fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:105/187)

Najlepszy przepis na gofry 523

może być fajne. Nie, nie łudźcie się, że może gdzieś jest inaczej. Nie jest. Jednak co zrobić jak ogarnia czasem chęć na gofra? Zrobić! We wszelkich sklepach ze sprzętem AGD można kupić gofrownice. Ja mam najprostszą, nie ma mocy czołgu i silnika odrzutowego, więc nie do końca sprawdza się teoria o mocy i kilowatach. Podstawą jest ciasto na gofry, ubita

ladykitchen
Zapiekane naleśniki z kurczakiem 191

naleśniki to fajny pomysł na codzienny obiad.  Jest to jedno z wielu dań, które możemy przygotować dzień wcześniej :) Idealne o każdej porze dnia a nawet na przekąskę! Składniki na 4 naleśniki (dla 2 osób): farsz: 1 duży filet z kurczaka (pojedynczy) 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 6 suszonych pomidorów parmezan przyprawa do kurczaka olej do smażenia ciasto: 1 jajko

Alutka-Gotuje
Serowe paluchy z farszem pizza. 185

fajny przepis. Myślę, że  posmakuje każdemu fanowi pizzy. My zamierzamy w ten weekend leniuchować na kocu przy dobrej książce (w tym momencie kocham to, że mieszkamy na wsi). Jeżeli wybieracie się na np. piknik to z pewnością będziecie chcieć zabrać ze sobą coś bardzo smacznego, więc ten przepis będzie jak znalazł :-)  Paluchy zrobiłam z ciasta drożdżowego, z mąki

Poezja Smaków - blog kulinarny
LENIWY PORANEK #4: JAGLANKA KOKOSOWA Z CZEREŚNIAMI 182

    Zrobił mi laptop psikusa. Zakolegował się z uciążliwym wirusem, który wkradł się w pliki systemowe i całkowicie rozbroił go od środka. Sam chciał

W kuchni Karmel-itki
Grahamki 126

Chętnie przygarnę fajny przepis i go wypróbuję :) Składniki: 150 g mąki pszennej 300 g mąki graham 150 - 250 ml ciepłej wody ok. 30g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Przygotowanie: Drożdże i cukier rozpuszczamy w 3/4 szkl ciepłej wody. Obie mąki, sól, olej, rozpuszczone drożdże wrzucamy do miski i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Jeżeli wody jest

charlotte gotuje
Nie przestaję się dziwić -Dzień Mamy ( 2013.05.26 ) 190

ciast to Ona by zjadła pieczony boczek ! . I zrobiła bym jej frajdę jak bym upiekła taki do chleba . No i co mam robić - piekę . Jak upiekę i ostygnie to pokarzę ten boczek zamiast tortu :) W każdym razie nadal zdziwiona zawiłościami życia - życzę wszystkim Mamom wszystkiego najlepszego i by też się czasem dziwiły bo to fajne uczucie. Boczek gotowy- mięciutki, ostuszony

Buniabaje w kuchni
Tort czekoladowo - śmietankowy z jagodami 282

Pyszny, wilgotny, nieprzesłodzony tort, do którego wykonania wykorzystałam własnej produkcji jagody w syropie. Takie jagódki, to bajeczny dodatek do ciast i deserów, polecam zrobić na zimę ;). Można oczywiście użyć jagód świeżych ( o czym piszę w przepisie ), ale te dwa ostatnie słoiczki w mojej spiżarni aż prosiły się o wykorzystanie ;). Tym razem zamiast standardowego w moich tortach biszkoptu rzucanego, mamy(...)trochę cięższe blaty czekoladowe, ale równie smaczne, które bardzo dobrze się kroją. Przełożyłam je dwoma rodzajami kremów - z dodatkiem nutelli ( pychotka! ) oraz śmietankowym. Wierzch wykończyłam fajną i szybką w przygotowaniu polewą z dżemu z owoców leśnych. Tort jest naprawdę pyszny i wcale nie jest pracochłonny! Najlepszy oczywiście na drugi i kolejny dzień, kiedy całość się "przegryzie" :). Bardzo polecam :). Biszkopt

