fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:93/187)

Naleśniki z MANIOKU bez mleka i jaj 225

dobry start tuż po przebudzeniu. Maniok to korzeń o dużej ilości łatwostrawnych węglowodanów, błonnika i zbilansowanej ilości minerałów. Użycie mąki z niego daje naleśnik lekko gumowaty ale w fajny sposób, jest elastyczny, kleikowaty ale nie tak "mączny" jak np. gdy przesadzimy z mąką pszenną. Można odczuć lekkość przy jedzeniu takich naleśników. Polecam spróbować z owocami i zapraszam do przepisu(...)osób Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: Mleczko kokosowe 400ml Mąka z manioku 3-4 łyżki płaskie (dajemy tyle aż przy miksowaniu zobaczymy konsystencję jak przy standardowym cieście naleśnikowym) Nasiona babki jajowatej i płesznik 1,5 łyżki Cukier brzozowy 2 łyżki Olej Przygotowanie: 1/ Mleczko z puszki dajemy do kąpieli wodnej do wrzącej wody - czekamy aż się rozpuści 2/ Mleczko

Kuchnia PROzdrowotna
Babka na oleju z lukrem z kiwi 181

Babka na oleju z lukrem z kiwi Dziś mam dla Was przepis na Wielkanocny wypiek. Jest to wilgotna Babka ucierana na oleju. Babka jest o tyle ciekawa, że ma fajny lukier zrobiony na bazie kiwi. Zachęcam do zrobienia, ponieważ jest bardzo smaczna, długo utrzymuje świeżość i jest prosta w wykonaniu. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na formę 2 litrową: 5 jajek(...)zostanie całkowicie rozpuszczony. Cały czas ubijając powoli stróżką wlewać olej. Następnie dodać ekstrakt z pomarańczy oraz skórkę z owoców. Dodać przesiane mąki z proszkiem, wymieszać rózgą, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy. Piec około 40 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Polać lukrem. Składniki na lukier: 1 małe kiwi (do lukru

moj przepis na
Pierniki (na północ i wschód od Śląska występują pod taką samą nazwą ;) 147

kakao, cuker i prziprawy. Potyn zr ō bcie sie tam małoł 23 dziura, wsujcie 24 tam soda i polyjcie j ō m 25 łoctym- bydzie sie fajnie warz ō ło. 26 Pośrodku tyj miski wbijcie jajca, wlyjcie mlyko i och ō dz ō ny 27 syrop. Tera sie zacznie zabawa ze urołbianiym. 28 Nojprz ō d 29 urobiejcie(...)blachy (dejcie na nie papi ō r do pieczynioł), trocha m ō nki do podsypywania, nudelkula 32 i jako stolnica. Wejście sie k ō nsek 33 ciasta, posypcie na stolnica i nudelkula trocha m ō nki i rozwałkujcie sie te ciasto tak na 0,5 cm. Tera powyciskejcie sie w nim jake tam mołcie 34 forymki, pierniki na blacha

Chop w kuchni
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM 218

wykonania. Gwarantuję, że zachwyci każde podniebienie. Warstwa czekoladowego budyniu fajnie współgra z masą serową. Sernik ciekawie wygląda i pysznie smakuje, więc jeśli jeszcze nie robiliście jeszcze sernika wg tego starego przepisu (ja pierwszy raz jadłam go jakieś ... 20 lat temu 😉) biegnijcie szybko do kuchni!  Składniki na ciasto: (na blachę o wymiarach 31cmx21cm) 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru

Walijskie Pichcenie
nowy pomocnik 173

porobiliśmy... Było tak " jak to między piekarzami"   Ciasto wyszło i to  bardzo eleganckie :) Pulchne, mięciutkie i sprężyste.... Potem niesamowicie wyrosło, chyba dlatego, że dziecko tyle serca i wysiłku włożyło...:) Gdy już wyrosło, to już wzięliśmy się za nie :) ... Angelika oprócz klasycznych bułek, ukulała jeszcze fajnego  precelka :) Widzę, że jak tak dalej pójdzie

chleba naszego
bułki 138

sól...znowu zakrywamy i odstawiamy na minimum pół godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i "kulamy" bułki. Wykładamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli nie to wodą z cukrem i nacinamy. Tak przygotowane buły pieczemy 30 min w 200st. C. Pachnie chlebem cały dom :)  Po ostudzeniu mamy fajne domowe pieczywo, które upieczone wieczorem...rano jest nadal pyszne. Można

chleba naszego
Indyjski smażony chlebek 167

indyjski smażony chlebek. Idealny do dań z curry. Smak fajny, będę go robiła na pewno częściej jako dodatek do różnych dań, nie tylko indyjskich W oryginale nazywa się ten chlebek – „czerwony chleb”.   Do miski wrzucić mąkę, pokruszone drożdże, sól i ciepłą wodę. Dokładnie zagnieść jak drożdżowe ciasto na gładką i sprężystą masę. Włożyć do miseczki wysmarowanej

