trzeba to nawet wygładzam masę na torcie ;) Mniejszy stosuję przede wszystkim do smarowania pieczywa, obieram nim jabłka i... filetuję mięso ;) Tak właśnie tym nożem! Jest na tyle ostry, że fajnie sobie radzi. Pomocne w każdej sytuacji! Jak już wspominałam, dostałam je parę tygodni temu. Miałam więc czas, by solidnie się z nimi zapoznać. Cierpliwie czekałam, kiedy w końcu się stępią(...)takiego się nie stało :) Nadal sobie świetnie ze wszystkim radzą. Przyznaję, że myję je czasem w zmywarce- zwłaszcza nóż szefa kuchni, jeśli ma do czynienia z siekaniem ciasta, czy to na makaron, czy na kruszonkę. Zawsze jednak mają swoją "działkę" w koszyczku, więc nie dotykają nawet innych sztućców. Noży mam w domu już kilka, ale te naprawdę są najczęściej
Kuchnia w czekoladzielubi-chyba nie znam takiej osoby,znalazłam przepis na na prawdę pyszne nuggetsy-inaczej kąski z kurczaka,pyszne i na ciepło i na zimno,co jest fajne np na imprezy kiedy możemy je przygotować sobie trochę wcześniej i podać gościom no i oczywiście podać go z sosem czosnkowym lub z ketchupem np dla dzieci polecam gorąco u mnie zniknęły(...)stołu pierwsze i smakowały wszystkim SKŁADNIKI: 3 piersi z kurczaka 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej mielonej papryki olej do smażenia Na ciasto: jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3/4 szkl.mąki + mąka do obtoczenia 1/3 szkl. mleka PRZYGOTOWANIE: mięso kroimy na kawałki,troszkę większe niż
Swojskie jedzonkojajku i bułce tartej jak zwykłe schabowe. Mój mąż jedząc je pierwszy raz myślał że to mięso, tylko nie mógł odgadnąć jakie:) Dziś wersja "na bogato" - bardzo smaczna,fajna alternatywa dla mięsa lub rybki. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) 1 op kotletów sojowych (100 g) bulion do gotowania/namoczenia kotletów 1 jajko 1/2 szkl mleka 5 dag sera żółtego startego(...)drobnych oczkach 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia vegeta, papryka słodka i ostra, pieprz - do smaku 1. Kotlety przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Przygotowujemy ciasto: białko ubić z solą na sztywno, dodać żółtko, mleko i ser żółty, wymieszać. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia
Kto ugości moich gości?muszkatołowej, soli, pieprzu 100ml mleka ciepłego 1/2 kostki fety żółty ser kilka plasterków wędzonego boczku 1 cebula kilka plasterków szynki kilka suszonych pomidorków Sos: gęsty jogurt naturalny ( fajny jest grecki ) mały ząbek czosnku koperek, natka pietruszki, szczypiorek ( opcjonalnie ) kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Boczek pokroić w małą kosteczkę podsmażyć na łyżce oleju(...)dodać pokrojoną cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka wyłączyć ogień. Do mąki dodać drożdże, szczyptę gałki muszkatołowej, soli, ciepłe mleko ( jak będzie zimne to trudniej będzie je zarobić ) zagnieść ciasto. Przełożyć do miseczki, położyć na garnku z ciepłą wodą i przykryć ściereczką ( ciepła kąpiel ułatwi nam rozwałkowanie ciasta i ładnie nam wyrośnie ) Po 10 min rozwałkować ciasto
Gaździnka warzyzimę. Robi się go niezwykle prosto, a taki domowy mus jest zdecydowanie tańszy, zdrowszy i smaczniejszy niż kupny. Zimą wystarczy wyciągnąć słoik, otworzyć i mamy gotowe nadzienie do ciasta, naleśników, deserów etc. Czas przygotowania: 1 godz Ilość porcji: 3 słoiki Składniki: 3 kg jabłek ( po obraniu i wydrążeniu wychodzi około 2, 4 kg) 2 łyżki cukru Kilka kropli soku(...)cytryny ½ szklanki wody Opcjonalnie:* 1 łyżeczka cynamonu 1 kora cynamonu *my go uwielbiamy w połączeniu z jabłkami dlatego dodajemy od razu przy przyrządzaniu musu. Jabłka nabierają wówczas bardzo fajnego, ciepłego smaku. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek cynamonu
