fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:111/187)

Kopytka z jogurtem greckim 128

mąkę , jajka , jogurt grecki , oraz szczyptę soli , i wszystko bardzo dokładnie zagniatamy ciasto z masy ziemniaczanej , jeżeli mamy ciasto za rzadkie to dodajemy mąkę.  Jak już mamy zagniecione ciasto na kopytka , posypujemy stolnicę mąką i odcinamy kawałek i rolujemy na długi kawałek i odcinamy małe kawałki koło 2 cm . W garnku gotujemy wodę i kiedy woda zaczyna się gotować(...)wypłynięcia , i tak z resztą kopytek aż wszystkie ugotujemy.    Takie kopytka można podawać ze śmietaną czy jogurtem naturalnym i cynamonem , bądź podsmażyć i także smakują bardzo fajnie

Mój Smak
Chleb 100% żytni na zakwasie 161

więc trzeba się w nią uzbroić, bo tu się nic nie przyspieszy. I jeszcze jedna, bardzo ważna uwaga – do wyściełania foremki nie używajcie papieru z biedronki. Jest on bardzo fajny, dość gruby i nie wybielany, ale nie sprawdza się przy wypiekach nie zawierających tłuszczu. Ostatnie chlebki skubałam z tego papieru po kilkumilimetrowym kawałeczku przez ponad godzinę L SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ(...)ZACZYN: 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 50 g mąki żytniej typ 720 100 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej pełnoziarnistej (kilka godzin po dokarmieniu) 200 ml letniej wody CIASTO WŁAŚCIWE: cały zaczyn 400 g mąki żytniej typ 720 2 łyżeczki soli około 300-320 ml letniej wody WYKONANIE: Składniki zaczynu umieścić w plastikowej misce, wymieszać drewnianą łyżką, dość szczelnie przykryć

Kuchenne zapiski Edyty
Chleb z błyszczącą skórką i siemieniem lnianym 167

Odkąd dostałam tyle rodzajów mąki od Młynomag postanowiłam, że będę piekła chlebki. Tym razem na stronie "Grunt to przepis" znalazłam fajny przepis na chlebek z błyszczącą skórką. Ja zwiększyłam ilość składników i dodatkowo posypałam go siemieniem lnianym. Chlebuś wyszedł pyszny, chrupiący a w środku delikatny i mięciutki. Polecam :) Siemię lniane warto dodawać do pieczywa z tego względu, iż posiada niezwykłe(...)wartości odżywcze a także lecznicze. Działa zbawiennie zwłaszcza na przewód pokarmowy. Zaczyn: 40g drożdży 150ml ciepłego mleka łyżka cukru łyżka mąki tortowej Młynomag Ciasto: 600g mąki tortowej Młynomag 100g mąki Graham Młynomag łyżka soli 300ml ciepłej wody Pomada: 100ml wody łyżka mąki szczypta soli siemię lniane do posypania Zaczyn: Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko

Smakołyki Asi
Paszteciki do barszczyku 113

Dzięki moim nowym kumplom "zadymiaczom" z forum Wędzarniczej Braci nie tylko zgłębiam techniki wędliniarskie, ale również zdobywam coraz to nowe fajne przepisy obiadowe ;) Tutaj inspirowałam się przepisem Małgoś na paszteciki do barszczyku czerwonego. Oczywiście, po pierwsze, okazało się, że nie mam tych samych produktów, których używała koleżanka, a po drugie nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła :) Obecnie jestem(...)trakcie kiszenia kapusty, aby niedługo zrobić bezmięsną wersję, ale teraz zapraszam po przepis na pyszne, mięsne paszteciki, idealne do popijania barszczykiem. Potrzebujemy: na ciasto: 0,5 kg mąki 4 płaskie łyżeczki suchych drożdży 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mleka ok. 160 g masła 1 łyżeczka cukru na farsz: 400 g mielonego mięsa z indyka 500 g pieczarek

