzyletnia córeczka była zaangażowana w każdy etap produkcji - od zagniatania ciasta, przez wałkowanie i wycinanie, aż po dekorowanie oczywiście. Żebyście widzieli z jakim zaangażowaniem to robiła
Kulinarne Inspiracjemacie pomysłu jak osłodzić sobie dzień? A może znudziły się Wam już ciasta i tradycyjne desery? Dziś przygotowałam dla Was słodką propozycję na Kakaowe bezy z kremem czekoladowym.Wykonanie nie jest trudne, ale nie ukrywam, trochę czasu zajmuje, dlatego jest to fajna propozycja do zrobienia w weekend. Ale zdecydowanie efekt jest wart zachodu, polecam! *Jeżeli nie lubicie przerobionej czekolady
Słodkie Przyjemnościznajomej, a razem z nim pozytywną energię - według zasad część mieszanki trzeba przekazać innym ludziom. Fajna filozofia, zwraca uwagę na drugiego człowieka i dzielenie się najprostszymi rzeczami, a dodatkowo uczy cierpliwości - na upieczenie poczekamy 7 dni. Oczekiwanie wynagrodzi smak chlebka (a właściwie to ciasta), który możemy uzupełnić ulubionymi dodatkami. Jeśli nikt was nie lubi, nie macie przyjaciół albo chociaż znajomych
sama złodyczgłowie pewien pomysł :-). Takie słodycze na patyku robi się niezwykle łatwo, potrzeba tylko trochę ciasta, np. babki piaskowej czy też biszkoptu , serek, czekoladę i posypkę i można się zabierać do pracy! Polecam zrobić je razem z dziećmi, bo będzie to dla nich fajna zabawa :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsię klei od ociekającego ciasta , ale na pewno jest to jedna z tych najpyszniejszych . Z powodzeniem zastąpi niezdrowe chipsy , sama w sobie zdrowia nie doda, ale bynajmniej, nie ma tych wszystkich aromatów i E..cosiów . Polecam bo to naprawdę czadowa przekąska , ja podałam ją do obiadu z duszonym bobem i też smakowało , a jak fajnie chrupało " class="wp-smiley" style(...)smaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta do obtaczania Cebulę obieramy i kroimy na grube około 1 cm plastry , rozdzielamy je delikatnie rękami na pojedyncze krążki . Składniki na ciasto : mąkę , mleko , jajko , sól ( 1 łyżeczka ) i proszek do pieczenia , łączymy w misce łyżką , powinno nam powstać dość gęste , lepkie , ciasto . Zanurzamy w nim krążki cebuli , tak żeby się
Ogrodnik w podróży