Kolizje SmakówTrochę inna wersja tradycyjnych kopytek. Fajnie smakują same bądź w połączeniu z ulubionym mięsem. Składniki: - 1 kg ziemniaków - 2 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 pęczka bazylii - sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy a następnie gotujemy do miękkości. Bazylię płuczemy i drobniutko siekamy. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, do ziemniaczanej masy dodajemy jajka, mąkę, sól(...)oraz posiekaną bazylię. Całość wyrabiamy. Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek i kroimy go na kawałki. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie 5 minut
Zainspirowana w kuchnipodanych składników zagniatamy ciasto. Na początku może się trudno zagniatać, ale po chwili pięknie się uformuje, będzie gładkie :-) Foremki smarujemy tłuszczem i wyklejamy je ciastem. Oprócz tego robimy z ciasta wałki i zwijamy na kształt litery C będzie to rączka koszyka. Moje powychodziły trochę za grube, ale Wasze na pewno będą ładniejsze. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze(...)foremek. KREM śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone. Szprycujemy krem do babeczki, na środek układamy jajeczka, dekorujemy według uznania. Na koniec wtykamy uchwyty i gotowe :-) Fajne babeczki na Wielkanoc :-) Polecam i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunecie, a że chciałam coś szybkiego i zarazem z małej ilości składników to zrobiłam tę Babkę na wodzie. Sama byłam ciekawa jej smaku. Okazała się puszysta i wilgotna, bardzo fajna w smaku. Zapraszam... Składniki 5 jajek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki(...)pudru odrobine gorącej wody Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę. Mąkę i proszek mieszamy w miseczce i dodajemy po łyżce do masy. Dzielimy na połowę. Do części ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypaną kaszą manną - naprzemiennie trochę masy białej i następnie ciemnej. Pieczemy w 180 stopniach.Ostudzić i polać lukrem
Kubki smakuDzisiaj bardzo fajne danie na spotkanie ze znajomymi, bądź na wspólną kolację. Szybkie bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi. Bułeczki są pulchne, bardzo smaczne i extra smakują płci męskiej do piwka! ;-) Zapraszam! Wykonanie: - przygotuj składniki podane wyżej - w kubeczki rozmieszaj drożdże z 100 ml wody i mąką, na gęstą papkę, przełóż do miski z mąką, odstaw na 15 minut(...)czasie zacznij zagniatać ciasto, na samym końcu dodaj masło, ciasto powinno być energicznie zagniatane przez co najmniej 15 minut. - ciasto odstawiamy na 30 minut, aż podwoi swoją objętość - przygotuj kiełbaski sojowe- POLSOJA, zdejmij z nich folię - ciasto rozwałkuj na stolnicy, ułóż kiełbaskę i owiń jak na zdjęciu poniżej - ponacinaj na równe części i złóż do siebie - możesz na wierzch poukładać
SMYKWKUCHNIsię wzięła i niedługo pewnie zupełnie mnie z bloga wywali :) Ale co tam, Madzia zaczęła tak pyszne chleby robić, że chętnie jej miejsca ustąpię :) Ten chleb ma fajna chrupiącą, lekko słodką skórkę i nadzwyczaj miękki i zwarty środek. Będzie u nas gościł częściej, to pewne. Potrzebujemy: 200 g mąki pszennej typ 650 100 g mąki orkiszowej razowej 100 g mąki(...)owsianej 250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki drożdży Na wierz chleba: 2 łyżki miodu płynnego 3 łyżki otrębów (pszennych lub żytnich) Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut. Wkładamy ciasto do miseczki, przykrywamy czystą szmatką i zostawiamy do wyrastania na 1 godzinę. Latem wyrasta znacznie szybciej więc obserwujcie, musi mniej więcej