Marder&Marder Manufacture
Babeczki z ciasta francuskiego z łososiem, szpinakiem i fetą 172

sobie spokojnie. Prawdę mówiąc jakbym miał wybierać między rozpadającym się szałasem, a fajnym domem to wybór jest prosty :) Chociaż cała sprawa wcale prosta nie jest. Bo z jednej strony fajnie mieć kawałek swojej ziemi, a z drugiej jednak mieszkanie w bloku tez ma swoje zalety. No nic, oglądamy te domy drewniane (bo jeśli już to raczej taki właśnie drewniany byśmy(...)kiedyś się zdecydujemy. A może wy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Lepszy taki drewniany, z bali, murowany? A może lepiej zostać w mieszkaniu w bloku? :) Potrzebujemy: 2 opakowania ciasta francuskiego 200 g szpinaku 200 g fety 150 g wędzonego łososia 2 łyżki masła + masło do posmarowania foremek 1 łyżka śmietany 20 g obranych pistacji sól, pieprz Szpinak myjemy

Marder&Marder Manufacture
Nasz chleb powszedni - czyli chleb na labanie 218

problem rozwiązać. Cudownym pomysłem okazał się zakup wypiekacza mało znanej w Polsce firmy Palson. Wypiekacz pracuje codziennie, czasami nawet po kilka razy bo chętnych na chleb i polskie ciasta w naszym compoundzie nie brakuje :) Poniżej przepis na nasz najsmaczniejszy dotychczas chleb na labanie Składniki - w kolejności dodawania do maszyny 185 ml labanu (odpowiednik polskiej maślanki lub kefiru) 40 ml wody(...)płynnego miodu (użyliśmy czarnego egipskiego, co nadało chlebowi dość ciemny kolor) 1 łyżka oleju  1 łyżeczka carob molasses ( czyli melasa z drzewa świętojańskiego - nie jest konieczna , ale nadaje fajny posmak i ładny kolor - jest do kupienia w Danube) 1 lekko czubata łyżeczka soli 100 g mąki pszennej razowej (używamy mąki nr 3, nie wiem jaki jest polski odpowiednik

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik z budyniem. 382

 Jeżeli ciągle oglądacie mego bloga, to na pewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi

Kuchnia Łukasza
Ptysie z bitą śmietaną 357

ciasto do ostudzenia. Kiedy ciasto będzie już miało temperaturę pokojową, dodać proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 225°C . Blachę posmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto można wyciskać rękawem cukierniczym, ale nie jest on niezbędny, bo jeżeli go nie posiadamy, to możemy kulki ptysiowe zrobić nawet łyżką. Ptysie piec na środkowym poziomie piekarnika około(...)żeby je przypilnować żeby się nie spaliły, a jeszcze ważniejsze jest to, żeby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, bo ptysie się zapadną (będą nadaj jadalne, ale już nie takie fajne). Po wyciągnięciu z piekarnika chwilkę odczekać i odciąć wierzchy ptysiów. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Krem przygotowujemy z śmietany wyciągniętej prosto z lodówki. Ubijamy ją na sztywno z cukrem i cukrem

Passions hobbies life
Sernik z budyniem. 291

 Jeżeli ciągle oglądacie mego bloga, to na pewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi

Kuchnia Łukasza
Ugryź Przegryź Bistro - opinia 177

pomysł. To dość intensywny w smaku sos i mam wrażenie, że może "zabić" mniej wyraziste składniki. Pokombinowałabym jeszcze z tym na miejscu kucharza, jest przecież tyle innych sosów, które fajnie łączą się z burgerami. Domowe frytki są dobrze zrobione, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Cena trochę za wysoka, Lub Burger wypada po tym względem lepiej. Burger Włoska Robota(...)cukinia, pesto, kozi ser i krewetki (prawie niewidoczne, czuć, że nie są to krewetki koktajlowe najlepszej jakości). Pizza w ocenie Męża, jak i mojej była mało wyrazista, a ciasto słabo wypieczone i ciężkie. Drugi raz nie dałabym jej szansy, chociaż w przyszłości może skuszę się na jakąś inną w tym lokalu.  W lokalu można zagrać także w kilka rodzajów

