Czekolaczek – aroniaczek” – zawsze się udaje Jak już wielokrotnie z uporem maniaka podkreślałam , nie jestem cukiernikiem , piec nie potrafię , a ciasta robię tylko wtedy , jeśli rodzina sięga po groźbę przemocy , jeśli w domu nie zagości choćby zakalec . Wtedy sięgam do mojego magicznego wydartego i sponiewieranego , przepiśnika i wyciągam , niby króliczki z kapelusza , przepisy dla małych dziewczynek(...)height: 1em;" /> Czekolaczek – aroniaczek , to fajne połączonko dla mnie nieco mdłego kremu z kwaskowatą aronią ..wyszło pycha , blaszka już pusta " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na dużą blaszkę : ciasto : 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku
Ogrodnik w podróżyzupę na obiad to staram się również upiec jakieś fajne pieczywko. Pożywna zupa z pajdą chleba domowego wypieku to bardzo smaczny obiad…Ale zawijasy z pesto i mozzarella piekę również jako pieczywo do dipów . Świetnie sprawdzają się w zimnym bufecie, idealne na karnawał. Oczywiście upiekłam zawijasy z domowym pesto . Ciasto na zawijańce przypomina te do pizzy. Pieczenie chleba
codojedzeniasoli 13 łyżek mąki Do smażenia: masło klarowane nadaje fajny smak, taki jakby orzechowy, ale można smażyć też na oleju rzepakowym Przygotowanie: Do dużej miski dodać obrane i umyte ziemniaki, pokrojone w małą kostkę cebulę i wszystko zmielić, np. w blenderze. Dodać jajka, sól, majeranek i mąkę. Dokładnie wymieszać. Ciasto nie jest gęste, jest nawet bardzo lejące. Smażyć na rozgrzanym
Wołowina od rekinamarzeń. Świetny pomysł, fototapety są coraz bardziej popularne, fajny design w nowocześnie urządzonych wnętrzach. Wiem, bo też mamy, nawet zamówiliśmy w tej samej firmie, http://fototapetynawymiar.com/ , sprawdzone, dobre rozwiązania trzeba sobie polecać ;) Po zachwytach nad mieszkaniem przyszedł czas na degustację babeczek, które zaoferowałam się przynieść do kawy ;) Delikatne, puszyste ciasto, udekorowane kakaowym kremem śmietanowym, z dodatkiem czekoladowych kropelek. Pyszności! Jedne
Domowa cukiernia Ewyświeżość również następnego dnia - nie utrzymały, ale miały fajny smak!) 1. Rozgrzać mleko i rozpuścić w nim masło, cukier i sól, odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Mieszaninę mleka dodać do mąki, dodać rozpuszczone drożdże, jajko (dodałam jeszcze 2 łyżki zakwasu pszennego) i wyrobić ciasto. Powinno być dość zwarte, więc w razie potrzeby można
Kuchnia Prezydentowejsię tym podzielić z ludźmi. Bo to jest takie fajne! I tak właśnie powstał ten blog. Minął czas jakiś i uznałem, że maszyna jest dla przedszkolaków, trzeba się wspiąć na wyższy level. Maszyna poszła w kąt (a konkretnie na lodówkę), a ja zacząłem chleby piec sam. To znaczy wygniatałem ciasto ręcznie i piekłem w piekarniku. To okazało się o wiele
Marder&Marder Manufactureidzie - za mąką z niej. Do ciasteczek dodałam błonnik jabłkowy naturalny ma pozytywny wpływ na przemianę materii. Można go pominąć, ale nie polecam, oprócz tego ma fajny, jabłkowy smak, który bardzo tu pasuje. :-) Przepis znalazłam u Daktyle w czekoladzie i dość mocno go zmodyfikowałam. 150g mąki gryczanej 1/4 szklanki cukru, u mnie ksylitol od Skworcu 2 czubate łyżki orzechów(...)jogurtu naturalnego 1. W misce mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę gryczaną, cukier, mielone orzechy, sodę oczyszczoną, błonnik jabłkowy, orzechy włoskie. Dodajemy jajko i śmietanę, mieszamy do uzyskania zwartego ciasta. 2. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w foremce do ciastek). 3. Pieczemy przez 10-15 minut
Szefowa kuchniCiasteczka cytrynowo – czekoladowe Właściwie to w planach miałam coś niewielkiego i raczej orzeźwiającego. W ciasteczkach skusił mnie dodatek cytryny, który miał nadać im fajnego aromatu. Napisałam w pierwszym zdaniu „coś niewielkiego”, no cóż z podanych składników wyszło mi skromne… 60 sztuk a gdybym robiła je wszystkie jednakowej wielkości to pewnie wyszło by więcej. Polecam wam dodać(...)masę bardzo łatwo formuje się w kulki. W ogóle nie klei się do rąk, co mi się już czasem zdarzało. Właściwie jedyny ich minus to fakt, że po przygotowaniu ciasta, powinno się je wstawić na godzinę do lodówki. Postanowiłam więc przygotować ciasto rano, przed pracą, a po powrocie piekłam ciasteczka. To rozwiązanie okazało się dla mnie naprawdę bardzo korzystne. Wyszły
RelaxtimeW ramach kolejnej współpracy z Lidl Polska dostałam do przetestowania blender. Już jest w sprzedaży, więc warto skorzystac z oferty bo cena przystępna a i kolorki