Marder&Marder Manufacturesmaku i żeby była wyczuwalna potrzebny był składnik, który doda wilgoci farszowi, ale nie zdominuje smaku. I się udało. Farsz jest delikatny, rozpływa się w ustach, mascarpone jest fajną alternatywą dla sera białego. Przepis na farsz jest prosty ! Na farsz: 100g. ugotowanej kaszy gryczanej ( ja użyłam prażonej) 250 g. serka mascarpone sok i skórka starta z 1/2 limonki szczypta imbiru(...)proszku sól do smaku Kaszę gryczaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odsączyć, ostudzić. Dodać serek mascarpone i sok i skórkę a połowy limonki, sól i imbir. Całość wymieszać. Ciasto na pierogi: 150 g. mąki pszennej małe jajko 1/2 łyżeczki miękkiego masła około 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soli Mąkę przesiać do miski, dodać jako, masło i sól - wymieszać. Stopniowo
apetytnapieczenieMoże kiedyś... W każdym razie wymyśliłem je i zrobiłem dla Madzi koleżanki w ranach wdzięczności za coś tam... Wyszły bardzo przyjemne. Lekkie w smaku, a dodatek żytniej mąki powoduje fajny, przyjemny posmak. Dodatkowo słonecznik pozostawia przyjemną nutę na języku. Składniki na dwa małe bochenki: 250 g mąki żytniej typ 720 300 g mąki pszennej 375 ml wody 6 g drożdży(...)świeżych) 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 100 gram ziaren słonecznika (plus odrobina do posypania chleba) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Niestety mąką żytnia ma to do siebie, że bardzo się klei do rąk. Dlatego warto użyć miksera. Mikserem wyrabiamy 7-8 minut, ręcznie 12-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia
Marder&Marder ManufactureDomowa pachnąca bagietka z chrupiącą skórką i mięciutka w środku, właśnie takie lubię. Jest fajnym dodatkiem do zup, gulaszów ale również do zrobienia mini kanapek. Najbardziej lubię te dziurki. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 300 g letniej wody Przygotowanie: Do miski z miksera przesiać(...)mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, letnią wodę i zmiksować za pomocą haka. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić ciasto na co najmniej 12 godzin. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką lekko rozpłaszczyć i zwinąć w tzw kopertę - ciasto zawijamy z czterech stron do środka i pozostawiamy złączeniem na spodzie. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 2 godziny aż ciasto podrośnie
Ala piecze i gotujekaszubskich lasow i jezior. W domu zapanowaly cisza i spokoj. Delektuje sie nia przy filizance zielonej herbaty. Nagle poczulam, ze doskwiera mi nadmiar wolnego czasu i choc to calkiem fajne uczucie postanowilam jakos ten czas zagospodarowac. Pewnie sie domyslacie, ze przepadlam w kuchni. Korzystajac z tego, ze nie musze sie spieszyc postanowilam przygotowac bardziej czasochlonny obiad. Nie jest to jednak(...)przepisow, ktory zabiera pol dnia, o co to to to nie. Mimo to quiche, ktora postanowilam przygotowac zajela mnie na dluzsza chwile. Quiche a la mussaka skladniki na ciasto: podaje za Liska 200g maki 100g masla 2 zoltka 1 lyzeczka soli 2-3 lyzek wody nadzienie: 2 baklazany 400g mielonego miesa 1 duza cebula 2 zabki czosnku 6 pomidorow suszone
Przysmaki Karolkichyba nie wiedział co wyjdzie, cały czas się pytał: mamo czemu tu jest dziura? Co to będzie? Efekt końcowy był niesamowity! Przyszedł teść do nas i mu pokazuje to ciasto, jak zobaczył to powiedział: czemu mi pokazujesz, co ja coli nie widziałem? Myślałam, że padnę ze śmiechu :) Do wypełnienia użyłam biszkoptu, bitej śmietany i bananów. Ale wypełnić butelkę można dowolnymi(...)gorzka lub mleczna 3 tabliczki (300 g) cukier ok 1/2 szklanki kwasek cytrynowy 1/2 łyżeczki do nasączenia biszkoptu: woda ok 1 szklanki, syrop ja akurat dałam malinowy, ale fajnie by pasował bananowy, można wlać troszkę alkoholu. Zaczynam od zrobienia biszkoptu, przepis tutaj . W butelce po coli wycinam prostokąt żebym mogła nalać czekolady a później układać biszkopt
