Jest troszkę twardszy i bardziej zbity. Wyrazisty smak czekolady, a posiekana gorzka czekolada fajnie chrupie podczas jedzenia. Pieczenie go - sama przyjemność, w całym domu cudnie pachnie czekoladą i kawą....mmm:) Idealny na spód do sernika na zimno, czy innych jogurtowców na zimno. Pewnie do wielu innych ciast będzie pasował idealnie:) Składniki: 3 duże jaja 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej szczypta soli
Blondynka Gotujedania. Zazwyczaj babka kojarzy nam się ze słodkim ciastem. Ja jednak postanowiłam przygotować babkę w wersji na słono. Ciasto zostało przygotowane z mąki kukurydzianej co nadało potrawie żółtego wiosennego koloru. Farsz składa się z brokułu, kawałków boczku oraz sera mozarelli. Fajny pomysł jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości:) Składniki - 125 gram mąki kukurydzianej - 1 jajko - 1 łyżeczka soli morskiej(...)konsystencję) Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia. Wbijamy jajko oraz dolewamy wodę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie do wyłożonej papierem foremki ( u mnie prostokątna) Wykładamy połowę ciasta. Pokrywamy spód oraz delikatnie smarujemy boki foremki. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 15-20 minut. Farsz - 1 brokuł świeży lub opakowanie mrożonego - kilka plastrów
Health-Fit-Lifedodać całą resztę składników (poza migdałami) i zmiksować na gładką masę (można to zrobić za pomocą blendera, wtedy cząsteczki kaszy fajnie się zmielą). Wyłożyć do foremki i posypać migdałami. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Ciasto dobrze sprawdzić patyczkiem, by nie było zbyt mokre. Wykonanie w Thermomixie: Kaszę przepłukać zimną wodą - kilka razy- aż woda stanie się
Mania Wypiekaniabananom i miodowi. Jeśli jesteś na diecie, to możesz bez większych wyrzutów sumienia spałaszować taką muffinkę. Wiecie, co jeszcze fajne jest w tych babeczkach? Nie smakują jak styropian, co niekiedy zdarza się dietetycznym słodyczom i długo pozostają wilgotne. Do wszystkich ciast z bananami polecam te bardzo dojrzałe banany, takie które fragmentami zaczynają nam czarnieć. Nie nadają się tu zupełnie zielone
Mieszam w Garnkujadłam w ogóle jakiegokolwiek sernika..i gdyby nie pomysł jednej z blogerek..na pieczenie sernika..w akcji Ciasto na niedzielę ..i pewnie szybko też by nie było..a tak trzeba było coś zrobić..takie wspólne pieczenie to na prawdę fajna akcja..Zastanawiałam się jaki sernik upiec. ..poszperałam .."w oko" wpadły mi dwa przepisy.. i zrobiłam sernik(...)można zobaczyć tutaj i tutaj ..i cytuję w całości..Polecam ten sernik...jest naprawdę pyszny...palce lizać..Dziękuję wszystkim biorącym udział za wspólne "sernikowanie"..a za tydzień pieczemy ciasta kruche z owocami..zapraszam. Składniki na tortownicę 26 cm Składniki na masę serową: 1 kg sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy
Moje domowe kucharzeniepomału dobiega końca. Staram się codziennie je jeść w jakiejkolwiek postaci, aby móc zapamiętać ten smak na długo. Lubię ciasta z dodatkiem truskawek, a najbardziej te które robią się same, no niemalże same. A to dzisiejsze właśnie do takich należy, fajne wilgotne w środku, lekko kakaowe i zwieńczone truskawką. Do kawki jest idealne! SKŁADNIKI: - 200 g masła roztopionego w rondelku(...)truskawek - łyżka kakao Masło rozpuść w rondlu, połącz z mlekiem, jajkami i cukrem, za pomocą trzepaczki. Do mokrych składników dodaj suche. Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem, wylej ciasto, na wierzch poukładaj truskawki. Czas pieczenia: 50 minut Temp. 165- 170 stopni
SMYKWKUCHNIZawsze mam rezerwowy plan, więc zrobiłam ciasto z kawą. Czekoladowa krajanka nabrała smaku, kiedy polałam ciasto czekoladową polewą i posypałam lukrecją. Jeszcze do niedawna nie lubiłam lukrecji. Coraz częściej sięgam po tą przyprawę i coraz bardziej mi ona smakuje. Lukrecją z czekoladą ma fajny posmak zwłaszcza jeśli do czekolady dodam trochę soli. Słodycze i wypieki z lukrecją są bardzo popularne
codojedzeniaroztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do już nagrzanego piekarnika na 45-55 minut. Kiełbasa się upiecze, a ciasto napuszy i zezłoci. Dobre są i na gorąco i na zimno. Na gorąco można je z powodzeniem podać do zupy grzybowej lub czerwonego barszczu. A na zimno? Fajna opcja na piknik lub do rowerowej torby. Bardzo szybko „dostają nóg”. Ani się obejrzałam, już
Karo in the Kitchenchleb najprostszy z najprostszych. Musimy tylko łyżką wymieszać ciasto, zostawić na dwie godziny do wyrastania i upiec. Tak przygotowany chlebek jest pyszny, ma bardzo chrupiącą skórkę i fajny mięsisty miąższ! Najlepszy pierwszego i drugiego dnia, później idealnie sprawdzi się na grzanki :) Przepis z tej strony . Polecam! Składniki: 500 g mąki,* 379 g letniej wody, 4 g suchych drożdży(...)upływie pierwszej godziny wyrastania włączamy piekarnik, nagrzewamy do 220 stopni. Kiedy piekarnik jest już nagrzany wkładamy do niego żeliwny garnek z pokrywką - i nagrzewamy około 30 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony mąką blat, formujemy okrągły bochenek - w tym momencie możemy go również naciąć - następnie wkładamy do nagrzanego żeliwnego garnka. Garnek przykrywamy pokrywką i pieczemy tak 40 minut, potem ściągamy
Plate of JoyWedług mnie cena urządzenia jest świetna ! Za tak wiele funkcji, fajne akcesoria 399 zł to naprawdę mało. Tu znajdziecie filmik o profesjonalnym robocie planetarnym oraz ofertę promocyjną Lidla. Chcecie zobaczyć co dobrego wyczarowałam za pomocą robota planetarnego SilverCrest ? Taką oto choinkę z ciasta drożdżowego, z kremowym serkiem w środku i z konfiturą jagodową na wierzchu. Choinka jest bardzo efektowna
Moja pasja smakuSamo ciasto drożdżowe jest delikatne i mało słodkie, bo to figi jakie zostały dodane i miodem polane, mają dodawać całości fajnej słodkości. Składniki: na tortownicę o średnicy 30 cm: 200 ml mleka, 100 g masła, 20 g świeżych drożdży, 2 jajka, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 300 g mąki pszennej, szczypta soli(...)dodatkiem cukru trzcinowego i cukru z prawdziwą wanilią. Dolewamy przestudzone mleko, dodajemy sól, połowę mąki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy, stopniowo dosypując pozostałą część mąki. Ciasto powinno być gładkie lekko lejące. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Figi myjemy, suszymy, odcinamy twarde ogonki i dzielimy każdą na ósemkę. Pokrojone figi str. stroną skórki układamy na wierzchu ciasta. Ciasto
Moniki SmakołykiPyszny serniczek na zimno z dodatkiem truskawkowego musu. Fajnie wygląda i świetnie smakuje i nie jest trudny do zrobienia. składniki: 1 kg sera z wiaderka 100
Monia miesza i gotujezrobiła, więc chęć na wyjście gdziekolwiek jest minimalna. Pomyśleliśmy zatem, że możecie znaleźć więcej czasu na zrobienie czegoś fajnego do jedzenia. Jeśli lubicie szpinak i kalafior to na pewno będzie Wam smakować. Nasz dzisiejszy pomysł to super smaczne poduszeczki z ciasta jak na kopytka, ze szpinakiem i do tego czerwony kalafior. Czerwony kalafior zapytacie ? Hmmm prosta sprawa. Do ciasta(...)garnku przygotowujemy ciasto naleśnikowe, do którego ścieramy buraczka. Dodajemy przyprawy. Pamiętajcie, że ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i maczając różyczki kalafiora w cieście, kładziemy na patelnię i smażymy z każdej strony. Czynność powtarzamy z całością kalafiora i odstawiamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadwyżki oleju. Tzatziki : 1 duży świeży ogórek 1 średni
vegetanieSezon na rabarbar jeszcze trwa więc najlepsze ciasto na weekend tylko z tą rośliną. Placek w stylu kruszonu-pleśniaka. Jeśli ktoś obawia się kwaśnego smaku placka to nie potrzebnie, gdyż delikatna pianka malinowa fajnie łamie kwaśny smak rabarbaru. Ciepły majowy weekend i kruchy z rabarbarem i delikatną malinową pianką mmm pycha. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - żeby pianka bezowa ładnie
Kubki smakumoże miałam na na nią w tym momencie ochotę :D). A jak dla mnie to są bardzo fajną propozycją na Tłusty Czwartek, dla tych co nie przepadają za pączkami i smażeniem. Sprawdzą się w ten dzień znakomicie :). Składniki: (ok. 40 sztuk) Ciasto: 2 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 kostki zimnego masła 1/2 szklanki jogurtu greckiego
Moje pyszne gotowanie