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówki z truskawkami i bułeczki z nutellą i kruszonką 171

podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam na środek po dwie łyżeczki farszu, a brzegi dokładnie zlepiałam). Gotowe bułeczki układałam na natłuszczonej blasze zlepieniem do dołu (powstają ładne okrągłe bułeczki) lub do góry (powstają fajne koszyczki) i posypywałam kruszonką. Piekłam pół godziny w 180 stopniach

Kulinarny Pamiętnik
Red Velvet Cupcakes 165

razu go nie wypróbowałam. Ciasto może być bazą również dla tortów, ciast z owocami i galaretką czy nawet serników. Na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam. Oczywiście kolor też można modyfikować, albo w ogóle zrezygnować z barwników. Ja akurat nie miałam czerwonego więc użyłam fioletu i wyszedł równie fajnie. Na walentynki jednak polecam kolor czerwony J   Red Velvet Cupcakes

Mania Gotowania
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 208

dzielimy na 3 części, każdą część wałkujemy na duży prostokąt. Na cieście rozprowadzamy pędzlem troszeczkę roztopionego masła, nadzienie, rolujemy, i odcinamy nożem około 5-7 cm kawałki. Odwracamy i układamy na blaszce, niezbyt ciasno bo bułeczki urosną. W trakcie pieczenia, połączą się ładnie i będzie można każdego ślimaczka fajnie odrywać od całości. Pieczemy 45 minut w temperaturze 220 stopni

SMYKWKUCHNI
Oktoberfest w Lublinie? 203

może w Niemczech kryzys i przenieśli imprezę do Lublina. Niemniej jednak, stwierdziwszy iż warto zerknąć wgłąb tego wydarzenia, zjawiłem się zwarty i gotowy na miejsce. Odczucia Po pierwsze - fajny pomysł, czemu nie?! No może nie ma co porównywać wydarzenia do niemieckiej wersji, no bo przecież nie widziałem ani jednej Helgi niosącej w swych dłoniach jak bochenki chleba tuzina kufli(...)mleka z kminkiem). Nie zabrakło także różnych ciast, chleba ze smalcem itp. produktów.  Po czwarte - pomyślano także o osobach z dziećmi - jest mały placyk zabaw, w których urwisy mogą się wściekać co nie miara, my. Była także muzyka na żywo, trochę smętna ale była - do poprawy.  I tak na przyszłość - fajna inicjatywa sama się nie sprzeda

Right Behind The Kitchen
Świąteczny Kulebiak! 174

winie Riesling, ale warto było zaryzykować! Jeśli macie zwykłą kapustę, podlejcie ją białym winem, nie pożałujecie!) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 x opakowanie ciasta francuskiego pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie: Wrzucamy grzyby do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc, żeby zmiękły. II dzień: grzyby zostawiamy w tej samej wodzie i gotujemy(...)40minut. Grzyby przekładamy do miski, ale wodę ZOSTAWIAMY. Kapustę kiszoną (jeśli to konieczne) szatkujemy, wrzucamy do garnka, podlewamy 2 szklankami wody z grzybów (nada jej to fajny aromat i kolor), dodajemy liść laurowy (x 2), kilka ziaren ziela angielskiego i gotujemy ok. 20 minut.* Ostygnięte grzyby kroimy w paski lub kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę

Kitchens Alphabet
Jogurtowa pianka z letnimi owocami 404

Dokładnie o tej porze miałam sobie siedzieć z mężem mym na kanapie, we wrocławskim apartamencie i popijać jakieś fajne wrocławskie piwo kraftowe. Zamiast tego siedzę przy

gotować!
Light sernika na zimno 147

coś słodkiego do kawy , wpadłam na pomył aby przygotować lekki smaczny sernik na zimno , za oknem jest strasznie gorąco , więc takie zimnie rozwiązanie jest jak najbardziej wskazane , smakuje bardzo fajnie , choć jest to light , zapraszam do wypróbowania . Składniki  ( Tortownica 32 cm )    4  kubki serka homogenizowanego ( light ) (naturalny) 1 paczka biszkoptów   1 szklanka ksylitolu(...)tortownicy , dwa razy uderzam porządnie o stół , aby nasza masa dobrze się ułożyła , na wierzch układam parę biszkoptów , posypuję brokatem jadalnym .  Dla chętnych można wylać galaretkę . Kiedy nasze ciasto mamy gotowe , wkładamy na kilka godzin do lodówki .   Kiedy ciasto nam zastygnie , możemy podawać

Mój Smak
TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH 108

temu na blogu Izy – klik wreszcie doczekała się publikacji. Babka na białkach ma różne opinie. Jest dość sucha (mi to akurat nie przeszkadzało) i niezwykle „lekka”. Fajna propozycja na Wielkanoc. TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH 7 białek 1 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szkl mąki + 1 łyżeczka 3/4 szkl oleju 4 łyżki wody(...)Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać partiami cukier. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do białek. Wlać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel a do czwartej mak. Do ciasta makowego, białego i kakaowego dodać po kropelce ulubionego aromatu

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania