kurczaka oraz szpinaku. Warto je ostrzej przyprawić by smak nie okazał się za mdły. Mają fajny ciemnobrązowy kolor i smak też zdecydowanie różni się od tych tradycyjnych - jak dla mnie są bardzo nietypowe ale bardzo smaczne. Składniki - (około 35 pierogów - w zależności od wielkości) Ciasto - 3 szklanki mąki żytniej - 1 jajko - pół szklanki ciepłej wody - 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz
Health-Fit-Lifetakie francuskie wariacje, gdyż środek takich rombów możecie zawsze dowolnie modyfikować. Czy to nie jest fajne?:) Dziś wersja z farszem z pasty paprykowej z dodatkiem sera. Łatwo i smacznie;D Przekąska pasuje także do wieczornego wina czy piwa w towarzystwie kogoś bliskiego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek pasty paprykowej ajwar (opcjonalnie passata lub ketchup) 8-10 plastrów żółtego sera
Zasmakuj Kuchniurodzinowy torcik. Pomysł na Tort Kinder przypadł mu do gustu. Wyszło minimalistycznie ale za to fajnie, ciekawie, dziecięco, słodko, bardzo słodko Klasyczne, wilgotne, pyszne blaty czekoladowe, odrobina konfitury, krem śmietankowy, czekoladowe ganache, słodycze i uwierzcie mi, że więcej do szczęścia nie potrzeba Składniki na ciasto: 340 g mąki pszennej 300 g cukru kryształu 100 g kakao 1 łyżka sody oczyszczonej
Made By Mom And Sonsobie krąży w przestrzeni internetowej, ale mogę powiedzieć, że chleb jest świetny. Ma fajną, niebyt twardą skórkę i idealny miąższ. Odrobina mąki żytniej dodaje mu charakteru. Zaczyn: 65 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 45 g wody 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego. Ciasto właściwe: 365 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 20 g maki żytniej
Marder&Marder Manufacturemiksera razem z pozostałymi składnikami. Przy użyciu haka miksera zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Z powstałej masy odrywamy male kawałki i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłońmi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i widelcem odduszamy ślady. Powstanie fajny wzorek. U mnie część była z wzorkiem część bez. Gotową blaszkę wstawiłam na ok.10 minut
Smaczne Zdrowezdesperowanych czasowo mam jedno słowo- mikser, chociaż przy jego użyciu placki nie mają takiej fajnej konsystencji. Rozdrobnione warzywa mieszamy, dodajemy jajka, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz- ja używam oliwy z oliwek, bo lubię jej zapach. Nabieramy mniej więcej łyżkę ciasta, kładziemy na gorącym tłuszczu i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Uwaga dla niecierpliwych- próby
les mirabellesFajny sposób na jajko, gdy pod ręką mamy grill lub piekarnik a klasyczne śniadania nam już zbrzydły. Takie łatwe a kryje w sobie tyle smaku. No i te chrupiące ciasto. Zresztą zerknij na zdjęcie myślę, że nic dodawać nie trzeba. Składniki: ciasto filo olej rzepakowy lub ten ze słoiczka po suszonych pomidorach jajko kremowa baza do jasnych sosów
Wielki apetytciasto do którego lekko wgniatamy płatki migdałowe. Dodać jajka roztrzepane z aromatem waniliowym i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i foremkami wycinać ciastka. Smażyć ciasteczka na patelni delikatnie posmarowanej olejem po 5 minut z każdej strony. Smacznego :) A Wy macie jakiś fajny przepis na wypadek awarii piekarnika
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przy niedzieli zapraszam na szybkie ciasteczka maślane z dżemem. Znalazłam w internecie fajny pomysł na ich wykrojenie, ale jak to często bywa, rzeczywistość po ich upieczeniu okazała się trochę inna od wizualnych oczekiwań. Niemniej jednak w smaku są rewelacyjne. Składniki na ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 g cukru pudru 200 g masła 6 żółtek