Pasja Smaku
BOSKA! Włoska – restauracja na Pradze 303

początek. Po niedługim czasie oczekiwania wjechały przystawki. Moi znajomi zamówili deskę dla dwojga (35 zł), która składała się z selekcji wędlin i serów włoskich wraz oliwkami i pieczywkiem. Bardzo fajna przystawka, też skubnęłam co nieco Mój ukochany zamówił zupę krem z pomidorów (14 zł) i był z niej bardzo zadowolony. Ja wpadłam na genialny pomysł, żeby zamówić sobie focaccię(...)Porcje były słuszne i smaczne. Klasycznie musiałam się wychylić i zamówiłam Calzone z wołowiną, cebulą i kwaśną śmietaną (25 zł) i cóż, mięso było mięciutkie i delikatne, ciasto akurat, tylko coś z doprawieniem było nie tak. Żałowałam, że nie wzięłam pasty bo wszyscy zajadali z wyraźnym zadowoleniem. Nadszedł czas na desery. Zamówiłam moje ukochane Tiramisu (11 zł) i było przepyszne

karmelowy
Czym zdrowo osłodzić dzieciństwo ? 213

zbożowe   najchętniej z dodatkiem płatków owsianych, orzechów lub mąki wieloziarnistej. W tych domowych łatwo kontrolować ilość cukru , który może być zastąpiony miodem lub zdrowszym nierafinowanym cukrem trzcinowym. Do ciasta można dodać twaróg i owoce. ( przepis na ciasteczka serowe z jabłkami ) Batoniki zbożowe z orzechami, bakaliami i masą mleczną to cenne źródło błonnika ,związków mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo(...)zawierają naturalne cukry, a te w sezonie są szczególnie słodkie, nie dosładzamy już naszego napoju cukrem białym. Jeżeli dzieciaki lubią możemy dodać łyżeczkę miodu. 4.Kisiele i żelki domowe to fajna propozycja , szczególnie zimową porą, ponieważ do przyrządzenia ich świetnie nadają się mrożone owoce. http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/02/domowy-kisiel-z-czarnej-porzeczki.html Żelki z mrożonych owoców 5. Płatki śniadaniowe przygotowywane własnoręcznie to dobra propozycja jeśli mamy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Idealny chleb bez zagniatania 366

zawsze jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i nie mających czasu na wyrobienie ciasta. Chleb wg. tego przepisu jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo wcale nie potrzebuje zagniatania , wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką i wstawić do lodówki na długie godziny. Sam etap zrobienia(...)dużo czasu, ale tak naprawdę mija to bardzo szybko. W smaku jest bardzo, a nawet bardzo dobry! Jest mięciutki, pulchny i to tylko na 1 łyżeczce drożdży. Ma bardzo fajną chrupiącą skórkę. Idealnie nadaje się do kanapek, jako dodatek do dań  i  zup . Inne przepisy na chleby są TUTAJ . Idealny chleb bez zagniatania - przepis: Składniki: 3 1/2 szklanki

Kuchnia Łukasza
Tort FIT z kaszy gryczanej, selera naciowego, szpinaku i groszku 132

tort 🎂, to smakowe zaskoczenie, ale zdrowe 💪 połączenie. Pierwsze, seler naciowy ze szpinakiem udusiłam, porządnie doprawiłam 😈, wody dolałam i na zupę krem zmiksowałam. Dobrze ognista  ♨  😈, ale fajna w smaku wyrazista. Jednak pomyślałam 😏, że zupa krem, to nic zaskakującego, może przygotować na niej coś nietypowego 😋. Długo⏳ nie myślałam i za kombinowanie 👅 od razu się zabrałam. Trochę zaryzykowałam, bo pojęcia(...)dobrałam, czy kaszy za mało- za dużo nie dodałam 😵. Ale co tam, następnie   jajka, groszku dodałam i do tortownicy masę przelałam. Piekłam chwilę w wysokiej temperaturze, żeby ciasto się zagrzało, a potem zmniejszyłam i trochę serce 💔 mi drżało, czy kasza  się  ugotuje 👀, czy po wyciągnięciu z tortownicy, nic się nie porozsypuje 😁. Po godzinie ⏰ czekania, zabrałam się