Opowieści z piekarnika
Drożdżowe Hydraulika  (i wszystko jasne ;) ) 151

drożdżowe, co to jego „babcia robiła 100 lat przed wojną”- pedzioł tak, bo to b ō ł hadziaj 5 , ale że recept b ō ł fajny, to żech sie go zarozki 6 zapisoł. Te drożdżowe je tak ajnfachowe 7 , że kołżdymu sie musi udać. Na wiyrch 8 idzie wciepnōńć byle co, a to wszystko na takim miynkim spodku(...)jabka, śliwki, brzoskwinie, banany… yno pamiyntejcie, żeby niy b ō ło tego za kans 9 , bo owoce puszczaj ō m zaft 10 i żeby W ō m tego ciasta niy przemocz ō ły. Do jaki miski na wiecz ō r wciepcie jajca, cuker, mlyko, łolyj i drożdże. Pomiyszejcie yno byle jak jak ō m warzech

Chop w kuchni
Recenzja książki "Pysznie dla rodziny i przyjaciół" 194

rodziny i przyjaciół".  Joanna Drzazga wspaniale gotuje, zaś Gosia Wieruszewska jest świetnym fotografem, połączyły więc swoje siły i stworzyły książkę pełną ciekawych przepisów i apetycznych zdjęć... Książka ma fajną, ciekawą miękką okładkę. Nie jest zbyt kolorowa, nie przedstawia autorek ani zdjęcia ich potraw, co zazwyczaj możemy spotkać na okładkach innych książek kulinarnych. Ta okładka wręcz kojarzy mi się(...)przygotowania mięsa, ryb i warzyw. Wszystko oparte jest fantastycznymi, zabawnymi rysunkami, wykonanymi przez Joannę Wieruszewską. Książka ma 192 strony, 84 przepisy + 9 przepisów podstawowych (np. na naleśniki czy kruche ciasto). Wszystko podzielone na 28 zestawów. Na każdy zestaw składają się 3 przepisy w kategoriach: Przystawka Danie główne Deser  Mamy 14 zestawów na dania główne na bazie mięsa, 9 zestawów

Z miłości do słodkości
Słodkie warsztaty kulinarne z Pawłem Małeckim organizowane przez Lidl 164

bardzo fajny, zachęcający do pieczenia sposób (choć jak wiecie, mnie zachęcać nie trzeba:) ). Każdy z uczestników warsztatów otrzymał słodką książkę autorstwa naszego prowadzącego. Utworzyliśmy kilka 4 lub 5-osobowych grup. Ja byłam w zespole z Kasią ze Słodkiej babeczki, Anią z AniaGotuje.pl, Natalią z Wiszniówki i Asią z Po prostu pycha. Oto My :) Mieliśmy przygotować Ucierane ciasto z jabłkami, oponki

Z miłości do słodkości
Faworki na piwie! 147

Wychodzą naprawdę bardzo fajne. Polecam Faworki na piwie! "Składniki: 550 g mąki tortowej4 żółtkaszczypta soliłyżka niesolonego masła 250 ml piwa mocnego ( 7% )olej do smażeniacukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy rozbełtane żółtka, szczyptę soli i miękkie masło. Zalewamy to wszystko piwem i ugniatamy, w razie potrzeby podsypując lekko mąką. Ciasto powinno być gładkie

Słodkie Przyjemności
orzechowo-kawowy tort 186

podaniem. Fajny efekt daje pomalowanie go klejem spożywczym albo lukrem bezbarwnym, nie próbowałam bo nie miałam czasu na to, tyle wyczytałam  z rekomendacji innych na internecie. Co tu dużej mówić, zobaczcie sami jaki był efekt: Składniki: biszkopt: 6 jajek  szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklank cukru łyżeczka proszku do pieczenia ciasto kokosowe

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bomboloni – włoskie pączki z pieca 1013

Nigdy nie byłam ekspertem od smażenia pączków, dlatego w tym roku postanowiłam je upiec. Dobrze zrobiłam! Są lekkie, pyszne i można się zajadać bez większych wyrzutów

Wiszniówka
Bakłażan faszerowany kaszą kuskus 194

Bakłażan faszerowany kaszą kuskus , to danie, które idealnie pasuje na obiad lub kolację. Robi się go dosyć sprawnie, a smakuje po prostu idealnie! Połączenie kuskusu z

Kuchnia Łukasza
Rolowane bułeczki ze szpinakiem i serami 163

Jakiś czas temu robiłam ten chlebek nadziewany szpinakiem i serami. Postanowiłam ten przepis wykorzystać do innego wypieku, a mianowicie zrobić małe rolowane bułeczki idealne na przekąskę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karkówka pieczona w serku kremowym. 156

 Czasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej

Kuchnia Łukasza
Karkówka pieczona w serku kremowym. 234

 Czasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej

Kuchnia Łukasza
Oleje smakowe. 138

polecić fajne oleje smakowe.Super sprawdzają się jako dodatki do sałatek jak i do smażenia.Tak naprawdę smak oleju zależy od Waszego pomysłu. Ja ostatnio zrobiłam sobie olej w pięciu smakach, z czosnkiem i koprem, z prawdziwkami, z suszonymi pomidorami,z gałązką maggi. Do takiej buteleczki z olejem możecie dodać: rozmaryn,tymianek,oregano, miętę a nawet lawendę do ciast super. Zapraszam

Sama słodycz i szczypta chili
Kopytka bezglutenowe 177

miał fajną strukturę. Miękkie ale jednocześnie zwarte. No i smaczne:-) Składniki na kopytka: ok. 600 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków - można je przepuścić przez praskę ale ja rozgniotłam gęstym tłuczkiem do ziemniaków 250 ml mąki bezglutenowej jaglanej 2 jaja  ciepła woda - 100-200 ml odrobina soli Okrasa: boczek, cebulka, tłuszcz - ja użyłam smalcu domowej roboty Składniki na ciasto dokładnie

Ze smakiem bez glutenu
Babeczki dyniowe z czekoladą 228

całość fajnie się połączy. Na koniec dosypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać miotełką albo bardzo energicznie łyżką. W następnej kolejności dodać kolejną jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu masa powinna być jednolita i bez grudek. Na sam koniec wsypujemy wiórki, czekoladę i rodzynki. Ciasto nakładamy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe 187

fajne rozwiązanie, bo każdy swoją tarte w całości dostanie. Całe danie bez użycia nawet szczypty soli zostało przygotowane, bo tak składniki są dobrane by w końcowym finale wszystko smakowało i słony smak miało. Tatry można jako danie główne podawać lub na przystawkę zajadać, a piwo marcowe mocno smak podkręci i tylko do rozkoszowania smakami zachęci. Składniki: ciasto, na 6 foremek

Moniki Smakołyki
Bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim 144

czosnek niedźwiedzi. Fajny eko-sklep, w wolnej chwili możecie tam sobie poszperać :) 350 g mąki pszennej 90 ml mleka 90 ml wody 30 g roztopionego masła 4 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 5 g drożdży instant Wszystkie składniki łączymy ze sobą (czosnek wyciskamy przez praskę) i energicznie wyrabiamy ciasto przez

Marder&Marder Manufacture
Pan Rustico czyli Styczniowa Piekarnia powraca do Wiewiory 245

współudział! fajnie jest razem piec! Pan Rustico STARTER 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę mieszamy z cukrem i drożdżami. Pozostawiamy w ciepłym miejscu około 10 minut. Mieszamy z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykrywamy folią i zostawiamy w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE

Dzieje kuchennej Wiewióry
Menu na Sylwestra 507

"Każdemu przyda się czasem drobna ściągawka, jakieś przypomnienie albo fajna inspiracja. Szczególnie na taką noc jak Sylwester, gdy nie chcemy spędzić zbyt dużo czasu w kuchni

Słodkie Przyjemności
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 185

jest fajna , wilgotna, a więc ciągle zjadliwa. Mnie osobiście bardzo smakowała, części rodziny brakowało w niej lekkości, tak czy inaczej uważam ją za godną polecenia, tym bardziej gdy mamy nadmiar żółtek. Na mące pszennej wychodzi ponoć bardzo gęsta i chyba bardziej sucha. Ja piekłam na mące orkiszowej, która tak nie zagęszcza, dodatkowo dodałam jeszcze 1 łyżkę śmietany , ciasto było gęściejsze

Smaczne Zdrowe