Ewa w kuchniprezentowało na bożonarodzeniowym stole. To ciasto zachwyca mnie za każdym razem, gdy je robię i chociaż jednym kawałkiem można nasycić się na baaaardzo długo, to ciężko się od niego oderwać. Uwielbiam ten karmelizowany słonecznik, który cudownie chrupie w przepysznym maślano-kajmakowym kremie ułożonym między dwoma czekoladowymi, puszystymi biszkoptami. Kieliszeczek wódki dodany do kremu fajnie podkręca jego smak :D Wierzch(...)dokładnie po każdej dodanej porcji. Kolejno dołóż żółtka nie przerywając ubijania. Wyłącz mikser. Przesiej do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Przełóż ciasto do blachy i piecz przez 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia. KARMELIZOWANY SŁONECZNIK: W rondelku rozpuść masło
Słodko-Słony Świat IlonyStodola" to magiczne miejsce, gdzie dzieją się cuda. Jednym z nich jest spełnione moje marzenie o spersonalizowanym wałku do ciasta. Wałku, który mam ochotę powiesić i podziwiać ;). Ale nie będę taka i zostanie na pewno nie raz użyty. Widać gołym okiem, że to co robią jest ich wielką pasją i mają identyczną zasadę, którą kultywuję, co chwila powtarzam znajomym(...)Stodola" zajmuje się grawerowaniem drewna i szkła, wyroby są precyzyjnie wykonane z dbałością o każdy detal. Można zamówić gotowy projekt, jak również stworzyć swój własny. Więc jeżeli macie fajne pomysły i brakuje Wam takiego sprzętu, który może okazać się idealnym prezentem dla przyjaciółki, kolegi, rodziców.... "Stodola" spełni Wasze oczekiwania, bo dla nich nie ma rzeczy niemożliwych! Oferta jaka przedstawiona
Malinowe Pocałunkitylko wszystko dokładnie rozplanować i powinnam się wyrobić z pieczeniem - i zdążyć to zrobić na czas. Nie jestem pewna czy mi się wszystko uda - szczególnie jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe - chcę poczekać do ostatniej chwili, aby wszystko było świeże i pyszne. To trudne, szczególnie, jeżeli nie wchodzi w grę poranne pieczenie. Wielkanoc spędzam w dwóch domach i z rana(...)poza domowych chlebem oczywiście, dla niego zawsze znajdzie się czas! Coś czuję, że szykuje się pracowity sobotni wieczór. Na dziś przygotowałam dla Was przepis na Wielkanocne ciasteczka czekoladowe. Bardzo fajny i szybki sposób przygotowania świątecznych smakołyków niewielkim kosztem. Jeżeli święta spędzacie razem z dziećmi tym bardziej polecam ten przepis!" Składniki:100 g masła100 g cukru pudru2,5 łyżki mleka200
Słodkie Przyjemnościpuszyste i mocno jabłkowe, a w dodatku mają fajne kształty! D o ich smażenia używam foremek silikonowych, dzięki którym mamy ciekawie wyglądające racuszki i nie tylko dzieci je uwielbiają. Bo któż by nie chciał dostać serduszka-racuszka? Składniki: Zamiennik jajka: 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży 1 szklanka mleka
Lamarida.pllodówce. Ja musiałam go spożytkować, ponieważ do ciasta Wiśnie na czekoladowej poduszce kupiłam aż dwa opakowania, tak dla zapasu. Wiśni w kompocie zresztą też mi zostało, więc sytuacja idealna. Nie będę się dużo rozpisywać: deser szybki i łatwy w przyszykowaniu, jest więc idealnym deserem dla gości. Smak kawy fajnie się przełamuje z czekoladowym kremem. A sam krem z kolei
Relaxtimepasta i będzie pysznie. Zawsze też fajnie się sprawdzają serowe słone paluszki z kminkiem czy też serowe ciasteczka z pastą łososiową . Niedługo sobota, więc będzie je można upiec i wypróbować, a przy okazji zaskoczyć przyjaciół i gości 😊. Domowe krakersy z czarnuszką Czas przygotowania: 90 minut Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki startego
Kulinarne przygody Gatityciepłych opowiadań , więc i tym razem - w bardzo fajny sposób udało mu się przedstawić przygody bohatera, a w historyjki ciekawie wpleść motyw jedzenia oraz wspólnego gotowania . Po każdym opowiadaniu umieszczony jest przepis z instrukcją "krok po kroku" - jak przygotować daną potrawę. Oprócz klasycznego opisu znajdziemy też wersję obrazkową . Sekretne ciasto Babci Tappiego, placki ze Słonecznej Polany, naleśniki, po których
Di gotujePieczemy około godziny w 180 stopniach. Zimne ciasto dekorujemy polewą, gdzie więcej wskazówek jak ją zrobić jest ----> TU . Gdy na dworze mamy upał polecam połowę cukru zastąpić cukrem żelującym. Będzie się dużo lepiej trzymać. Powinnam chyba podziękować panu Wojtkowi, bo dzięki niemu udało mi się stworzyć coś naprawdę fajnego idąc po najmniejszej linii oporu. Mam nadzieję
Dieta moja pasjaJARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART Dobra tarta – fajna sprawa. Nie ma z czym dyskutować. Z tartą, tak naprawdę, jest jak z pizzą – praktycznie wszystko może się na niej znaleźć. Ja postanowiłam się, po raz chyba ostatni w tym roku, rzucić na kurki. Podany poniżej przepis jest prosty, a ciasta spokojnie wystarczyło na wyłożenie formy o średnicy
Martyna Cooksopowiadając o poszczególnych daniach, które przygotowała na nas restauracja. Fajnie jest posłuchać osoby, która wie o czym mówi, pasjonuje się kuchnią indyjską i potrafi opisać jak powstają dania w jej restauracji. A oto nasze menu: Na wstępie Dim Sum , indochińskie pierożki z nadzieniem z kurczaka Samosa , chrupiące pierożki z kruchego ciasta z nadzieniem ziemniaczanym, zielony groszkiem i przyprawami Hommos , pasta
Kulinarne przygody Gatity