Moniki Smakołyki
pączki paleo bez pieczenia (oraz glutenu i cukru) 139

coś innego, przygotowałem przepis na pączki paleo bez pieczenia. Generalnie nie muszą to być pączki, równie dobrze mogą to być jakiekolwiek inne ciasteczka. Ale jakiś czas temu kupiłem fajną małą silikonową foremkę na donuty i nadszedł czas, aby w końcu ją wykorzystać. Same pączki są pyszne, orzechowe i słodkie. Nie zawierają cukru, glutenu oraz zbóż. Składniki: 1 szklanka migdałów ½ szklanki(...)daktyli 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao Przygotowanie: Wcześniej przygotowujemy orzechy nerkowca, które namaczamy w wodzie przez całą noc. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozkładamy do formy i odstawiamy do lodówki na minimum 2h. Po wyjęciu możemy podać bez dodatków, jednak kolorowa polewa (przepis na różową tutaj w przepisie na tort), zdecydowanie zwiększa chęć

PaleoLife
Clafoutis z jabłkami i dynią 142

Wypiekanie na śniadanie znaczy tylko jedno, pyszne śniadanie wśród znajomych. Znajomych coraz mniej chce brać udział w tym fajnym przedsięwzięciu a szkoda. Może Was namówię i będziecie brać udział w naszej zabawie? Clafoutis z jabłkami i dynią to pyszne śniadanie i deser w jednym. Przepis jest Ani Starmach i w oryginale są czereśnie a u nas skoro jesień to muszą(...)być jabłka i dynia. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu. Clafoutis to najlepszy deser francuskich mam a przygotowuje się go tak szybko jak ciasto na naleśniki, zapraszam. Trochę przepis pozmieniałam pod nasze preferencje. Clafoutis z jabłkami i dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem 159

Wami podzielić. Dzisiejszy chleb, to chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem. A jaki on jest? Wyrośnięty, ładnie wypieczony, ma chrupiącą skórkę i fajnie smakuje. Słonecznik nadaje mu tak fajnego smaczku, że można go jeść bez niczego.  Składniki: 400 g mąki pszennej, typ 650 100 g mąki żytniej, typ 720 1 czubata łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka soli 50 g słonecznika(...)łyżka oleju 25 g drożdży dodatkowo garść słonecznika do posypania chleba Wykonanie: Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, sól, słonecznik, dolewamy wodę, olej i dodajemy rozkruszone drożdże.  Ciasto wyrabiamy mikserem (dwoma hakami), przez 3 minuty. Powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję, ale będzie bardzo kleiste. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, w ciepłe miejsce

Smak mojego domu
Zielone kopytka, czyli kluski ze szpinakiem :) 143

które wszyscy zapewne jedliście lubicie lub wspominacie z dzieciństwa. Nasz przepis oczywiści zmodernizowaliśmy nieco i do klasycznych kopytek dodaliśmy szpinak co dało fajny efekt kolorystyczny i smakowy :) Zobaczcie jak fajnie wyszły :) Zielone kopytka ze szpinakiem (4 osoby) Składniki : 3/4 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/4 opakowania szpinaku mrożonego pieprz Ziemniaki obrać, opłukać(...)Odparować, lekko przestudzić, a potem przepuścić przez praskę. Na stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej przesmażony i odparowany szpinak, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto,  jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm., lekko spłaszczyć

vegetanie
Muffinki tęczowe 158

lubi je zajadać, uwielbia też piec. Wprawdzie kuchnia wygląda wówczas jak po małym tornado, a sprzątania jest 3 krotnie więcej to uwielbiam z nim robić różne słodkości :) Jest to fajnie spęczony czas na zabawie, owocem którego są pyszne desery. Polecam każdemu rodzicu! Ilość porcji: 15 muffinek Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 100g masła(...)Barwniki Masło roztapiamy   w rondelku. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy stopniowo masło, jajka i mleko ubijając na niskich obrotach. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencje dzielimy je na kilka części i zabarwiamy barwnikiem. Do podwójnych papierków dajemy po łyżce-półtora każdego koloru ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni

Kolizje Smaków