Kuchnia Vikismakujmy.pl super pomysł na Odrywaną drożdżówkę cynamonową. Troszkę ją zmieniłam dla swoich potrzeb, ale muszę przyznać, że z korzenną herbatą smakuje świetnie :) Chociaż z ciepłym mlekiem była też bardzo fajna. Polecam :)"Składniki:400 g mąki50 g cukru cynamonowego (domowego)10 g świeżych drożdży1/2 łyżeczki soli80 ml letniego mleka60 ml wody120 g masła ( 60g + 60g)2 jajka100 g brązowego cukru2 łyżeczki(...)masła i około 60 ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie zalewamy masę drożdżową i dokładnie mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i mąkę (pozostawiając 2 łyżki mąki) i chwilę wyrabiamy (ciasto powinno kleić się do rąk). Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 2,5 godziny.Resztę masła (60 g) rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier trzcinowy, cynamon
Słodkie Przyjemnościzrobię. Zachciało mi się tylko trójkolorowych, bo i zieleń taka świąteczna przecież 😛 Pomimo, że już po świętach, to okres Bożonarodzeniowy ciągle trwa, a przed nami Nowy Rok, więc fajnie byłoby go powitać w takim kolorowym towarzystwie kruchych ciasteczek. Wydają się skomplikowane? Nic bardziej mylnego. Może moje nie są idealne, ale jak się ma w domu ząbkującego szkraba, który ciągle płacze(...)koniec końcem wszystko robi się na "pół gwizdka". Gdyby tak przysiąść do niech to 2 godziny maksymalnie wystarczy, by je przygotować i upiec. Mi jednak zeszło dłużej, ale nadrobiłam ciastem które przygotowałam rano i włożyłam do lodówki do schłodzenia. Później tylko skubałam, skręcałam i rolowałam. Gdyby przyszło zrobić je w tym samym momencie, to straciłabym sporo czasu na czekanie
Kuchnia w czekoladziemieszać - czynność powtarzać. Ciasto nie powinno kleić się do rąk Przełożyć ciasto na posypany mąką blat (ja ciasto rwę na kilka części, żeby mi było łatwiej wałkować). Z wierzchu ciasto również posypać delikatnie mąką i rozwałkować na bardzo cienki placek (placuszki podczas smażenia "spuchną") Szklanką wykrawać placki Wlać olej na patelnię i smażyć placuszki w głębokim tłuszczu, na małym ogniu(...)placków na druga stronę - posolić. Po usmażeniu przełożyć placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z tłuszczu Placuszki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo fajne do piwa. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis znalazłam u Dusi . Wstyd się przyznać, ale od ponad 5-ciu lat jestem posiadaczką gofrownicy i dopiero użyłam jej jeden raz - właśnie do zrobienia tych gofrów :) Wyszły tak fajne, że na pewno na jednym razie nie poprzestanę:) Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej pół szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki mleka(...)pudru) szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. 2. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 3. Na rozgrzaną gofrownicę wylewać partiami ciasto, pieczemy do zrumienienia (czas pieczenia zależy od gofrownicy - moje piekły się 2 minutki) 4. Gofry podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami - u nas były to świeże brzoskwinie i dżem truskawkowy
Kuchnia domowa Anirozpoznawczym jest kolor zielony i symbol koniczyny. Co warto podkreślić dzień ten w Irlandii jest dniem wolnym od pracy i upływa na festynach odbywających się przy dźwiękach irlandzkiej muzyki. Fajnie, prawda? Ja specjalnie na ten dzień przygotowałam wilgotną babkę jogurtową w soczyście zielonym kolorze, przełożoną bitą śmietaną i udekorowaną zielonym lukrem. Oprócz tego, że ma oryginalny kolor(...)każdym razem dokładnie miksując. Do puszystej masy maślano-jajecznej dodajemy jogurt oraz barwnik i dokładnie ubijamy mikserem, na końcu dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wygładzamy szpatułką i pieczemy około 50-55 minut do zarumienienia. Jeśli wbity w ciasto patyczek wyciągniemy suchy, ciasto jest gotowe. Studzimy w formie. Zimne
Rozpustne gotowanie