ręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne.Udekoruj wedle uznania! Do Siego Roku!Pierniki fajne przechowują się w słoju
Z Kuchni Do Kuchnipierniczków jak również fajny pomysł na prezent :-) Chodzi mi o choinkę z pierników, zrobiłam takową i jest śliczna :-) By wykonać choinkę potrzebujemy zestawu 5-6 foremek o różnych wielkościach w kształcie gwiazdek lub śnieżynek. Jeśli nie posiadacie takowych,możecie spokojnie przygotować sobie szablony z papieru. Ja mam foremki w kształcie śnieżynek :-) Z ciasta na pierniki z tego przepisu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupotrafiłabym takie namalować na cieście. Hmm... Nigdy nie próbowałam, więc pewnie nie - pomyślałam. Ale zamiast tego głośno rzekłam: Pewnie! I namalowałam, wywołując zdziwienie i akceptację. Od tamtego dnia moje życie ucznia zmieniło się nie do poznania. Owszem, nadal robię te nudne rzeczy, jak maczanie kilkuset ciastek w czekoladzie, ale też dostaję większość tych fajnych, ciekawych zleceń. Ostatnio namalowałam Olafa, mistrza
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj chciałam Wam polecić fajny sklep PapilArt . PapilArt posiada szeroki asortyment papierowych form, foremek , owijek, papilotek do muffinek . Znajdziecie tam pucharki do lodów, łyżeczki, łopatki , worki cukiernicze, serwetki, podkłady i opakowania do tortów. Powiem Wam że jestem zachwycona tymi foremkami, po pierwsze są ładne i bardzo wygodne, nie musicie myć ani natłuszczać blaszki. Ciasto w takiej foremce śmiało
Sama słodycz i szczypta chilisię, że to nie takie fajne jak początkowo się wydawało, trudno było Im zrezygnować z ubezpieczenia inwestycyjnego. Na całe szczęście znaleźli Kancelarię, która pomogła Im rozwiązać polisę bezkosztowo. Taki sukces należało uczcić ;) Oprócz domowej nalewki, na stole pojawiły się także pączki. Nie byle jakie, bo z czekoladą, płynną (!), delikatnie oprószone cukrem pudrem... Smakują bajecznie ;) Ciasto z dodatkiem całych jajek, dzięki
Domowa cukiernia Ewytwardnieje. Płaty wątróbki maczam w cieście, później w bułce tartej i na oleju smażę ok 4 min. każdą ze stron pod przykryciem, oczywiście na małym ogniu żeby się dobrze usmażyła w środku.Smażę tylko po 2 szt. na osobę żeby zjeść na świeżo do obiadu ponieważ odgrzewana wątróbka bez sosu nie ma już tak fajnego smaku. Podsumowanie: Więc podsumowując drugie
Tanio smacznie i prostobyła to rzecz taka prosta, bo w UK można kupić tysiące foremek do.... muffinek... do tart.. i innych tradycyjnych angielskich wypieków. Ale udało mi się znaleźć w internecie fajną stronkę ze sprzętem AGD. Trzymałam tylko kciuki, aby forma doszła do świąt. I udało się! Wczoraj kurier przyniósł foremkę, więc dziś szybciutko musiałam ja wypróbować, żeby na święta nie było(...)masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam
Walijskie Pichceniewspaniały, puszysty biszkopt, cudo po prostu ;) Do masy jabłkowej możecie dodać cynamon , rolada będzie jeszcze bardziej kusiła zapachem. Ja za cynamonem najzwyczajniej nie przepadam, ale myślę, że będzie fajnie tu pasował. Składniki: Rolada: 4 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego Jabłka: 4 jabłka(...)Następnie przesiewamy obie mąki i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blachę o wymiarach 28x34cm (użyłam tej z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez 8 minut. Po wyjęciu przekładamy biszkopt na ścierkę, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i zwijamy ciasto, wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jabłka obieramy
Czerwona Porzeczkagorzką czekoladą, ale bardzo fajnymi dodatkami mogą okazać się bita śmietana z mleczka kokosowego , ananas, banany czy pomarańcza. Wybór należy do Ciebie. Pytania i odpowiedzi: Czy mogę zamiast mąki kokosowej użyć więcej wiórek? Jasne że tak! Placuszki nadal wyjdą pyszne. Czy mleczko kokosowe mogę zastąpić mlekiem kokosowym domowej roboty? Tak, ale uważaj na konsystencję ciasta! Na blogu znajdziesz przepis
Blendmanżeby nabrało smaku. Ciasto francuskie rozwinąć,wyłożyć na nie kapustę na całej powierzchni i zwinąć jak roladę,pokroić na ok 1,5 cm kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia,posypać czarnuszką. Piec w 180 stopniach ok 15 min(aż się ładnie przyrumieni) Smacznego :) Zapraszam również na stronę Kobiece porady znajdziecie tutaj dużo fajnych tematów i porad
Swojskie jedzonkoprzyjemność testowania bardzo fajnych bezglutenowych produktów firmy Incola. Tym razem postanowiłam wypróbować mąkę jaglaną z której upiekłam pyszne wytrawne muffinki z dodatkiem szynki i koperku. Przyznam się szczerze że nigdy nie próbowałam mąki jaglanej , jestem mile zaskoczona bo muffinki wyszły bardzo delikatne i lekkie. Na pewno mąkę jaglana wypróbuję jeszcze do upieczenia jakiegoś ciasta. Do upieczenia muffinek użyłam papilotek
Sama słodycz i szczypta chiliChciałam, żeby kurki fajnie po upieczeniu z niej wystawały, więc zrobiłam z fasolki podkład mały. Masą ją zalałam i grzybki na niej porozkładałam. Po upieczeniu i skosztowaniu się okazało, że takie rozwiązanie zadziałało. Fasolka była musztardą podostrzona, masa serowa, smaczna, ozłocona, a kurki z tarty się uśmiechały i do zjadania zachęcały. Składniki: na ciasto kruche (forma okrągła
Moniki Smakołykiświątecznego czasu a także fajna jadalna dekoracja stołu :) Składniki: babeczki - 250 g mąki pszennej - 125 g masła - 100 g śmietany 30 % - 1 łyżka cukru pudru - 1 żółtko - skórka otarta z 1 cytryny masa - 100 g zmielonych orzechów włoskich - 3 łyżki cukru pudru - 4 łyżki śmietany 30 % Przygotowanie: Wszystkie składniki na babeczki przesiekać, następnie zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić
Zainspirowana w kuchniCzy można zrobić fajne szybkie danie w egzotycznym klimacie nie udając się do specjalistycznego sklepu? Pewnie że tak. Każdy market ma w swojej ofercie półeczkę orientalną
Kuchnia PROzdrowotnaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML
fitolarun.blogspot.comciasto wyszło lepsze niż się spodziewałam, a miałam tylko jakoś spożytkować zalegający w lodówce serek homogenizowany. Wszystkie smaki doskonale się uzupełniają, od słodyczy spodu na bazie płatków owsianych, daktyli kakao, po nutę serową i lekko kwaśny mus z rabarbaru – po prostu bajka. Spód na tyle mi smakuje, że stwierdziłam, że będzie fajną bazą do zdrowych batoników bez pieczenia. Z pewnością
Fabryka pomysłówWachowicz Fajny trick jaki p. Ewa zastosowała na goryczkę z mąki gryczanej, to dodanie 2 łyżek mąki migdałowej. Faktycznie, ta goryczka jest praktycznie niewyczuwalna. Nawet mąż, który nie przepada zbytnio za mąką gryczaną (miód to co innego:), nie grymasił. U mnie na blogu, nieco zmienione proporcje – więcej dodałam mąki, gdyż z oryginalnych, ciasto wyszło mi za rzadkie. Użyłam też
Mieszam w Garnkutydzień piekę zdrowe ciasto, a kiedy już je zjemy to najczęściej w ramach przekąski (podwieczorka) jem owoce z płatkami owsianymi, jogurtem i orzechami. Na kolację często zjadam resztki warzyw i sera (jakkolwiek to brzmi :D). Co do pomysłów na posiłki to głównie kieruję się sezonowością i własnymi potrzebami. Mam ochotę na spaghetti? Ok, szukam fajnego przepisu i modyfikuję wg swoich
rabarbarowopaszteciki, grzanki i ciasto. Wigilia nasza skończyła się szybko. Niestety, poza nami w tym samym pomieszczeniu odbywało się inne spotkanie. I wiecie - komfort rozmów przy stole, blogerskiego ganiania z aparatami i smartfonami, ciągłego gadania o jedzeniu, fotografii i innych bieżących sprawach związanych z naszą działalnością, był nieco zakłócony. Spotkanie zaliczam jednak do udanych. Zawsze fajnie spotkać się w większym
kolorowotorcikowoDomowa piekarnia.....sporo tam fajnych przepisów , a ja nie mam kiedy ich wypróbować..ale w miarę możliwości będę korzystać z książki. Opis formowania bułek będzie pokazany na zdjęciu z książki , nawet sam autor tego nie opisał, tylko pokazał co i jak.. Podmłoda: 200 g mąki pszennej typ 750 200 ml wody 2 g drożdży Ciasto właściwe: 10 g drożdży
Moje domowe kucharzenieŚwięta wielkanocne tuz tuż dlatego czas najwyższy pomyśleć o świątecznych wypiekach, babach których na naszym stole nie może zabraknąć. Dlatego dzisiaj proponuje wam babkę piwna bo
Bernika - moj kulinarny pamietnikHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia Łukasza