Gosia gotujequiche me! . Fajne rzeczy wtedy powstały. Maciek pisał, że tarty w gruncie rzeczy są prostymi daniami, a potrafią uratować nas z opresji w niejednej niespodziewanej sytuacji towarzyskiej. Święta prawda! :) A że są charakterystyczne dla kuchni francuskiej, to mój wybór uważam za uzasadniony. Po więcej mądrych słów, popartych gruntowną analizą tematu, zapraszam do postów Maćka :):) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej
zadanie-gotowanieszły i całość wyglądała jak Jabba z Gwiezdnych Wojen :/ Musiałem wtedy szybko wkładać ciasto do foremki i udawać, że nic się nie stało :) No i z ręcznego lepienia bochenka nigdy nic nie wychodziło. Aż tu nagle dostaję przesyłkę-gifta od AleDobre.pl . Swoją drogą sklep naprawdę fajny, ciekawe rzeczy tam mają. Odniosłem wrażenie tylko, że ceny trochę spore, ale jak popatrzyłem(...)teflon. Coś innego. I świetne to jest, bo niczym nie trzeba wykładać tej foremki, żadnym papierem do pieczenia, czy natłuszczać, czy co tam robić. Po prostu wkładasz do środka ciasto i pieczesz. I faktycznie tak jest. Na koniec formę przechyliłem, a chleb mi sam wypadł ze środka. A myje się równie prosto. Z racji, że nic nie przylega to właściwie
Marder&Marder Manufacturetorta abo jako inkszo okr ō ngłoł). Ta reszta ciasta, co wyłajzi 33 ze formy, mogecie 34 urwać i wkleić kaj 35 na środku- co sie moł 36 marnować. Tera wrołźcie tyn spodek do pieca na 15 minut. Bez tyn czas 37 boczek dejcie 38 na patelnia i niech sie fajnie podpiecze. Pod k ō niec na chwila wciepcie(...)łoblyjcie śmiyt ō nk ō m z jajcami i przikryjcie plastrami syra. Dejcie na 30 minut do pieca na 180 stopni i fertich. 41 Pokrejcie ta tarta, jak jake ciasto i… smacznego 1 od 2 zajmuje 3 dużo 4 górę 5 powrzucać 6 różne 7 nie 8 jakbyście 9 przepisy 10 gdzie 11 każą 12 przez
Chop w kuchnikulinarne dla dzieci, następnie dwa tygodnie czereśni, które w sumie też są fajne, bo czas spędzam na słońcu i powietrzu :) I wakacje! Co do czereśni, przygotowałam dla Was kolejną owocową propozycję. Krucha tarta biszkoptowa z czereśniami. Jest cudownie lekko, krucha, słodka i soczysta. Macie ochotę?"Składniki:kruche ciasto:2 żółtkajajko150 g masła3 szklanki mąki pszennej100 g cukrumasa biszkoptowa:2 jajkapół
Słodkie PrzyjemnościPogoda nie rozpieszcza, ulewy i silny wiatr. Dodatkowo jakby ciemniej i jakoś jesiennie.To na pewno nie są greckie wakacje! W takich wypadkach całkiem fajnie współpracuje z nami piekarnik. Można go włączyć bezstresowo i bez obawy ,że w domu nagle zrobi się za ciepło. Dziś na tapecie babeczki z jogurtem, przepis Teo Vafidis. Babeczki z jogurtem są pyszne. Jedyną(...)cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać masę, a następnie przełożyć do foremek do muffinek. Dekorować owocami, które de facto i tak zostaną pochłonięte w ciasto. Piec w nagrzanym na 160-170 stopni piekarniku około 30 minut. Można podawać z syropem różanym oraz posypane cukrem pudrem! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizasmakuje :) Ps. Urodziny męża już za 3 tygodnie... Ciasta wybrane, będzie prince polo i country ;) Gorzej z prezentem... Z pomocą przyszła mi strona http://importmania.pl/ , wybrałam dla Niego mini atlas do ćwiczeń w domu, ostatnio zapalony z Niego sportowiec :D Myślę, że będzie zadowolony ;) Sama strona też jest ciekawa, fajny, bogaty asortyment :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu(...)cytryny Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać i odstawić. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej, ekstrakt i cukry. Zagnieść miękkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 części. Uformować w kształt kuli i pozostawić na około 15 minut do napuszenia. Z każdej
Domowa cukiernia Ewynaszego bloga. Założyłem go ponad 5 lat temu właśnie pod wpływem nowego zakupu jakim był automat do wypieku chleba. Tak mnie to wciągnęło, że postanowiłem podzielić się tymi wszystkimi fajnymi przepisami z szerszym gronem. Dość szybko okazało się jednak, że chcę więcej i więcej. Że taki automat do dopiero początek mojej przygody. Dość szybko zacząłem piec chleby w piekarniku. Jest(...)nalewki - moja nowa pasja. Ale wróćmy do chlebów i do automatu. Jak wspomniałem nie używam od dawna tej maszyny. Właściwie to służyła mi już teraz wyłącznie do wyrabiania ciasta. Podupadłem niestety trochę na zdrowiu i ręczne wyrabianie ciasta jest dla mnie kłopotliwe, więc zlecam to maszynie. Potem, jak już ciasto jest wyrobione, wyjmuję je z maszyny i dalej wszystko robię
