fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:92/187)

Sernik z malinami na serku mascarpone 115

się pokusić i poświęcić kilka chwil żeby zrobić to ciasto. Jest pyszne! Nie znam nikogo, kto nie lubi sernika na zimno. Ani nie znam nikogo, kto nie lubi malin :) Więc bez gadania bierzcie się do roboty, sprawa jest bardzo prosta. My akurat mieliśmy cały dzień wolny i zrobiliśmy całą masę fajnych rzeczy. Zrobiliśmy pasztet z mięsa które zostało z rosołu(...)galaretką sernik i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin, go całkowitego zastygnięcia. W przepisie, z którego korzystaliśmy podane było 210 g cukru. Ale to o wiele za dużo, ciasto wyszło dramatycznie słodkie. Dlatego te 100 g, które podaliśmy w przepisie jest idealną ilością. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Idealny biszkopt lekko kakaowy przepis dla początkujących 307

fajnie się kroi i rośnie wysoki, wysoki że Ho ho Do tej pory duża część biszkoptów kakaowych, jakie wychodziły spod mojej ręki były bardziej zbite, mniej puszyste, ten jest mięciutki, lekki i puszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu i do sernika na zimno lub do innego ciasta

moj przepis na
Sernik na zimno z serków homogenizowanych z mrożonymi truskawkami 201

Tradycyjny i sprawdzony przepis na fajny deser. Dzieciaki go uwielbiają a i dorośli nie pogardzą.  Wykorzystuję do niego truskawki mrożone, które powodują, że masa serniczkowa szybko się ścina.  Spód można zrobić z biszkoptów, z ciastek lub można ułożyć kawałki jakiegoś ciasta.  Ja właśnie wykorzystałam resztki ciasta bezglutenowego, które jakoś nie poszło. Składniki - na średnią tortownicę 4 serki

Ze smakiem bez glutenu
Lody włoskie czekoladowo- tymiankowe 178

dłużej niż 40min.). Gotowe lody przekładamy do naszych rożków z ciasta francuskiego. Mogą to być także tradycyjne, waflowe kubeczki. Dekorujemy listkami tymianku. Maszynkę firmy Ariete do produkcji lodów włoskich otrzymałam jakiś czas temu.  Strasznie się cieszyłam, bo przy upałach mogłabym je jeść codziennie. Pomyślałam więc- fajnie byłoby mieć w domu i przygotowywać różne kombinacje na zachcianki moje i moich

Kuchnia w czekoladzie
PIERNIKOWE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM ORZECHOWO KRÓWKOWYM 181

Piernikowe rogaliki to bardzo fajny pomysł na świąteczny stół. Są oryginalne i można zaskoczyć bliskich. Najbardziej skuszą się dzieci, chodź nie ukrywam, że te większe dzieci też !. W internecie jet wiele przepisów na różne rogaliki np. kruche, drożdżowe, z ciasta francuskiego itd.  Moja wersja to krucho drożdżowe o smaku i zapachu zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.  Ciasto jest

Kuchnia Paulettes
Jabłka pieczone, z serowym nadzieniem 210

wierzch serka kładziemy po łyżeczce borówek – lekko kwaskowe, lekko gorzkie, są fajnym przełamaniem dla słodyczy serka i czekolady, a dodatkowo dają trochę koloru. Posypujemy nadzienie cynamonem i przyprawą do piernika. Skórkę jabłek delikatnie i równomiernie dziurawimy w kilku miejscach ostrym widelcem (świetnie sprawdzi się widelczyk do ciasta). Gotowe nadziane jabłka rozkładamy w głębokiej blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową

Karo in the Kitchen
Krem budyniowy z owocami 119

Krem budyniowy z reguły jest wykorzystywany do ciast, tortów lub do wypełniania kruchych babeczek. Tym razem postanowiłam podać go nieco inaczej, jako deser w pucharku. Do jego przygotowania użyłam mniej masła, niż do klasycznego kremu, przez co jest znacznie lżejszy i bardzo fajnie komponuje się  z owocami. Krem budyniowy z owocami Czas przygotowania:  6 0 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Podpłomyki . 8298

troszkę mąki , bo jak wiecie mąka mace nie równa ja używam Bolesławieckiej .Ciasto wałkujemy i wykrawamy koła lub romby . Odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia. Rozgrzewamy patelnię teflonową i pieczemy placuszki około 10 minut na rumiano z obydwu stron .Ja połowę upiekłam w piekarniku i też wyszły fajne . Podawać z masłem , konfiturą lub ostrym sosem . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pierożki ze szpinakiem i królikiem 118

pisać o pierożkach, my je uwielbiamy pod każdą postacią. Lubię zabawę z ciastem, lubię eksperymentować z farszem i dzięki temu coraz to inne smaki, kształty oraz aromaty wymyślamy. Tym razem do produkcji użyłam takiej metalowej pierogarnicy którą zakupiłam u pani na rynku i dzięki temu mają taki fajny kształt. Zapraszam na bardzo smakowe pierożki. Pierożki ze szpinakiem i królikiem. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Tarta z musem kawowym 203

chude są łase na słodkie. Słodkie oprócz tego, że powinno smakować, fajnie by było, gdyby dobrze wyglądało. Taka jest tarta z musem kawowym i owocami. Prosta i wymagająca nocy w lodówce. Czy ktoś powiedział, że deser nie może być podany w formie śniadania do łóżka? Potrzebujemy ciasto kruche na spód tarty. Przepis znajdziecie tutaj: http://ladykitchen.pl/tarta-z-musem-z-mango-i-borowkami/

ladykitchen
Rogaliki i słoneczka drożdżowe 156

niestety, to wpadłam na pomysł, by sobie ułatwić życie i...rozwałkowałam ciasto jak na pierogi.  Wykroiłam kółka , każde posmarowałam bialkiem. Na środem powidła śliwkowe. Przykryłam drugim krążkiem i zlepiłam brzegi...widelcem.  Posypałam Cynamonowym Rajem. Upiekłam. Myślalam że to będą płaskie sloneczka, a tu mi wyszły takie fajne zgrabne bułeczki.  Idealne do kawy lub filiżanki aromatycznej herbatki! Naturalnie

Z Kuchni Do Kuchni
Świąteczny piernik leżakujący, część II 208

musiałam potrzymać go chwilę dłużej, żeby się dopiekł. Wystudzone ciasto przekładamy na ściereczkę, obkładamy skórką z jabłka (zmięknie szybciej) i zawijamy.  Mimo że piernik jest po upieczeniu twardy jak kamień, radziłabym uważać z jego przekładaniem. Bo jak nie to... Coś czuję, że to będą fajne święta

sama złodycz
Stefanka – ciasto bez pieczenia na herbatnikach 478

ciasto będzie nie tylko łatwo się kroiło, ale również rozpływało w ustach. Stefankowy krem kojarzy mi się z kremem, jakim ciocia ze strony taty przekładała wafle. Nie będę ukrywać, nie jest ani dietetyczny, ani lekkostrawny jak cała stefanka. Ja dodaję do niego kawę rozpuszczalną (nierozpuszczoną :), żeby nadać mu lekkości, o ile to możliwe, i charakteru. Co jest fajne(...)bardziej luźnej fakturze, moczymy dość krótko, żeby nam się nie rozpuścił w mleku. Herbatnik ma być tylko wilgotny. Ja do wykonania polewy używam gorzkiej czekolady 90%, dzięki temu słodycz ciasta jest równoważona lekką goryczką z polewy czekoladowej. Stefankę standardowo wykonujemy z herbatników ułożonych w jednym rzędzie bokiem. Wzorcowa stefanka jest wąska i długa oraz dość wysoka. Możemy wykonywać własne wariacje

Mieszam w Garnku
Drożdżówki z dżemem rabarbarowo-pomarańczowym 132

warte. Słodkie ciasto, słodka kruszonka, a w środku kwaskowaty aksamitny dżem o wyrazistym smaku. Skusiłam się ostatnio i kupiłam w sklepie dżem z porzeczek i jeżyn. Aksamitny, przecierany, bez żadnych pestek. Dżem dedykowany dzieciom. W składzie nie miał nic "szokującego", więc stwierdziłam, że warto spróbować. Byłam rozczarowana, bo oprócz wyczuwalnej kwaskowatości walczącej z cukrem nie miał nic fajnego w smaku(...)dżem podanym wcześniej nie ma masła. Dodałam je tylko dla smaku i zapachu przy przygotowaniu drożdżówek. Można je ominąć, ale na pewno nie zastępować olejem czy margaryną. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (typ 450) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła Mąkę przesiać do miski

Codzienna kuchnia niecodzienna
WYTRAWNE PTYSIOWE KOSZYCZKI NA OLEJU RZEPAKOWYM Z PUSZYSTYM KREMEM ŁOSOSIOWYM 120

jednym z najzdrowszych olejów na świecie. Ma różne zastosowanie między innymi w sałatkach, dressingach, wypiekach oraz często stosowany jest do potraw np. jako składnik marynaty.  Dzięki olejowi rzepakowemu ciasto ptysiowe jest delikatniejsze i przyjemnie chrupiące.  Moje ptysie są wytrawne i wiosenne, dlatego że ich wnętrze otula puszysty i orzeźwiający krem, bazujący na serku naturalnym i wędzonym łososiu. Dodatkowej(...)Smaku wiosny nadaje także rzodkiewka i szczypiorek. Aby ptysie były bardziej efektowne zrobiłam je w nieco innej odsłonie w postaci koszyczków, które można napełnić ulubionym kremem. Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnych ptysiów.  Czasem jakaś zmiana i odskocznia od tradycji dobrze nam robi.  Przygotowanie koszyczków nie zawiera zbyt wiele czasu, jeśli wszystko dobrze zorganizujemy.  Koszyczki są aromatyczne

Kuchnia Paulettes