Marder&Marder ManufacturePrzepis na to ciasto podesłała mi ciocia przez linka do bloga niemieckiego. Oczywiście zaraz sobie przetłumaczyłam składniki i mimo, że w składzie były jabłka ja postanowiłam uderzyć w sezon, i zrobić je z rabarbarem. Smak wyszedł ciekawy, fajny i lekki. ładnie też się prezentuje.Zapraszam... Skala smaku 8/10 w przepisie jest 50 g. masła jednak z takiej ilości(...)szklanki kwaśnej śmietany12% 2 budynie waniliowe 700g. rabarbaru + ok. 4-5 łyżek cukru Przygotowanie: Masło, 2 jajka, 100 g cukru, mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy - zagnieść na ciasto. Włożyć na 30 min.do lodówki . Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym
Kubki smakukawowej, cukinią i pesto ziołowym - Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo -kardamonowym Ponadto z grupą barmanów Rabarbary, przygotowaliśmy bardzo ciekawe napoje z dodatkiem kawy Inki, wiele z nich było dla mnie całkiem nowym odkryciem smakowym, a także niektóre połączenia nawet dla mnie były lekkim zaskoczeniem. Bardzo ciekawe i fajne połączenia smakowe. Na pewno warte spróbowania(...)Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego i z sokiem z aloesu zdjęcie od fotografa z warsztatów Ja wraz z dziewczynami miałyśmy za zadanie wykonanie ciasta marchewkowego. Wiadomo, gdzie słodkie tam i ja! hahah. Ciasto marchewkowe uwielbiam dlatego też lepiej nie mogłam trafić. Wraz z dziewczynami lekko zmodyfikowałyśmy przepis szefa, dodając zdecydowanie mniej cukru, bo około
SMYKWKUCHNIciast, ciasteczka, pierożki w motywy Halloween`owe. Dziś właśnie propozycja na takie ciasto, czyli sernik dyniowy na Halloween udekorowany malutkimi dyńkami z lukru plastycznego. Nie wygląda bardzo strasznie lecz jeżeli posypiemy górę sernika kakao i dodamy do dyniek straszny uśmiech i oczy, to sernik będzie wyglądał bardzo fajnie na stole Halloween`owym. Sam sernik z tego przepisu wychodzi bardzo(...)fajny! Miękki, puszysty, lekki, smaczny, taki jaki powinien być sernik, a nutka dyni czyni z nim cuda. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 400 g puree z dyni 4 jaja 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki 1/4 szklanki mleka szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy korzennej do dyni 250 ml śmietany kremówki 3 łyżeczki
Kuchnia Łukaszazasadzie bez żadnej konkurencji dostępna tylko u tego producenta, hermetycznie pakowana zdrowa herbatka o fajnym smaku, idealna dla dzieci. ASTRA HONEYBUSH - herbatka z miodokrzewu, bardzo aromatyczna, zdrowa i uwielbiana przez wielu, również dostępna tylko u tego producenta w saszetkach. TEEKANNE IRISH CREAM - świetna herbata do ciast, bardzo aromatyczna i w zasadzie dość tania. TEEKANE ZEN CHAI - jest to aromatyzowana zielona
Kuchnia PROzdrowotnasię Shire nie powstydził, a tak swojskie, że nieufność Sama (znacznie już uśmierzona wybornym piwem) rozwiała się do reszty." Jeżeli w waszym egzemplarzu Władcy Pierścieni zamiast tarty jeżynowej występuje ciasto z jagodami, to znaczy po prostu, że macie jej polską wersję. W oryginalnej stoi jak byk: blackberry tart! Nie mam pewności, czy pan Barliman Butterbur (właściciel gospody "Pod Rozbrykanym Kucykiem(...)pomyślałem - świetnie, to bardzo fajny, inspirujący temat. Potem jednak zacząłem się martwić - nie mogłem przypomnieć sobie żadnych konkretnych przepisów ze stron ulubionych książek. W końcu postanowiłem ograniczyć się do swojej ulubionej od zawsze lektury. Nawet jeśli nie ma tam przepisów, to czuję dobrze klimat hobbickiej kuchni i pasję do jedzenia tych Małych Ludzi. :) Składniki: ciasto: 200 g mąki
zadanie-gotowanie